Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/22

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy az USA-ban folyamatos a küzdelem a fehér felsőbbrendűség és a kizárólag a fehéreket védő, fasiszta rendőrséggel szemben. Ennek a jogos és igazságos harcnak adott egy jelentős lökést George Floyd halála, mely miatt teljesen érthető módon tüntetések kezdődtek. Egy ilyen békés demonstrációról tudósított a mértékadó MSNBC riportere is, amikor is többeknek úgy tűnhetett a képsorokból, hogy a tömeg boltokat kezdett fosztogatni és fel is gyújtott pár üzletet. Ennek ellenére a nagy tekintélyű csatorna riportere nem hagyta magát kizökkenteni pár elszigetelt eset miatt, és csendes többségről tudósította a nézőket, a kisebb atrocitásokról pedig azt mondta, hogy érthetőek, mivel a fasiszta rendőrség folyamatosan vegzálja a békés polgárokat.

A tüntetések résztvevői ráadásul már nem csak a fehérek által elnyomott társadalmi osztályokból kerülnek ki, hanem olyan emberek is feltűntek soraikban, mint Colinford Mattis és Urooj Rahman, a jogászelit krémje. A túlzott rendőri fellépést mutatja, hogy a két jogdoktort azért tartóztatta le a rendőrség, mert a fasiszta karhatalomra dobáltak Molotov-koktélt. De az elnyomottak felkelésében részt vett Chiara de Blasio is, aki Bill de Blasionak, New York afroamerikai polgármesterének lánya. Kérdéses persze, hogy a burzsoák átállása megmenti-e őket adott esetben a népbíróság ítéletétől, a történelmi tapasztalatok ugyanis meglehetősen vegyesek.

Nem lenne ennyi erőszak ugyanakkor a világon, ha a férfiak mind szójatejet innának – erre a megállapításra jutottak svéd tudósok. A Stockholmi Egyetem egy 1970 és 2017 között végzett tanulmánya bizonyította be, hogy a szójatejet fogyasztó fiatal férfiak körében olyan mértékben csökkent a bűnelkövetők száma, hogy az megközelíti a nők bűnözési hajlandóságát. A „szójafiúk” tehát sokkal kevésbé agresszívak patriarchális társaiknál, akik csak erőszakot, nőgyűlöletet hoztak az emberiségre, és olyan vezetőket adtak a világnak, mint a terror megtestesítője, Donald Trump.

Természetesen az Európai Bizottság se maradhat le az emberiség továbbfejlesztésével kapcsolatban. Korábbi szemlénkben már hírt adtunk arról, hogy a brüsszeliták a rovarevés megkönnyítése érdekében masszírozzák a jogszabályi környezetet. Most azonban Brüsszel további, a húst helyettesítő alternatív fehérjeforrásokat keresett és talált. Itt van tehát Németh Szilárd legújabb rémálma: a mikrobaevés. Mivel készül a jövő fúziós pacalja? Hát nem zsírral és ecetes paprikával, hanem mikrobával. Jó étvágyat!

Hőseink a héten egyértelműen a Jóbarátok szereplőgárdája, akik önkritikát gyakoroltak a tekintetben, hogy bár a készítéskor rendkívül progresszívnak gondolták a sorozatot, mára már belátták, hogy kanyarban sem voltak. Bár tény, hogy a széria kellő nyíltsággal mert beszélni a szexualitásról, volt a sorozatban válás, béranyaság és leszbikusok is, mégis hiányérzetünk lehet és kell, hogy legyen. Hiszen például egyáltalán nem voltak a történetekben fekete, latino, indián vagy ázsiai szereplők, csak a fehér felsőbbrendűséget megtestesítő színészek, továbbá alig pár gender képviseltette magát. Szívből reméljük, hogy az újra összeálló szereplőgárda változtat a begyepesedett és kevéssé merész karaktereken, és David Schwimmer esetleg egy transznő-dinoszaurusz formájában tér vissza.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy a liberális média szerint Joe Biden csak viccelt, amikor azt mondta, hogy a nem rá szavazó afroamerikaiak nem is feketék, továbbá arról is, hogy hogyan ért véget a kommunista cenzúra a Youtube-on, valamint arról is, hogy az új-zélandi egészségügyi rendszer a jövőben faji alapon láthatja el a betegeket.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A Kaliforniai Egyetem eltörölné az amerikai típusú érettségi követelményét az intézményeiben, hogy egy egyenlőbb és diverzebb felvételi módszert vezessen be – írja a Wall Street Journal. Így a diákok egészen 2022-ig felvételizhetnek a megszokott „iskolaalkalmassági teszt” (Scholastic Apitude Test) és az „amerikai főiskolai teszt” (American College Testing) sikeres teljesítésével. Majd 2023-tól már csak az „igazságosabb,” diverzebb, egyedi felvételi eljárás útján nyerhetnek felvételt a Kaliforniai Egyetemre a jelentkezők. A neves lap elárulja, hogy az egyetemi vezetés azért hozta ezt a döntést, mert bizonyos civil szervezetek és „oktatási szakértők” évek óta nyomást gyakoroltak rájuk. E „függetlenobjektív” szakértők szerint az évtizedek óta jól működő általános felvételi rendszer nem elég egyenlő. Sőt, úgy gondolják, hogy a SAT és az ACT a gazdagabb és többnyire fehér felvételizőket részesíti előnyben, akik többet tudnak tanulni a felvételire, amiben magántanárok is segítik őket. „A vizsgáztatást régimódi felvételi módszernek tartjuk, olyannak amely aláássa az egyenlőséget és figyelmen kívül hagyja a főiskolai alkalmasság megfelelő mutatóit” – nyilatkozta Frances Contreras, az egyetem San Diego-i professzora. Sajnos azonban nem mindenki ennyire haladó, ugyanis Marten Roorda, az általános amerikai főiskolai teszteket készítő szervezet igazgatója kritikával illette a kaliforniai csodaegyetem döntését. „A megrendítő javaslat túlterhelést fog jelenteni a felvételi irodák, az állami költségvetés és a tágabb oktatási rendszer számára is. Még több kérdést fog felvetni az igazságosságáról, az egyenlőségről, az összehasonlíthatóságról és a megbízhatóságáról, és sokkal szubjektívabbá fogja tenni a felvételizést” – fogalmazott Marten Roorda.

 

Sokak nagy meglepetésére a Jóbarátok főszereplő gárdája februárban bejelentette, hogy 15 év után újra egyesülnek egy különadás erejéig. A forgatókönyv nélküli kiadás célja az volt, hogy egyesítse a régi és az új rajongókat, azonban a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani – oly sok másik tévés produkcióhoz hasonlóan. Ennek apropóján nyilatkozott Lisa Kudrow a Times napilapnak, hogy bár „a show nagyon progresszívnak gondolta magát,” ha most kezdenék, biztosan sokkal progresszívebb lenne. A sorozat korábbi progresszivitásai között említette, hogy volt benne egy elvált, terhes, leszbikus nő, béranyaság, illetve hogy a szereplők nyíltan beszélgettek a szexualitásról. Azt is hozzátette, ha most indulna a sorozat, elképzelhetetlen lenne, hogy csak fehér főszereplők legyenek. Ebben David Schwimmer – a sorozat másik főszereplője – is egyetértett vele, aki azt mondta, hogy készíteni kellene „talán egy kifejezetten csak feketék, vagy ázsiaiak által játszott Jóbarátokat.” Így tehát az az igazán nagy szerencsénk van, hogy a járvány enyhülése után végre egy igazán diverz-inkluzív Jóbarátokat is élvezhetünk majd.


Egy korábbi szemlénkben beszámoltunk az Európai Bizottságnak azon tervéről, hogy kidolgozzanak egy olyan élelmiszerrendszert, amely egy környezetbarát, vegán és lehetőleg bogarakat tartalmazó diétán alapulna – értesülhettünk a Breitbarttól. E tervvel kapcsolatban többen is felháborodásukat fejezték ki, mert „megállította volna a hústermelés- vagy a húsfogyasztás támogatását.” Ezért a Bizottság azt a látszatot kelti, hogy módosítottak a tervezeten, amivel egy „igazságosabb” és „egészségesebb” élelmiszerrendszert alkotnak. Ennek ellenére továbbra is hangsúlyozzák, hogy élelmiszeripar nem tud környezetbarát lenni, ha nem történik változás az emberek étrendjében is. A múlt szerdán megjelent „Farm to Fork” (Farmról az Asztalig) stratégia részletezi, hogy az lenne ideális, ha „jobban növényalapú étrendre térnénk át, kevesebb vörös- és feldolgozott hússal, valamint több gyümölccsel és zöldséggel.” Továbbá azt is kiolvashatjuk a stratégiából, hogy az EU középpontba fogja helyezni, hogy „fokozzák az olyan alternatív fehérjeforrások elérhetőségét, mint a növény-, a mikroba-, a tengeri-, vagy a rovaralapú fehérjék és húshelyettesítők.” Bár a vegánság és a rovarevés erőltetése eddig sem volt idegen a vadzöld politikai aktivistáktól, azonban a mikrobákkal egy teljesen új táplálékfajtával bővítették az étlapot. Mint ismeretes, a mikrobák olyan kis élőlények, amelyek szabad szemmel láthatatlanok, és gyakran idézhetnek elő betegségeket. Tehát az Európai Bizottság stratégiája baktériumok fogyasztását javasolja a koronavírus-járvány kellős közepén valamiféle igazságosabb és egészségesebb táplálkozást ígérve.
A Youtube automatikusan tiltotta le a Kínai Kommunista Pártot és a kínai kormányt kritizáló megjegyzések tömkelegét az oldalukon közzétett kommentek közül – írja a Verge informatikai és tudományos hírportál. A lap újságírói kiderítették, hogy már 2019 októbere óta rendszeresen érkeznek panaszok a Youtube hivatalos segítségnyújtó fórumaira, azonban a Google tulajdonában lévő közösségi médiaoldal csak most jelentette be, hogy kijavítja a hibát, amit eddig nem ismertek el. Mi több, olyan durvának legkevésbé sem nevezhető kifejezések miatt törölték a kommenteket, mint a „kommunista rabló,” vagy a bérkommentelő. A IT óriás szóvivője azt nyilatkozta, hogy „vizsgálataik eredményeként megerősítik, hogy problémák voltak a kényszerintézkedéseket alkalmazó rendszerükben, illetve igyekeznek minél hamarabb kijavítani azt.” Ennek ellenére érdekes, hogy előző év októberéhez képest miért csak most reagált a hibajelentésekre a vállalat. E részlet két eshetőségre ad esélyt, amelyből az egyik esetben felmerül, hogy okkal reagált csak most a Youtube a problémára. A másik variáció, hogy a vállalat kapacitásai már nem alkalmasak a szabályos és igazságos működést biztosítani. Akárhogy is, mindkét esetből az a következtetés vonható le, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát és az információk szabad áramlását súlyosan korlátozza a közösségi médiaoldalak megbízhatatlan önszabályozása.

Skandináv tudósok felfedezték, hogy a szójakészítmények lehetnek az ellenszerei az elnyomó, toxikus férfiasságnak – írja a Helluland News. „Végre itt van a macsó férfiak halála” – írja Jenny Wennberg. A haladó újságírónő ismerteti, hogy a „szójafiúk” (soy boy) az ellentétei a patriarchális férfiaknak. Szerinte a szójafiúk nem annyira agresszívak, feministák és nem érdeklik a hagyományos férfi szórakozások. A lap arra is kitér, hogy azok a férfiak, akik nem fogyasztanak szójatejet – vagyis akármilyen normális férfiak – szélsőjobboldaliak és a kihalás szélén állnak. Sőt, szerintük az ilyen férfiak nem adtak többet a világnak, mint lövöldözéseket, az iskolákban gyengén teljesítő férfiakat, „gender-szegregációs” munkapiacot és a nőkkel kivételező férfiakat, akik ráadásul el is verik őket. Ami pedig ettől is rosszabb, hogy ezek a férfiak – akik nem isznak szójatejet – adtak olyan vezetőket a világunknak, mint Donald Trump. Mi több, a Stockholmi Egyetem egy 1970 és 2017 között végzett tanulmánya bebizonyította, hogy a szójatejet fogyasztó fiatal férfiak körében olyan mértékben csökkent a bűnelkövetők száma, hogy az megközelíti a nők bűnözési hajlandóságát. A szójatejjel elért sikerek mellett azért érdemes megemlíteni, hogy mindennek ellenére a fegyveres bűnözés mértéke ugrásszerűen nőtt Svédországban. Tehát jobb, ha felkészülünk: hamarosan eljöhetnek azok a napok, amikor minden férfi kötelezően csakis szójából készült élelmiszereket fogyaszthat.
Az új-zélandi állami egészségügy szerint a kórházi várólisták kezelésén az javítana legjobban, ha faji alapon rangsorolnák a gyógyításra szoruló betegeket – értesülhettünk a New Zealand Heraldtól. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozások enyhítésével fokozatosan nő az egészségügyi rendszerre nehezedő teher is. Ezért az új-zélandi állami egészségügyi (DHB) át akarja alakítani a rendszerét, tervük pedig nem más, mint faji alapon elsőbbséget adni a maori őslakosoknak és csendes-óceáni népeknek a kórházi várólistákon. Tehát a fehéreket, feketéket, ázsiaiakat, arabokat és más egyéb faji csoportokat hátrányos megkülönböztetés érné az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésükben, és. akár az is megtörténhetne, hogy csak a bőrszíne miatt hamarabb kezelnek valakit két beteg közül. A DHB szóvivője ezek ellenére azzal a magyarázattal állt elő, hogy „a várólista tervezési módszerük adatokon és bizonyítékokon fog alapulni és néhány esetben még egészségügyi szakértőket is be fognak vonni.” Bár ez mind érdekesen hangzik, mégis felmerül a kérdés, hogy ez módszer hogyan lehet igazságos és jogszerű.


A múlt héten több híradást is láthattunk a Minneapolisból kiindult tüntetési hullámról és a gyilkos vandalizmusról, amivé változott a békésnek induló megmozdulás. Bár a közösségi médiának köszönhetően egyre inkább terjedt a híre ennek a gyilkos vandalizmusnak, az amerikai fősodratú média próbálta elbagatellizálni az ügyet. Az MSNBC riportere is arra törekedett, hogy egy afroamerikaiak melletti békés tüntetésnek állítsa be a történéseket egy helyszínről történő bejelentkezésénél, amikor is a háta mögött felgyújtottak egy épületet. „Pontosan akarom leírni a helyzetet. Ez inkább egy tüntetés. Összességében nem beszélhetünk zavargásokról. De tüzeket is gyújtottak” – hallhatjuk Ali Velshi, az MSNBC „függetlenobjektív” riporterének beszámolóját, miközben egy épület a lángok martalékává válik a háta mögött. Ezt követően múlt csütörtök óta rengeteg házat és épületet gyújtottak fel válogatás nélkül a tüntetők, akik azt állítják magukról, hogy a feketék az egyenlőségéért harcolnak. „Az a helyzet, hogy itt mély gyász és elgyötörtség jellemez mindenkit. „Leszámítva azokat az embereket, akik olyan dolgokat tesznek a köztulajdon ellen, amit nem kellene tenniük, meg kell értenünk, hogy ennek a városnak legalább jó pár éve problémái vannak a rendőrséggel (…)” – folytatta a tüntetők mosdatását a riporter. Tehát láthatjuk, hogy az amerikai fősodratú média nemcsak nem ad megfelelő tájékoztatást, de egyenesen arra törekszik, hogy legitimálja azt a gyilkos vandalizmust, ami múlt hét óta uralkodik az Egyesült Államokban.

A múlt héten Minneapolisból kirobbant tüntetési hullámnak az volt a legtöbbet hangoztatott üzenete, hogy az utcára vonuló emberek az afroamerikaiak fehérek általi elnyomása ellen tüntetnek. Hűséges olvasóink jól tudják, hogy ez a fehér felsőbbrendűség és az elnyomás minden területén érezhető az életnek. Korábbi szemléinkben számtalan, liberálisok által kitalált elméletet mutattunk be, mint például a korona-rasszizmus, az oktatásban, egészségügyben való hátrányos megkülönböztetés, a munkahelyi diverzitás hiánya és a gazdasági elnyomatás. Csupán annyi probléma csúszott a gépezetbe, hogy egyre több olyan tüntetőt állítanak elő a hatóságok a New York-i utcákon, akik legkevésbé sem tűnnek elnyomottaknak. A New York Post nevezetesen arról számolt be, hogy a városi rendőrség az elmúlt napokban őrizetbe vette Chiara de Blasiot, aki New York polgármesterének, Bill de Blasionak a lánya. „Az egy igazi hot spot volt, rendőrautókat gyújtottak fel, az emberek a rendőröket dobálták és üvöltözve harcoltak velük. Több ezer ember volt akkor azon a területen” – olvashatjuk a lap beszámolóját Chiara de Blasio letartóztatásának körülményeiről. Ez a helyzet önmagában is felveti a kérdést, hogy a New York-i polgármester kicsi lánya, hogyan lehet elnyomott ember? Külön érdekes, hogy mikor Chiara az utcára vonul, akkor valójában az afroamerikai édesapja vezetésével szemben tüntet, mondván ő is asszisztál a feketék rendszerszintű elnyomásához. Persze mondhatnánk, hogy ez valamilyen véletlen egybeesés. Azonban a gazdaságban és munkapiacon tapasztalható elnyomást elszenvedő tüntetők listáját bővíti két jól menő jogász is. A Daily Mail ugyanis arról számolt be, hogy Colinford Mattis és Urooj Rahman topjogászokat is őrizetbe vett a New York-i rendőrség, miután egy Molotov-koktélt dobtak egy rendőrautóba. Külön érdekes, hogy a tüntetők a köztulajdon megrongálása mellett előszeretettel törnek be boltokba, hogy ruhát, informatikai eszközöket és akár autókat lopjanak el. Miközben cselekedeteiket azzal próbálják legitimálni, hogy nekik erre szükségük van és megérdemlik ezt egyfajta jóvátételként az általuk elszenvedett gazdasági és munkaerőpiaci diszkrimináció miatt. Azonban gondolkodjanak el, hogy mennyire hiteles ez a póz két jól menő jogásztól és New York polgármesterének lányától.


Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje azzal próbálta meggyőzni az afroamerikai szavazókat, „hogyha nem tudják eldönteni, hogy őt, vagy Trumpot válasszák, akkor ők nem feketék” – értesülhettünk a Washington Posttól. A botrányos esetről nem a „függetlenobjektivitás” és az elnökjelölt elszámoltatása céljából számolt be a baloldali médium, hanem hogy – most már sokadszor – Biden mentegetésébe kezdjenek. Az elnökjelölt természetesen azóta sem kért bocsánatot a vállalhatatlan kijelentésért, így muszáj a „függetlenobjektív” propagandistáknak mosdatni őt. A baloldali média – köztük a Washington Post is – azzal próbálja menteni a helyzetet, hogy bagatellizálják, illetve csupán viccnek titulálják Biden rasszista kijelentését. Mondván, hogy ez csak egy kontextusból kiragadott mondat, ami az azt megelőző negyedórányi beszélgetésből következően egyértelműen viccnek tekinthető. Csupán annyi a probléma, hogy ez az állítás sem állja meg a helyét. Ugyanis a New York-i Breakfast Club rádióműsorban adott interjúban végig azt ecsetelte a demokrata jelölt, hogy Trump elnök rasszista, illetve, hogy az elnöksége alatt egyértelműen tovább fokozódott a színes bőrűek elnyomása. Ennek részletezése után kijelentette, hogy aki fekete létére ezek után sem tudja eldönteni, hogy rá kell szavaznia, az egyszerűen nem fekete. Persze a baloldali propagandisták szerint ez csak vicc volt, amit a bigott és humortalan jobboldal túlreagál. Ha ez nem lenne elég, akkor emlékezzünk vissza a Washington Postnak arra a majdnem egy évvel ezelőtti cikkére, amelyben azért ítélték el Trump elnököt és támogatóit, mert egy vicces kijelentése kapcsán azzal védekezett, hogy az egyértelműen szarkazmus volt.
A Pew Research független statisztikai intézet egy erősen Demokrata Párt felé elhajló címmel osztotta meg legújabb kutatási eredményeit a koronavírussal kapcsolatban. A bejegyzésük eredeti címe az volt, hogy míg „a demokrata körzetekben április közepe óta csökken a vírusos megbetegedések száma, addig a republikánusok által vezetett területeken relatív stagnálás figyelhető meg.” Az indításnak megfelelően a tanulmányuk további részében is azt ecsetelték, hogy a demokraták mennyire jól kezelték a vírushelyzetet, mindig a megfelelő döntéseket hozták, ezért sikerre vezetett a liberális járványkezelés. Az eset szépséghibája csupán annyi, hogy a liberális járványvédelmi intézkedések majdnem négyszer annyi megbetegedéshez vezettek, mint a republikánusok konzervatívabb módszerei. Tehát az utóbbi területek vezetőinek sikerült megelőzni a lakosok robbanásszerű megfertőződését, míg a demokraták elbuktak ezen a téren. Mi több, egy a New York Times által bemutatott tanulmány azt bizonyítja, hogy a republikánus vezetésű területeken jelentősen kevesebb megbetegedés volt. Ezért is nem tudták olyan látványosan csökkenteni a fertőzések számát, mint a kiemelkedően magas halálozási számokat produkáló demokrata kerületekben. APew Research tehát ékes példát szolgáltatott arra, hogy politikai részrehajlás nem csak bizonyos médiumokra jellemző, hanem akár a ”függetlenobjektív” szakmai intézményekre is.