Alapjogokért Központ

Tegnap még nácik, ma már demokraták

A SZÉLSŐJOBB ÉS A SZÉLSŐBAL ÖSSZEÉRÉSE MAGYARORSZÁGON

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból.” – fogalmaz a Jobbik alapító nyilatkozata. Ehhez képest nemrég vált véglegessé, hogy – az immáron egy éve – Jakab Péter vezette Jobbik közös listán fog szerepelni 2022-ben azokkal a pártokkal, amelyek felszámolására 2003-ban fogadalmat tett. A Jobbik egykori, skinhead szubkultúrából eredeztethető politikai közösségét ráadásul kezdetben éppen azok a baloldali pártok minősítették szalonképtelennek, akikkel 2021. január 5-én egyezségre jutottak. Ennek az elvtelen koalíciónak számos történelmi előképe van. Olyan pillanatok ezek, melyek során összeért a szélsőbal és a szélsőjobb. Ide sorolható a Molotov-Ribbentrop paktumba torkolló német-szovjet közeledés a II. világháború előestéjén, vagy az egykori nyilas keretlegények átvedlése ÁVH-s verőemberekké. A történelem sok szempontból megismételte önmagát.

A politikai frigy különlegességét adja az is, hogy a Demokratikus Koalíciótól a Lehet Más a Politikán át minden baloldali ellenzéki párt korábban a Fidesz fiókszervezeteként aposztrofálta a Jobbikot – legalábbis amíg ez állt az érdekükben. A Vona Gábor által meghirdetett „néppártosodás”, valamint a folyamatos választási vereségek következtében a magukat köztársaságpártinak nevező erők és a Jobbik is felismerte azt, hogy sem a külön indulás, sem pedig a koordinált jelöltállítás nem vezetett eredményre, csak a teljes összefogás révén van esélyük az ellenzéki erőknek arra, hogy valódi kihívói legyenek a kormánypártoknak. Ebből a puszta hatalomtechnikai számításból következik mindaz, ami történt: a baloldal amnéziába süllyedt, a Jobbik pedig igyekezett megszabadulni a számára kényes elemektől. Ennek a folyamatnak a végére tett pontot a baloldali ellenzék Jobbikot befogadó, majd azzal összefogó aktusa idén év elején. Egyszerűbben: összenőtt, ami összetartozik.

Az Alapjogokért Központ rövid esszéje a Jobbik felemelkedésének történetét, ideológiai térfoglalásának útját és Janus-arcának mindkét oldalát bemutatja, figyelmet szentelve a párthoz köthető politikusok által végrehajtott pálfordulások bemutatásának. Az Alapjogokért Központ emellett szembesítő kampány keretében mutatja be azt a folyamatot, melynek során a Jobbik Magyarországért Mozgalom nemzeti radikális, antiszemita zsidó- és cigányellenes múltját úgy a párt, mint a baloldali ellenzéki erők megpróbálják átértelmezni, semmisé tenni.

(A teljes elemzés a Letöltés gombra kattintva olvasható.)