Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #20

„A vírus nem ismer határokat”

Legújabb Világfigyelő cikkünk szerzője Will Collins amerikai származású, Magyarországon élő és dolgozó angol tanár. Bemutatja a magyar emberek reakcióit a járványhelyzetben hozott magyar intézkedésekre, és rámutat a magyarországi és az egyesült államokbeli fősodratú média tájékoztatásának súlypontjai közötti különbségekre. Kiemeli, hogy számos (nála tehetősebb) országnál előbb felismerte a magyar kormány a veszélyt, és az Európai Unió szerencsétlenkedését meg nem várva, saját hatáskörében cselekedett: lezárta az ország határait, digitális oktatásra állította át az iskolarendszert, korlátozta a boltok nyitvatartását, ezáltal meggátolta a vírus szélesebb körben való terjedését.

  • Az Egyesült Államokkal szemben Magyarország nem törődött a határok lezárása miatt kapott „xenofób pecséttel” és ahelyett, hogy az Országgyűlésben arról lett volna vita, hogy lehet-e „kínai vagy Wuhan vírusnak” nevezni a koronavírust, a kormány inkább megszervezte a rászoruló családok ellátását.
  • A szerző szerint sajnálatos módon hazánkban sem ment minden rendben, ugyanis a balliberális média által okozott pánikkeltés és a kormányzatot támogató sajtóval szembeni bizalmatlanság miatt eleinte nehezebb volt rávenni az embereket, hogy kövessék a hatóság ajánlásait.
  • Ahogy cikke végén Collins is megállapítja, ez a krízis is azt mutatja, hogy a nemzetközi politika legmagasabb szintje mégiscsak az állam. Sem Magyarország, sem a járvánnyal sokkal súlyosabban sújtott Olaszország vagy Spanyolország sem kapott segítséget az Európai Uniótól, és a járvány terjedését is csak úgy lehet hatékonyan lassítani, ha az országok lezárják saját határaikat.
  • Igaz, hogy a vírus nem ismer határokat, de nem is magától terjed, akik pedig hordozzák, azok bizony nem tudnak átkelni egy lezárt határon. Az Európai Unió biztosan túléli a koronavírus járványt, de az európaiak minden bizonnyal emlékezni fognak arra, hogy amikor leginkább számított, akkor a nemzeti kormányaik siettek segítségükre.