Alapjogokért Központ

Az Európai Bizottság első félévének értékelése

Az Európai Bizottság első félévének értékelése

A jelenlegi Európai Bizottság első félévét elemezve azt láthatjuk, hogy a von der Leyen vezette testületnek nem sikerült a célul kitűzött „geopolitikai Bizottság” koncepcióját tartalommal megtölteni. A Bizottság elnökének figyelme az Európai Unió belső problémáira, valamint az EU szomszédságában lévő országokra korlátozódott.

Az európai uniós biztosok aktivitását tekintve Várhelyi Olivér az előkelő 8. helyet foglalja el, a visegrádi országok biztosai közül az első helyen található. Az aktivitási rangsor első helyét Mariya Gabriel bolgár biztos foglalja el, von der Leyen a negyedik helyen található. Hangsúlyozandó azonban, Gabriel találkozóinak jelentős része politikailag kevéssé fajsúlyos szereplőkkel történt.

Az Európai Bizottság tagjainak vállalati kapcsolatai azt mutatják, hogy leginkább az Egyesült Államok-beli nagy technológiai vállalatok képviselőivel találkoztak a biztosok: a Microsoft, Facebook és a Google dominálja ezt a területet. Számos találkozó az egyes tagállamok zászlóshajó cégeinek – Volkswagen, Deutsche Bank, Volvo, L’Oreal – képviselőivel zajlott. Figyelemre méltó a német vállalatok jelentős súlya a találkozókat illetően.

A nem-kormányzati szervezetek közül elsősorban iparági érdekvédelmi szervezetek jelennek meg a rangsorban. Az első tíz helyen mindössze kettő szociális célokat támogató NGO jelenik meg. A listán megtalálható azonban az Európai Szocialisták Pártjának pártalapítványa, valamint több, migrációval foglalkozó NGO is.

Az Európai Bizottság leggyakoribb nemzetközi intézményi partnere a Nemzetközi Valutaalap. Figyelemreméltó továbbá, hogy a Bizottság tagjai milyen sokszor találkoztak az ENSZ különféle szakosított szervezeteivel. A biztosok találkozóiból kiderül az is, hogy az európai uniós intézmények közül az Európai Parlament fontosabb szerepet játszik a Bizottság számára, mint a Tanács. A magas szintű találkozókat tekintve Mark Rutte holland miniszterelnök szerepét érdemes kiemelni, noha ezen találkozók tagállami rangsorának első két helyén Litvánia és Észtország található. Rutte találkozói kizárólag komoly portfólióval rendelkező biztosokkal zajlottak: Timmermans, Johansson, Hahn, Vestager és Gentiloni mellett von der Leyennel is folytatott kétoldalú találkozót.

A „nemzeti részrehajlási mutató” megalkotásával azt mérjük, hogy az egyes biztosok mennyire húznak saját tagállamuk felé a munkájuk során. Ez a hatályos jogszabályok értelmében tilos, ugyanakkor számos alkalommal kritikaként fogalmazzák meg a „renitens” tagállamok biztosaival kapcsolatban a tagállami részrehajlást. A lista élén a máltai, a horvát és a bolgár biztos áll, de a biztosok több mint fele esetén 10% feletti a mutató. Von der Leyen minden nyolcadik kétoldalú találkozója német partnerrel zajlik. Várhelyi Olivér szakmai munkájának egyik újabb pozitív visszacsatolása, hogy a magyar biztos a rangsor utolsó öt biztosa között tűnik fel, tehát a Bizottság legkevésbé részrehajló tagjai közt említhetjük.

Vera Jourova, Ylva Johansson és Frans Timmermans voltak a leggyakoribb lobbicélpontok az Európai Bizottságban az elmúlt hat hónapban. Az Egyesült Államok-beli nagy technológiai vállalatok nyomasztó túlsúlya látszik a biztosokkal és kabinettagjaikkal folytatott lobbitalálkozók elemzéséből is, de feltűnik az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Policy Institute is.