Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/4

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy az ember születéskori neme az esetek túlnyomó többségében nem esik egybe valódi személyiségével. Hogyan is eshetne, amikor a születéskori nem csak kétféle lehet, míg a haladó tudósok a valóságban minden nap tucatjával fedezik fel az új társadalmi nemeket. Ezekután egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre több és több ember dönt úgy, hogy nemátalakító műtétnek veti alá magát.  A szerencsések már gyerekkorukban letudhatják ezt az apró, de fontos beavatkozást, míg másoknak évtizedeket kell várniuk rá. Az elmúlt évben hírt adtunk az áttörésről: Amerikában ezentúl az elítéltetnek alanyi joga van ahhoz, hogy megváltoztassák nemüket, most azonban újabb pozitív fejleményről számolhatunk be az ügyben. A Des Moines Register, Iowa állam elsőszámú hírforrása adja tudtunkra, hogy a Joseph Smithként született visszaeső pedofil nemétalakító műtétje után végre szabadlábra kerülhet, mivel újdonsült nőként már nem kell tartani a bűnismétléstől. Joseph korábban 15 gyermeket erőszakolt meg, akik életkora 1 és 13 év között mozgott. A nagyszámú bűntett miatt a bíróság úgy döntött, hogy Joseph sohasem hagyhatja el a börtönt, mert félő, hogy egyből újabb áldozat után nézne.  Igen ám, de azzal nem számolt a tisztelt bíróság, hogy Joseph a börtönben rájött, ő valójában mindig is nő volt, a derék iowai adófizetők pénzéből pedig nővé is operáltatta magát. Mivel ezekután már mindenki számára egyértelmű, hogy Josie nőként már nem fog gyerekeket erőszakolni, a bíróság úgy döntött nincs értelme tovább fogva tartani. Bár egyes maradi körök az ügyből azt a tanulságot vonták le, hogy a nemátalakítós trükkel egy olyan ember került szabadlábra, akinek a börtönben kellett volna meghalnia, mi tudjuk, hogy nem ez az igazság.

Nem minden identitásváltás zárul ám efféle happy enddel: Miami rendőrfőkapitánya a minap latinóból fekete szeretett volna lenni, de nem mindenki fogadta töretlen lelkesedéssel az ötletet. A legnagyobb, New York-i székhelyű rendőrszervezet elnöke szerint Miami kollégájának hirtelen „megváltozott” bőrszínének hátterében az áll, hogy nemrégiben a feketéket degradáló tartalmakat osztott meg a közösségi médiában, most pedig kijátszaná „az enyéimre mondhatok rosszat” kártyát. A magunk részéről nem biztos, hogy látjuk a különbséget a börtönből szabadult pedofil és a rasszista rendőrfőnök manővere között, de hát haladó legyen a talpán, aki minden egyes ügyet átlát. Részletek a New York Postban

A Vice számol be a hallatlan igazságtalanságról: egy pennsylvaniai fiatalember pert vesztett az őt elnémító videójáték gyártójával szemben. A szóban forgó játék a Runescape, amibe hősünk, Amro Elansari saját bevallása szerint legalább 2000 órát ölt bele. Ez nagyjából annyi, mintha közel 3 hónapon át éjjel-nappal játszott volna, tehát megérthető, hogy ideges lett, amikor a játékot üzemeltető cég elnémította Amro karakterét, miután sorozatosan megsértette a platform közösségi szabályzatát. Hősünk továbbra is játszhat, de nem tud kommunikálni a többi játékossal, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a bíróságon keressen jogvédelmet. Sajnos az eljáró maradi bíró nem látta megalapozottnak, hogy a videójátékon keresztül is megsérthetőek Amro emberi jogai, sőt azt is kétségbe vonta, hogy bármiféle emberi jog sérült volna. Sebaj, Amro igazi progresszív hős: az elmúlt évben tucatjával indította a hasonlóan jelentőségteljes pereket, tehát bátran remélhetjük, hogy lesz, amelyik megértő, progresszív fülekre talál.

A sok pereskedés persze teljesen indokolt, hiszen az elnyomás néha olyan helyről érkezik, ahonnan nem is várnánk. A mindig jólértesült The Sun publicistája például a héten kérlelhetetlen logikával mutatott rá: a benzinkutak kizárólag a hímsovinizmusról szólnak. Melanie Morgan bizonyítékként azt hozza fel, hogy az üzemanyagtöltő pisztolyok férfikézre vannak méretezve, ezért például neki kifejezetten fizikai fájdalommal jár a tankolás. A haladó újságírónő persze megoldást is kínál: járjunk elektromos autóval, hiszen azokat nem kell a hagyományos értelemben tankolni.

Hősök rovatunkban a héten bemutatjuk Fox Fallon amerikai transzsportolót, akit a téma avatott szakértőjeként számontartott Outsports nemrégiben a történelem legbátrabb sportolójának nevezett.  Fallon férfiként született, de jelenleg női MMA harcosként éli életét. A fentebb említett hangzatos címet pedig azzal érdemelte ki, hogy elviseli azon maradi kritikákat, amelyek visszataszító módon azzal vádolják, hogy valójában férfiként ver nőket a ringben.

Kultúra rovatunkban a National File jóvoltából ajánljuk az AJ and the Queen című Netflix sorozatot, amely méltán számíthat minden haladó család figyelmére. A történet főszereplői egy nőként élő férfi és kislánya. Persze a csavar még csak ezután következik, a transzvesztita anyapa ugyanis prostituáltként dolgozik, lányával pedig anyának hívatja magát. A tízéves AJ-nek azonban nem tetszik az élet, melyet „anyja” él, ezért a második epizódban elhatározza, hogy ő bizony ezentúl inkább kisfiú lesz, nehogy ő is prostiként végezze. Micsoda dráma!

Heti szemlénkből megismerhetik a nőt, aki állítása szerint háziasszonyként is teljes életet él – hajmeresztő részletek az Express hasábjain.  Ha pedig további borzongásra vágyik, Önnek ajánljuk a Daily Wire tényfeltáró cikkét azon bűnös férfiakról, akik nem hajlandóak olyan vegán nőkkel randizni, akikről valamifajta emberség ragadhatna rájuk.  Pontosan efféle férfi az a Jon Caldarat, akit nemrég bocsájtott el állásából a Denver Post. Bár Jon a lap magasan legnépszerűbb publicistája volt, legutóbbi cikkében azt állította, hogy csak két nem létezik, a jogos bosszú pedig természetesen nem maradhatott el.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének heti kiadásában.

 

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Az Egyesült Államokban szabadon engednek egy letöltendő szabadságvesztésre ítélet pedofil férfit, mert nemet változtatott és most már nőként azonosítja önmagát – írja a Des Moines Register, Iowa állam elsőszámú hírportálja. A lap értesülései szerint azért fogják szabadon engedni a férfit a nemátalakítása befejeztével, mert a főállamügyészi hivatal szerint az eljárás után már nem lehet potenciálisan visszaeső pedofil. Josie Smith-t (korábbi nevén Joseph Matthew Smith), a leleményes átalakuló művészt azért ítélték el, mert 15 kiskorút erőszakolt meg. Áldozatai 1 és 13 év közötti csecsemők és gyermekek voltak. Az államügyészség a továbbiakban kifejtette, „az erőszakolók esetében a hormonszintjük kulcsfontosságú annak megállapításánál, hogy mekkora eséllyel lesznek visszaeső elkövetők”. Smith esetében pedig ez egy rendkívül alacsony érték a nemátalakítási hormonterápia miatt, így nála az elégtelen szintű 20%-os esélyt állapították meg. Tehát ennek megfelelően a pedofil erőszakoló jelenleg reintegrációs őrizetben várja, hogy a nemátalakító terápia befejeztével szabadlábra helyezzék.

Korábbi szemlénkben már olvashatták, hogy a haladó kutatók egy tanulmánya szerint sportosnak lenni kirekesztő, sőt fasisztoid tendenciákra utalhat. A héten arról kell tudósítanunk, hogy ebben a fasiszta bizniszben bizony az üzemanyagtöltő állomások is részesek, ugyanis egy hölgy szerint „szexisták” a kezéhez képest túl nagy és túl erős üzemanyagtöltő pisztolyok – írja a brit Sun. A délnyugat-londoni, két gyermekes családanya szerint a tankoló pisztolyok férfiak számára lettek tervezve, ezért túl nehéz lenyomni őket, ami fájdalmat okoz neki. Melanie Morgan végül megrendítő erejű ütést mért a benzinkutakra, mikor kijelentette, hogy azok „a mindennapi szexizmus garázsai”. Az elképesztő nehézség miatt Morgan asszony sajnos kénytelen alávetni magát a férfiak általi kiszolgáltatottságnak: Minden tankoláskor a férje segítségére kell támaszkodnia (Elképesztő! Újabb példa a patriarchátus elnyomására – a szerk.). A céltudatos, „erős” hölgy azonban szerencsére már rájött a megoldásra, hogy az üzemanyagtöltő rendszereket nőknek kellene tervezniük, addig is, ő elektromos autóval fog közlekedni, mert azokat könnyebb újratölteni. Újfent elképesztő, micsoda progresszív ötletek! Végül mi is hozzájárulnánk a nagy ötletbörzéhez: Mi lenne, ha legközelebb két kézzel próbálkoznának, akiknek ez nehézséget jelent egy kézzel tankolni?

Egyre növekszik a férfiaknak egy olyan rendkívül veszélyes csoportja, akik nem hajlandók romantikus kapcsolatot létesíteni progresszív, balliberális hölgyekkel – értesülhettünk a Daily Wire tudósításából. A rémisztő jelenségre egy női magazin életmód-újságírója hívta fel a figyelmet egy több ezer szavas, tudományos igényességű értekezésben. Az érzelmes írásban azt olvashatjuk, hogy a hölgy „gyászolja azokat férfiakat, akik tagadják a rasszizmus és szexizmus létezését, amivel segítenek fenntartani a patriarchátus uralmát”. Sőt, az ilyen férfiak elbagatellizálják a fehérek kiváltságjogainak létét is. Továbbá Vicky Spratt szerint „alattomosak és gonoszak” az olyan hímek, akik nem létesítenek párkapcsolatot olyan nőkkel, akik átfogó módon oktathatnák őket a vegán ételekről. Spratt hozzáfűzi, hogy ebbe a kategóriába esnek azok is, akik Jordan Peterson, kanadai pszichológus munkásságát követik, illetve olvasták könyveit. Ugyanis a kanadai professzor már többször fellépett a károsan radikális politikai korrektség ellen, amely ideológia és mozgalom az újságírónő szerint valójában a legjobb világot hozhatná el. Csupán annyi a gond, hogy a hölgy szerint az ilyen – Niedermüller Pétert idecitálva – rémisztő, fehér, keresztény, heteroszexuális képződmények túlzottan hozzászoktak már a patriarchátus és a fehér kiváltságjogok biztosította előnyökhöz, amelyekhez képest a „valódi egyenlőséget” kirekesztésnek érzik. Végül Spratt kisasszony mindezekről azért írt, mert úgy gondolja, hogy a fent említett csoporthoz tartozó férfiak megtagadják a – hozzá hasonló – balliberális hölgyektől, az őket párválasztáskor megillető széles választékot. Az ilyenfajta férfiúi önrendelkezés pedig elnyomó, szexista és „nagyon Trump-szerű”.

 

A Vice-ból egy olyan pennsylvaniai fiatalember esetét ismerhetjük meg, aki a demokrácia és a liberalizmus kínálta alapvető emberi jogokkal önző érdekei kiszolgálásért akart visszaélni. Amro Elansari azért perelte be az angol Jagex videójátékgyártó- és forgalmazó céget, mert felfüggesztették a más játékosokkal való kommunikációs képességét legnépszerűbb játékuk, a Runescape közösségi szabályzatának megsértéséért. A Runescape egy többjátékos, internetes szerepjáték, amelyben küldetések teljesítésével, képességeink fejlesztésével és új tárgyak megszerzésével fejleszthetjük a karakterünket, miközben több százezer másik játékossal játszunk együtt. Elansari a felperesi beadványában arra hivatkozott, hogy a felhasználói fiókja lenémításával az emberi jogait sértették meg, mert nem figyelmeztették a szankció előtt, ezért 2000 játékkal töltött órája veszett oda. Sajnos azonban az ügyet tárgyaló amerikai bíró nem tudta visszaidézni alkotmányjog tanulmányaiból a híres, nevezetes 2000 óra játékidő védelméhez való jogot, ezért felmentette az alperes Jagexet. Érdemes megemlíteni, hogy Elansari a mai napig érintetlenül használhatja a Runescape karakterét, csupán nem tud kommunikálni más játékosokkal, aminek valószínűleg jó oka van. Ugyanis a felperes nem tudott bizonyítékot szolgáltatni, hogy jogszerűtlen lett volna a korlátozás, sőt, nem is állította, hogy nem sértette meg a játék közösségi alapelveit, csupán boldogtalan, hogy a kihágásnak következménye lett. Végül Amro Elansariról érdemes megjegyezni, hogy notórius pereskedő, ugyanis csak az elmúlt 18 hónapban 10 másik perben nyújtott be keresetlevelet.

Miamiban felfüggesztettek egy latin-amerikai rendőrkapitányt, mert azt mondta a város vezetői előtt, hogy ő feketebőrűként azonosítja önmagát, nem pedig latin-amerikaiként – írja a New York Post. Tommy Reyes, a „Rendőri Testvériség Rendje” (Fraternal Order of Police) egyesület elnöke elmondta az ügy kapcsán, hogy a határozatlan időre felfüggesztett rendőr nem számíthat az egyesület támogatására, mivel úgy véli, Ortiz rendőrkapitány csak azért mondja, hogy fekete, mert rasszista botrányba keveredett. Ortiz ugyanis rendszeresen posztol közösségi média oldalain, ahol nem palástolja politikailag inkorrekt nézeteit. A főrendőr valószínűleg a komolyabb botrányokat megelőzendően rukkolt elő a progresszív liberálisoktól tanult új módszerrel. Tehát, hogy ha valamilyen társadalmi csoportnak tagjai vagyunk, akkor és csakis akkor kritizálhatjuk az adott csoport tagjait. Viszont bárki, bármiként azonosíthatja önmagát, tehát ha mentesülni akarunk a kritikus tetteinkkel járó felelősség alól, akkor valljuk magunkat annak a csoportnak tagjaként, akiknek a rovására cselekedtünk. Bár ez a módszer pedofilok és nők rovására eddig működött, most úgy tűnik, ha valaki latin-amerikai, vagy világosabb bőrűként akarja magát sötétbőrűként azonosítani, az már sok. Ezt tanúsítja az is, hogy az ügy kapcsán Miami polgármestere, Francis Suarez azt mondta, Ortiz faji identitás-váltásáról, hogy az „faj- és kulturális értelemben érzéketlen, felzaklató és hamis”. A rendőrkapitány erre azzal reagált, hogy valószínűleg azért gondolja Suarez polgármester, hogy ítélkezhet identitás váltása miatt, mert sötétebb a bőre az övénél. Szóval Javier Ortiz esete arról tesz tanúbizonyságot, hogy a radikális liberális identitáspolitizálást csak akkor támogatják a liberálisok, hogy ha az a normalitás rovására történik. Egyéb esetben szó sincs arról, hogy mindenki valóban egyenlő lenne a progresszívek által kitalált új kiváltságjogokat illetően.

A Netflix legújabb sorozatának egy transzvesztita férfi és egy 10 éves transzgyerek a főszereplői – értesülhettünk a National File híradásából. Az „AJ and the Queen” (AJ és a királynő) című sorozat története szerint egy drogfüggő transzvesztita férfiprostituált melegbárról-melegbárra jár egy kislánnyal, AJ-vel. Viszont nem egy egyszerű transzvesztitáról van szó, hanem egy olyan túl dekorált pucckirálynőről, aki férfi létére a lány anyjaként azonosítja önmagát. AJ pedig már a sorozat második epizódjában nemet változtat és transzférfi lesz, mert nem akarja, hogy olyan élete legyen, mint prostituált anyjának (aki, ugye, valójában nem is nő, hanem férfi – a szerk.). Robert, a pucckirálynő „anyuka” természetesen büszke lánya döntésére, ezért az epizód további részében segít lányának minél inkább fiúsan kinézni és elrejteni a feminin jellegeit. Ezenfelül a sorozatból kiderül, hogy ahhoz, hogy igazán kisfiúk lehessünk trágárkodnunk is kell, ezért egy jelenetben ez is teret kap, amire egy másik prostituált szereplő azt reagálja elismerően, hogy AJ-ben „az első olyan gyereket ismerte meg, aki „top” (homoszexuális kapcsolatokban a domináns fél, aki behatol a másikba)”. Tehát az új Netflix sorozat a homoszexuális propaganda egy újabb – hacsak nem végső – szintjét mutatta be. Az egész koncepcióval pedig az a probléma, hogy AJ nem azért változtat nemet, mert nemi identitás zavarral küzd, hanem csak, mert azt gondolja úgy könnyebb lehet az élete.

Kirúgták a konzervatív Denver Post egyik rovatvezető újságíróját, mert a mellett érvelt, hogy csak két nem létezik – írja a Pluralist. Főnöke indoklás szerint érzéketlen stílusa miatt bocsájtották el a laptól Jon Caldarat. Az újságíró kifejtette, hogy bár „cikkeiben nem mindig fogalmaz finoman, de úgy gondolja a döntés oka a mai áldozatközpontú, identitáspolitika által vezérelt média”. Caldara megjegyezte, az a cikke lehetett az utolsó csepp a pohárba, melyben azt állította, csak két nem létezik, illetve, hogy mennyire frusztrálja, hogy a transzinkluzivitás érdekében le kell mondanunk a szólásszabadsághoz való jogunkról. Attól pedig, hogy bizonyos médiumok és közszereplők azt állítják kettőnél több nem is létezik, az még nem lesz tudományos tény. Caldara ügyén valószínűleg az sem segített, hogy két héttel ez előtt egy olyan kolorádói törvény megszavazásáról tudósított, amely előírta az általános iskolák számára a transz-ideológia oktatását. Tehát úgy tűnik, ha nem is önszántából, de Jon Caldarat most már teljesen transzinkluzív, mivel az elbocsájtásával jelentősen szólásszabadsághoz való jogát jelentősen korlátozták. Végül ki kell emelni, hogy egyértelműen nem az írói képességei hiánya okoztak problémát. Ugyanis a lapszerkesztő elmondta, hogy Caldaraté volt a legolvasottabb rovatuk, viszont a hangvétele nem volt eléggé PC, amiért sok támadás érte a lapot.
 

Az Outsport magazin a sporttörténelem legbátrabb atlétájának nyilvánított egy olyan férfit transz MMA harcost, aki csak nőkkel versenyzik. Így Fox Fallon, küzdősportoló hősiesség láttán a homoszexuális sportmagazin nem tudott mást tenni, mint ezzel a címmel illetni a férfit, mert az „feledhetetlen része az LGBTQ sporttörténelemnek”. Továbbá hozzáteszik, hogy „olyan lehetőségeknek tört utat a női sportokban transzatléták számára, amiknek még generációkkal később is hatása lesz”. Be kell, hogy valljuk, részben egyetértünk a magazinnal: Tényleg feledhetetlen része ez a sporttörténelem, főleg azért, mert ilyen mértékű igazságtalanság és csalás még talán doppingolási ügyek kapcsán sem történt soha. Az azonban érdekes, hogy elfelejtik megmagyarázni, mi hősies van abban, ha egy biológiai férfi a nagyobb izomtömegével és erősebb csontozatával betöri egy nő küzdőpartnere koponyáját, majd vérben fekve a szőnyegen hagyja (mert erre is volt példa Fallontól – a szerk.). Sőt, felmerül az emberben, hogy a Fallon ellen kiálló női MMA harcosok talán jobban megérdemelnék a bátor jelzőt. Továbbá fontos kiemelni az eset kapcsán, hogy az Outsport magazin nem említ semmilyen komolyan vehető indokot, amivel megmagyaráznák, hogy miért kellene férfiakat engednünk, női versenyekre nevezni. De nemcsak, hogy indoklást nem kapunk e szürreális jelenség kapcsán, hanem a balliberális média úgy állítja be a helyzetet, mintha mindez teljesen normális lenne.

Szürreális élményben volt részünk, mikor egy olyan interjúra bukkantunk a brit ITV-től, amelyben a műsorvezetők teljes fogalmatlansággal és rácsodálkozással faggat arról egy hölgyet, hogy mit jelent tradicionális feleségnek lenni. Ugyanis Alena Petitt, az interjúalany elmesélte, hogy miután néhány évet marketing menedzserként dolgozott rájött, hogy neki más álma volt: mindig is háziasszony akart lenni – írja a Daily Express. Ezért felmondott munkahelyén és valóra váltotta ezt az álmot, teljesen átadta magát a hagyományos női szerepeknek, míg a férje dolgozik és egyéb más férfiúi feladatokat lát el. Petitt arra is kitért, hogy a pénzügyeket a férje kezeli, mert sokkal jobban átlátja családjuk bevételeit és kiadásait, tekintve, hogy ő a pénzkereső. Tehát a férje minden hónapban ellátja egy bizonyos összeggel, amire a feladatai elvégzéshez szüksége lehet, mint például az ételek megvásárláshoz, vagy az autója megtankolásához. Ha pedig ezen felül akarna költekezni, akkor előbb mindig konzultál férjével, hogy mit engedhetnek meg maguknak. Ez volt az a pont, ahol Holly Willoughby, a műsorvezetőnő nem bírt tovább a döbbenetével és rákérdezett, hogy ez hogyan tud működni, és nem érzi-e magát elnyomva Alena. Mire a háziasszony teljes természetességgel válaszolta, hogy egyáltalán nem, ugyanis életük egybekötésével mindenük közös lett: az életük, a gyermekük és a vagyonuk is. Sőt, azt is hozzátette, hogy örül új helyzetének, mert úgy szerint olyan felelősségek terhelik a férjét, amiket nem kíván önmagának. Petitt asszony egyébként feministának vallja magát és azt hirdeti, hogy szerinte az igazi feminizmus az, mikor egy nő maximálisan ki tud teljesedni hagyományosan női szerepekben. A műsorvezetőnő ekkor már nem tudta tovább palástolni újabb döbbenetét és rákérdezett, hogy nem tartja-e magát álfeministának a vendége az által vallott értékek miatt. Mire Alena azt felelte, úgy tudta a feminizmus lényeg, hogy a nők úgy élhessenek, ahogy szeretnénk, ő pedig éppen ezt teszi. Mindenesetre érdekes képet fest az angol társadalomról, hogy egy reggeli showban kell bemutatni a nézők számára a hagyományos nemi szerepekkel való azonosulás előnyeit.

 

Az örökprogresszív ENSZ nagy eredményt hirdetett ki, ugyanis legújabb döntésük szerint a klímavészhelyzet miatt érkező migránsok menekültstátusz iránti kérelmeit nem lehet elutasítani – írja a CNN. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága annak kapcsán hozta a döntést, hogy Új-Zéland elutasította egy Kiribati állampolgár, Ioane Teitiota oltalmazott státusz iránti igényét. A Bizottság döntését az indokolta, hogy az emelkedő tengerszint miatt a Csendes-óceánban található Kiribati szigetét a teljes eltűnés fenyegeti. Hozzá kell tenni, hogy ennek a döntésnek nincs közvetlen hatálya más országok lakosaira, azonban a CNN is megjegyzi, hogy jelentős hatása lehet a jövő migrációs tendenciáira nézve. Majd azzal folytatja a hírportál, hogy e jelenség már jelenleg is évek óta folyamatban van, és egyre több bevándorló indul útnak, hogy új, kényelmesebb otthont találjon magának.