Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/24

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy Trump politikája, vagy annak öröksége ellen minden eszközzel fel kell lépni. Pontosan így gondolta ezt az amerikai Chelsea Wolfe BMX-versenyző is. A trasznemű biciklis ugyanis korábban úgy nyilatkozott, hogy ha nyer a tokiói olimpián, a pódiumon égeti majd el az amerikai zászlót, így tiltakozva Trump transzellenes politikája miatt. Tehát újra éghet az amerikai zászló Japánban, ezúttal azonban egy amerikai gyújthatja meg azt, micsoda időket élünk! Ezt nevezzük mi bátorságnak!

Hollywood ismét utat mutat. A Nyugat-Amerikai Írók Céhe nyílt levélben tartja fel mutatóujját a filmstúdiók népe felé, mivel szerintük nem eléggé hangsúlyos az LMBTQ+/queer közösség filmbéli reprezentációja. Az írók ezért felszólították a filmiparban dolgozókat, hogy tanulmányozzák jobban a szexuális kisebbségek helyzetét, ábrázolják őket pontosabban, valamint történetüket a produkciókban. Szerencsére a céh segítő kezet is nyújt a filmiparnak, apró ellenszolgáltatásért cserébe: „Olvassák a munkáinkat. Ismerjenek meg minket. Béreljenek fel minket. Alkalmazzanak többet közülünk. Vásároljanak projekteket tőlünk. Fizessenek nekünk.” Forradalom, készpénzért cserébe.

A Federal Reserve (FED), az Egyesült Államok központi bankja végre harcot hirdetett a kirekesztő beszédmód ellen. Iránymutatásukban ugyanis arra szólították fel alkalmazottaikat, hogy kerüljék az olyan kirekesztő fogalmakat, mint például az „alapító atyák” vagy a „feketelista”. Nagyon helyes, már csak a dollárt kellene áttervezni, mivel még mindig nem elég diverzek a bankjegyek. De ami késik, nem múlik.

Nemrég mutatták be a nagy sikerű videójáték-sorozat, a Sniper Ghost Warrior újabb epizódját. A premier sajtóeseménye okozott maradandó traumát nem meglepő módon egy újságírónak. Eric Switzer, az eseményen résztvevő firkász ugyanis egy igencsak valósághű airsoft pályán játszott csatát figyelhetett meg. A megjátszott küzdelemben arabok voltak az ellenfelek, ez a sztrereotipizált harc pedig teljesen jogosan felháborította az újságírót. Miért kell a terroristákat arabokkal azonosítani? Szégyenletes, nem csoda, hogy a játék rossz sajtót kapott.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy miért nem lehetnek boldogok a feketék, valamint arról is, hogy hivatalosan is rasszista lett a matematika tantárgy.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Nemrég mutatták be a nagy sikerű videójáték-sorozat, a Sniper Ghost Warrior újabb epizódját. Ennek az egyik sajtóeseménye okozott maradandó traumát egy liberális újságírónak. Eric Switzer, az eseményen résztvevő újságíró egy igencsak valósághű airsoft pályán kaphatott ízelítőt abból, hogy milyen lehet a Közel-Keleten harcoló katonák sorsa. Switzer már az elején majdnem visszafordult, amikor meglátott egy kifeszített, Trumpot támogató zászlót. A továbbiakban is egymás után érték a megrázkódtatások, ugyanis a megjátszott csatában arabok és közel-keletiek voltak az ellenségek, ez pedig nagyon megviselte az újságírót. Mindez szerinte túlságosan arabellenes volt. Mondjuk nem meglepő, hogy egy liberális így reagál arra, ha egy olyan játék bemutatóján jár, amelyben terroristákat kell likvidálni. Szörnyű sztereotípiák ezek.
A Slate családi tanácsadó rovatának hála újabb bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen nehéz a haladó szülők dolga. Az e heti cikkben egy nyitott házasságban élő pár került kínos helyzetbe, ugyanis a tizenkilenc éves lányuk meglátta az apját az éppen aktuális szeretőjével, és most azt hiszi, hogy félrelépett. Az anyuka azonban ennek ellenére sem hajlandó arra, hogy elárulja neki, valójában megegyeztek egymással férjével a nyitott kapcsolatról. Az ügyet bonyolítja, hogy a lány mellett két másik gyerekük is van, akik még nem tudnak az esetről. Az apa nekik is mindenképpen el akarja mondani, hogy már egy ideje nyitott házasságban élnek, de az anya inkább visszamondaná a közöttük lévő megegyezést, amit az apa el is fogadott. A nő azonban még így sem osztaná meg a gyerekekkel az információt. Pedig Bill Gatesnek is mennyire bejött, nem?

A Metro magazin ezen a héten is bebizonyította olvasói számára, hogy minden rasszista: most a „főszereplő szindrómával” foglalkoznak, ami arra utal, hogy a hétköznapokban mindenki saját magát helyezi a középpontba, éppen úgy, mintha egy film főszereplői lennének. Ennek van számos negatív, illetve pozitív hatása – utóbbiak például, hogy képesek vagyunk örülni a mindennapi apróságoknak, vagy meg tudjuk becsülni a sikereinket, és ezt a környezetünk tudtára is tudjuk adni, ilyen esetekben pedig a körülöttünk lévők is minket ünnepelnek. Ellenben a Metro kiderítette azt is, hogy az „archaikus és rasszista előítéletek” nem engedik, hogy a színes bőrű nők is megéljék ezeket a pillanatokat, mivel a környezetük nem hajandó őket ünnepelni. Ebből persze egyenesen következik, hogy ha valaki nem hajlandó minden olyan dologért rajongani, amiért a liberálisok, rögtön rasszista lesz. Az elméletükre példaként hoznak egy fekete futónő, Sha’Carri Richardson esetét, akit amiatt kritizáltak, hogyan ünnepelte a győzelmét, mivel egyesek szerint túlságosan pökhendi volt. Úgy látszik, ebben az új haladó elméletben is inkább a kritika elviselésének képtelensége játszik szerepet, mintsem a rasszizmus.

Az Egyesült Államokban nagy felháborodást váltott ki a matematika tanárok körében az az új, Bill Gates által finanszírozott projekt, mely a matematikában rejlő rasszizmussal kíván leszámolni – tudhattuk meg a Daily Mailből. A program középpontjában egy új munkafüzet áll, amely azt javasolja a tanároknak, hogy ne osztályozzák a tanulókat. A kritikai rasszelmélet képviselői szerint a matematika sem objektív, és mindig van jó vagy rossz válasz, a hagyományos számtan oktatás pedig csak a kisebbségek elleni rasszizmust erősít. A projekt ellen érvelők szerint azonban éppen ez erősíti az előítéleteket és növeli a tanulók közötti különbségeket, ugyanis azt neveli beléjük, hogy egyesek mindenképpen az elnyomók vagy az elnyomottak csoportjához tartoznak.

A National Review számolt be róla, hogy a Federal Reserve, az Egyesült Államok központi bankja harcot hirdetetett a kirekesztő beszédmód ellen. Egy iránymutatásban ugyanis arra szólították fel alkalmazottaikat, hogy kerüljék az olyan „kirekesztő” fogalmakat, mint például az „alapító atyák” vagy a „feketelista”. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az előítéletmentes beszédmód elismeri a sokszínűséget, kerüli a kirekesztést a nem, a rassz, az etnikum és más tulajdonságok alapján. A FED szerint kerülni kell a sértő kifejezések használatát, legyen az tudatos vagy tudatalatti. A kiadvány azonban meglehetősen következetlen, hiszen olyan szavakat is ajánl, mint a manpower vagy a manmade – ezekhez vajon mit szólnak a feministák? Azért reméljük, hogy ezek után a FED némi figyelmet fog szentelni az USA-ban egyre jobban elharapódzó inflációnak is.

Az egyik amerikai olimpikon el akarja égetni az Egyesült Államok zászlóját, ha megnyeri az olimpiai számot, melyben elindul. A szabadstílusú BMX sportágban versenyző transznemű, Chelsea Wolfe még tavaly nyilatkozta azt, hogy azért szeretné megnyerni az olimpiát jövőre, hogy a pódiumon elégethesse az amerikai zászlót. Facebook posztjában a Trump-adminisztráció a transzneműekkel szembeni negatív diszkriminációja ellen kívánt így tiltakozni. Egy nyilatkozatában kifejtette: „(…) azért harcolok a fasizmus ellen, mert számít nekem ez az ország, és nem fogom hagyni, hogy a fasziszták kezére kerüljön (…)”. Végre újra éghet az amerikai zászló Japánban, ezúttal azonban egy amerikai gyújtaná fel.

A Nyugat-Amerikai Írók Céhe, amely többek között a szexuális kisebbségekhez tartozó írókat is képviseli, nyílt levelet írt Hollywoodnak – írta meg a Deadline portál. Az írók amiatt üzentek az amerikai filmkészítés központjának, mert nincsenek megelégedve az „LMBTQ+/queer közösség” filmbéli reprezentációjával. Az írók ezért felszólították a filmiparban dolgozókat, hogy tanulmányozzák jobban a szexuális kisebbségek helyzetét, ábrázolják őket pontosabban, valamint történetüket a produkciókban. Arra is figyelmeztették őket, hogy Hollywood történetében mélyen gyökerezik a transzfóbia és az egyéb szexuális kisebbségek kirekesztése. Tanácsokat is adtak, hogyan teljesíthetne jobban az álomgyár a továbbiakban: „Olvassák a munkáinkat. Ismerjenek meg minket. Béreljenek fel minket. Alkalmazzanak többet közülünk. Vásároljanak projekteket tőlünk. Fizessenek nekünk.” Ebből is tökéletesen látszik, hogy egyáltalán nem a pénz motiválja őket, hanem az egyenjogúságért folytatott küzdelem.Az Egyesült Államok oktatási minisztériuma múlt szerdán kiadott közleménye szerint az állami iskolák nem diszkriminálhatják a transznemű tanulókat. A Biden-adminisztráció új politikája a Trump alatt hozott intézkedéseket írta felül, mely érinti az iskolai sportokat, az öltözőket, és a mosdókat is.  Az iránymutatás alapja a diszkrimináció elleni törvény azon passzusa, amely megtiltja a nemi alapú megkülönböztetést az iskoláknak, ezt pedig az új kormányzat szerint ma már a transzneműekre is érvényesnek kell tartani. E szerint a transznemű tanulóknak ezentúl meg kell engedni, hogy a választott nemük szerinti sportolókkal versenyezzenek, továbbá meg kell engedni nekik azt is, hogy bemehessenek az új identitásuk szerinti öltözőkbe, mosdókba.  


A CBN News elemezte Biden új energiapolitikáját, ami könnyen katasztrófális helyzetbe sodorhatja az Egyesült Államokat. Ha van valami, ami érdekli az amerikaiakat, az a benzin ára, érthető tehát, hogy fontos téma az államokban az új kormányzat energiapolitikája. A demokraták célul tűzték ki, hogy a következő tizenöt év alatt teljesen karbonsemlegessé teszik az amerikai energiaszektort. A szokásos világmegváltó propaganda szerint eközben persze kevesebb áramot fognak használni, ráadásul még olcsóbb is lesz az energia. Csak az nem érdekli őket, hogy a tapasztalat teljesen mást mutat, de azért nem mindenkit ejtettek fejre: a kritikusok szerint ezzel több millió ember munkahelyét tennék tönkre, és kiszolgáltatottá válna az ország Kínának. Az elkövetkező évek nagy kérdése, hogy vajon a fizika törvényei és a józan ész megállítják-e Joe Biden új energiapolitikáját, ami sok mindennel számol, csak éppen a következményekkel nem.

A Slate gyereknevelő rovatában arról olvashatunk, hogy egy aggódó anyuka amiatt írt levelet a magazinnak, hogy a tizennégy éves gyermeke transzneműnek vallja magát – egy sört még nem ihat meg legálisan, de azt már „eldöntheti”, hogy ő milyen nemű. A koronavírus-járvány miatt sokáig nem látogatták a családtagokat, így a nagyszülőket sem, akik sajnálatosan nem igazán liberálisok. Az anyuka emiatt attól fél, hogy amikor legközelebb találkoznak és a gyerek a nem a születési nemének megfelelő mosdóba megy be, akkor a nagyszülők nem fogják elfogadni unokájuk döntését. Emiatt azt szeretné megtudni, nem lehet-e egy kicsit terelni a szexualitását a normális irányba, ha már amúgy is genderfluid. Ezek persze ma már eretnek gondolatnak számítanak, így a válaszban meg is kapta, hogyan mer ilyen dologra egyáltalán gondolni is. Belegondolni sem merünk, milyen következményei lesznek ennek a szólásszabadság hazájában.