Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #54

„Amerika még mindig a demokrácia éllovasának képzeli magát”

„Manapság kit érdekelne, hogy mit mond Washington arról, hogyan kéne választásokat tartani?” – teszi fel a kérdést Tim McLaughlin a The Atlanitc weboldalán. Az amerikai külügyminisztérium továbbra is úgy tesz, mintha kizárólagos joga, sőt kötelessége lenne véleményt mondani más országok választásairól. Hol megdicsérik Bolíviát, hol megdorgálják Tanzániát. Pedig a szerző szerint azután, ahogyan Donald Trump fogadta a november 3-i választások eredményét, aligha várható el bárkitől, hogy ezekre a külügyminisztériumi nyilatkozatokra odafigyeljen.

  • McLaughlin beáll abba a hosszú, tömött sorba, ahol a még hivatalban lévő elnök kritikusai állnak. Felsorolja a már unalomig ismert vádakat, melyek szerint Trump már korábban is aláásta „az USA helyét a demokrácia világszintű előmozdításának szívében”, hiszen rendszeresen fittyet hányt a liberális demokrácia normáira. Úgy véli, hogy Trump viselkedése az amerikai választások után még inkább aláaknázza az USA presztízsét.
  • Bár a szerző elismeri, hogy az amerikai választási rendszer ezer sebből vérzik, mégis úgy érzi, hogy annak példaként kellene szolgálnia a világ számára. Látja, hogy a jövőben Amerikának nehezebb dolga lesz rámutatni más országok hibáira anélkül, hogy a kétszínűség vádjával kelljen szembenéznie. Érdekes módon mégis Donald Trumpot és szavazóit tartja felelősnek mindezért, nem pedig azt a választási rendszert, melynek tisztességességében ők nem hisznek.
  • McLaughlin kikéri magának, hogy Trump „csalást” kiáltott: szerinte a várakozásokkal ellentétben az idei választások különösen tisztességesre sikerültek, ahol a szavazatszámlálók aprólékos gonddal jegyeztek fel minden szavazatot. Trump követelését, hogy vizsgálják ki a csalásgyanús ügyeket, „mélységesen kínos cirkusznak” titulálja. Szerinte mindez elkeseríti Amerika szövetségeseit, és felbátorítja ellenfeleit. McLaughlin felidézi miképp aggódott a japán sajtó, hogyan búslakodtak az EBESZ megfigyelői Trump szavai miatt, és miképp használta fel Kína az amerikai helyzetet a demokrácia lejáratására.
  • McLaughlin semmiben sem különbözik azoktól a Trump-ellenes propagandistáktól, akik elárasztották az amerikai fősodort. Hol torzít, hol nyíltan hazudik. Persze van igazság is abban amit mond, csak éppen a bajokat, melyeket leír, jórészt nem Trump okozta. Hiszen éppen Donald Trump volt az a válasz, amit az amerikai állampolgárok 2016-ban adtak a saját politikai rendszerük romlottságára.