Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/45

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy 2020 soha eddig nem látott kihívások elé állította a világot, ebből kifolyólag pedig a politikai korrektség bajnokai sem tétlenkedtek és eszelősebbnél eszelősebb dolgokat találtak ki, hogy megóvjanak minket saját magunktól – és persze azért is, hogy áldásos téveszméik mind nagyobb teret nyerjenek. Azonban mi sem tétlenkedtünk és 2020 legjobb és legelképesztőbb cikkeit szedtük össze, ezzel emlékezve erre a rettenetes évre. BUÉK!

Az ISIS terrorszervezet hírlevelet küldött dzsihadistáinak, hogy a világjárvány alatt hogyan is kell gondosan, a megváltozott körülményekre tekintettel végezniük munkájukat. Bár hűséges olvasóink pontosan tudják, hogy a migráció és a terrorizmus között nincs kapcsolat, az Iszlám Állam mégis úgy gondolta, hogy Európában tartózkodó terroristáinak biztos, ami biztos alapon azért küld egy útmutatót. A hírlevélben utasították az alvó sejteket, hogy amennyiben nem fertőzöttek a koronavírus által, úgy maradjanak távol az európai nagyvárosoktól. Ha mégis megkapták a kórt, akkor pedig lehetőleg igyekezzenek minél hatékonyabban terjeszteni azt, megfertőzve a „hitetleneket”. Pánikra természetesen semmi ok, hisz ez is csak a nagyvárosi élet része.

A keresztrejtvényírók is felvették a harcot a rasszizmussal és a szexizmussal. Nagyon komoly kultúrharc alakult ki ugyanis a rejtvényírók között: a feladványokat többségében még mindig öreg, fehér, férfiak írják. Ezzel a begyepesedett kaszttal kívánnak leszámolni az újhullámos és feminista rejtvényesek. Sally Hoelscher például egy olyan sorozatot indított a New York Timesban, melyek megfejtései amerikai first ladyk, kivéve persze Melania Trumpot. Hiszen Orange Man felesége nem méltó az ilyesmire, ráadásul nem is amerikai, hanem kelet-európai bevándorló. Sajnos hiába azonban megannyi remekmű, még az olyan liberális lapok, mint a New York Times sem engedik, hogy olyan megfejtések nyomtatásra kerüljenek, mint a „meleg erotika” (gay erotica), ellentétben az olyan kirekesztő megoldásokkal, mint az „illegális migráns”. Szégyen. Reméljük, hogy hamarosan a rejtvényfejtők az olyan kirekesztő megnevezéseket is lecserélik, mint a „keresztrejtvény”, hisz ez önmagában is túlságosan utal a kereszténységre. 

A koronavírus ellen a legjobb ellenszer a kommunizmus. Igaz persze, hogy a kommunizmus 100 millió ember halálával büszkélkedhet, a koronavírus pedig még „csak” ennek töredékével, de ismerjük a mondást: „sárkány ellen sárkányfű”. Így gondolkozhatott Britney Spears is, aki egy kommunista propagandát tartalmazó képet töltött fel az Instagramra: „Egymást kell táplálnunk, újraosztjuk a vagyont, sztrájkolunk” – írta a popdíva. Epekedve várjuk, hogy a „proletariátus királynője” (?) – ahogy egy kommentelő hívta – hogyan és mikor is osztja fel vagyonát a munkások között és kel fel a „fertőző kapitalizmus” ellen. Bizonyára ezúttal tényleg sikerül majd megvalósítani a kommunizmust és nem követeli a nemes eszme milliók életét, ha pedig mégis, Britney elvtársnő majd maximum azt mondja: „Oops! I did it again!”

Nem lehetünk elég óvatosak, ugyanis a rasszizmus ott üti fel a fejét, ahol a legkevésbé számítanánk rá. A Metro fedezte fel, hogy a kirekesztő eszme a Szilícium-völgy latte-szürcsölgető, babzsákfotelben ücsörgő kommunájában is jelen van. Az angol lap újságírója 10 céget vizsgált, ezek közül azonban egyetlen egynek sem volt afroamerikai női programozója. És ami ennél is rosszabb, háromnak egyáltalán nem volt fekete programozója. Ez ugye már önmagában felveti a rasszizmus gyanúját, azonban a következmények lényegesen súlyosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Amennyiben a programozók körében ugyanis nincs meg a megfelelő diverzitás, a nem elég sokszínű társaságtól az általuk kifejlesztett mesterséges intelligencia eltanulhatja a rasszizmust. Ez a folyamat már meg is kezdődött. Bár nem is feltétlen tudunk róla, életünk telis-tele van rasszista gépekkel. Például vannak olyan szappanadagolók, amelyek nem adnak szappant, ha túl sötét kéz nyúl a tisztítószerért. Ez bizony egy rasszista tervezési hiba. Ugyanilyen rasszisták azok a bankautomaták, amelyek a sötétben nem ismerik fel a feketéket. Ezeket a gépeket természetesen fehér emberek tervezték és fehérek tesztelték, így a masinák is rasszisták lettek. Persze ez még egyszer a feketék javára is válhat. Ha a Skynet és a fellázadt gépek elkezdik lemészárolni az emberiséget, az afroamerikaiak láthatatlan katonaként küzdhetnek John Connor oldalán a mesterséges intelligencia ellen a nem túl távoli jövőben.

Régóta tudjuk, hogy a férfiak alapvetően azért vannak a világon, hogy megkeserítsék a nők életét. Az ember azt hihetné, hogy a nők legalább az ágyban védve vannak a bestiáktól, csakhogy a sátáni hímneműek nem hagyják őket aludni. A nők ugyanis évi 45 nappal kevesebbet tudnak aludni, ennek pedig nem a nemi eltérések az okai, hanem az, hogy a férfiak horkolnak. A nők csaknem negyede szenved ettől. Ennél is rosszabb, hogy a nők a szépítő alvás elmaradása miatt csúnyának érzik magukat. A nemek közti alvási szakadék csökkenésére brit tudósok az „alvási válást” javasolják, tehát a férfiak aludjanak a kanapén, horkoljanak ott. Vagy csináljanak, amit akarnak.

Újabb filmtörténeti klasszikusról derült ki, hogy egyáltalán nem arról szólt, mint azt az emberek 99,99 százaléka gondolhatta. A sok ostoba néző ugyanis több mint két évtizedig azt hihette, hogy a Mátrix a gépek és az emberek közötti háborús disztópia. Most azonban, hogy a filmsorozat két szülőatyja, vagyis szülőanyja – az alkotók ugyanis nemet váltottak – felfedték egy interjúban, hogy az egész franchise a transzéletérzést mutatja be. Lilly Wachowski (korábban Andrew Paul „Andy” Wachowski) azt is kifejtette, hogy a piros pirula, amelyet Neo bevesz a filmben, valójában egy, a traszneműek által szedett ösztrogén tabletta. Továbbá Neo névváltoztatása is egy, a transzneműek névváltoztatására utaló analógia volt: “A Switch (magyar jelentése váltás/váltó) nevű karakterünk a valódi világban férfi volt, a Mátrixban pedig nő (Neo)” – mondta el a transzrendező. Szóval a közelgő 4. részt majd mindenki ezen a szemüvegen át legyen kedves vizslatni. Mi persze tudtunk olvasni a sorok között, de nem lehet mindenki filmszerész.

San Francisco városi és megyei tanácsa (Board of Supervisors) szavazásra bocsájtotta a rendkívül progresszív „CAREN-törvényt” (angolul Caution Against Racially Exploitative Non-Emergencies Act – a szerk.). Az új jogszabály értelmében illegális lenne felhívni a 911-es segélyhívó számot olyan esetben, amikor a bejelentés valamilyen hátrányos faji előítéleten alapul. Magyarán, nem értesíthetnék a hatóságokat például akkor, ha azt látnák, hogy egy afroamerikai személy gyanúsan ólálkodik autónk körül, ugyanis az csak rasszista előítélet, hogy ha valaki ebből azt feltételezi, hogy fekete polgártársunk el akarja lopni a kocsit. Jobb lesz tehát, ha a segélyhívó tárcsázása előtt mindenki alaposan végiggondolja, hogy náci gondolatbűnt követett-e el. Szerencsére a narancsvidékieknek a törvény tartalmi részével semmi problémájuk nem akadt, csakis annak elnevezését tartották kirekesztőnek, ugyanis megbántották vele a „Caren” névre hallgató személyeseket.

A legjobb megoldás egy problémára, ha egyszerűen fogjuk és betiltjuk. Pontosan így járt el New Yorkban a tömegközlekedési hatóság, mely immár külön szabályban rendelkezik arról, hogy az utasok a metrókocsikban nem végezhetik el kis és nagy dolgukat. Az új szabályozásra azért is lett szükség, mert a keleti parti város polgármestere is azon progresszív demokraták közé tartozik, akik a Black Lives Matter-mozgalom hatására megvonták a rendőrség anyagi forrásainak jelentős részét. Bill de Blasio, New York-i polgármestert meglepte, hogy anarchia alakult ki a metróban, és immár nem csak a szerelvények húzzák el a csíkot a megállókat elhagyva, hanem egyes utasok is barna csíkot húznak maguk után a kocsikban. De most megvan a megoldás, így a probléma is meg van oldva.

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Évek óta folyik a vita európai bevándorlóbarát és bevándorlásellenes politikai erők között, hogy érkeztek-e Európába arab terroristák a migránsáradat 2015-ös megindulása óta. A kérdést maga az Iszlám Állam válaszolta meg, mikor egy hírlevélben figyelmeztette az európai terroristáit, hogy egészségük megóvása érdekében maradjanak távol az európai városoktól. A beteg dzsihadisták maradjanak a hitetlenek között, hogy „sharia” utasításoknak eleget téve még több hitetlent fertőzzenek meg – értesülhettünk a Sunday Times hetilapból. „Az egészségeseknek nem szabad a járvány által érintett területekre lépni, a megbetegedés által sújtottak pedig ne hagyják el” – olvashatjuk az al-Naba terroristacsoport útmutatójában. Ezenfelül a hírlevél arra is kitér, hogy a „fertőzés egy büntetés, amit Isten küld azokra, akik megérdemlik”. Szóval nem csak migráns terroristák vannak Európában, de az Iszlám Állam, hírlevélben gondoskodik arról is, hogy megfelelően lássa el őket óvintézkedési tanácsokkal és támadási utasításokkal.
Az Atlantic beszámolója szerint a nyomtatott sajtóorgánumokban olvasható szórejtvények is rasszisták és szexisták lehetnek, mégpedig azért, mert öreg, fehér férfiak készítik őket. Ennek ellenére mégis akadnak rendkívül haladó rejtvények is, amelyekbe sikerül becsempészni a liberálisok egy-két újbeszél nyelvű kifejezését. Ehhez hasonló eset történt Sally Hoelscherrel is, akinek a New York Times-ban jelent meg az első keresztrejtvénye. Ugyanis az ő rejtvényében csak is nőkkel kapcsolatos megfejtések voltak, amelyeknek az Egyesült Államok first lady-jeivel kapcsolatos visszaemlékezés volt a témája. Ezt követően Hoelscher megosztott egy fotót a páratlan sikerről, aminek hallatán azonnal gratulációját fejezte ki egy olyan Facebook-csoport, amely az alul reprezentált keresztrejtvény-készítőket képviseli. A nagy öröm ellenére nem hazudtolták meg magukat a progresszió képviselői, ugyanis azon gúnyolódtak, hogy Melánia Trump, a jelenlegi first lady nem került be a rejtvénybe. Ennek pedig nem lehet más oka, mint hogy Trump elnök egy elnyomó, fehér férfi. Azonban akadtak olyan ideológiailag képzetlen kommentelők is, akik kétségbe vonták e siker nagyságát, egyikőjük a következőt kérdezte: „Miért kívánatos/kötelező, hogy nők nevei kerüljenek túlnyomó többségbe a keresztrejtvényekben? Én nem foglalkozom a férfi/nő arányszámokkal.” Tudatlanságról árulkodó hozzászólása azonban a feministák részéről nem maradt válaszok nélkül. „Azok a megfejtések, amelyek sztereotipikusan férfiasak, közismertebbek, (ezzel szemben) a sztereotipikusan nőies megfejtések különcek és ismeretlenek. (…) Ezért köreinkben a feminizmus azt jelenti, hogy elismerjük azon rendszerszintű erők létezését, amelyek a nőket fenyegetik, és felemeljük a hangunkat, amikor ezen erőket a keresztrejtvényekben látjuk megjelenni” – olvashatjuk Jenni Levy, belgyógyász, író, nőjogi aktivista komoly válaszát. Ha ez nem lett volna elég, akkor az Atlantic arra is felhívja a figyelmet, hogy bizonyos diverz-inkluzív megfejtések számtalanszor lesznek áldozatai a kirekesztő keresztrejtvény-cenzúrának. Ilyen megoldás volt a New York Times esetében a „meleg erotika” (gay erotica), amit a felvilágosult készítők nem értettek, hogy miért nem mehetett nyomtatásba. Míg ezzel ellentétben, nagy felháborodásukra olyan megfejtések, megjelenhettek, mint „valaki, akit elfognak a határőrök: illegális (migráns)”. Továbbá azt a megfejtést sem átallottak egyszer beleírni, hogy „ingerült megjegyzés a feministáktól: férfiak”. Ezekből jól látható, hogy hatalmas emberi jogi válságban van a keresztrejtvényezők közössége. Reméljük sikerül áttörést elérniük, és a jövőben azon törhetjük majd a fejünket, hogy a több mint száz társadalmi nem közül, melyik a megfejtés!

Úgy tűnik Britney Spears szerint a szocializmus lenne a legjobb megoldás a koronavírus kezelésére. A Slate híradása szerint, ugyanis a popénekes a koronavírus elleni közös védekezés támogatása gyanánt egy kommunista propagandát tartalmazó képet töltött fel Instagramra. „Egymást kell táplálnunk, újraosztjuk a vagyont, sztrájkolunk. Meg kell értenünk, hogy azokon a helyeken kell helytállnunk, ahol a vész ért minket. A közösség falakon hatol át.” – olvashatjuk a szocialista közösségi média felhasználók által felmagasztalt bejegyzésben. Például Elisabeth Warren demokrata szenátor egyik tanácsadója, a szocialista Max Berger azt írta, hogy „nem számított Britney Spearstől arra, hogy szocialista felkelésre hívjon, de vele vagyunk”. Egy ezt követő kommentelő pedig hozzátette, „bár (Spears) nem az a forradalmi vezető, akit szeretnénk, de az a forradalmi vezető, akit megérdemlünk”. Továbbá Carlos Maza, a liberális Vox magazin egyik korábbi videós tartalomgyártója azzal kommentálta a baloldaliakat felpezsdítő bejegyzést, hogy „nem tudja elhinni, hogy Britney Spears szocialista propagandát tett közzé, RÓZSA EMOJIKKAL EGYÜTT, EZ A VILÁG LEGJOBB NAPJA”. Az énekesnő egyelőre nem kommentálta az esetet, viszont a baloldali újságíró és a politikai tanácsadó elragadtatott szocialista coming outja így is eléggé figyelemreméltó.

A mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos faji probléma, hogy kevés túl sok a fehérbőrű programozó és ezért a mesterséges intelligenciák eltanulják a rasszizmust – írja Nagy-Britannia legolvasottabb nyomtatott lapja, a Metro. Az oknyomozó szerint 2016-ban 10 kiválasztott szilícium-völgyi vállalkozásból, egyetlen egynek sem volt női afroamerikai programozója. Sőt, ami rosszabb, hogy ezek közül három vállalatnak egyáltalán nem voltak afroamerikai programozói. „Ha a szobákban nincs diverzitás, az azt jelenti, hogy a gépek eltanulják ugyanazokat a részrehajlásokat és belső előítéleteket, amelyek az őket fejlesztő többségében fehérbőrű programozókban is megvannak” – írja Natalie Morris, a cikket jegyző újságíró. Morris szerint a rasszizmus egyértelmű megnyilvánulása, hogy bizonyos vizuális érzékelésű automatáknak annál rosszabb az érzékelése minél sötétebb valakinek a bőre. Példaként egy olyan szappan adagolót említ, ami nem adott szappant, ha túl sötét volt használó keze. Ez egyértelműen nem egy rasszizmus probléma, hanem egy tervezési hiba, mert a mosdókba gyakran sötét, piszkos kézzel is megfordulhatnak emberek és a gép őket se szolgálta volna ki. A brit igazságügyi nyilvántartást elemző programok is rasszisták, amelyeket nyomozásoknál is használnak. Ugyanis ezek a programok a bűncselekmény elkövetői statisztikák alapján nagyobb valószínűséget adnak arra, hogy a rosszabb anyagi helyzetű bűnözők visszaesők legyenek. Sajnálatos módon pedig az Egyesült Királyságban több az anyagi problémákkal küzdő sötétbőrű ember, mint a fehér. Tehát egyértelműen látható, hogy ez esetben sincs szó rasszizmusról csupán kriminológiai és szociológiai adatokon alapuló valószínűség számítást végeznek a gépek. Ezek után Morris arra következtetésre jut, ha nem lesz több fekete bőrű programozó, akkor a hibás szappanadagolóktól egyenes út vezet a náci terminátorokig.

A nők évi 45 nappal kevesebbet aludnak a „nemek közötti alvási szakadék” (gender sleep gap) miatt, amelyért férfiak okolhatók – írja az Irish Tatler, Írország vezető női életstílus magazinja. „Nem elég, hogy a nők kevesebb fizetést kapnak, több házimunkát végeznek, és többet kell fizetniük a borotvákhoz hasonló alapvető termékekért a „rózsaszínadónak” (PinkTax) köszönhetően, de még sokkal kevesebbet is alhatnak, mint a férfiak” – olvashatjuk a Tatler cikkében. A piacvezető női magazintól meg is kapjuk a választ, hogy miért kell a férfiakat okolni a nők kevesebb alvási idejéért: „A férfiak nem menstruálnak, a férfiaknak nincsenek gyermekeik, a férfiak nem szoptatnak, a férfiaknak nem esnek át menopauzán, mindezek pedig az alvásukat érintő tényezők.” E komoly érvek után következzenek azok a rettenetes és meggyőző számok, amelyek végül megdönthetetlen bizonyítékot nyújtanak, hogy a férfi elnyomás a nők álmaiban is érvényesül. A legfőbb problémaforrás a férfiak horkolása, ugyanis a nők 22%-a emiatt nem tud aludni. Szintén nem elhanyagolható bizonyíték, hogy a nők 21%-a csúnyának szokta magát érezni egy kevesebb pihenést nyújtó éjszaka után. Emma Blanchfield, a Tatler újságírónője szerint a megoldás az „alvási válás.” Az elmélete szerint minden korábban felsorolt probléma azonnal megszűnhet, ha a nők nem aludnának párjukkal. Kérdés, hogy ez hogyan szüntetné meg a nők egy kisebbségének a biológiai folyamataikból adódó körülményeket, amelyek megnehezítik számukra az alvást.

A Mátrix filmek szülőatyjai – pardon most már szülőanyjai – felfedték egy friss interjúban, hogy az egész franchise a transzéletérzést mutatja be – olvashatjuk egy a Yahoonak adott interjúban. Lilly Wachowski (korábban Andrew Paul „Andy” Wachowski) azt is kifejtette, hogy a piros tabletta, amelyet Neo bevesz a filmben valójában egy a traszneműek által szedett ösztrogén tabletta. Sőt, mikor a főhős ezt bevette, elvesztette a változástól való félelmét. Továbbá Neo névváltoztatása is egy a transzneműek névváltoztatására utaló analógia volt. “A Switch (magyar jelentése váltás/váltó) nevű karakterünk a valódi világban férfi volt, a Mátrixban pedig nő, ilyen dolgok jártak a fejünkben” – sorolta a transzéletérzést megjelenítő filmelemeket a transzrendező, -producer, -forgatókönyvíró. Mindez nagyon szépen és progresszíven hangzik, viszont a főszerepet játszó Keanu Reeves elárulta, hogy neki mindezekből semmi se tűnt fel a régi filmek forgatásakor. Mi több a Mátrix jelenleg is gyártás alatt lévő, negyedik része kapcsán is azt nyilatkozta, hogy “nem tudja“, megjelenik-e majd benne transznemű téma. Kérdés, hogy ezek után is elég bátor lenne-e ahhoz, hogy bevegye a változást jelentő piros ösztrogén tablettát?

San Francisco városi és megyei tanácsa (Board of Supervisors) szavazásra bocsájtotta a városi közgyűlés előtt a „CAREN-törvényt”, amely elnevezés több feministából felháborodást váltott ki – számolt be a CNN. A CAREN-törvény (angolul Caution Against Racially Exploitative Non-Emergencies Act – a szerk.) értelmében illegális lenne felhívni a 911-es segélyhívó számot olyan esetben, amikor a bejelentés valamilyen hátrányos faji előítéleten alapul. Magyarán, nem értesíthetnék a hatóságokat, ha azt látnak, hogy egy afroamerikai személy kábítószer kereskedelem látszatát keltve gyanús tasakokat ad át az arra járó gyermekeknek. Ugyanis ha nem győződtek meg első kézből arról, hogy a fekete illető bűncselekményt követ el, akkor ez csak egy hátrányos faji előítélet. Bár a törvényjavaslat közbiztonságra és társadalomra gyakorolt hatása már a megszavazás előtt katasztrofálisnak ígérkezik, a San Francisco-i lakosok számára mégsem ez a legfontosabb. Ehelyett többen azért nyújtottak be panaszt a testülethez, mert a rasszizmust elítélő törvény címének rövidítése (CAREN) hasonlít a keresztnevükre. „A törvény neve rasszistának állítja be a nevem, ami egyáltalán nem vagyok. Rendkívül sértő a „Caren” vagy más nevet összefüggésbe hozni egy ilyen törvénnyel” – olvashatjuk egy panaszlevélben. Az előzőhöz hasonló esetektől eltekintve hatalmas támogatottsága volt törvénynek a demokrata vezetésű városban, mint mindennek, ami PC, LMBTQP+, feminista, vegán, vagy BLM-párti. A haladás útjába most mégis hatalmas akadály gördült, mert a Kareneket, vagyis a feminácik leghangosabb képviselőit sikerült megsértenie a város felügyelőbizottságának.


A New York-i tömegközlekedési hatóságnak (Metropolitan Transportation Authority, röviden MTA) külön szabályban kellett megtiltania, hogy az utasok a metrókocsikban végezzék el dolgukat – írja a New York Post. Az új szabályozásra azért lett szükség, mert a város polgármestere is azon progresszív demokrata politikusok közé tartozik, akik BLM mozgalomtól megihletődve megvonták a rendőrség anyagi forrásait. Bill de Blasio egész konkrétan 1 milliárd dollárnyi pénzt vont el a New York-i rendőrségtől, most pedig csodálkozik a városvezetés, hogy megbomlott a rend és a metróban nem csak a szerelvények húzzák a csíkot, hanem a kocsikban is húznak néhány barna csíkot. Bár ez a levezetés logikusnak tűnik, a hatóságnak mégsem ez jutott először eszébe, hanem hogy valószínűleg túl bonyolultan fogalmazták meg az utazási szabályzatot. „Az MTA szabályait rendszeresen javítjuk, hogy érthetőbbé tegyük őket, és ezért is döntöttünk most egy részletesebb szabályszöveg mellett” – fejtette ki Tim Minton, a tömegközlekedési hatóság szóvivője. Bizony a szabadságnak ára van, ahogy a mondás is tartja: „Vigyázz, hogy mit kívánsz, mert megkapod!” New York demokrata vezetése megkapta a szabadság maximális kiterjedését: Egy igazi békés antifa terroristának és az elnyomott kisebbségeknek senki ne mondja meg, hogy hol rakhatják le székletüket!