Alapjogokért Központ

Tízezernyi migránst kellene befogadnia Magyarországnak az új kvótatervek alapján

Bár az elmúlt hónapokban az EU-ban látszólag kevesebb szó esett a migránsok kötelező szétosztásáról, valójában több fronton is gőzerővel zajlik a kvótarendszer előkészítése. Az Unió soros bolgár elnöksége a napokban készített egy javaslatot a dublini rendelet reformjáról, melynek központi eleme a már jól ismert megoldás: az EU „túlterhelt” tagállamaiból kellene szétosztani a migránsokat a többi ország között. A tervezet alapján akkor lépne életbe az új mechanizmus, ha egy tagállamban több menedékkérelmet nyújtanak be, mint az ország előre meghatározott kvótája. A tavalyi évben az Unió területén benyújtott kérelmek számából kiindulva ez Magyarország esetében évente nagyjából 10 500 migráns befogadását jelentené.

A migránskvóta másik építőkockáját „uniós áthelyezési keretnek” neveznék és abban különbözne előbbiektől, hogy itt nem az uniós tagállamok területéről, hanem az EU-n kívülről kerülne sor az ENSZ által meghatározott számú bevándorló áttelepítésére és szétosztására. Nem csak ebben érhető azonban tetten az EU és az ENSZ közötti kooperáció a bevándorlás ösztönzése érdekében, hiszen a fenti uniós mechanizmusok keretét a migrációról, valamint a menekültekről szóló globális ENSZ-paktumok adnák.

A tervek szerint mindezen felül az uniós Kohéziós Alap forrásai ezentúl egyfajta fegyelmező eszközként szolgálnának, mellyel “jobb lelátásra” lehet bírni a kvótákat ellenző tagállamokat. Ugyancsak a “renitens tagállamok” fegyelmezését szolgálják a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben előkészített és a 7. cikk szerinti eljárásra vonatkozó dokumentumok, valamint az Európai Parlement készülő jogállamiság-jelentése is. A luxemburgi raportőr után Engel-jelentésként is emlegetett dokumentum szintén összekapcsolja a migrációt és a jogállamiságot és azt sürgeti, hogy az Unió vezetői végre tényleg alkalmazzák be az eddig csak elrettentésül szolgáló 7. cikkelyt a migránsokat nem “kellő mértékben” befogadó tagállamokkal szemben.

A kvótapártiak valódi célja azonban nem csak a bevándorlók szétosztása, hanem a kierőszakolt multikulturális társadalmak létrehozásán keresztül a tagállami szuverenitás végleges meggyengítése. Ez az előfeltétele ugyanis egy olyan föderális Európa létrehozásának, melyben többé már nincs szükség az erős nemzetállamokra.

A teljes elemzés ezen a linken olvasható