Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #44

"A baloldal esete az objektivitással"

„Miért retteg a baloldal az objektivitástól?”teszi fel a kérdést Daniel Greenfield, szélsőbaloldali ideológiákra és iszlamista terrorra szakosodott oknyomozó újságíró. A szélsőbaloldal korábban sosem látott lelkesedéssel fordul az általuk politikailag támogatott „tudományokhoz” legitimációért. Gondoljunk csak bele, mennyivel hitelesebbnek tűnik egy politikai ideológia, ha elé van biggyesztve a „friss tudományos kutatások szerint” eufemizmus, melyet rendszerint követ az utasítás is, hogy ennek megfelelően mit kell tenni és gondolni. Ebben a kontextusban természetesen nem a matematikáról, statisztikáról, biológiáról beszélünk, hiszen azok „halott, heteroszexuális, fehér öregemberek” kutatómunkáját dicsérik. Itt a „gendertudományokhoz”, szociológiához és jövőkutatáshoz hasonló irányzatokra kell gondolni.

  • A természettudományokkal az a helyzet, hogy objektivitást követelnek meg. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha a kutatók félreteszik előítéleteiket, hitüket, érzelmeiket, és csak a tényekre támaszkodva vonnak le következtetéseket. Azonban a baloldali ideológiának lételeme a szubjektivitás: a politikailag korrekt kutatás akkor érheti el a célját, ha egy adott kérdésben felfedezi a fehér felsőbbrendűséget, az osztályharcot, és lándzsát tör a kisebbségek mellett.
  • A „fehér tudományok művelése” pontosan ugyanolyan jelzés ma a nyugati világban a tudósok számára, mint a reakciós, kozmopolita vagy idealista fenyegetések voltak a Szovjetunióban. Azt jelzi a kutatóknak, hogy olyan területre tévedtek, mely a politikailag korrekt erők számára ideológiailag érzékeny. A különbség a szovjetek és a liberálisok között csupán annyi, hogy míg a kommunisták az osztályharcot gazdasági dimenzióban határozták meg, addig a liberálisok társadalmi törésvonalakat igyekeznek létrehozni, illetve a már meglévőket felnagyítani és kihasználni.
  • A baloldal nem válaszokat akar a tudománytól, sokkal inkább a politikai ideológiáját kiszolgáló bólogatást. A cél, hogy az idealizmusból gyűlöletet, félelmet és bűntudatot formáljanak.