Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/01

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy Trump a világtörténelem legelvetemültebb diktátora. Azonban nem elégedhetünk meg azzal, hogy a demokraták kiadták az útját az elnökválasztáson. Az emlékét is el kell törölni. Ahogy annak idején Trockij szőrén-szálán eltűnt a fényképekről, ugyanúgy kell Trumppal is végezni. Szép feladat lesz ez Hollywood számára, ugyanis Orange man számtalan filmbe bepofátlankodott, mint például a Reszkessetek betörők 2-ben is feltűnik, útbaigazítva Kevint szállodájában. Ez önmagában is problematikus, mivel egy autoriter, bukott ember csak ne adjon iránymutatást senkinek sem. Mégis hová vezet ez? Reméljük, hogy ezúttal sikerrel járnak azok, akik Trump történelemből való teljes kitörlésén fáradoznak.

A kanadai Québecben a koronavírus-válság miatt bevezetett tilalom megsértésével vádolnak egy házaspárt, mivel este 8 után is az utcán tartózkodtak. Az északi országban hasonló szabályozás van érvényben, mint Magyarországon, kutyát a tilalom után is szabad sétáltatni. Ezért is érthetetlen, hogy a fasiszta rendőrség miért is büntette meg a párt, hiszen semmilyen szabályt nem hágtak át. A feleség ugyanis a férjét sétáltatta pórázon. Annak ellenére, hogy Kanada sokkalta haladóbb szellemiségű ország hazánknál, úgy látszik, hogy a progresszió a rendőrségen belül még nem tudott megfelelő mértékben kibontakozni. Igazságot a kutyaférjnek!

A férfiakkal mindig csak a baj van. Sokkal rövidebb pórázon kellene őket tartani. A Guardian hívja fel a figyelmet minderre, mivel a lap szerint a férfiak nem viselnek ugyanolyan arányban maszkot, mint a nők. Arwa Mahdawi objektív kutatása (személyes megfigyelése) alapján szignifikáns különbség van a férfiak és nők maszkviselési szokásában, ami tovább erősíti a nemek közötti egyenlőtlenséget. A férfiak azonban már megint renitensen viselkednek, mivel a maszkhasználatot „a gyengeség jelének” tartják és ezért nem hordják kellő számban a védőeszközt. A hímek tehát már megint az egész emberiség életét teszik kockára macsóságukkal, ahogy tették ezt mindig a világtörténelem során.

A fekete amerikaiak szavazatai számítsanak duplán! Ez lenne a minimum, válaszként az amerikai elnyomó intézményrendszer strukturális rasszizmusára. Példának okáért a túlnyomó többségében fehérek által lakott Wyoming államnak három elektori szavazata is van, míg a főleg feketék lakta Atlanta városnak egyetlen egy sem. Persze az amerikai választási rendszer nem így működik, és minden bizonnyal azért nem, mert fehérek alkották, tehát rasszista. Az elnyomást ebből kifolyólag az enyhítené a legjobban, ha az USA-ban megszűnne a kétlépcsős választási rendszer, vagy ha legalább a feketék szavazatai duplán számítanának. De miért csak duplán? Tehetjük fel jogosan a kérdést.

Amatőr hibát követett el a Women’s Fittness Magazine, ugyanis egy Twitter-bejegyzésben arra buzdította olvasóit, hogy „égessék el a karácsonyi kalóriákat”. Nem csoda, hogy a poszt az olvasók között jelentős felháborodást váltott ki. „Igazán szánalmas, hogy 2020-ban ti még mindig azt akarjátok, hogy karácsonyi kalóriákat égessünk” – írta egyikük, míg volt olyan is, aki szerint „nagyon aggasztó ez a nyelvezet. Nem szabad erkölcsi címkéket aggatnunk az ételekre és a testedzésre.” A magazin bár bocsánatot kért, kérdéses, hogy maradhat-e büntetlenül a fasiszta testkultusz népszerűsítése. És egyáltalán mit jelent az, hogy „túlsúly”? Mihez képest? Mindenki úgy szép, ahogy van.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy miért kell egy imám szerint a férfiaknak szakállt hordania, továbbá arról is, hogy sikerült megalkotni az X+1-dik gendert, valamint arról is, hogy miért lett rasszista a BBC karácsonyi műsora.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Arwa Mahdawi a Theguardian.com-on közölt írása szerint a nemi sztereotípiák a felelősek azért, hogy a férfiak nem viselnek ugyanolyan arányban maszkot, mint a nők. Bár személyes megfigyelése szerint nem mutatható ki szignifikáns különbség New Yorkban a férfi és női maszkhasználat között, ami ráadásul egy fontos gender-értéket is erősít: a nemek közötti egyenlőséget. Mahdawi megfogalmazása szerint „A maszkhasználat terén legalább sikerült megvalósítani a nemek közötti egyenlőséget”. Persze a cikk nem lenne teljes azért a nemek közötti egyenlőséget fontos értékként azonosító író női felsőbbrendűséget hirdető kinyilatkoztatásai nélkül. Arwa Mahdawi idecitál ugyanis egy kutatást, mely szerint a férfiak ritkábban viselik a maszkot, mert úgy vélik, hogy annak viselése „szégyenteljes”, „a gyengeség jele” és „nem klassz”. Szerinte ez azért sem helyes hozzáállás a lenézett férfitársadalom részéről, mert ők a kutatások szerint sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg koronavírus miatt. A kutatók pedig még mindig próbálják kideríteni, hogy ez a biológiának vagy a viselkedésnek köszönhető-e.

„A cupioszexuálisok olyasvalakik, akik még mindig szexuális kapcsolatra vágynak, annak ellenére, hogy alig éreznek vonzerőt mások iránt.” – magyarázza a New York Post oldalán megjelent írásában Asia Grace az aszexuálisok és a cupioszexuálisok közötti különbségeket Tanya M. Bass szexológus nyomán. Vagyis sikerült egy olyan identitást kreálni, ami definiálja, hogy szexuális vágy hiányában mi különbözteti meg az adott személy az aszexuálisként korábban már azonosított embertől. Az aszexuális – mint mindenki tudja – olyan személy, aki egyáltalán nem érez vonzódást mások iránt. De nem minden aszexuális vallja magát cupioszecuálisnak. Ez ismerős lehet ez egy itthon ismert bon mot-ból: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. A cikk nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy tovább sikerült szélesíteni az úgynevezett aszexuális spektrumot és újabb szexuális identitást lehetett azonosítani. „A cupososexuálisok olyan szexuális személyként jellemezhetők, akik egyszerűen nem éreznek szexuális vonzerőt, de számos okból szexelhetnek, beleértve a szex fizikai örömét vagy a partner(ek) örömét”.

Panaszt tettek a BBC nézői, amiért a csatorna a karácsonyi ünnepi műsorának összeállításakor olyan iskolai kórus előadását közvetítette, amelynek 13 tagjából egyetlen egy gyermek sem tartozott etnikai kisebbséghez. Bár önmagában a tény, hogy vizuálisan, ránézésre próbálták mindezt megállapítani is érdekes társadalmi kísérlet, az még inkább figyelemre méltó, hogy egy panaszt emelő szerint „hihetetlen, hogy a King’s College iskolában (ahonnan közvetítették a kórust) nincsenek fekete tanulók, akik tudnának énekelni.” A vélelmezett diszkriminációról az intézmény rántotta le a leplet, bár magyarázatukkal csak olajat öntöttek a tűzre. A King’s College állítása szerint ugyanis a kórus felállása megváltozott, miután az énekesek közül néhányat koronavírus miatt kénytelenek voltak izolálni. Erről is a koronavírus tehet…

2021. március 15-én tartják a 63. Grammy-díjátadó gálát és ahogy az lenni szokott – gondoljunk csak az Oscar-díjra jelöltek kapcsán kirobbant etnikai botrányokra – minden olyan kategóriát, ahol nem valósul meg a faji sokszínűség a jelölések során, megpróbálnak kikezdeni a haladó gondolkodásúak. Ezúttal a legjobb gyermekeknek szóló album kategóriát érték kritikák, ott ugyanis az 5 díjra jelölt előadó mindegyike fehér. Samantha Hissong, a rollingstone.com újságírója szerint annak érdekében, hogy ne legyen „etnikailag homogén” a jelölti névsor, hárman már jelezték is, hogy visszalépnének az indulástól azért, hogy színesebbé tehessék a listát. Utóbbira azonban már nem volt lehetőség, így két fehér előadó dalai közül kerül ki a legjobb, gyermekeknek szóló album. Samantha Hissong szerint ez azért probléma, mert jól illusztrálja az amerikai zeneipart átható problémáit a faji-etnikai kérdések kapcsán.
A Kanada keleti részén tálalható Québecben négy hétre szóló kijárási korlátozást vezettek be a koronavírus-válság következtében, melynek értelmében este 8 és hajnali 5 óra között csak bizonyos esetekben lehet az utcán tartózkodni, csakúgy, mint Magyarországon. Ilyen esetnek minősül az, ha valaki kutyasétáltatás céljából hagyja el otthonát. Egy ott élő nő röviddel a kijárási tilalom hatálybalépése után saját hasznára próbálta felhasználni az utóbbi mentességet. A laTribune híroldal szerint úgy indult el sétálni a tilalmi időszakban, hogy pórázt kötött a barátja nyakába. A rendőrök persze kiszúrták őket, és mikor a tevékenységük iránt érdeklődtek, a nő egyszerűen csak annyit mondott, hogy a kutyáját sétáltatja. A rendőröknek nem jött be a vicc, így az intézkedés is megkezdődött, amiben a jelentés szerint a páros a legkevésbé sem volt partner. Így a nő a kiszabott büntetést sem hajlandó kifizetni, ami a halmazatokkal együtt később akár a hatezer kanadai dollárt (1,4 millió forint) is elérheti.


A fenti javaslatot fogalmazta meg a The Nation weboldalán Brandon Hasbrouck, aki igyekszik „életmegerősítő megoldásokat keresni az elnyomó intézmények ellenében”. A szerző szerint az amerikai köztársaság intézményei – különös tekintettel a kétlépcsős választási rendszerre – „strukturálisan rasszisták”. Ezt a forradalmi észrevételt arra alapozza, hogy Wyoming állam fehér, Atlanta városa pedig fekete. Hogy jön ez ide? Hát úgy, hogy Wyomingnak három elektori szavazat jár, míg Atlantának nulla. Ez rasszistának tűnik számára. Vagy azért, mert nem érti a különbséget az „állam” és „város” szavak között, vagy azért, mert úgy gondolja, hogy minden amerikai város többségében fekete, és ezért nem érzékeli azokat a fehér többségű amerikai városokat, melyek szintén nulla elektori szavazattal rendelkeznek. Az elnyomás enyhítésére Hasbrouck azt javasolja, hogy szüntessék meg a kétlépcsős választási rendszert, ha pedig ez kivitelezhetetlennek bizonyulna (valóban az) és a jövőben is az államok szavazói által választott elektorok döntenek az USA elnökéről, akkor érjen minden fekete szavazat kettőt!   

A pikáns gondolatok által gyötört imám egy török televízió adásában hívta fel a figyelmet a szakáll fontosságára, mivel „a szakáll egyike azon két testrészünknek, mely megkülönbözteti a férfiakat a nőktől.” Valószínűleg a török vallási vezetőknek nincs szükségük biológia érettségire ahhoz, hogy az iszlám elvárásait tolmácsolják a nézők felé, de azért ez a szintű tudatlanság érdekes kérdéseket vet fel. Mindenesetre igen valószínűtlen, hogy az imámot valaha is közelebbről érdekelte volna a női anatómia. Az is zavarja, hogy a férfiak és nők ugyanúgy öltözködnek, sőt Allah bocsá’, még a hajuk is hasonló lehet. Azért erre lenne egy megoldás: kényszerítsék csadorba a simaképű hímeket! 


Bizony, a jelenlegi amerikai elnök 1992-ben a film forgatásakor, mint az egyik fontos helyszínt adó New York-i szálloda tulajdonosa, bekéredzkedett a filmbe. A hoteltulajdonos Donald Trump egy alig pár másodperces snitt során útba igazítja a lobbi felé tartó Macaulay Culkint. Már elnökké választása óta pedzegetik a progresszív internethuszárok Trump törlését a filmből, azonban mindezidáig kérésük jórészt süket fülekre talált és a mozifilm továbbra is tartalmazza a rövid párbeszédet. Igaz, a TV-s vetítések alkalmával sok csatorna – több más rövid mozzanattal együtt – gyakran kivágja a jelentet annak érdekében, hogy többet tudjanak reklámozni. A január 6-i washingtoni rendbontások után azonban igencsak felerősödtek a Trump törlését követelő hangok, és ki tudja, talán ezúttal sikerrel járnak. Azonban nem ez a harc lesz a végső, hiszen Donald Trump tucatnyi hollywoodi produkcióban tűnik fel apróbb jelenetekben. 

Az igencsak haladó Slate magazin gyermeknevelési tanácsadással foglalkozó rovata (mert persze, hogy van ilyenük) olyan olvasói levelet kapott, mely megkongatta náluk az összes vészharangot. Három óvodás kisfiú, akik minden jel szerint igen szoros barátságban állnak, „kalózosat” szoktak játszani. A játékban van két marcona kalóz és egy kutyus. Ez még rendben is lenne, de amikor az egyik gyermek aggódó anyukája rájött, hogy a bátor eb szerepét az óvoda egyetlen feketebőrű óvodása játssza, azonnal gyanút fogott, nem rasszista-e a játék?! Bár Ben, a fekete kisfiú, boldogan játszik barátaival, és még közvetlen kérdésre sem panaszkodott, az anyuka biztos, ami biztos, a Slate „szakértőihez” fordult. Ők annak rendje és módja szerint azonnal el is magyarázták neki, hogy nem számít, hogy Ben jól érzi magát a játékban, igenis nagyon helyesen teszi, hogy aggódik! Bár Bennek még fogalma sem lehet arról, hogy nem játszhat úgy a pajtásaival, ahogy szeretne, vele egykorú fehér kisbarátairól viszont fel kell tételezni, hogy rasszisták, mivel az amerikai társadalom úgy feketeellenes ahogy van, beleértve az óvodásokat is. Az anyukának kutya kötelessége azonnal jelenteni fia és a másik „kiskalóz” viselkedését az óvoda vezetése felé!   

Amatőr hibát követett el a Women’s Fittness Magazine, amikor egy Twitter-bejegyzésben arra buzdította az olvasóit, hogy „égessék el a karácsonyi kalóriákat”. A reakció gyors volt és kérlelhetetlen. „Igazán szánalmas, hogy 2020-ban ti még mindig azt akarjátok, hogy karácsonyi kalóriákat égessünk.” – írta egy felbőszült Twitter-amazon. Egy másik felhasználó – aki magát pszichológusnak mondja – úgy véli, „nagyon aggasztó ez a nyelvezet. Nem szabad erkölcsi címkéket aggatnunk az ételekre és a testedzésre.”  A magazin természetesen gyorsan belátta bűnét, és bocsánatot kért. Elmagyarázták, hogy csupán annyi volt a szándékuk, hogy arra biztassák a hölgyeket, hogy ne várjanak az új évig, ha tornázni szeretnének vagy „súlycsökkentési céljaik vannak” (a „fogyókúra” vagy a „túlsúly” kifejezés használata azonnali megtorlást vont volna maga után). Persze azt is leírták, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem mindenki a súlyvesztés céljából sportol. Úgy tűnik, manapság mindent szájba kell rágni.