Alapjogokért Központ

A valóság felülírja a kvótákat, de jogi lépésekre is szükség van

Az Alapjogokért Központ üdvözli az Országgyűlésnek a migránsok kötelező elosztását előíró uniós döntések megsemmisítésére irányuló kezdeményezéseit, melyekre jogi értelemben annak ellenére is szükség van, hogy a kvóták egyébként sem működnek a gyakorlatban. 2015. november 4-ig ugyanis az előirányzott 120.000 helyett összesen 119 embert sikerült szétosztani a tagállamok között. A vitatható döntést tehát még azon tagállamok sem hajtják végre, amelyek megszavazták az Európai Unió Tanácsának ülésén.

Az Országgyűlés két különböző úton is igyekszik fellépni a kötelező szétosztásról szóló döntések ellen. Egyfelől a november 3-án elfogadott határozatukban a képviselők kimondták, hogy az Európai Bizottság szeptember 9-én benyújtott javaslata, amely rögzített letelepítési kvótát írna elő a tagállamok számára, sérti Magyarország szuverenitását. Az Országgyűlés ezért indoklással ellátott véleményben kéri a Bizottságot a javaslat visszavonására.

Másfelől az Országgyűlés vitatja az Európai Unió Tanácsának azon döntését is, amely – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére – 160.000 migráns azonnali szétosztását írta elő a tagállamok számára. Egy, a mai napon benyújtott törvényjavaslat ugyanis arra kötelezné a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel, így akár a megsemmisítés iránti keresettel is lépjen fel a tanácsi döntés ellen.

A teljes elemzés itt tekinthető meg.