Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #18

„Koronavírus és nyugati arrogancia"

Daniel Stelter német elemző tollából jelent meg a beszédes nevű Globalist oldalon egy önostorozó cikk arról, hogyan szégyenül meg saját arroganciájának „köszönhetően” a Nyugat egy történelmi léptékű egészségügyi világválság idején. A szerző szerint ahelyett, hogy tanultak volna az ázsiai országok példájából, a nyugati politikusok legfeljebb morbid kíváncsisággal figyelték a kínaiak drasztikus lépéseit a járvány megállítása érdekében. Lehet, hogy nem mindig „tudja úgyis jobban” a Nyugat?

  • Stelter szerint nem véletlen, hogy Ázsiában sikeresen küzdenek a koronavírussal szemben. Nem csak a szigorú intézkedéseket bevezető Kínában, hanem a környező országokban is idejében léptek, így a népesség arányához képest kevesebb a megbetegedés, mint Európában. Ennek oka elsősorban az lehet, hogy 2003-ban már átélték a SARS-járványt, és ebből megfelelő következtetéseket vontak le, amelyeket most alkalmazni tudnak.
  • Hogyan reagáltak első körben a nyugati politikusok a Kínában kitört, eddig ismeretlen járványra? A farsangi szezonban jobb dolguk is volt, csak legyintettek rá. Hiszen Kína messze van, és egyébként is, ott borzasztó állapotok uralkodnak higiéniai szempontból, tehát nem is csoda, hogy ez történt… Bezzeg Nyugaton!
  • Nem csak a távol-keleti országokkal szemben tanúsított arrogáns magatartást a nyugati politika, Európán belül is feltört belőlük a felsőbbrendűség érzet. Az első gócponttá kontinensünkön Olaszország vált, ahol azóta is naponta több száz áldozatot követel a koronavírus. De hát nem hallottunk még az olaszok lazaságáról, a dolce vita életérzésről? Hiszen ők nem tudnak semmit sem komolyan venni, és különben is, recseg-ropog az olasz egészségügy… Gondolták a nyugati politikusok, mélyen gyökerező előítéleteiket gyorsan előkapva.
  • Mégis, manapság már nem csak az olaszoknál súlyos a helyzet: napról-napra jönnek a lesújtó hírek Spanyolországból, Franciaországból és lassan Anglia is a tömeges megbetegedések szintjére lép. A nyugati társadalmak és politikusok arroganciájuk és felsőbbrendűség érzetük miatt úgy hitték, mindent jobban tudnak. A koronavírus járvánnyal kapcsolatos eddigi tapasztatok erre rácáfolni látszanak.
  •