Alapjogokért Központ

Bolond lyukból 2019/22

A kép forrása a Pinknews.co.uk

Május vége van, és ha kinézünk az ablakon, beláthatjuk, hogy idén nem ezek a napok azok, amikor az anyukák játszótérre viszik a gyermekeket. Esős időben marad a tévé, ami viszont köztudottan nem tesz jót cseperedő elmék fejlődésének. Vagy mégis? Jó hírünk van: létezik olyan mese, amit nyugodtan nézhet a gyermek, mert csupa hasznos dolgot tanul belőle. A Pinknews számol be az amerikai Hulu legújabb gyerekfilmjének premierjéről: A legbátrabb lovag című animáció főszereplője az arabos beütésű Andrew herceg és fehér férje, Cedric vitéz, akik lovagias nevelésben részesítik örökbefogadott kislányukat, a fekete Niat. A magunk részéről nagyon várjuk már a multikulturális kommunában éldegélő rózsaszín lovagokat is. Mert az érzékenyítés fontos dolog ugyebár.

Míg a rajzfilmek frontján tehát minden rendben, addig sajnos a felnőtteknek szóló filmalkotások terén koránt sincs így.  A Daily Beast számol be arról, mekkora csalódást váltott ki felvilágosult körökben Az ifjú Ahmed című film, mely egy integrációra képtelen, radikalizálódó muszlim bevándorlóról szól. Az alkotás iránt érzett harag annál is inkább „jogos”, mivel a rendezőpáros, Jean-Pierre és Luc Dardenne régóta elkötelezett baloldaliak, akik számos kitüntetésben részesültek már korábbi munkásságukért. Pedig az európai muszlimok élete mostanában amúgy sem fenékig tejfel: a nemzetközi Epoch Times ír is az őket érő diszkrimináció legújabb megnyilvánulásairól.  Történt ugyanis, hogy az angliai Royal Stoke Kórház egyik orvosa a hozzá vizsgálatra érkező muszlim nővel levetette az arcát eltakaró fátylat. Igaz ugyan, hogy a doktor arra hivatkozott, nem érti mit mond a páciens, de ne hagyjuk megtéveszteni magunkat: ez egyértelműen a fehér felsőbbrendűség újabb túlkapása, most éppen az egészségügyben. Hála azonban a progresszió kérlelhetetlen üstököseinek, azért erről a területről is van jó hírünk a héten: nemrég kiderült ugyanis, hogy az egészségügyi világszervezet, a WHO döntése értelmében a transzneműség többé már hivatalosan sem betegség. Ezt persze régóta tudjuk, a mostani rendelkezés mégis több puszta formalitásnál. Ezek után ugyanis nehezen lesz tartható az a diszkriminatív gyakorlat, mely alapján jelenleg orvosi diagnózis szükséges a nemátalakító műtétek elvégzéséhez – ami azért hallatlan dolog volt eddig is. Mégis mi köze lehet egy – az esetek többségében persze fehér férfi – orvosnak ahhoz, hogy egy szerencsétlen, elnyomott és üldözött személy egy, sokszor közpénzből finanszírozott bonyolult műtétsorozaton esik át?!

A transzneműség tehát többé hivatalosan sem holmi kórság, viszont jól tudjuk, hogy ellenben a terhesség az. Ennek megfelelően az abortusztabletta valójában „orvosság”, melynek terjesztését mégis sok amerikai állam korlátozza. Itt jön képbe Dr. Rebecca Gomberts doktornő, aki elkeseredett amerikai nők tömegeit segíti hozzá a hőn áhított gyermekgyilkossághoz. A CNN közöl portrét korunk ezen kiemelkedő alakjáról, aki Európából postázza kérésre az „elixírt”. Persze minden szuperhősnek kell egy ellenfél is, nincs ez másként most sem: az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ugyanis felszólította Gomberts asszonyt, hogy hagyjon fel tevékenységével, mert amerikai nők egészségét és életét veszélyezteti. Micsoda felháborító hazug és becstelen tettre vetemedett a hatóság: ráadásul kizárólag azért, hogy korlátozza az elnyomott nők jogait!

Igen ám, de mi van azon nők abortuszhoz való jogával, akik férfiként élik életüket?! Ezen fontos témáról lángolt fel élénk vita múlt héten több platformon is – összefoglaló a Gay Star News hasábjain. Egy kis spoiler: happy enddel zárult a vita. Mindenki belátta ugyanis, hogy a transzférfiak abortuszhoz való joga ugyanolyan fontos, mint a hagyományos nőké. Éljen!

Rendhagyó szemlénkben olvashatnak még a digitális asszisztensek elnyomásáról az Indepentent tolmácsolásában. A cikkből kiderül, hogy Siri és Alexa a #metoo legújabb digitális mementói, akiknek (???) naponta kell elviselniük a férfiak verbális abúzusát. A Huffington Post tényfeltáró munkájának köszönhetően pedig lerántjuk a leplet az amerikai mezőgazdaság rasszizmusáról is. Kis színesként pedig csak megemlítjük: H&M divatcég büszkén csatlakozott a homoszexuális-lobbihoz és Magyarországon is beindították a „szerelem, egyenlőség és összetartozás ünnepléséről” szóló projektjüket, mellyel az ENSZ Free & Equal kampányát támogatják.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ heti válogatásának aktuális kiadásában. Rajta hát!

 

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Az online filmeket és sorozatokat sugárzó, saját gyártású tartalommal is rendelkező Hulu cég egy új, gyermekeknek szóló mesefilmet készül bemutatni. „A legbátrabb lovag” főszereplői Andrew herceg, a férje Cedric lovag és örökbefogadott fekete kislányuk, Nia. A kis hercegnő csakúgy, mint egyik apukája, bátor lovag szeretne lenni, ezért különböző kalandokat keres, hogy rátermettségét bizonyítsa. Tudjuk, nagy szükség van a gyermekek minél korábbi indoktrinálására, hogy elfogadó felnőttek legyenek belőlük. Különösen annak fényében, hogy ahogy a cikk is említi, pár hete nagy vihart kavart az Arthur című mesefilm: a főszereplő tanára ugyanis összeházasodott azonos nemű párjával. A mesesorozat ezen részét a konzervatív Alabama állam médiatanácsa be is tiltotta, így az alabamai gyerekek megfelelő nevelése sajnos veszélybe került

A kétszeres Arany Pálma díjas filmrendező páros Jean-Pierre és Luc Dardenne által rendezett Az ifjú Ahmed (The Young Ahmed) című filmet a 2019-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A belga rendezőpáros filmje azonban nem nyerte el mindenki tetszését: a The Daily Beast újságírója erősen kritizálja, főleg azért, mert a főszereplő a kezdetektől fogva menthetetlennek tűnik – és az is. A történet Belgiumban játszódik és egy integrálódásra képtelen fiatal muszlim fiúról szól, aki radikalizálódik a helyi imám hatására. Hiába próbálják meg a jóindulatú rendőrök és a szociális munkások jó útra terelni, megkísérli meggyilkolni a liberális muszlim elveket követő tanárát. A cikk szerzője felrója a rendezőknek, amiért baloldali létükre nem a muszlimok ellen elkövetett támadásokról készítettek inkább filmet.

Angliában az orvosok elkezdtek rettegni attól, hogy ellássák a muszlim vallású embereket. Történt ugyanis, hogy feljelentették a Royal Stoke Egyetemi Korház egyik praktizáló orvosát azért, mert megkérte a muszlim anyát, hogy a jobb kommunikáció végett – mivel nem értette, pontosan mit szeretne mondani a nő – vegye le az arcát elfedő kendőt. A muszlim nő eleget tett a kérésnek, de mikor elmondta a férjének, az bepanaszolta az orvost. Jelenleg már nyolcvannyolcezer aláírást gyűjtöttek az emberek az orvos támogatására, hogy emiatt ne függesszék fel praxisát. Akárhogy végződik az eljárás, egy biztos: elérték, hogy minden gyakorló orvos rettegjen a rendes munkavégzése miatti vegzálástól.

A Haladás hívei újabb mérföldkőhöz érve ünnepelnek világszerte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti döntésének eredményeként a transzneműséget törlik a mentális betegségek katalógusából; a cikk szerint a határozatot a nemzeti jogrendszerekbe is át kell ültetni. Emberi jogi szervezetek – így a Soros-féle Human Rights Watch is – úgy gondolják, hogy ezzel megkönnyítik a jogi nemváltást, mivel nem lesz szükség orvosi diagnózisra: ezzel végre felszabadíthatják az elnyomott transzneműeket. Egy pszichiáter szerint ugyanis nem maga a transzneműség mentális betegség, hanem az azzal járó stigma, diszkrimináció és piszkálódás okozhat problémát. Nem mindenki elégedett azonban a WHO döntésével: az interszexuálisok jogait védők felháborodtak, hogy ezt a „diagnózist” nem vették ki a betegségek katalógusából.

A CNN portálon olvashatjuk azt a cikket, amely hosszasan beszámol arról a jelenségről, miszerint európai orvos/orvosok postai úton abortusz tablettákat küldenek az Egyesült Államokba. Dr. Rebecca Gomberts doktornőt már az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal is felszólította, hogy hagyjon fel az említett tevékenységgel, mert hatalmas kockázatot jelent a fogyasztókra nézve az, hogy káros és ellenőrizetlen gyógyszereket értékesít. A doktornő szerint ez „teljesen megalapozatlan”, továbbá úgy véli, hogy ez az egész csak a maradi politikáról szól, ami felesleges terhet ró azokra az amerikai nőkre, akik mindenáron megölnék születendő gyermeküket.

Laverne Cox szerint, aki egy transznemű nő, nem szabad kihagyni az abortuszról folytatott párbeszédből a transznemű férfiakat sem. A „hölgy” önvizsgálatot végzett egy korábbi Twitter posztja után, melyben kifejtette, hogy itt a nők testéről és jogairól van szó. Hősünk ugyanis kritikát kapott egy felhasználótól, miszerint helytelen módon kizárta a körből a transznemű férfiakat. Erre válaszolva Cox nüansznak nevezte ezt a kérdést, mondván, felesleges túlbonyolítani egy egyébként is összetett és sok vitát okozó kérdést. Visszatekintve ezt a megjegyzését tiszteletlennek és kirekesztőnek találta és most már a nőnek született férfiakat is bevonná a párbeszédbe: hiszen mi történik, ha ezek a „férfiak” akaratlanul teherbe esnek? Kíváncsian várjuk, mit lépnek erre a kijelentésre azok a radikális feminista szervezetek, akik a transzneműeket gondolkodás nélkül kirekesztik…

A brazil legfelsőbb bíróság megszavazta a homofóbia és a transzfóbia kriminalizációját: ezután a jogalkotónak kötelessége megalkotnia a büntetőtörvénykönyvi tényállást. Az új szakaszt a rasszizmus kerettényállásába kívánják beilleszteni, amelyet 1989-óta büntet a brazil állam. Ez nekünk kicsit zavaros, mert a rasszizmus a származás alapján való diszkriminációról szól, itt pedig nemi és szexuális irányultságról van szó, de lehet, hogy csak kevésbé felvilágosultak vagyunk, mint a brazilok. Láthatjuk, hogy a haladó szellemiségű országok ismét nagyot léptek előre azért, hogy minden kirekesztő emberre lesújtson a törvény pallosa. Június 5-től szabadon identifikálhatja magát mindenki helikopternek, kutyának és minden egyébnek, a ráadás pedig az, hogy ha ezt valaki kétségbe vonja, akkor mostantól azért börtön jár!

A szexizmus legújabb áldozatai a digitális személyi asszisztensek, akiknek női hangjuk van. Az Independent hasábjain arról olvashatunk, hogy Siri és Alexa (az Apple és az Amazon által fejlesztett digitális személyi asszisztensek – a szerk.) nem a megfelelő módon reagálnak a különböző interakciókra – azaz nem elég feministák – ezáltal csak erősítik a káros (női) nemi sztereotípiákat. A cikk megemlíti, hogy a piacon lévő személyi asszisztensek nagy többségének csak női hangtónust lehet beállítani. Azáltal pedig, hogy a mesterséges intelligencia túlzottan toleráns és alázatos káros hatással lehet a női nem egészére. Az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – a szerk.) megállapítása alapján a női asszisztensek szánt szándékkal vannak úgy programozva, hogy megköszönjék a verbális szexuális abúzust is. Ennek a hátterében a cikk szerint nem más áll, mint az, hogy az Apple és az Amazon mesterséges intelligenciát fejlesztő csapatának 88 százaléka férfi. Mi lehetne a megoldás? A fejlesztők fejezzék be a szexista sztereotipizálást és hozzanak létre egy gendersemleges hangtónust.

Többször írtunk már arról, hogy a mai világban a liberális véleményvezérek szerint minden vagy rasszista vagy diszkriminatív, esetleg mindkettő egyszerre. A Huffington Post egy újabb esetet „fedezett fel” cikkében, méghozzá a rasszista amerikai mezőgazdaságot. Keisha Cameron, aki családjával New Yorkból költözött Georgia államba, hogy gazdálkodni kezdjenek, sok nehézségbe ütközött. Rátalált egy kezdeményezésre, ami összekötötte a fekete farmereket, akik kártérítést és támogatást akarnak kapni az évtizedek óta tartó rasszizmus miatt. Cameronnak például egy traktorra lenne szüksége, amit nyilvánvalóan a bőrszíne miatt nem tud megvásárolni magának – ezért másoknak kéne neki megvenniük. Szerinte az alapvető eszközök/gépek finanszírozásának hiánya az egyik oka annak, hogy a feketék nem tudnak nyereséges gazdaságot létrehozni. Vajon melyik ágazat lesz a következő, ahol hasonlóan ki lehet játszani a „fekete kártyát”?