Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #5

"Új rasszizmus"

„Az új rasszizmus” címmel jelent meg a FrontPage Magazine nevű konzervatív híroldalon Walter Williams rendkívül aktuális cikke, melyben arról értekezik, hogy az Egyesült Államokból kiindulva egy korábban sohasem látott rasszista hullám indult el, melynek célpontjai a fehér emberek. A rasszizmus ezen új formája a teljes fehér lakosság ellen irányul, azonban leginkább a fehér, keresztény, heteroszexuális, férfiak vannak a középpontjában. A cikk írója felvázolja az amerikai felsőoktatási rendszerbe beépült baloldali akadémikusok által a hallgatókba táplált gyűlölet hálóját, mellyel az amerikai fiatalok generációit indoktrinálják a liberális oktatók. Szót ejt továbbá a legmagasabb szintű politikai vezetők és médiamunkások által hangoztatott rasszizmusról a fehér bőrű emberek ellen.

▪️ Williams felhívja a figyelmet arra, hogy bár az amerikai elnökjelölti versenyben a progresszív-demokrata oldalon számos nő és különböző rasszú és szexuális beállítottságú elnökjelölt aspiráns indult, a közvélemény-kutatások szerint valódi esélye azonban csupán két fehér férfinak és egy fehér nőnek van. A jelölti verseny előrehaladtával egyre több támadás éri mind a talpon maradt fehér jelölteket, mind az őket támogató demokrata párti választókat a baloldali politikusi és újságírói elit részéről, amiért népszerűbbek és elveszik a lehetőséget kisebbségekhez tartozó jelölttársaiktól.

▪️A korábbi választási kampányokban olyan politikusok is nyilatkoztak a témában, mint Barack Obama és Hillary Clinton. Az USA első színesbőrű elnöke kampánya során azt hangoztatta, hogy a dolgozó fehérek megkeseredettek, ragaszkodnak a fegyvereikhez és a valláshoz, és bevándorlásellenes nézeteiken keresztül adnak hangot a frusztrációjuknak. 2016-ban Hillary Clinton ennél is tovább ment, mikor Donald Trump elnökjelölt fehér szavazóit „szánalmas emberek kosarának” nevezte, akik rasszisták, szexisták, homofóbok, xenofóbok és iszlamofóbok.

▪️ A szerző azzal zárja cikkét, hogy az akadémiákon született új típusú rasszizmus ugyanolyan káros, mint annak korábbi verziói. A rasszizmus minden formája mélyen elítélendő.