Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #31

"Nők nélkül nem létezik demokrácia"

„Az éles szeműek észrevehették, hogy azokat az országokat, ahol a leghatékonyabb a járványkezelés és legalacsonyabb az esetszám, így Németországot és Tajvant, nők vezetik” – kezdi igen hosszú értekezését Piscopo és Shames. A cikkük elején a szerzők utalnak arra, hogy az USA-ban siralmas a helyzet, ugyanis Elizabeth Warrennek esélye sem volt kivívni a Demokrata elnökjelöltséget, az országban pedig a vezetők körében még mindig megingathatatlan a férfidominancia. Emlékszünk még az ikonikus Trump elnökről készült képre, amelyen egytől egyig fehér férfi szenátorok állták körbe.

  • A szerzők megállapítják azt, hogy az amerikaiak többsége helyesli azt, hogy egyre több nő indul választott tisztségért, majd megosztják azt az eget rengető felfedezést, hogy egy pusztán férfiakból álló döntéshozó testület sokak szerint kevésbé megbízható, mint egy olyan, amelyben nők is vannak. Ennek tükrében keveslik a figyelmet, amit Amerikában a nők választhatóságának szentelnek.
  • Aki végigolvassa a cikket, kap egy történelemleckét a nők szerepéről a politikában, és megtudhatja többek között azt is, hogy „a történelem során leggyakrabban a nők úgy kerültek választott tisztségbe, hogy oda férfiak nevezték ki őket.” Azonban hál’ Istennek, ma már indulnak választásokon is, sőt, több mint hetven országban törvényi kvóták szabályozzák a nők minimális arányát törvényhozó testületekben. Azonban ennyi nyilván nem elég: a szerzők természetesen teljes paritást várnának el.
  • Erre azért is lenne szükség, mert szerintük a hölgyek sokkal jobb politikusok és jobban irányítanak testületeket, mint férfitársaik. A gond ott kezdődik, hogy sajnos ezt a választópolgárok nem értékelik a demokratikus választások során, és hajlamosak inkább férfiakra szavazni.
  • A szerzők utolsó gondolata az, hogy az olyan diktatórikus hajlamú vezetők, mint Trump és Putyin leginkább azt szeretnék, ha a nők visszatérnének a konyhába. Miközben ember nincs, aki ne értene egyet azzal, hogy nők nélkül nincs demokrácia, minimum sajátságos, hogy a mesterséges női kvótát úgy állítják be, mintha az egy demokratikus eszköz lenne. Nem pedig annak ellenkezője: egy korlát, ami szűkíti a választási lehetőségeket.