Alapjogokért Központ

MI VÁRHATÓ AZ EURÓPAI UNIÓBAN
2022 ELSŐ FÉLÉVÉBEN A FRANCIA ELNÖKSÉG ALATT?

Európai politikai fejlemények a hazai országgyűlési választások tükrében


2022. január 11-én elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.
Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. A szocialista politikus pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották, ahol az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt. 2019 óta töltötte be az Európai Parlament elnöki pozícióját. Nős volt, két gyermeke született. A Sassoli utódjának megválasztásáról szóló szavazás első fordulóját várhatóan jövő héten kedden tartják.

 

Bevezetés

2022. január 1-én Franciaország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A jelenlegi tanácsi triót a francia, a cseh és a svéd elnökség alkotja. A francia elnökség prioritásait a következő jelmondat fejezi ki: „Fellendülés, erő és a hovatartozás érzése”. Emmanuel Macron francia elnök 2021. december 9-i, a francia elnökség prioritásait ismertető beszéde szerint az elnökség tevékenységeinek középpontjában az alábbi három fő terület áll majd: 1) az európai szuverenitásra vonatkozó menetrend megvalósítása, azaz Európa azon képességének kiépítése, hogy megállja a helyét a mai világban, továbbá megvédje értékeit és érdekeit; 2) egy új európai növekedési modell kialakítása, és 3) egy „emberibb léptékű” Európa megteremtése.

Két, az Európai Unió jövője szempontjából meghatározó tagállami választás is 2022 első felére esik. A hazai országgyűlési választások és a franciaországi elnökválasztás kimenetele meghatározza meg, hogy milyen irányt vesz az európai integráció jövője: egy föderalista, Brüsszelből irányított Európai Unió létrehozásának irányába, vagy egy szuverenista, a nemzeti érdekeket és értékeket előtérbe helyező, demokratikus felhatalmazással rendelkező tagállami vezetők által irányított EU irányába mozdul el a közösség. Ez a fő kérdése a francia elnökség ideje alatt, 2022 áprilisában véget érő Európa jövőjéről szóló Konferenciának is.

A magyarországi parlamenti választások kapcsán az idei év első hónapjaiban kiemelt figyelem övezi majd az uniós intézmények beavatkozási kísérleteit. Ebbe a körbe sorolható a Helyreállítási Alap elfogadásának késleltetése az Európai Bizottság részéről, az Európai Unió Bíróságának a jogállamisági klauzuláról hozott döntése, valamint az ennek nyomán esetlegesen megindítandó jogállamisági eljárás hazánkkal szemben. A Bizottság európai demokráciáról szóló cselekvési terve, valamint az Európai Parlament különféle, hazánkkal szembeni politikai akciói szintén ebbe a sorba illeszkednek.

A teljes elemzés a Letöltés gombra kattintva olvasható.