Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #41

"A jobboldali feminizmus felemelkedése Franciaországban"

„Manapság a baloldali, progresszív feministák azok, akik védik – vagy legalábbis elhallgatják – azt, ahogy idegen kultúrák elnyomják a nőtársaikat. Pedig az említett kultúrák ilyen elnyomása lényegesen brutálisabb, mint a baloldali feministák által oly gyakran kritizált nyugati patriarchális társadalmaké” – állítja Alessandra Bocchi a The American Conservative weboldalán. Hozzáfűzi, hogy ezzel ellentétes jelenség is feltűnik, amikor konzervatív antifeminista nők könnyebben emelik fel a hangjukat a külföldi nőgyűlölő tendenciák ellen, mint odahaza. 

  • Talán ezek és ezekhez hasonló ellentmondások vezettek ahhoz, hogy Franciaországban felbukkant a feminizmus egy új, jobboldali ága. A hölgyek „Collectif Némésis”-nek hívják magukat és céljuk az identitást megőrző feminizmus előre mozdítása . Először akkor hívták fel magukra a figyelmet, amikor 2019 őszén a migránsok által elkövetett nemi erőszak ellen tüntettek. A mozgalom azonnal a baloldali feministák ellenállásába ütközött. A jobboldali feministák a nők kárára elkövetett erőszakos bűncselekmények ellen lépnek fel, míg baloldali „elvbarátaik” a nyugati patriarchális társadalom fennállása ellen.
  • A jobboldali feministák támogatják az olyan klasszikus feminista célokat, mint az egyenlő szavazati jog, a férfiaktól való pénzügyi függetlenség és az önvédelem joga, különösen nemi erőszak esetén. A legnagyobb, Franciaországra leselkedő veszélyt abban látják, hogy a hatalmat egy erőteljesen nőgyűlölő kultúra igyekszik átvenni az országban. A társadalmuk iszlamizálódása ellen küzdenek.
  • A jobboldali feministák fontosnak tartják aláhúzni a nők szerepét a történelemben az ókortól kezdve napjainkig, ezzel hangsúlyozva, hogy a nyugati civilizáció erős és befolyásos nők hozzájárulásával épült fel. Lelkesen üdvözlik azt a szerepet, melyet Marine Le Pen és Giorgia Meloni játszik az európai jobboldalon, és örülnek annak, hogy az elveszett európai identitás visszaszerzéséért folytatott harcban az európai nők az élen járnak.
  • Ha sikerülhet létrehozni Franciaországban egy tartósan kormányképes jobboldali politikai erőt, annak elengedhetetlenül szerves részét képezik majd a francia női szavazók. A feminizmusnak akár tetszik, akár nem, nagy hagyománya van Franciaországban. Éppen ezért a jobboldali feminizmus hozzájárulhat ahhoz, hogy a francia konzervatívok olyan hölgyeket tudjanak megszólítani, akiket enélkül nem érnének el.