Alapjogokért Központ

Identitás

Identitás

Panyi Miklós

Demokrata, 2020, január 17. 

“Trianon ma a magyarságtudat kitörölhetetlen része, nemzeti trauma, gyász és emlékezet.”

Kovács István

Demokrata, 2019. december 13.

“Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége”

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. december 6.

“Hazugságaink átszövik egész életünket, így életre hívjuk a manót.”

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. október 18.

A rendszerváltás különböző, meghatározó pillanatainak harmincadik évfordulóját ünnepeljük idén és jövőre is. A kerek évfordulók mindig gondolkodásra, elszámolásra, lelki nagytakarításra, valamiféle végső konklúzió levonására késztetnek. Ez történik a rendszerváltás kapcsán is, ki-ki a maga módján, tapasztalatai és világnézete szerint próbálja meg elvégezni az értékelést.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. szeptember 20.

Azt beszélik – elnézést, nem beszélik, ordítják –, hamarosan végünk van. A klímakatasztrófa elkezdődött, hiába tennénk meg a lehető legdrasztikusabb lépéseket, valószínűleg már az sem segítene. A helyzet „visszafordíthatatlan”. Nem vagyok tudós, nagy részét nem is értem annak, amiről a „katasztrófa” kapcsán szó esik a tudományos diskurzusban, ennek ellenére magam is afelé hajlok, hogy tényleg baj van.

Kovács István

Demokrata, 2019. szeptember 6.

Most aztán tényleg baj van! Elég a Föld tüdeje, mind meghalunk, megfulladunk, mert a felelőtlen brazil elnök kiirtja az esőerdőt! Az elmúlt hetekben másról sem szóltak a hírek, egy magára valamit adó facebookozó pedig nem is posztolt másról, mint az égő erdőkről, haldokló állatokról

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. augusztus 30.

Nem csak világértelmezések választanak el a liberálisoktól, de „egyszerű” szavak megközelítésében is óriási szakadék tátong közöttünk. „Magyarországon ma autokratikus kormányzás van” – hívta fel vitapartnerem figyelmemet a hazánkban zajló folyamatokra, magyarán arra, hogy tekintélyelvűség ül tort a szeretett (liberális) demokrácián.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. augusztus 23.

Miután Európa 30 éven belül kétszer is súrolta az önmegsemmisítés határát, a második világháború után elérkezett a gondolkodás ideje. E gondolkodás konklúziója pedig, hogy az ember rossz. Nincs is ezzel semmi baj, az imént említettem a kereszténységet, amelynek hasonló a kiindulási pontja.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. augusztus 9.

Napjaink világa tele van hazug gondolatokkal. Mintha levegőnek álcázva magukat arra várnának, hogy valaki belélegezze és saját részévé tegye őket, hogy elfoglalva a „gazdatestet”, azon megkapaszkodva utat találjanak maguknak az örökkévalóságba. Nevezzük a hazug, élősködő gondolatokat az egyszerűség kedvéért ideológiáknak.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. július 19.

Hazánk politikai atmoszféráját elnézve is nehéz megmondani, hogy egy átformálási folyamat vagy egy radikális szakítás szemtanúi vagyunk-e, de – úgy gondolom – abban valamennyi oldalon egyetértés mutatkozik, hogy valami másról van itt szó, mint amit Nyugaton látunk, vagy amit itthon eddig a rendszerváltás óta megszokhattunk

Kovács István

Demokrata, 2019. június 28.

Egy Greta Thunberg nevű, akkoriban épphogy 15 éves svéd kislány 2018 novemberében klímavédő mozgalmat indított, amely Európa-szerte vírusszerűen terjed a fiatalok körében. Persze a liberális elit maximálisan asszisztál mindehhez: Thunberg megkapta a Soros-féle Amnesty International legrangosabb díját, beszédet mondott az Európai Parlamentben, jelölték a Nobel-békedíjra, és túlzás nélkül állíthatjuk, a csapból is ő folyik.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. június 14.

A gond inkább azzal van, hogy keveset beszélünk róla, valójában mit is jelent a tudományos gondolkodás hegemóniája a hivatalos világban, és milyen következményekkel jár az emberek életére nézve. Márpedig az életben az egyik legfontosabb dolog a tisztánlátás, ez mindennek az origója.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. május 17.

Európa identitásdeficites. A modern kori forradalmak és világháborúk, keleten a kommunizmus rémuralma végérvényesen kiszakították e közösségeket természetes növekedésükből, szembenézés, feldolgozás helyett azonban jött a félelem, a félelemből pedig mindig a soron következő alávetés.

Törcsi Péter

Demokrata, 2019. május 10.

Önmagában a vegán, illetve vegetáriánus életmóddal nincsen baj, amíg az azt gyakorlók a négy fal között űzik és nem akarják a saját – egyébként hibás – világnézetüket ráerőltetni másokra, pláne nem komplett társadalmakra. A progresszív gondolkodással pedig éppen az a baj, hogy nem toleráns, minden viselkedési formát, szexuális szokást, étrendet, amit a zászlajára tűzött, mindenáron normává akar tenni és arra nevelni az „elmaradott kispolgárokat”, hogy kövessék az általuk kreált ideológia „tanait”.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. május 3.

Ha azt válaszoljuk: az vagyok, akinek mondom magam, akkor az identitás fogalmával nem kell tovább bajlódni, hiszen ez azt jelentené, hogy az ember valójában ha akarna sem lehetne nem önazonos, vagyis identitásdeficites. A determinizmus oldaláról közelítve meg a kérdést – és úgy gondolom, ezt nevezhetjük konzervatív szemléletnek – azt mondhatjuk, hogy az identitás határokat jelent.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. április 12.

Az igazi közösség ugyanis az, melynek tagjai tudnak egymásról, ismerik egymást, generációk óta együtt élve tapasztalták meg a világot, nincs szükségük ideologizált magyarázatokra, hiszen megélve a közösség mindennapjait, ismerik annak minőségét.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. április 5.

Miért van az, hogy számos nemzetközi egyezmény, európai emberi jogi dokumentum tesz említést kisebbségi alapelvekről, de valahogy ebbe a kategóriába sosem férnek bele a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi vagy vajdasági magyarok?

Pócza István

Hetek, 2019. február 8.

Ha a populista szót halljuk, szinte automatikusan jobboldali politikusok és pártok jutnak az eszünkbe. Sokkal kevesebb szó esik egy másfajta populizmusról, amely kihasználva, hogy a populizmusvita kizárólag a jobboldalról szól, szinte zavartalanul erősödik és fejti ki hatását.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. november 23.

„Ne politizáljunk!” – hangzik el családi, baráti vagy munkahelyi beszélgetések során a közkedvelt felszólítás, majd a felszólító az adott kérdésben visszaböfögi a liberális mantrát – persze „szakmai alapon”, hiszen megírta a címlapján transzgender kislányt hirdető National Geographic

 

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. november 2.

[…] aki tagadja a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését, illetve annak szándékát, annak valójában nem is fáj Trianon

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. július 5.

Van pár – szerintem négy, de a számszerűségen persze lehet vitázni – olyan globális, de nem feltétlenül pozitív (sőt!) trend, mely feltartóztathatatlanul arcunkba nyomul, ha akarjuk, ha nem.