Alapjogokért Központ

Bolond lyukból 2019/14

Április 4., csütörtök van. 1968-ban ezen a napon mutatta be a Magyar Televízió az első színesfilmet, A koppányi aga testamentumát. A televíziózás azóta persze nagymértékben változott, ezzel párhuzamosan pedig a szexualitás ábrázolása is egyre szabadosabbá vált. A tévé persze kulcsszerepet játszott a ’60-as évek szexuális forradalmában is, később pedig a két terület végérvényesen is egybeforrt, amikor a kábelcsatornák kínálatában megjelentek a felnőttfilmek. Ez utóbbi iparágtól a maradiság letéteményesei, az államok, illetve azok költségvetései mindezidáig függetlenítették magukat, azonban szükségszerű, hogy a Szent Fejlődés ezt a tabut is ledöntse. Az nem lehet viszont, hogy az adófizetők pénzéből holmi kőkörszaki pornó készüljön, nem. A német Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozata meghallotta az idők szavát és nyomásukra az anyapárt is kénytelen volt meghajolni. Az SPD egy korábban elfogadott határozata ugyanis rögzíti: az államnak aktívan részt kell venni a pornóiparban, sőt, közpénzből kell támogatnia a „feminista felnőttfilmek” készítését, az elkészült „műveket” pedig a közszolgálati televíziónak is be kell mutatnia. Sajnos nem tudunk pontos felvilágosítással szolgálni a tekintetben, hogy egy pornófilm mitől lesz  „ feminista ” (esetleg a szüfrazsettmozgalom főszereplőinek intim oldalát dolgozza fel?), de ígérjük, amint elkészül, beszámolunk az első progresszív  „közpornófilm” bemutatójáról is. És ha már témánál vagyunk, ne felejtsük a közkeletű mondást a Family Guy-ból: „makulátlan, mint a zsidó pornó”.  Igen ám, de úgy tűnik, hogy a zsidó nyelv és vallás már korántsem hibátlan. A New York Times rántja le a leplet a máshol elhallgatott témáról: az még hagyján, hogy a jiddis nyelv nem gendersemleges, de a zsidó vallási hagyományok is megkülönböztetik a nőket és férfiakat. Szerencsére haladók egy csoportja már dolgozik a „hiba elhárításán” és hamarosan kitalálják, hogyan lehetne megjavítani a több ezer éves hagyományokat. De nehogy a nyájas olvasó azt gondolja, hogy kizárólag az izraeliták „felelősek” a maradiság vétségében. Korántsem. Hiszen – az iszlám kivételével, amely ugye a „béke vallása” – valamennyi vallás avítt maradvány, amelyre semmi szükség nem lesz szép új világunkban. Ennek alátámasztására a héten a Newsweek írását szemlézzük, amely bemutatja, mekkora botrány okozott Pennsylvania állam egyik képviselője, aki meggondolatlanul a törvényhozás épületében merészelte imába foglalni Jézus nevét. A hallatlan iszlamofób, rasszista cselekedet természetesen nem maradt megtorlatlanul!

Korábban többször „segítettünk” már a gyermekvállalás előtt álló szülőpároknak (ideértve az együttélés bármilyen formáját, de tényleg MINDET) a névválasztásban. A héten a Huffington Post segítségével gyűjtöttük össze azokat a neveket, amelyek „jól állnak” majd a feministává nevelt kisfiúknak. Újbeszélül tanuló olvasóinknak felemás hírekkel tudunk szolgálni: az már eldőlt, hogy az „öngyilkosságot követ el” szófordulat végleg kiíratott a civilizált emberek szótárából, azonban progresszív megfelelőjét egyelőre még keresik a szakértők. Részletek szintén a Huffington Postban. A filmek szerelmesei – a közfinanszírozott feministapornón túlmenően is – viszont maradéktalanul örülhetnek: végre a mozivásznon látható Jordan Peele legújabb horrorja. A film azoknak is kötelező, akik egyébként nem szeretik a rettegés műfaját, a rendező ugyanis nemrég kifejtette: fel sem merülhet, hogy valaha fehér szereplőkkel forgasson filmet. Spoileres kritika a VICE hasábjain. Kultúra rovatunk harmadik írásában a héten pedig a Bounding Into Comics tematikus oldal segítségével rántjuk le a leplet J. R. R. Tolkienről, a Gyűrűk Ura sorozat írójáról. A „tudományos” alapokatsem nélkülöző cikk bemutatja, hogy Tolkien művei egytől-egyig csöpögnek a mérgező maszkulinitástól és csak úgy hemzsegnek bennük a fehér hetero férfikarakterek. Bezzeg a gonoszok? Szegény orkokról mindössze annyit tudunk biztosan, hogy nem fehérek és embert esznek! Van még kérdés ezek után?

Persze mit várunk egy múltszázadi, fehér, hetero, férfi szerzőtől? De a támadás néha onnan érkezik, ahonnan egyáltalán nem várnánk: az Independent számol be a BBC szégyenteljes rasszizmusáról. Történt ugyanis, hogy a „közszolgálatiság etalonja” szó szerint idézte egy konzervatív képviselő nyilatkozatát, amelyben elhangzott a „nagy varázsló” kifejezés is! Hallatlan, ugye? Ezzel az Independent szerint a brit csatorna egyértelműen a Ku Klux Klánt népszerűsítette, melynek vezetői nevezték így magukat. Hát már a BBC sem szent? Mi lesz a következő? A kenyér? A helyzet azonban mégsem ennyire elszomorító, vannak ugyanis olyan cégek, melyek üzleti tevékenységüket is alárendelik a Szent Haladásnak. A WXYZ Detroit cikkéből kiderül ugyanis, megvan a megoldás, amely egyszer és mindenkorra béna kacsává változtatja a maradiak legmaradiabbikát: a Twitter káros tartalomként jelölheti meg Donald Trump tweetjeit. Végre!

Heti szemlénkben olvashatnak még a szexista kisdedekről, kiknek fotója felrobbantotta a közösségi médiát, de megismerhetik a legújabb „szakmai” kutatásokat is, amelyek egyértelműen bizonyítják: a fehér ember étrendje elpusztítja bolygónkat.

Ezekről és sok más érdekességről is tájékozódhatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének heti kiadásában. Hajrá!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Egyre radikálisabb ötletekkel állnak elő a CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó német szociáldemokraták (SPD), hogy önálló profiljuk legyen a közéletben. Ebben a párt berlini szervezete jár élen, amely az elmúlt egy évben több újszerű javaslatot is megfogalmazott. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkéből kiderül, hogy az SPD egyes tagjai szerint ki kellene tiltani az iskolákból a hadsereget népszerűsítő programokat, mert azok az erőszakot propagálják a gyerekeknek. Az ötlet még a párt egyes vezetői körében is kiverte a biztosítékot: tiltakozott a párt főtitkára és a Bundestag SPD-s alelnöke is, ahogy a kereszténydemokrata honvédelmi miniszter sem hagyta szó nélkül az országot védő katonákkal szembeni uszítást.

Közben a szélsőbaloldali Die Linke, amely tagja a Berlint vezető koalíciónak is, a Welt tudósítása szerint azzal állt elő, hogy a városállam sajátítsa ki a befektetési céllal vásárolt lakásokat. Bár a kommunista logikát idéző magántulajdon elleni támadás kérdésében megosztott az SPD, de önmagában ijesztő, hogy az ötlet egyáltalán napirenden lehet.

A fővárosi szociáldemokraták azonban nem mennek a Linkéhez, ha merész újításról van szó: a Der Tagesspiegel nevű portál beszámolója alapján azt a kezdeményezést szavazták meg, hogy közpénzből kellene feminista pornófilmeket forgatni, mert ez biztosan javítana a nők megítélésén. Az agyrém úgy teljes, ha azt is hozzátesszük: mindezt természetesen a közszolgálati televíziócsatornákon szeretnék levetíteni. Arról sajnos nincs információnk, hogy egy pornófilm hogy lehet feminista, de őszintén reméljük, hogy ezt soha nem is tudjuk meg.

A zsidó vallásban általában 13 éves korukban fogadják be a gyermekeket a vallási közösség teljes jogú tagjainak, ezt a szertartást a fiúknál bar mitzvahnak, a lányoknál bat mitzvahnak nevezik. Ebből minden bizonnyal már Olvasóink is sejtik, mi a gond: bizony, nem gendersemleges! Pedig manapság már egyre nagyobb az igény rá, ahogy több transznemű és nembináris gyermek érkezik el a korba, amikor átesik ezen a szertartáson. Az ő igényeiknek megfelelően természetesen lazítani kell a vallási szabályokon, amire egyes rabbik hajlandóak is a totális egyenlőség jegyében, sőt! Mivel a héber nyelv nem gendersemleges, a Nembináris Héber Projekt nevű szervezet már dolgozik egy új nyelvtani rendszeren is, kijavítandó a sokezer éves hibát. A progresszivitás utolsó akadályát az ortodox zsidó közösség és az ortodox rabbik jelentik, ám a cikk által megszólaltatott zsidó LMBT civil szervezet vezetője szerint lassan ez sem jelent majd problémát: kénytelenek lesznek ők is meghajolni a minden idejétmúlt hagyományt és értéket elsöprő Haladás előtt.

A Huffington Post nyújt segítséget azoknak a szülőknek, akik kisfiút várnak és feminista nevet szeretnének adni születendő gyermeküknek. Tudjuk jól: nomen est omen, vagyis a név kötelez, így ha szeretnénk gyermekünket az elnyomó patriarchátus megszüntetése elleni küzdelem élharcosaként látni, nevet is így válasszunk neki. Adhatjuk nekik feminista férfiak nevét, akik a női egyenjogúságért folytatott harc szereplői voltak, vagy egy hasonlóan jelentős nőjogi aktivista hölgy nevét – na nem női nevet, hanem a vezetéknevét. Hívhatjuk nőkről a női név férfi változatát használva, vagy akár uniszex nevet is adhatunk (ez a magyarban nem létező dolog, de hát mi visszamaradottak vagyunk – a szerk.). Ha pedig végképp nem jut eszünkbe semmi, a szüfrazsettek lila színe után a lila árnyalatairól, görög istennők nevének férfiváltozatairól vagy egyéb szimbólumokról is elnevezhetjük. Meglátják, még pár év és a játszótér tele lesz a patriarchátust ledönteni készülő kisfiúkkal!

Nemrég debütált az afroamerikai író-rendező Jordan PeeleMi” című horrorfilmje, melynek főszereplői egy fekete család és az ő gonosz hasonmásaik. Az Independent cikke szerint a rendező kijelentette, bár nem arról van szó, hogy ne szeretné a fehéreket, elképzelhetetlennek tartja, hogy fehér főszereplőkkel rendezzen filmet. Hogy miért? Mert, csak, megteheti: őt senki sem fogja rasszistának tartani a kijelentése miatt, jóllehet egy fehér rendező hasonló mondásért sok kritikát kapna. A VICE a filmnek egészen sajátos értelmezést adott: szerintük ez a fekete társadalom mentális egészségügyi problémáiról szól. A főszereplő család, bár tehetős középosztály béliek, nem lehet eltekinteni attól, hogy afroamerikaiak és így ki vannak téve az elnyomás okozta traumának. Ezt hivatottak megtestesíteni a cikk értelmezése szerint a hasonmások, mivel a színesbőrű társadalom túlélési technikája a domináns társadalom és kultúra (értsd a gonosz fehérek – a szerk.) bizonyos magatartásainak másolása a beilleszkedés és a diszkrimináció elkerülése érdekében, ez pedig „megkettőzi a feketék személyiségét”. Az igazi horror nem a filmben keresendő, hanem a társadalmunkban és a történelemben: az elnyomás, a rabszolgaság, a gyarmatosítás, a rasszizmus és a szegregáció a valódi terror.

A Newsweek számolt be arról az esetről, amely az Egyesült Államok Pennsylvania államának törvényhozásában történt nemrég. Esküt tett ugyanis az első muzulmán női képviselő a Házban, amely esemény előtt Stephanie Borowicz republikánus képviselő imádkozni merészelt, kijelentve, hogy „Jézus az egyetlen reményünk”. A nyilvánvalóan szélsőséges mondatot nagy felháborodás követte a fejlődés letéteményesei körében, akik szerint Borowicz iszlamofób és rasszista, hiszen Jézust dicsőítette. A demokraták azonnal a képviselőasszony elhallgattatását követelték a szólásszabadság nevében, és büszkén használták a cenzúra szót, mint szükséges lépést az ilyen vállalhatatlan szélsőségek ellen. Valaki antiszemitának is nevezte a politikust, mindezt azután, hogy Izrael mellett is kiállt ugyanabban az imában. Zárásként álljon itt egy idézet az egyik felháborodott liberálistól: „határozottan cenzúrára van szükség, mert befogadást, nem megosztottságot kell hirdetnünk!”

Több baloldali és liberális európai parlamenti képviselő nyílt levelet írt a brit közszolgálati televízió, a BBC részére – számolt be az Independent. A képviselők azt sérelmezték, hogy a csatorna pontosan idézte két konzervatív képviselő nyilatkozatát, és nem fűzött hozzá szájbarágós magyarázatot a kontextusról. Szerintük így rasszista lett a BBC, és azt követelték, hogy „útmutatást” kellene tartani az újságírók számára arról, hogy hogyan kellene idézni a jobboldali nyilatkozatokat. A kérdéses, rendkívül felháborító nyilatkozat egyébként a „Nagy Varázsló” kifejezést tartalmazta, ami a tiltakozó képviselők szerint a fehér felsőbbrendűséget szimbolizálja, hiszen a Ku Klux Klan vezetői is így hívták magukat. Arról nincs szó a cikkben, hogy mennyire elfogadható a sajtószabadság szempontjából, ha politikusok akarják megmondani egy televíziónak, hogy mi mehet adásba.

Az elmúlt időben több liberális szellemiségű író is megpróbálta megbélyegezni a fantasy irodalmat és annak megteremtőjét, J.R.R. Tolkient azzal, hogy az általa alapos részletességgel megalkotott világban a szereplők leírásai túlzottan konzervatívakra sikerültek. A legújabb rágalmat Chuck Wendig, az új Star Wars regények exírójától olvashattuk, akit tavaly novemberben rúgott ki a Marvel. A bosszúhadjáratra hasonlító legújabb Twitter posztjaiban olvashatjuk, hogy szerinte a fantasy világ túlzottan kirekesztő és elnyomó, mert a fehér, heteroszexuális férfiak köré épül. Legutóbb Wendig a Star Wars-fanok fehér felsőbbrendűségéről írt hasonló volumenű posztot, ami szintén kiborította a bilit a fantasy rajongók körében. Tavaly novemberében Andy Duncan szintén a Bounding Into Comics oldalon vádolta meg Tolkient rasszizmussal az ork faj megteremtése és ábrázolásuk miatt.

A Medical Shots nevű Twitter oldal nagyot hibázott amikor azt gondolta, hogy büntetlenül feltölthet egy képet, amelyen két kisgyermek „korházi dolgozó” ruhában fogják egymás kezét. A kisfiú zöld ruhájának a hátára „kiképzés alatti orvos”, a rózsaszín ruhában lévő kislány hátára írva pedig „kiképzés alatti nővér” felirat látható. A feministák nem tétlenkedtek egy percet sem, azonnal megjelentek az olyan kommentek a poszt alatt, amelyben elítélik a szerintük szexista töltetű képet. A fő problémájuk az volt, hogy a lány is lehetne orvos és a fiú is ápoló, vagy lehetne a képen két kislány. A cikk idézi egy nőjogi szervezet tanulmányát, amely szerint a gyerekkorban nemi sztereotípiáknak kitettség az egyén későbbi életében szörnyű következményekkel járhat. 

A Huffington Post hasábjain jelent meg Lindsay Holmes publicista cikke, mely az öngyilkosság témáját tárgyalja egy meglehetősen újszerű megközelítésből. A cikk szerzője szerint a szóhasználat és a mondanivaló megfogalmazása nagyon fontos dolog a mai világban, különösen, ha a téma a mentális egészség és az öngyilkosság. Állítása szerint az „öngyilkosságot követ el” megfogalmazás figyelmen kívül hagyja, hogy sok ember mentális betegségek következményeként dönt így. Az újságíró szerint a hagyományos megfogalmazás, amit a médiában és az emberek egymás között használnak, elítélő és stigmatizálja azokat, akik öngyilkosok lesznek, mert ezzel a kifejezéssel olyan fogalmakat azonosítunk, mint „bűnt követ el”, így egy plusz negatív jelentéstartalmat csatolunk hozzá, mintha az morálisan elítélendő vagy bűnös lenne. Holmes a gyakori halálos megbetegedésekhez hasonlítja az öngyilkosságot, azzal példálózva, hogy nem használunk olyan szófordulatokat, mint hogy „szívinfarktust követett el” vagy „agyvérzést követett el”. Ezért az a véleménye, hogy az „öngyilkosságot követ el” kifejezés diszkriminálja és elítéli az azt elkövetőket, így haladéktalanul fel kell hagyni a szókapcsolat használatával.

A New York Post online kiadásában jelent meg az alábbi írás, amely a cikk írójának, de nem kevésbé az azt megalapozó „tanulmány” készítőinek rendkívüli kreativitásáról tesz tanúbizonyságot. Hannah Sparks (aki maga is fehér – a szerk.) szerint a fehér emberek már eddig is elrabolták az állások, a filmes szerepek, és a lakóhelyek nagy részét, azonban most már azt is a számlájukra lehet írni, hogy felzabálják a Föld erőforrásait. „A kaukázusi populáció aránytalan mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz étkezési szokásain keresztül, mert az több ételt fogyaszt, mint a fekete vagy latino populáció.” A „kutatás”, amihez a Chicagói Egyetem adta a nevét, azt állítja, hogy azok az ételek, amiket a fehér népesség fogyaszt a leginkább „intenzív környezethasználók”: több erőforrást igényelnek előállításuk során, mint például a vizet és termőföldet, ráadásul ezen ételek előállítása több széndioxidot bocsát ki. A szerző meg sem próbál megoldást találni a környezetet terhelő ágazatok problémáinak kimutatására, vagy a technológiai gondok felderítésére, csupán annyi a mondanivalója, hogy a fehérek életben maradása pusztulást hoz a kisebbségekre. Természetesen mindez egy szélsőliberális lap hasábjain díszeleg, amely előszeretettel állítja be magát az inkluzivitás és elfogadás élharcosaként…

A Twitter közösségi média platform újabb erőfeszítéseket tesz, hogy billogot süssön Donald Trump amerikai elnökre. Korábban több kísérletet is tettek a közösségi médiacégek, hogy korlátozzák prominens jobboldali véleményvezérek és politikusok szólásszabadságát, több-kevesebb sikerrel. Azonban Trump elnökbe mindeddig beletört a bicskájuk, hiszen az amerikai törvények rendkívül széles védelmet biztosítanak a szólásszabadságnak és mint közszereplő, politikus, és elnök, Trump megnyilvánulásai közérdeklődésre tartanak számot, ezért nem cenzúrázhatók. Ez alkalommal a balliberális nézeteket propagáló portál új taktikával próbálja meg negatív színben feltűntetni Trumpot. Mivel letiltása és cenzúrázása nem lehetséges, így a legújabb ötlet nem más, minthogy az elnök „offenzív, kirekesztő, gyűlöletkeltő, és fehér nacionalista propagandát tartalmazó” posztjait egy „offenzív” jelzővel vagy kiemeléssel látja el az oldal, hogy minden olvasónak a tudtára adja, azok nem egyeznek a cég nézeteivel és azokat a „közösségi értékek” megsértésének tartják. Ezek a sokat emlegetett, de roppant homályos értékek adták az alapját a Facebook múlt heti bejelentésének is, miszerint „betilt minden fehér nacionalizmust támogató, vagy megjelenítő tartalmat”. Olybá tűnik ezt jelenti a liberálisok szép új világa…