Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #67

„Afganisztán: a szakértők kudarca”

A nyugati nemzetépítők azt hitték, tudják, mi a jó Afganisztánnak – valójában azonban fogalmuk sem volt róla” – írja a Spiked hasábjain megjelent, az afganisztáni helyzetet értékelő cikkében Tim Black. A szerző a tálibok térnyeréséért azokat a szakértőket okolja, akik húsz év alatt sem értették meg, hogy nem lehet egy törzsi társadalomra nemzetállami modellt ráerőltetni.

  • Idén július elején Joe Biden amerikai elnök még arról biztosította a médiát, hogy nagyon kevés esély van arra, hogy a tálibok elfoglalják Afganisztánt. Kijelentését a szakértők véleményére alapozta, akik augusztus 11-ére már megváltoztatták az álláspontjukat: úgy vélték, hogy 30 vagy 90 napra lenne szükségük a radikális iszlamistáknak ahhoz, hogy elfoglalják Kabult. Mindössze négy nappal később, augusztus 15-én azonban a tálibok elfoglalták a fővárost és ezzel az egész országot uralmuk alá hajtották.

  • A szakértők hatalmasat tévedtek, hiszen nem látták előre a helyzet súlyosságát. Black szerint mindez azt mutatja, hogy a hírszerzők, a tervezők és a nemzetépítő technokraták két évtized alatt sem látták át, hogy mi történik az országban. Nem értették meg ezt a még mindig törzsi társadalomban élő népet, a dinamikájukat, és sikertelenül jártak abban, hogy egy előre kitalált politikai rendet erőltessenek az országra egy nyugati mintát követve.

  • A szerző rámutat, hogy a húsz éve dúló véres, számtalan emberáldozatot követelő háború teljesen hiábavaló volt, mivel a szakértők figyelmen kívül hagyták Afganisztán politikai és társadalmi realitásait. A technokraták gőgösek és tájékozatlanok voltak. Rengeteg pénzt költöttek hatalmas infrastruktúrafejlesztési projektekre, amelyek karbantartására a helyieknek nincs elegendő forrásuk. Új iskolákat húztak fel a régiek mellé, miközben azok is kihasználatlanul, üresen álltak. Központosított államot építettek ki, amelyet a törzsi társadalomban élő és megosztott afgánoknak nem volt okuk támogatni.

  • A nyugati technokraták egy olyan Afganisztánt hoztak létre mesterségesen, amely nem találkozott az ott élők szükségleteivel és vágyaival. Az ország félfeudális, szegényes állapota ellenére most is meg tudta lepni a Nyugatot, húsz év alatt sem sikerült a tálibokat felszámolni, és most erősebben tértek vissza, mint korábban bármikor. Mindez a szerző szerint a nyugati nemzetépítő elitnek köszönhető, akik azt hiszik, jobban tudják, mi kell egy külföldi népnek, mint ők maguk. Afganisztán esete az elrettentő példa arra, milyen károkat tudnak okozni a gőgös szakértők.

  • A hatalomátvételt követő első órákban megindult a fejvesztett menekülés: óriási tömeg rohamozta meg a kabuli repülőteret abban a reményben, hogy el tudják hagyni az országot. Sokan kegyetlen megtorlástól tartanak, a kiszivárgott hírek szerint a tálibok nem kímélik sem a nyugati országokkal együttműködőket, sem a keresztényeket. A tálibok hatalomra kerülése azonban nemcsak az afgánok életére van kihatással. Egyre többen tartanak attól – mégpedig joggal –, hogy ismét migrációs hullám fenyegeti Európát, miközben még a 2015 óta húzódó bevándorlási válságot sem sikerült megoldani.