Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #26

"Koronavírus: talán mégsem kellene a természetet >>istenítenünk<<"

Amikor az emberek már nem hisznek Istenben, onnantól nem az a helyzet, hogy ne hinnének semmiben. Onnantól bármit elhisznek.” Pontos diagnózis a brit konzervatív gondolkodótól, G. K. Chestertontól. Ilyen istenpótlék lett napjainkra a természet. Ez nem újdonság a történelmünkben, szinte minden Biblia előtti vallásban megvoltak a különböző természeti istenek: az esőé, a földé, a Napé. Ezért nem meglepő, hogy ahogyan távolodik a fejlett világ a Bibliától, úgy nyer teret újra a természetkultusz. Dennis Pragernek a Frontpage Magazine-ban megjelent cikkéből szemléztünk.

  • Minden racionális ember egyetért a természetvédelem fontosságával. Azonban a természetvédelem nem egyenlő a természetkultusszal. Az utóbbi egyfajta vallás, amelynek középpontjában a természet, a Föld áll. Az emberek pedig fogékonyak a természet „imádására” – többek között ez volt az Avatar című film népszerűségének egyik oka is.
  • A globális felmelegedés ténye hozzájárult a környezetvédelem fanatizálásához: világszintű mozgalmat indított, amely tiltó parancsolatokra alapszik, azok be nem tartását pedig a közelgő apokalipszishez kapcsolja. Ezek mind vallásszerűvé formálták a környezetvédelmet. A Biblia azonban egészen radikális dolgot jelent ki a természettel kapcsolatban…
  • A természetet Isten teremtette. Ez azt jelenti, hogy Isten nem egy a természettel, hanem felette áll. Ez a radikális kijelentés egyfajta bizonyíték is a Biblia isteni eredetéről. Ugyanis a 3000 évvel ezelőtti ember világnézetétől teljesen idegen volt az az elképzelés, hogy Isten nem egy a természettel. És ekkor jön valami, ami abszolút feldühíti a mai természet-fanatikusokat: „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá”.
  • A mai korszellem ezzel szemben a gyermekvállalásban a túlnépesedést és az ökológiai lábnyomot látja csak meg. De hogy az ember uralkodjon is a Földön? Na még mit nem – mondják a fanatikusok. A koronavírus talán felnyitja a természetimádók szemét: a természet nem a jóbarátunk, főleg nem istenség. Ha a természeten múlna, egy részünkkel vadállatok végeznének, halálra fagynánk, a maradékot pedig elpusztítanák a betegségek.
  • A természet gyönyörű és félelmetes, valamint egyben brutálisan kegyetlen is. A természet törvényei alapján az erősebb él túl – a Biblia törvényei alapján a gyengébbek is túlélnek az erősebbek segítségével. A természet nem érti, miért építünk kórházakat, ahol orvosaink segítségével le tudjuk győzni a természet erőit. Ha ez a mostani katasztrófa felnyitja akár csak néhány ember szemét az istenhittel kapcsolatban, akkor valami pozitívat már biztosan kihoztunk a koronavírusból.