Alapjogokért Központ

Identitás

Identitás

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. július 19.

Hazánk politikai atmoszféráját elnézve is nehéz megmondani, hogy egy átformálási folyamat vagy egy radikális szakítás szemtanúi vagyunk-e, de – úgy gondolom – abban valamennyi oldalon egyetértés mutatkozik, hogy valami másról van itt szó, mint amit Nyugaton látunk, vagy amit itthon eddig a rendszerváltás óta megszokhattunk

Kovács István

Demokrata, 2019. június 28.

Egy Greta Thunberg nevű, akkoriban épphogy 15 éves svéd kislány 2018 novemberében klímavédő mozgalmat indított, amely Európa-szerte vírusszerűen terjed a fiatalok körében. Persze a liberális elit maximálisan asszisztál mindehhez: Thunberg megkapta a Soros-féle Amnesty International legrangosabb díját, beszédet mondott az Európai Parlamentben, jelölték a Nobel-békedíjra, és túlzás nélkül állíthatjuk, a csapból is ő folyik.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. június 14.

A gond inkább azzal van, hogy keveset beszélünk róla, valójában mit is jelent a tudományos gondolkodás hegemóniája a hivatalos világban, és milyen következményekkel jár az emberek életére nézve. Márpedig az életben az egyik legfontosabb dolog a tisztánlátás, ez mindennek az origója.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. május 17.

Európa identitásdeficites. A modern kori forradalmak és világháborúk, keleten a kommunizmus rémuralma végérvényesen kiszakították e közösségeket természetes növekedésükből, szembenézés, feldolgozás helyett azonban jött a félelem, a félelemből pedig mindig a soron következő alávetés.

Törcsi Péter

Demokrata, 2019. május 10.

Önmagában a vegán, illetve vegetáriánus életmóddal nincsen baj, amíg az azt gyakorlók a négy fal között űzik és nem akarják a saját – egyébként hibás – világnézetüket ráerőltetni másokra, pláne nem komplett társadalmakra. A progresszív gondolkodással pedig éppen az a baj, hogy nem toleráns, minden viselkedési formát, szexuális szokást, étrendet, amit a zászlajára tűzött, mindenáron normává akar tenni és arra nevelni az „elmaradott kispolgárokat”, hogy kövessék az általuk kreált ideológia „tanait”.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. május 3.

Ha azt válaszoljuk: az vagyok, akinek mondom magam, akkor az identitás fogalmával nem kell tovább bajlódni, hiszen ez azt jelentené, hogy az ember valójában ha akarna sem lehetne nem önazonos, vagyis identitásdeficites. A determinizmus oldaláról közelítve meg a kérdést – és úgy gondolom, ezt nevezhetjük konzervatív szemléletnek – azt mondhatjuk, hogy az identitás határokat jelent.

Kéri Veronika

Demokrata, 2019. április 12.

Az igazi közösség ugyanis az, melynek tagjai tudnak egymásról, ismerik egymást, generációk óta együtt élve tapasztalták meg a világot, nincs szükségük ideologizált magyarázatokra, hiszen megélve a közösség mindennapjait, ismerik annak minőségét.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2019. április 5.

Miért van az, hogy számos nemzetközi egyezmény, európai emberi jogi dokumentum tesz említést kisebbségi alapelvekről, de valahogy ebbe a kategóriába sosem férnek bele a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi vagy vajdasági magyarok?

Pócza István

Hetek, 2019. február 8.

Ha a populista szót halljuk, szinte automatikusan jobboldali politikusok és pártok jutnak az eszünkbe. Sokkal kevesebb szó esik egy másfajta populizmusról, amely kihasználva, hogy a populizmusvita kizárólag a jobboldalról szól, szinte zavartalanul erősödik és fejti ki hatását.

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. november 23.

„Ne politizáljunk!” – hangzik el családi, baráti vagy munkahelyi beszélgetések során a közkedvelt felszólítás, majd a felszólító az adott kérdésben visszaböfögi a liberális mantrát – persze „szakmai alapon”, hiszen megírta a címlapján transzgender kislányt hirdető National Geographic

 

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. november 2.

[…] aki tagadja a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését, illetve annak szándékát, annak valójában nem is fáj Trianon

Szánthó Miklós

Demokrata, 2018. július 5.

Van pár – szerintem négy, de a számszerűségen persze lehet vitázni – olyan globális, de nem feltétlenül pozitív (sőt!) trend, mely feltartóztathatatlanul arcunkba nyomul, ha akarjuk, ha nem.