Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #19

„A bűn kultúrája a koronavírus idején"

Érdekes megfigyelni azt a jelenséget, ahogyan a liberálisok igyekeznek leépíteni a büntető igazságszolgáltatást. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának az elé kerülő ügyekben hozott döntései, valamint a Magyarországon is alkalmazott börtönbiznisz is mind ugyanabba az irányba mutatnak: a haladók szerint a bűnözők individuális jogai felülírják a társadalom és annak jogkövető magatartást tanúsító tagjainak biztonsághoz való jogát. Nem is kellene meglepődünk ezen, hiszen számukra az egyén korlátlan szabadsága mindig is fontosabb volt a társadalom egységénél. Miért lenne ez másképp a koronavírus idején? Derrick Wilburn cikkéből szemléztünk.

  • A járvány egyik új gócpontja az Egyesült Államok lett. New York polgármestere közel 400 börtönbüntetését töltő elítéltet engedett ki a járvány idejére, Greece városában pedig olyanokat is elengedtek, akik gyermekek megerőszakolásáért ültek.
  • A „Társadalmi Igazság Védelmezői” szerint a börtönrendszer egyébként is felülvizsgálatra szorul, hiszen valami miatt az etnikumok és a szegényebb rétegekből érkezők száma magasabb az elítéltek között. Hogy mi következik ebből? Szerintük az, hogy az igazságszolgáltatás elfogult és diszkriminatív. Egyértelmű, nemde?
  • Az ACLU nevű jogvédő szervezet nemrégiben arra szólította fel Kolorádó állam kormányzóját, hogy az elítéltek számának (13.000 bűnöző) csökkentésével állítsa meg a koronavírus terjedését. Az ilyen NGO-k általánosságban szeretnék limitálni a letartóztatás és őrizet időtartamát (különösen a kisebbségek és etnikumok esetében), de céljuknak tekintik annak elérését is, hogy a bíróságok főszabály szerint kerüljék a szabadságvesztés kiszabását. Azzal sem értenek egyet, hogy az elítélteknek – mindenki máshoz hasonlóan – díjat kell fizetniük, ha telefonálni vagy videochatelni szeretnének.
  •