Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2022/01

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy az anyaságot automatikusan összekapcsolni a nőiességgel finoman szólva maradi, és rendkívül kirekesztő. Az Egyesült Államokban ezt szóvá is tette egy transznemű férfi, aki éppen megszülte első gyermekét. Szerinte az ápolók zavarba hozták őt, mivel „anyának” szólították, holott ő férfi.

Női börtönbe került egy férfiként született sorozatgyilkos, aki szökésben léte alatt átoperáltatta magát nővé. Az ügyészség szerint a nemváltása hátterében az állt, hogy így akart elrejtőzni a hatóságok elől. Mikor évekkel később ennek ellenére elkapták, azzal védekezett, hogy a férfi énje volt a tettes: csak az akart gyilkolni, míg az akkor elnyomott női oldala a békére áhítozott.

J. K. Rowling továbbra is célkeresztben van a progresszív-liberálisok távcsövében. Ezúttal a Harry Potter alapján megalakult valós kviddics szövetségek igyekeznek elhatárolódni az írónőtől. Megítélésük szerint Rowling transzellenes kijelentései szembemennek a kviddics progresszív szellemével, ami a nemi egyenlőségre és a befogadásra épül. Végső megoldásként felmerült, hogy a kviddics elnevezéstől is megválnak, csakhogy levehessék a sportágról annak megalkotójának emlékét.

Számontartani a bűnözőket bizony rasszizmus, legalábbis Chicagóban. A helyi BLM aktivisták jogvédő szervezetekkel karöltve sikeresen elérték a rendőrségnél, hogy a városban regisztrált bandatagok névsorából szabadon kitörölhessenek bárkit. A korábban büntetett bandatagokat tartalmazó lista egyetlen „bűne” az volt, hogy több mint 90 százalékban feketéket és latinókat tartalmazott.

Ha Földanya megmentéséről van szó, minden megengedett, akár még a demokrácia sutba vetése is elfogadható – erről szól egy, a Cambrige-i Egyetem kiadásában megjelent tanulmány. A neves egyetem gond nélkül adta a nevét egy olyan íráshoz, amelyben a szerző autoriter megoldásokat promotál annak érdekében, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy miként haladják meg a szépség sztereotipikus megjelenítését a Szépség és a szörny új színházi adaptációjában; a tömegközlekedés használatát népszerűsítő francia autóreklámokról; valamint arról is, hogy mi történik akkor, ha transzneműek indulnak egymás ellen egy úszóversenyen.

 

Ezekről és sok más érdekességről olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában. Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Panasszal élt a nővérek ellen egy amerikai transznemű férfi, mert a nővérek “anyának” nevezték szülése után. A 37 éves Bennett Kaspar-Williams nőként élt egészen 2011-ig, amikor is rájött, hogy ő valójában férfi. 2019-ben megházasodott, és férjével együtt elhatározta, hogy gyereküket Bennett fogja majd kihordani és megszülni. Emiatt viszont le kellett állnia tesztoszteron kezelésével, főleg, hogy az “anya-apa” csupán a felsőtestét műtette át még 2015-ben, az eredeti, női nemi szervét meghagyta, hogy képes legyen teherbe esni és megszülni későbbi gyermekét. 2020 októberében császármetszéssel világra hozta fiát, Hudsont. A nővérek ekkor újdonsült anyaként szólították, és Bennett ezt zokon is vette. Szerinte ugyanis túl kéne lépni azon az elavult szemléleten, hogy az anyaságot rögtön a nőiességgel azonosítják. Mint mondta, kellemetlenül érezte magát, amiért félreértelmezték nemi identitását a kórházban dolgozók.

Amy Schneider, egy transznemű nő történelmet írt az Egyesült Államokban 57 éve futó Jeopardy! vetélkedőjében. Amy először még 2021 novemberében játszott a műsorban, és onnantól nem volt megállás: összesen 30 játékot nyert meg egymás után. Teljesítményével több mint 1 millió dollárt nyert már, és ezzel bekerült a játék történetének hat legjobb játékosa közé. Ezenfelül Schneider lett az első transznemű, akit visszahívtak játszani a Jeopardy! korábbi bajnokai ellen. Amynek azóta már rajongótábora is lett, az egyik követője “királynőként” köszöntötte.

Női börtönbe zártak egy férfi sorozatgyilkost, mivel időközben nővé operáltatta magát. Az amerikai Donna Perry, aki Douglas Perryként született, 1990-ben lőfegyverrel végzett három prostituálttal, mindössze négy hónap leforgása alatt. A sorozatgyilkos 2000-ben Thaiföldre menekült, ahol nemváltó beavatkozáson esett át. Egészen 2012-ig sikeresen bujkált a hatóságok elől, ám ekkor illegális fegyverviselésért leltároztatták, és a DNS-vizsgálatok eredményeként sikerült rábizonyítani a gyilkosságokat. A tárgyalás ideje alatt az ügyészség azt állította, hogy Perry csupán azért operáltatta át magát, hogy megússza a felelősségre vonást. Ezt támasztja alá az is, hogy a vádlott végig azzal védekezett, hogy a “férfi” énje volt az, amelyik gyilkolt, míg a “női” oldala ártatlan. A híradások többsége Perry oldalára állt, és nőként is hivatkoztak a vádlottra. Többen azt is állították, hogy a nemváltáson átesetteknél csökken az agresszióra való hajlam annak ellenére, hogy 2011-ben egy svéd tanulmányban kimutatták: a nemváltoztatáson átesett férfi bűnözőknél egyáltalán nem csökken a bűnözésre való hajlam.

A Harry Potterből ismert kviddics nemcsak a filmvásznon örvend nagy népszerűségnek, hanem a való világban is sokan űzik ezt a “sportot”. Az első meccset még 2005-ben játszották, azóta pedig már több országban alakult kviddics szövetség is. Az amerikai szövetség vezetője, Marry Kimball viszont arról beszélt, hogy a dinamikusan fejlődő sport nagy változtatáson kell, hogy átmenjen: el kell hagyniuk a kviddics nevet. Ennek oka egyfelől az, hogy jogi problémák adóhatnak a szövetségek és a Warner Brothers filmstúdió között a jogdíjak miatt. Másfelől a szövetségek el akarnak határolódni a Harry Potter alkotójától, J. K. Rowlingtól, mert az írónő elítéli a transzneműséget. Közleményükben ugyanis leszögezték, hogy a kviddics a világ egyik legprogresszívebb sportja a nemek közötti egyenlőség és inkluzivitás szempontjából.

Mindenki úgy gondol Belle-re, a Szépség és a szörny főszereplőjére, mint egy karcsú, fehér nőre. Ezért is játszotta Emma Watson a karaktert a rajzfilm 2017-es, élőszereplős feldolgozásában. Ezzel a hagyománnyal szakított a marylandi Olney Színház.  Ebben a darabban ugyanis Belle szerepét Jade Jones kapta meg, aki egy saját magát queernek tartó, túlsúlyos fekete nő. A darabot rendező Marcia Milgrom Dodge ugyanis elhatározta, modern köntösbe öltözteti a történetet. Mint fogalmazott: ez egy új ívet ad az előadásnak, amely nemcsak a közönséghez, hanem az elnyomott nőkhöz is fog szólni. A csavar el is érte a célját, ugyanis a Disney elhatározta, hogy a Kis hableányt feldolgozó élőszereplős filmben Ariel szerepét az afroamerikai Halle Bailey fogja majd alakítani.

36 ezer euró kártérítést kapott az az ír katonanő, aki saját fegyverétől sérült meg. Az eset idején 19 éves Aoife Burke ugyanis egy éjszakai gyakorlat során megbotlott, és ráesett saját fegyverére. John Nolan, Burke ügyvédje a bíróságon úgy írta le az esetet, hogy ügyfele az éjszakai gyakorlat során saját sátra kötelében botlott meg, és ezért esett rá saját szolgálati fegyverére, melynek következtében megsérült az orra és a jobb szemhéja. Az ügyben eljáró Cormac Quinn bíró azzal indokolta ítéletét, hogy az állam nem teljesítette Aoife Burke “közlegénynek” járó gondossági kötelezettséget az éjszakai gyakorlat alatt. A bíró azt is hozzá tette, hogy Burke csupán az alapkiképzésen esett át, és nem volt tapasztalata éjszakai műveletek terén. A bíró szerint az is a fiatal katonanő mellett szólt, hogy rosszak voltak a látási viszonyok, és a katonák a gyakorlat alatt csak piros színű fejlámpát használtak. Az eset ellenére Burke továbbra is maradt az ír hadsereg kötelékében.


A Pennsylvaniai Egyetem transznemű úszója, Lia Thomas hosszú idő után méltó ellenfelére akadt. Lia férfiből lett nő, és ezért többször megkérdőjelezték annak helyességét, hogy nőkkel együtt versenyez. Lia ugyanis az egyik korábbi versenyén legalább három rekordot döntött meg, és 38 másodperccel nyerte meg az 1650 yardos gyorsúszást. Legutóbbi versenyén viszont alulmaradt a Yale Egyetem transznemű úszójával, Iszac Heniggel szemben, és csak hatodikként ért célba a 100 yardos gyorsúszás számában. Henig nőből lett férfi, akinek a nőkkel való indulását végül azért engedélyezte a Nemzeti Főiskolai Atlétikai Szövetség (NCAA), mert nem kap hormonkezelést, azaz nincs tesztoszteron kúrán. Az NCAA transzneműekre vonatkozó szabályozását már korábban is több kritika érte. A fő probléma az, hogy a transznemű férfiak addig versenyezhetnek nőkkel, amíg nem kezdik el a hormonkezelést. Transznemű nőknél viszont rögtön, a hormonkezelés megkezdésének pillanatában lehetőség van rajthoz állni a lányokkal szemben. Thomas egyelőre csak a kezelés elején tart, ezért fizikumban még erősebb női versenytársainál.

Chicagói BLM aktivisták azt követelik a város rendőrségétől, hogy szüntesse meg a város bandatagjait számontartó adatbázisát. Követelésüket azzal támasztották alá, hogy a nyilvántartásban szereplők túlnyomó többsége feketeként és latinóként van számontartva, és ez szerintük rasszista. Az aktivisták a Twitteren úgy fogalmaztak: az adatbázis egy újabb rasszista megfigyelőeszköz, amelyet kriminalizálásra használ a chicagói rendőrség. Egyébként a listában szereplő közel félmillió bandatag 95 százaléka fekete vagy latino származású, továbbá 91,3 százalékuk férfi. A BLM aktivisták kezdeményezését természetesen több emberjogi szervezet is felkarolta. Nyomásuk hatására a városi tanács lehetőséget adott arra, hogy aki kéri, annak nevét a rendőrség törölje a bandatagok nyilvántartásából. Novemberben ismét módosították a névsor szabályait: korlátozták a listázott bűnözők adatainak kiadását más bűnüldöző szervek felé, valamint az adatbázisba való bekerülés is jóval szigorúbb lett.

Drasztikus hangvételű tanulmány jelent meg a Cambrige-i Egyetem kiadásában. A neves egyetem név szerint Ross Mittiga, a Chilei Pápai Egyetem kutatójának írását közölte, aki szerint csakis diktatórikus és autoriter eszközökkel lehet fellépni a klímaváltozás ellen. Meglátása szerint a koronavírus-járvány rámutatott arra, hogy bizonyos veszélyhelyzetekben lehetőség van az emberek szabadságának korlátozására anélkül, hogy ez veszélyeztetné a fennálló rendszer legitimitását. Mittiga szerint a klímaváltozás jóval nagyobb veszélyt jelent a biztonságunkra, mint a koronavírus, ezért van szükség autoriter eszközökre. Meglátása szerint a demokratikus keretek nem teszik lehetővé az eredményes környezetvédelmet. Erre példaként hozza fel, hogy sok országban a közvélemény ellenállása miatt nem lehetett karbonadót bevezetni. Ugyanígy hibának tartja a szabad véleménynyilvánítást, mert így a klímaváltozást tagadók és a “dezinformátorok” is elmondhatják véleményüket. Ráadásul a tanulmány szerint azok a kormányok, amelyek nem vállalnak tekintélyelvű éghajlati fellépést, illegitimek.Franciaországban törvény fogja kötelezni az autógyártókat arra, hogy reklámjaikban inkább gyaloglásra és bringázásra biztassák a vevőket. Így kívánja elérni a francia kormány, hogy az emberek lehetőleg zöld eszközöket használjanak utazásaik során. A tervezet szerint az autóreklámok alatt olyan üzeneteket kell majd megjeleníteni, mint hogy: “Rövid útra inkább biciklizzen, vagy gyalogoljon.”, “Gondolt már a telekocsizásra?” vagy “Használja naponta a tömegközlekedést!” A rendelkezés március elsején fog hatályba lépni, és kötelező lesz használni TV-ben, mozikban, rádióban, online hirdetésekben és köztéri plakátokon egyaránt. A szabályozás azt is előírja, hogy jól látható helyen kell lennie a szövegnek, és könnyen olvashatónak kell lennie. Aki nem teljesíti az előírásokat, komoly bírságra számíthat: akár 50 000 euró, azaz 17,7 millió forint is lehet a büntetés mértéke.