Alapjogokért Központ

Bolond Lyukból 2019/24

A kép forrása a Pinknews.co.uk

Elérkezett a június, amelyre már oly nagyon vártunk. Félreértés ne essék, nem a nyárias időjárás, a szabadságolás vagy a strandszezon kezdete miatt. Ha a kedves olvasónak ezek jutottak először eszébe, akkor súlyos tájékozatlanságról tesz tanúságot. Szerencsére azonban, ahogy a mondás is tartja, ahol a baj, ott a segítség, heti sajtószemlénk segít eligazodni a világ igazán fontos és haladó hírei között. Eláruljuk tehát, hogy még csak nem is a közeledő vakáció miatt fontos a június, hanem azért, mert elérkezett a Pride hónap! Ebből az alkalomból a Tinder és az Instagram is egy régóta várt, nagyon fontos fejlesztéssel állt elő: ezekben az alkalmazásokban végre nem szorítják többé keretek közé a regisztrálók szexuális irányultságát. Mindenki az lehet, aminek gondolja, érzi, tartja magát. Vagy éppen amilyen kedve van. Jelentős lépések, de a beszűkültség elleni küzdelem nem állhat meg csupán a közösségi média világának határain. A számítógépes játékokban is fel kell számolni minden ósdi megközelítést! Ebben a Sims készítői léptek előre óriásit: a játékban lehetővé teszik a gendersemleges mosdók építését is, hogy a virtuális személyeket se érhesse semmilyen diszkrimináció. Vélhetően erre találták ki a nyelvben a „hiánypótló” jelzőt. A Vice hasábjairól megtudhatják kedves olvasóink azt is, hogy nemcsak a programozók, hanem az ENSZ is tesz az emberi jogok kiteljesedéséért. Az Egyesült Államok haladóbb szellemű részein már orvosra sincs szükség az abortusz elvégeztetésére, míg az önrendelkezési jogról mit sem sejtő, középkorban leragadt republikánus többségű tagállamokban a magzat első szívdobbanásától kezdve tiltott ez a haladók által alapvető jognak tekintett beavatkozás. Megint csak igaz a mondás, miszerint ahol a szükség, ott a segítség: az ENSZ helyettes emberi jogi biztos bejelentette, hogy a republikánus törvényhozók által elfogadott szigorítások bizony szélsőséges gyűlölet megnyilvánulásai, sőt, kínzásnak számítanak.

Ha kínzással nem is, bizony, nagy kényelmetlenséggel kell, hogy szembenézzenek azok a fekete fiatalok, akik a Cambridge-re készülnek felvételizni: ha fel is veszik őket, nem jut majd nekik elég kellően képzett fodrász, akik afrofrizurát tudnak készíteni, anélkül pedig élni sem nagyon érdemes a jól értesült haladók szerint. Sajnos ma már egyébként sem jelent semmit az, ha feketének születik valaki, elég arra a texasi szállodai dolgozóra gondolni, aki homoszexuális, és még fekete is. Bár a kedves úriember egészen nagy önuralommal viselte, amikor rasszista módon szólították meg, de sajnos ezért mégsem jár dicséret, hiszen nemrég kiderült róla, hogy valójában transzfób, legalábbis ezt szűrték le mások a Twitteren közzétett bejegyzéseiből. Ez a hír azért is nagyon fontos, mert vannak, akik szerint a homoszexuálisok alulreprezentáltak, ezért aztán muszáj minél több hírt közzétenni róluk – így látja egy alabamai metodista közösség is, ezért döntöttek az LMBRQPGAARFAWG propaganda templomi vetítése mellett. PC hírszemlékben olvashatnak továbbá arról is, hogy mire jók a homoszexuális bárányok, valamint az olyan, mélyen rejlő, nőket érintő diszkriminációról is, mint amilyen a mobiltelefonok képernyőméretén keresztül megnyilvánul.

Sajtószemlénk böngészéséhez minden kedves olvasónknak jó szórakozást kívánunk!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Az ENSZ a világban most is dúló konfliktusok feloldása helyett inkább olyan ügyekkel foglalkozik, amikhez semmi köze. Legújabban az abortuszkérdés foglalkoztatja őket, legalábbis az egyik helyettes emberi jogi biztost: Kate Gilmore szerint az USA-ban bevezetett szigorítások a szélsőséges gyűlölet megnyilvánulásai és kínzásnak számítanak. Sőt, elmondása szerint ez a nők elleni erőszak egy formája, az egészségügyi jogoktól való megfosztás, amely egyenesen emberi jogot sért. A helyettes biztossal egyetértve nyilatkozott az USA legnagyobb szülész-nőgyógyász szervezete, amely szerint az abortusztilalmat a magzat hallható szívhangjához kötő törvények „orvosi értelemben helytelen” alapokon nyugszanak, mivel nem valódi szívverésről van szó, csupán „a magzati szövet elektromosság miatt összehúzódó darabjáról van szó, amely később fejlődik az embrió szívévé”. Ezzel maguk mondták egyébként ki, hogy az a szíve, hiszen abból a szövetből már nem fejlődhet ki tüdő vagy máj, csakis egy dobogó emberi szív.

Egy texasi szálloda fekete dolgozója hirtelen jött internetes hírnévre tett szert, miután elterjedt egy videó arról, milyen jól kezelte a vele szemben elkövetett „rasszista támadást”. A fiatalember, Craig Brooks hatalmas digitális ovációt kapott a fotelforradalmároktól, amiért nyugodt maradt akkor is, mikor egy vendég négernek nevezte őt. Az örömünnep azonban csak addig tartott, amíg nem olvasták el Brooks Twitteren közzétett korábbi bejegyzéseit, ugyanis ezekből kiderült: az egyébként homoszexuális fiatalember sajnos transzfób. Sokak szerint ez olyan megbocsáthatatlan bűn, amely alól korábbi helyes viselkedése sem nyújthat neki feloldozást. A „jelenségre” az Oxford értelmező kéziszótárban létezik egy fogalom, mégpedig a „tej-turmix kacsa”: vegyünk egy cuki kiskacsát, aki tej-turmixot iszik. Gondolhatnánk, milyen aranyos, ám később kiderül, hogy a kacsa rasszista, így pedig már nem is olyan édes. Ezt a kifejezést használják tehát azokra az emberekre, akik elsőre szimpatikusnak tűnnek, ám később fény derül sötét múltjukra, például transzfób nézeteikre.

Az USA Maine államának demokratapárti kormányzója, Janet Hills aláírta a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy ne csak orvosok, hanem az egészségügyi személyzet szinte bármely tagja végezhessen abortuszt. Végül is rutinbeavatkozás, vagy csupán egy tabletta bevétele szükséges hozzá, minek képzett orvosokra bízni? Az új szabállyal ki akarták terjeszteni az abortuszhoz való hozzáférést azokra a vidéki területekre is, ahonnan a nőknek akár egy órát is kellett volna utazniuk azért, hogy elvégeztessék a „beavatkozást”. Az American Civil Liberties Union nevű, Soros által is támogatott szervezet, a TASZ amerikai nagytestvére természetesen üdvözölte a döntést, mondván: ezzel „felléptek az államban élő egyének és családok egészsége és jóléte érdekében”. Valahogy mi nem érezzük az ártatlan magzatok meggyilkolását és annak megkönnyítését előrelépésnek, de biztos velünk van a baj…

A Tinder igencsak kitett magáért a Pride hónap kapcsán – a világ „fejlett” országaiban ugyanis egész júniusban ünnepelteti magát az LMBT közösség. A Cosmopolitan számol be a nagyszerű hírről, hogy a társkereső alkalmazásban végre nem szorítják keretek közé a regisztrálók szexuális irányultságát. A mai naptól mindenkinek lehetősége van beállítania a szexuális irányultságát, amelyet nyilvánosan is közzé tehet mindenki számára. Ennek az újításnak köszönhetően – a cikk szerint – jelentősen megnőnek majd a jövőbeli „matchek” (találatok – a szerk.) esélyei, főleg, hogy nem csak egy, hanem mindjárt három szexuális orientációt is be lehet jelölni egyszerre. Mostantól hivatalosan is heteroszexuálisnak, homoszexuálisnak, biszexuálisnak, demiszexuálisnak, pánszexuálisnak és bármi egyébnek is identifikálhatja magát a társát kereső felhasználó. Nem csak a Tinder, hanem az Instagram is magabiztosan halad a fejlődés útján, hiszen a Daily Mail cikke szerint ők a megadható nemi identitások számát bővítették az alkalmazásban, így már átállíthatjuk profilunkat queerre vagy nembinárisra is.

Az Electronic Arts bejelentette, hogy egyik legnépszerűbb játékukban, a Simsben lehetővé teszik a gendersemleges mosdók építését is, hogy a játékban szereplő virtuális személyeket se érhesse diszkrimináció. A játék már a kezdetek óta támogatja az azonos neműek közötti párkapcsolatok létesítését, de itt nem álltak le: folyamatosan bővítették az LMBT tartalmakat, így a queer lobbinak hála pár éve már transznemű karaktereket is létrehozhatunk a szimulációs játékban. A legújabb kiegészítő ezen felül természetesen biztosítja a Pride-hoz méltó ruházat viselését is, hogy a játék világában is büszkék lehessenek a felhasználók a másságukra.

A BBC cikke nyolc pontban gyűjtötte össze, miért nem a nőkre lett kitalálva a férfiak által tervezett világ. Caroline Criado Perez újságíró és feminista gondolkodó kifejti: a nők már kezdenek hozzászokni ahhoz, hogy a férfi test az alapértelmezett minden dizájn kialakítása során és a női test pedig csak annak egy „altípusa”. A cikk bemutatja több esetét annak, hogy mennyire diszkriminatív a társadalmunk: az újjáélesztés gyakorlásához használt bábunak nincs melle, az űrsétához használt űrhajós ruháknál eddig nem volt külön nőkre szabott méret, de az elnyomás már a telefonok dizájnjánál is tapasztalható, hiszen az egyre nagyobb kijelzőket a nők nehezen érik át egy kézzel. Ez a sok probléma természetesen mind a gonosz patriarchális társadalomra vezethető vissza.

Nemrégiben mutatták be a „Homoszexuális kutyám és más állatok” című dokumentumfilmet, amely az állatok közötti homoszexuális kapcsolatokat és azok előfordulásának arányát vizsgálta több fajnál. Ennek keretében ismerhetjük meg egy amerikai professzor világmegváltó kutatását is, melyben megállapította, hogy egy átlagos juhállomány 8%-a homoszexuális. A The Guardian cikkében idézi is a professzort, aki szerint azért jelentős a „kutatás” eredménye, mert így könnyebb kiválasztani a tenyésztésre szánt kosokat, ugyanis jelentős gazdasági haszontól eshetnek el a gazdák, ha a kosok nem mutatnak érdeklődést a nőstény birkák iránt. Ezekre a homoszexuális kosokra, miután kiderült nemi identitásuk, nem más vár, mint a vágóhíd. Csak egy kérdés fogalmazódott meg bennünk: hogy-hogy nem jött még rá senki, hogy ez micsoda diszkrimináció?

Manapság minden nap újabb és újabb „okokat” olvashatunk arra vonatkozóan, hogy főképp az angliai egyetemeken miért alulreprezentáltak a feketék. A Vice oldalán olvashatjuk egy májusi Telegraph írásra hivatkozva azt az okfejtést, miszerint a híres Cambridge Egyetemre azért nem jelentkeznek fekete diákok, mert korlátozott az olyan fodrászok száma, akik kezelni tudják jellegzetes hajukat, illetve el tudják készíteni a kívánt afrofizurát. Elmondásuk szerint a haj jelentős szerepet játszik a feketék identitásában, de mégsem a fodrászok számát okolnák elsősorban, hanem csak úgy általánosan a rasszizmust. Szerintük ugyanis kinézik őket a biztonsági őrök, kevés hasonló társsal találkoznak és ha fehér diákokkal kell beszélniük, úgy érzik hatalmas nyomás helyezkedik rájuk, mert képviselniük kell az egész rasszukat. Ez bizonyára több stresszt okoz, mint egy vizsgaidőszak a világ vezető egyetemeinek egyikén…

Azt már megszokhatták olvasóink, hogy a Pink News minden héten elképesztőbbnél elképesztőbb muníciót biztosít nekünk, így volt ez az elmúlt napokban is. A híressé vált Arthur mese melegházasságról szóló epizódjának története még mindig nem ér véget, ugyanis egy alabamai metodista egyház arra készül, hogy tiltakozásképp egy „esküvői buli” keretében levetítik az említett részt a templomban, majd közös tortaevésre és pezsgőbontásra invitálják a résztvevőket. A „buli” a helyi LMBT Filmfesztivál részét fogja képezni, amellyel azt szeretnék nyomatékosítani, hogy a templomuk mindenki számára nyitott hely, minden korosztályt várnak (a gyerekeket is), így mindenki megtekintheti a filmben és a médiában „alulreprezentált” homoszexuálisokat.