Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/13

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a rasszizmusnak nincs kegyelem, még akkor sem, ha mesefigurákról van szó. A Bolondos Dallamok Pepe Lö Pew borza után a mexikói Speedy Gonzales nevű kisegér is a vádlottak padjára kerültk. Az egér karaktere ugyanis erősíti a mexikóiakkal szembeni káros előítéleteket. Ennek ellenére érthetetlen, hogy a mexikóiak miért is veszik védelmükbe a rágcsálót és miért tisztelik saját hősükként. Valószínűleg át sem látják az egész helyzetet. Mindenkinek üdvözítőbb lenne, ha a mexikóiak helyett a liberálisokra hagynák az ilyen fontos kérdések eldöntését, hogy ki a rasszista és ki nem – ha már szemmel láthatóan a megbántott népcsoport nem képes ezt eldönteni.

Kanadában végre lecsapnak a hatóságok azokra, akik nem hajlandóak társadalmi nemüknek megfelelően nevelni a gyerekeiket. Rob Hoogland például a lányát lányként akarta felnevelni. Csoda, hogy ezt a középkori sarlatánt bezárják? Szegény lány ugyanis úgy érzi, hogy ő valójában fiú, ezért az iskolapszichológus el is küldte nemi átalakító kezelésre. Ennek ellenére mindezt édesapja nem hajlandó megérteni, vagyis a családon beüli erőszak klasszikus esetével állunk szemben. Szerencsére mindezt a bíróság is pontosan így látta.

A Duke Egyetemen súlyos gyűlölet-bűncselekmény történt: egy diák ugyanis kiragasztotta a faliújságra George Floyd boncolási jegyzőkönyvének vérképét, amiből az a téves következtetés vonható le, hogy a feketék mártírja nem a rendőr fején való térdelésbe halt bele, hanem hogy túl sok fajta kábítószer volt egyszerre a szervezetében. Nem csoda, hogy a kampuszon kitört a botrány. Reméljük, hogy az egyetem felkutatja a provokátort és nyilvánosan meglincselik. Ez lenne a legkevesebb.

Végre kiderült, hogy miért olyan sok a farmszimulátorok játékosai között az LGBTQIXY+-ember. Azért, mert ezen játékok fejlesztői megfelelő gondot fordítottak arra, hogy senkit se rekesszenek ki a játékmenetből. Az persze sajnálatos, hogy még nem válthatunk több száz gender közül, azonban azonos nemű kapcsolatok és gendersemlegesség már van az online tanyákon. Ha már a vidékiek átnevelése és érzékenyítése nehezebben megy a kelleténél, legalább az online térben minden redneck olyan lehet, mint Joe Exotic, a Tiger King.

„Rasszizmus van a levegőben.” írja a brit Metro és természetesen ezúttal sem tévednek, hiszen a légszennyezést is a feketék szenvedik meg a leginkább Londonban. Azokban a városrészekben ugyanis, ahol a legtöbb fekete él, sokkal rosszabb a levegő minősége. Ráadásul kevesebb a fa és zöldterület is. Épp ideje lenne már átrendezni a tulajdonviszonyokat, mondjuk a fehérek lakásait fel lehetne darabolni. Persze csak egy ötlet.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy a baloldal szerint miért is vicces húsvétkor a Sátánnal poénkodni, továbbá arról is, hogy a Youtube tovább tolja a Biden-kampányt.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A már eddig is rendkívül „vicces” jeleneteiről ismert Saturday Night Live című showműsor újra bebizonyította, hogy a humor baloldali vívmány. A nagyszombaton leadott epizódban, a Lil Nas névre hallgató rapper öltáncot mutatott be sátánnak öltözve egy isteni alakot megformáló jelmezben lévő másik „hírességnek”, Chris Reednek. Lil Nasról tudni kell, hogy nemrég azzal szórakoztatta a keresztényeket, hogy kiadott egy sátánista cipőt, amit emberi vér felhasználásával készítettek. A cipő elkészítésében és kiadásában közreműködő, egyébként minden részletre odafigyelő Nike – most először és utoljára – saját bevallása szerint nem vett részt az általa kiadott termék tervezésében, a cég világszerte felismerhető lógója ezért valószínűsíthetően csak véletlenül került fel a több ezer eladott lábbelire. A rapper azzal válaszolt az őt ért kritikákra, hogy a keresztények „korlátolt idióták” és nem érti mi bajuk van, hiszen „nem az igazi sátán szerepelt a műsorban, csak ő jelmezben.” És hát ezzel az érveléssel meglehetősen nehéz is lenne vitatkozni, zseni.


Chris Blownak úgy látszik, hogy a szokásosnál jobban becsípődött a liberális újságírókat jellemző világjobbítás szándéka. Az újságíró már a második rajzfilm karakterét próbálja kitörölni a Bolondos dallamok figurái közül: miután Pepe borzot sikerült kiiktatnia, a mexikói Speedy Gonzales nyomába eredt. Az ismert mexikói egér karaktere ugyanis erősíti a mexikóiakkal szembeni káros előítéleteket, legalábbis Blow felvilágosult elvárásai szerint. Mindenekelőtt leginkább azt, amely szerint „részeges és letargikus” a mexikóiak többsége. Speedy Gonzales szinkronhangja, Gabriel Iglesias – aki maga is mexikói – megvédte a mesefigurát a Twitteren: „nagyon szeretem Speedy Gonzalest, ahogy az egész családom is. (…) A mérgező emberjogi harcos gringók akarják őt kitörölni a nézők emlékezetéből.” Az oldalon ezután óriási támogatást kapott a karakter és kiálltak a mexikói véleménye mellett. Többen is azt írták, hogy sohasem érezték a karaktert sértőnek magukra nézve. Sőt, ahogy egy felhasználó írja: „Intelligens volt, ravasz, mindenki közül a leggyorsabb, mindig túljárt az ellenfelei eszén”. Már nem először próbálják egyébként eltűntetni a mexikói gyerekek által hősként tisztelt karaktert, a Bolondos dallamok 1953 óta létező mesefiguráját második alkalommal próbálják eltávolítani a képernyőkről. A kilencvenes években egyszer már rasszistának kiáltották ki a karaktert, de a mexikóiak akkor is megvédték.


A YouTube körülbelül 2,5 millió negatív értékelést tüntetett el Joe Biden elnök csatornáján szereplő videókról. Ezzel a lépéssel próbálják Joe renoméját kicsit jobb színben feltűntetni, ami aligha sikerül, hiszen még mindig hatszor annyi dislike van videóin, mint like. Pedig nem aprózták el a törlést, hiszen körülbelül 3,7 millió „nem tetszik” véleményből 2,5 milliót töröltek. Amennyiben ezt nem tették volna meg, úgy tizenhétszeres lenne az eltérés az elnök videóit nem kedvelők javára. Ennyire népszerű és kedvelt Joe Biden a YouTube platformján. Meglepő és nyilván a fenti eseményektől független fejlemény, hogy a YouTube oldalának új dizájnja tesztüzemben ugyan, de már fut, ahol egyáltalán nem látszanak majd a dislike számok egy-egy videó alatt. A technológiai óriások világában a vélemények cenzúrázása nem vétek, hanem erény.

Kanadában Rob Hooglandot azért zárhatják börtönbe, mert nem hajlandó fiúként nevelni lányát. A tizenhatéves lány ugyanis fejébe vette, hogy ő transznemű. Erre minden oka meg is van, hiszen iskolapszichológusa nemátalakító kezelésre küldte. A bíróság szerint az, hogy a lány, illetve elnézést, fiú édesapja nem veszi figyelembe gyermeke választott nemét, családon belüli erőszaknak minősül. Érdemes itt megemlíteni Keira Bell esetét is, aki ugyanazon a Tavistock klinikán esett át hasonló eljáráson. A ma már húszas éveiben járó lány (?) nagyon megbánta korábbi döntését, és most a klinikával pereskedik, aki kilenc évig titkolta a páciensek és a nyilvánosság elől azt, hogy a hormonkezelésnek milyen súlyos és tartós negatív következményei lehetnek, sőt fizikailag és lelkileg is tönkreteheti a kezelésen átesőket. Ezektől a következményektől akarja megvédeni az apuka lányát: „(…) mi fog történni, ha véget ér lázálma, többé nem lehet már újra lány (…), mit fogok válaszolni neki, ha tíz év múlva megkérdezi miért nem tettél semmit, hogy megállítsd ezt az egészet?”- teszi fel a kérdést Hoogland.


Az Egyesült Államokban egyre inkább hódít az NDK-s „stasi” módszerek alkalmazása a hétköznapokban. A rendőrség most Virginiában vizsgál egy olyan esetet, ahol egy Facebook-csoportban arra buzdították a tagokat, hogy nevezzék meg és gyűjtsenek adatot azokról a szülőkről, akik nem támogatják a kritikai rassz teória oktatását a helyi egyetemen. A csoportban lévő antirasszista szülők ezért megosztották egymással a szerintük rasszista személyek adatait. A besúgóhálózat aktivizmusa példaértékű: tüntetést is akartak szervezni a kritikai rassz oktatását galád módon elutasító társaik ellen. Jogvédői munkájuk gyümölcse végül az lett, hogy egy anyukát meg is támadtak a csoportnak köszönhetően. Az önjelölt titkosrendőrség után ezért most a rendőrség nyomoz. Az ügyben a Purdue Egyetem is megszólalt, akik kiálltak a szólásszabadság mellett, politikailag korrekt nyilatkozatukban, többre azonban nem futotta tőlük. Korábban Florida kormányzója is felszólalt a kritikai rasszteória oktatása ellen, szerinte ugyanis káros a hazájuk és saját maguk ellen nevelni a diákokat. Kíváncsian várjuk, milyen további fokozatai lesznek majd a haladó, lassan paramilitárissá váló szervezeteknek.

Izgalmasan telik az idő az amerikai felsőoktatási intézményekben is. A Duke Egyetemen súlyos gyűlölet-bűncselekmény történt: egy ismeretlen diák ugyanis kiragasztotta a faliújságra George Floyd boncolási jegyzőkönyvének vérképét. Az adatok arra engednek következtetni, hogy nem a rendőrségi eljárás brutalitása miatt vesztette életét Floyd, hanem hogy több kábítószert is olyan koktélba keverve vett be, ami nem tesz jót az egészségnek. Természetesen óriási botrány kerekedett a valójában egyszerű tényeket tartalmazó cetliből, az egyetem rögtön megkezdte az „elkövetőt” felkutatását. A sötétben bujkáló elkövető kilétére egyelőre nem derült fény, de biztosan példás büntetésben részesítenék, ha végül elkapnák. Alig várjuk!


Egy újabb liberális ikon hull porba, aki egyébként már 1984-ben meghalt: Michel Foucaultról vallott egykori pályatársa, Guy Sorman. A „woke” kultúra egyik előfutáraként számontartott francia filozófus – Sorman elmondása szerint -, amikor Tunéziában élt, rendszeresen követett el pedofil bűncselekményeket. Bár mi a legkevésbé sem lepődünk meg az eseten, mivel a „hatvannyolcas” nemzedék nem egy tagjáról derültek ki hasonlóan undorító dolgok. Foucault arról is ismert, hogy aláírta azt a kezdeményezést, ami leszállította volna a szexuális beleegyezés korhatárát Franciaországban tizenhárom évre – nyilván csak a szexuális forradalom nagyobb dicsőségére. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugye? Sorman saját bevallása szerint megbánta, hogy akkor nem jelentette az esetet, bár elmondása alapján egyébként is köztudott volt a filozófusról, hogy miket is művel. De mivel ő volt akkoriban a filozófia „istene”, ennél fogva senki sem mert fellépni vele szemben. Nahát.

A Pink News összeállításában mutatja be, hogy miért örvendenek rendkívül nagy népszerűségnek a farmos játékok az LGBTQIXY+ emberek között. Mostanában elözönlötték a játékpiacot a legkülönfélébb, nyugodt hangulatú, építős-farmos online játékok. Ilyen például az Animal Crossing, vagy a Stardew Valley is. A magazin el is magyarázza, hogy miért annyira népszerűek ezek a szexuális kisebbségek tagjai között: az összes ilyen játékban a fejlesztők nagy gondot fordítanak arra, nehogy kirekesszenek a játékmenetből valakit. Attól mondjuk még messze vagyunk, hogy mind a száz-akárhány gendert beállíthassuk magunknak, de ami késik, nem múlik. Ellenben az azonos nemű kapcsolatok, és a gendersemleges karakterek például már megjelentek. Nyilván arról van szó, hogy akkora igény van a gamerek között az ilyen megoldásokra, hogy a fejlesztők kénytelenek ennek engedelmeskedni. Ugyan mi másért jelennének meg ezek az opciók egyszerre egy tucat játékban, ha nem azért, hogy csak színesebbé tegyék a játék élményét?

Megszokhattuk már, hogy a rasszizmus akármilyen formát ölthet, de a Metro cikke egy teljesen új minőséget képvisel: „rasszizmus van a levegőben.” Könnyen belátható ugyanis, hogy a légszennyezést is természetesen a feketék szenvedik meg a leginkább. Azokban a városrészekben, ahol több fekete él, rosszabb a levegő – ez evidens. Ezeken a területeken ráadásul sokkal kevesebb fa és zöldterület található. Mindenről pedig megint csak a fehérek tehetnek, ugyanis ők alakították ki úgy a tulajdonviszonyokat úgy, hogy a feketék ne tudjanak zöldben gazdag helyeken lakást vásárolni. Sőt, maga a várostervezés is szisztematikusan rasszista Angliában. Jobb lenne ezen is mihamarabb változtatni!

Egy új trend ütötte fel a fejét a népszerű streaming platformon: az LGBTIA+ címkét ugyanis olyanok is elkezdték használni közvetítéseik megjelölésére, akik – bár nem tartoznak egyik genderhez sem, de – szimpatizálnak az „üggyel”. Az eset kiindulópontja az a félreértés, hogy az „A” betű mit is jelent? Van, aki „ally”-t értette alatta, mint szövetségest. Viszont az „A” az „aszexuálist” is jelentheti. Ez azonban a haladók szerint elfogadhatatlan, mivel ezzel „felhígítják a queer közösséget a platformon. (…) Akadályozzák továbbá a közösség kiteljesedését.” Ezért arra szólítják fel ezeket az embereket, hogy ne használják a címkét a továbbiakban, a Twitch platformtól pedig azt kérik, hogy legyenek még szigorúbb moderálási eszközök azokkal szemben, akik szerintük „toxikusak”. Senki nem menekülhet!