Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/28

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy életünket körülveszik a toxikus férfiasság szimbólumai. Ugyanerre a megállapításra jutott Leslie Kern, a Metropolis építészeti & tervezési magazin szerzője is, a professzornő szerint ugyanis városaink „üvegplafonokból, fallikus tornyokból, veszélyes utcákból és sötét sikátorokból állnak, amelyekben a férfierő ölt testet fizikálisan és metaforikusan is”. Nem véletlen mondta Jane Darke, feminista földrajztudós, hogy „városaink a kőbe, téglába, üvegbe és betonba vésett patriarchátus”. A magasba emelkedő építmények és köztük futó utcák, illetve sötét sikátorok mind a férfiak férfiasságát dicsérik, miközben a nőkről és nőiességről tudomást sem vesznek.  „A nők ösztönösen megértik a város üzenetét: ez nem a te helyed” – foglalta össze Kern professzornő a városokban uralkodó elnyomó férfiasság problémáját. De milyen lenne a nők által épített város? Földbe vájt és alagutakkal teli? Megannyi kérdés.

Ha már az urbanisztikánál tartunk, a héten az is kiderült, hogy a jelzőlámpák is lehetnek rasszisták.  Az Egyesült Államokban ugyanis a gyalogos-átkelőhelyeken egy fehérszínű sétáló ember gyullad fel a lámpákon, mikor a gyalogosok szabadon keresztülmehetnek az úttesten. Ez pedig mi más lenne, ha nem rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása, ugyanis egy fehér ember alakja mondja meg, hogy mit csináljon egy afroamerikai vagy latino. „Tudom, hogy a fehér emberek szeretnek majdnem mindent irányítani, amit mindenki csinál. De mióta szólhatnak bele abba is, hogy mikor kelhetünk át az úton?” – tette fel magának a kérdést David Kaufman publicista. Sajnos később kiderült, hogy az USA-ban azért világít fekete alapon fehér lámpa a gyalogosátkelőknél, mert ezt tudja leggyorsabban és legbiztonságosabban érzékelni az emberi retina. Persze kérdés, hogy ennek ellenére maradhat-e minden úgy, ahogy van, mivel a rasszizmus akkor is több életet követel, mint a közlekedési balesetek.

Hősünk a héten egyértelműen a Brooklyni Egyetem, melynek sikerült megvalósítania a legdurvább South Park részt is és létrehozta a Tolerancia Haláltáborát. Az amerikai intézmény ugyanis átnevelő táborba küldené és megbélyegezné azokat a tanárait, akiknek a színesbőrű hallgatói rossz jegyeket kapnak. „Fel kell derítenünk azokat az akadályokat, amelyekkel a fekete- és színesbőrű hallgatóknak szembe kell nézniük az egyetemen, és egy támogatóbb környezetet kell teremtenünk az egyetemi karrierjük sikeressége érdekében” – fogalmazott az új irányelv kapcsán az egyetem rektora. Felkészül Mr. Furkó!

A CNN sem tétlenkedett a héten és összeállított egy „újbeszél” szótárat, hogy a továbbiakban ne bánthassuk meg akaratlanul sem nem fehér embertársainkat. „Az olyan szavak, mint a „slave” és a „master” nagyon beépültek a szókincsünkbe és szinte tudat alatt idézik fel a faji rabszolgaság és az egyesült államokbeli rasszizmus történtét” – fogalmaz Elizabeth Pryor, a Massachusetts állambeli Smith College egyik egyetemi docense. Az említett slave és master kifejezéseket főleg az informatikában használják. Tehát leginkább rasszista processzorok adnak parancsokat alávetett videokártyák videókártyáinak. Ez azonban ugyanolyan rasszizmus, ezért a következő szavak törlésére lenne szükség: „fehérlista/feketelista”, „lincselés”, és az „öntelt” szavakat mindenképp tiltani kellene.

A múlt héten a Pokémon egyik karakteréről derült ki, hogy valójában leszbikus, most a Scooby-Doo film írója, James Gunn fedte fel, hogy Velma Dinkley karaktere nyíltan homoszexuális lett volna, ha a felvilágosulatlan Warner Bros meg nem gátolja. Egy rejtéllyel kevesebb!

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy még inkább érzékenyítik a Star Wars-t, arról is, hogy tovább gyűrűzik a botrány J. K. Rowling transzfób kijelentése miatt. Ahogy arról is olvashatnak, hogy hogyan követett el egy 12 éves kisfiú brutális rasszista bűncselekményt.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Egy progresszív földrajz és környezet professzor szerint „a toxikus maszkulinitás beépült városaink szerkezetébe, ez pedig nem csak (társadalmilag) megosztó, de halálos is lehet (a nőkre nézve)” – írja a Metropolis építészeti & tervezési magazin. A rendkívül tudományos megállapításokat megfogalmazó professzornő, Leslie Kern, egyébként a földrajz és környezet, illetve a nők- és gendertanulmányok professzora. Kern szerint a városaink „üvegplafonokból, fallikus tornyokból, veszélyes utcákból és sötét sikátorokból állnak, amelyekben a férfierő ölt testet fizikálisan és metaforikusan is”. Ezért sem érti, hogy miért folyik annyira kevés vita arról, hogy a városkép a nemi egyenlőségek aktív résztvevője. Pedig az emberek által épített környezetek a gender-alapú hátrányos megkülönböztetés mintáit hordozzák magukban. Állításai alátámasztására Jane Darke, feminista földrajztudós szavait is megidézi, aki szerint „a városaink a kőbe, téglába, üvegbe és betonba vésett patriarchátus”. A professzornő szerint ”szakvéleményét”, Dolores Hayden, amerikai költő és építészet professzor „Skyscraper Seduction, Skycraper rape” (Felhőkarcoló csábítás, felhőkarcoló erőszak) című verse is alátámasztja. E megtámadhatatlan szakvélemény pedig azt mondja, hogy a magasba emelkedő építmények és köztük futó utcák, illetve sötét sikátorok mind a férfiak férfiasságát dicsérik, miközben a nőkről és nőiességről tudomást sem vesznek. Sőt, bizonyos városok emiatt sokszor életveszélyesek lehetnek a nőkre, mert szerinte csak a nők vannak veszélyben este egy-egy sötétebb utcán (rosszabb környékeken feltételezhetően – a szerk.). Ezenfelül a városok kialakításának toxikus maszkulinitása abban is megmutatkozik, hogy a nőket megnézik, ha egy parkban csecsemőt szoptatnak, fel kell vinniük a babakocsit a buszra, vagy ha veszélyben érzik magukat egy kocsmában. „Az érintett nők ösztönösen megértik a város üzenetét: ez nem a te helyed” – foglalta össze Kern professzornő a városokban uralkodó elnyomó férfiasság problémáját. Kern értekezése szerencsére tudományos megoldással is szolgál: több közterületet nevezzenek el nőkről, javítani kell a közbiztonságon, de mindeközben a rendőrség támogatásait meg kell vonni és BLM tüntetéseket szervezni, illetve a lakóövezeteket-, iskolák környékét-, a buszsávokat- és a kerékpársávokat kell előnyben részesíteni a téli hókotrásoknál. Zseniális!

A Medium szociális újságírói blog egyik publicistája az emberiséget előremozdító felfedezést tett: felismerte az amerikai közlekedési lámpákban megbújó nem szándékos rasszizmust. Az Egyesült Államokban ugyanis a gyalogos-átkelőhelyeken egy fehérszínű sétáló ember gyullad fel a lámpákon, mikor a gyalogosok szabadon keresztülmehetnek az úttesten. Ezt nem tudják máshogy értelmezni, mint a fehér felsőbbrendűség egy újabb megnyilvánulását, hiszen megint egy kis fehér ember akarja megmondani nekik, hogy mit csináljanak (horribile dictu ez esetben azt, hogy biztonságosan átmehetnek az úton – a szerk.). „Tudom, hogy a fehér emberek szeretnek majdnem mindent irányítani, amit mindenki csinál. De mióta szólhatnak bele abba is, hogy mikor kelhetünk át az úton?” – tette fel magának a kérdést David Kaufman publicista, aminek végeredményeként sajnos rá kellett jönnie, hogy szó sincs rasszizmusról. Mivel az USA-ban azért világít fekete alapon fehér lámpa a gyalogosátkelőknél, mert ezt tudja leggyorsabban és legbiztonságosabban érzékelni az emberi retina. Így Kaufman kénytelen volt belátni, hogy ezúttal farkast kiáltott, mégis megjegyzi: ez egy kiváló lecke mindenki számára, hogy hogyan tud teljesen banális mindennapi használati tárgyakban is megbújni a rasszizmus (persze, még akkor is, ha nem bújt meg valójában – a szerk.).

A korábbi szemlénkben beszámoltunk, hogy Stephen Hsu statisztika professzort lemondásra szólította fel a Michigan-i Állami Egyetem, mert statisztikailag bizonyította, hogy a rendőrök nem lőnek le több feketét, mint fehér embert. Hsu professzor ezt követően úgy megjuhászodott, hogy a fehérellenes, rasszista BLM mozgalom egyik legfőbb védelmezője lett, ugyanis inkább visszavonta a tanulmányát, mert konzervatív újságírók egyre többet kezdtek hivatkozni rá – írja a PJ Media amerikai konzervatív hírügynökség. Miután azonban saját egyeteme kirúgással fenyegette a professzort, úgy döntött, az igazság és a tudományos szabadság mégsem olyan fontos. Sőt, ha valaki nem a liberális ideológiák támogatására használja a tudományos munkáit, az egyenesen káros, visszaélésszerű felhasználás. Munkájukat Heather MacDonald, konzervatív esszéista és író idézte, minek hatására az írónőt azzal támadták, hogy hamis konklúziókat vont az általuk nyújtott adatokból, szóval az ilyen „visszaélések” megelőzése érdekében inkább visszavonják a tanulmányukat. Éljen a progresszió! Elvégre a tényszerű kutatómunkáknál sokkal fontosabb, hogy megfelelő számú ideológiailag képzett értelmiségi legyen, aki támogatja az anarchokommunista BLM mozgalomhoz hasonló haladó ügyeket.

A Brooklyni Egyetem átnevelő táborba küldené és megbélyegezné azokat a tanárait, akiknek a színesbőrű hallgatói rossz jegyeket kapnak – értesülhettünk a New York Posttól. A haladó intézkedést az új „antirasszista” irányelvében tette közzé az egyetem, amelynek Michelle Anderson, az egyetem rektorának állítása szerint az lenne a célja, hogy felzárkóztassa a színesbőrű hallgatókat. „Fel kell derítenünk azokat az akadályokat, amelyekkel a fekete- és színesbőrű hallgatóknak szembe kell nézniük az egyetemen, és egy támogatóbb környezetet kell teremtenünk az egyetemi karrierjük sikeressége érdekében” – fogalmazott az új irányelv kapcsán Anderson rektorasszony. Az egyetem egyik professzora szerint ez azt jelentené, hogy egyfajta „osztályzatjavító akciót” hajtanának végre, amelyben a hallgatókat faji hovatartozásuk alapján számontartanák, és a rosszul teljesítő hallgatók professzorait azzal kényszerítenék engedékenyebb értékelésre, hogy más esetben „újra edukáló táborba küldenék és megbélyegeznék őket”. Az említett professzor azt gondolja, hogy ennek hatására egyes karokon elinflálódnának az érdemjegyek, mert a tanárok félnének rossz jegyeket adni, nehogy rasszistának bélyegezzék őket. A professzor szerint ettől sokkal hatékonyabb megoldás lenne, ha felzárkóztató kurzusokat tartanának a gyengébb középiskolákból érkező hallgatóknak. Hiszen azzal a nehezebb anyagi helyzetű, gyengébb középiskolába járó színesbőrű hallgatók is fejlődnének, nem csak a jegyeik lennének jobbak. Anderson rektorasszony ennek ellenére mégis azt gondolja a legjobb megoldásnak, ha az oktatói szabadságot kockáztatva a tanárok „szakmai fejlesztésével” javítanak a hallgatók jegyein.

A CNN összeállított egy listát olyan szavakból, amelyeket nem lenne szabad többé használnunk, mert nem ütik meg a politikai korrektség liberális mércéjét. A baloldali gondolkodók és médiájuk korábban már több alkalommal adtak hasonló iránymutatásokat, amelyek többnyire a LMBTQ személyeknek megfelelő bikkfanyelvet igyekeztek kialakítani. A legújabb ”újbeszél” leckét azonban a Black Lives Matter mozgalom szájíze szerint írták, mert e szavak a feketék rabszolgaságára való utalásuk miatt kerültek tiltólistára. „Az olyan szavak, mint a „slave” és a „master” nagyon beépültek a szókincsünkbe és szinte tudat alatt idézik fel a faji rabszolgaság és az egyesült államokbeli rasszizmus történtét” – fogalmaz Elizabeth Pryor, a Massachusetts állambeli Smith College egyik egyetemi docense. Az említett slave és master kifejezéseket főleg az informatikában használják olyan azonos feladatot ellátó hardverek megkülönböztetésére, amelyek közül az egyik a másikat irányítja. Tehát leginkább szó sincs rasszizmusról, hacsak nem a processzorok és videokártyák jogvédelmének akarnak neki kezdeni a haladó gondolkodók. Persze Pryor nem hagyja ezzel megzavarni a gondolkodását ezért támogatja, hogy ne csak a nemiségre utaló szavakat illetően alakítsunk ki egy teljesen emberidegen új nyelvezetet, hanem a faji dolgokat érintően is. Pryor szerint egy steril, laboratóriumi körülmények között kialakított, elvont nyelvezet tudná legjobban összehozni az embereket. „Ha tudjuk, hogy bizonyos szavak használatával kizárunk bizonyos embereket a beszélgetésből, akkor az a nyelvezet nem éri el a célját” – összegezte gondolatait az egyetemi docens. Ezért úgy gondolja, hogy számos informatikai szakkifejezést el kellene törölni, és újakat feltalálni helyettük. A CNN egyebek mellett említi még „fehérlista/feketelista”, a „lincselés”, az „öntelt” szavakat, továbbá hozzáteszik, hogy a művészet, a jog, a számítástechnika, az építészet és a köznyelvben bőven akadnak még tiltandó szavak.

A Disney tovább halad a Star Wars érzékenyítésében, ugyanis már a harmadik olyan produkciójuk indult el, amelynek nőnemű a vezetője. Mi több Leslye Headland, aki egy teljesen új live-action sorozat gyártását fogja vezetni, nem csak nő, hanem leszbikus is – jelentette be a Pink News vezető homoszexuális hírportál. Headland az új, még nem meg nevezett sorozat írója, főproducere, a showrunnere, ami egy olyan mindenes felügyelő, aki egy személyben felel a szériáért. Ezenkívül két másik Star Wars produkció van még, amelyekben szintén érezhetjük a Disney új, haladó szellemiségét: a Mandalorian és egy Obi-Wan Kenobi melléktörténetet feldolgozó film, amelyekért Deborah Chow felel. Headlandre visszatérve a Pink News azzal jelentette be az általa készített sorozatot, hogy azzal a feminista- és az LMBT közösség történelmét fogja megírni. Mindezt alátámasztja, hogy a főproducer a nők és LMBT személyek filmipari fáklyahordozójaként tekint magára, ezért igyekszik majd minél több teret adni a különböző kisebbségeket képviselő személyeknek a gyártásban. „Az igazi élvezet az, mikor egy fiatal nő, egy fiatal színesbőrű nő, vagy egy fiatal LMBTQ-író forgatókönyvét olvasom, és azt mondhatom, hogy „Istenem ez nagyszerű. Ez óriási. (…)” Ezt nem emberbarátiságból mondom, vagy hogy jaj, de jó ember vagyok. Azért mondom, mert tényleg boldoggá tesz” – fejtette ki a HR-politikáját a legújabb, készülő Star Wars sorozat főproducere.

Már több egymást követő lapszámunkban beszámoltunk arról a lavináról, amit a liberálisok indítottak a J. K. Rowling transzfóbnak titulált kijelentése indított el az írónő ellen. Rowling egészen addig élvezhette a liberálisok támogatását, amíg harcos femináci volt. Később azonban, magára haragította a baloldali véleménykommandót, amikor kijelentette, hogy menstruálni csak a nők tudnak és más személyek nem. A kommandó eredetileg arra szólította fel az LMBTQ-párti rajongókat, hogy ne vásároljanak többet olyan terméket, vagy szolgáltatást, amelyeken keresztül valamilyen jogdíjhoz juthat az írónő. Ez odáig fajult, hogy már a legújabb Harry Potter videojáték jövőbeli megjelenése is kockán forog. E jelenséget nevezik az úgy nevezett “cancel culture”-nek (magyarul ellehetetlenítés kultúrája), amely jelenség lényeg, hogy a liberálisok igyekeznek anyagilag és társadalmilag ellehetetleníteni olyan közszereplőket és cégeket, amelyek nem támogatják teljes vállszélességgel minden agymenésüket. Most ennek részeként egy tetoválóművész felajánlotta, hogy egy jótékonysági akció keretében ingyen eltünteti a Harry Potter-tetoválásokat, ha vendégei előtte anyagilag támogatnak valamilyen LMBTQ-egyesületet, mint például a Színesbőrű Transznők Egyesületét (Trans Women of Colour Collective) – írja az Insider. “Ha több mint 50 dollárt adományoznak a Színesbőrű Transznők Egyesületének, vagy más hasonló szervezetnek, akkor segítek egy piszok jó tetoválást tervezni, ami elfedi a Harry Potter tetkóikat” – írta Molly Knox Ostertag tetoválóművész. Ostertag többi Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy olyanannyira működik a liberális véleménydiktatúra ezen aspektusa, hogy napokat tölt az elfedő grafikák megtervezésével. Sőt, volt amikor annyian akarták igénybe venni a szolgáltatásait, hogy már nem bírta erővel és szünetre kellett mennie.

A Twitch, a világ vezető streaming szolgáltatója a homoszexuális büszkeség ünnepének közeledtével megpróbált valamivel az LMBT személyek kedvébe járni, a kísérlet azonban visszájára a sült el. Ugyanis “a G a gamert (játékost) jelenti az LGBTQIA+-ban” szlogenjük hatalmas nemtetszést váltott ki mind a több mint száz képzeletbeli nemi identitás között – írja a Eurogamer videojáték magazin. Bár a Twitch ezzel valójában arra akarta bátorítani a felhasználóit, hogy „(homoszexualitásukra) büszkén streameljenek”, a haladó fiatalok nem díjazták az igyekezetet, sőt szlogen eltüntetését követelték. A követeléseik közben egy kisebb önvallomást is tettek azt illetően, hogy mekkora átláthatatlan összevisszaság az egész gender-ideológia. Ugyanis azért követelték a szlogen eltávolítását, mert úgy gondolják „az emberek már most is eléggé össze vannak zavarodva, hogy melyik betű, mit jelent”. Sőt voltak, akik egyenesen a gender-ideológia elleni támadásnak vették a reklámszöveget. „A nagyvállalatok folyton queermentesíteni próbálják a pride-ot, próbálják elhomályosítani a jelentését és befogadhatóbbá tenni a szélesebb közönség számára” – nehezményezte egy Twitter-felhasználó.


A brit rendőrség letartóztatott egy 12 éves fiút, mert állítólag rasszista üzeneteket küldött Wilfried Zaha focistának, amiért letérdelt a pályán az angol himnusz alatt – írja a BBC. Mint ismeretes az Egyesült Királyságban az elmúlt 5 évben ugrásszerűen nőtt a késelések, a nemi erőszakok, a fegyveresen elkövetett- és az erőszakos bűncselekmények száma is, így hát egyértelmű, hogy a brit rendőrségnek nem lehet fontosabb dolga, mint 12 éves kisfiúkat vegzálni. A West Midland-i rendőrség Twitteren tájékoztatott, hogy számos bejelentés érkezett hozzájuk a Crystal Palace focistáinak érkezett gyűlölködő üzenetekről, és mivel ez fontosabb, mint az utcák biztonsága, azonnal rá is vetik magukat az ügyre. Az elmúlt évben megerőszakolt majdnem 19000 brit lány természetesen tud várni egy kicsit, biztosan megértik, hogy a rendőrség számára most fontosabb, egy 12 éves nethuszár után nyomozni. „Bejelentettek nálunk egy sorozat rasszista üzenetet, amelyeket egy focistának küldtek ma, miután megvizsgáltuk és ellenőriztük őket, letartóztattunk egy fiút. A solihulli 12 évest őrizetbe vettük. Köszönjük mindenkinek, aki felhívta a figyelmünket az ügyre. Nem fogjuk tolerálni a rasszizmust” – számolt be hősies tettéről a West Midland-i rendőrség. Be kell ismerni, hogyha valamit komolyan vesz az angol rendőrség, akkor az a rasszizmus ügye. Olyannyira komolyan veszik, hogy korábban konkrétan azért nem indítottak nyomozást és azért próbálták eltusolni egy erőszakolóbanda bűncselekményeit, mert a banda tagjai migránsok voltak. A hatóságok pedig attól tartottak, ha bebörtönzik a bevándorlókat, akkor rasszizmussal fogják gyanúsítani őket. „Nagyon szomorú, hogy egy játékosnak ilyen gyáva, alávaló bántalmazásra kell felébrednie a meccs napján. Helyes, hogy Wilf nyilvánosságra hozta és úgy gondolom, hogy az ilyenekről nem szabad hallgatni” – mondta Roy Hodgson, a klub menedzsere. Mindenesetre a lényeg, hogy egy újabb komoly ügyet oldott meg az angol rendőrség, az Egyesült Királyság közbiztonsági helyzete felívelőben van.


A 2002-es Scooby-Doo-film írója, James Gunn felfedte, hogy Velma Dinkley karaktere „nyíltan homoszexuális” lett volna, ha az akkor még nem eléggé felvilágosult Warner Bros engedi – írta az Independent. A kőkorszaki szellemiségű filmstúdió titkát egy online kérdezz-felelek során fedte fel Gunn, amikor arra kérte egy Twitter-felhasználó, hogy „a következő live-action filmben váltsa valóra a rajongó leszbikus Velmáról szövögetett álmait”. Az író azt felelte, hogy már 2001-ben megpróbálta, viszont a Warner fokozatosan hígította fel a karaktert egészen addig a végzetes pontig, hogy Velmának férfi partnere lett. Ekkor szállt be a beszélgetésbe Tony Cervone, a 2010-es „Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában” című film rendezője, aki elárulta, hogy a nagyérdemű már akkoriban egy titkon homoszexuális Scooby Doo-filmet nézett. „A „Rejtélyek nyomában”-ban Velma nem biszexuális, hanem leszbikus. Mindig is úgy terveztük, hogy Velma egy kicsit furcsa legyen, és ne legyen önazonos, amikor Bozonttal járnak, mert a kapcsolatuk nem működik az ő részéről, aminek a miértjét elhallgatja” – írta a rendező. Mindezek ellenére sem Gunn, sem Cervone nem adott egyenes választ, hogy várhatunk-e a jövőben nyíltan homoszexuális karaktereket bármilyen Scooby-Doo-produkcióban.