Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #7

"Új fejlemény az abortuszvitában"

A Daily Mail oldalán jelent meg a napokban egy cikk, ami új utakra terelheti az abortusz vitát, ugyanis rácáfol a terhességmegszakítást támogatók egyik legfőbb érvére. Sokszor hangoztatták, hogy a magzat nem érez fájdalmat a beavatkozáskor, mert még fejletlen az agykérge. Erre az állításra cáfolt rá két kutatóorvos legújabb tanulmányukban, melynek hitelességét leginkább az támasztja alá, hogy alapvetően támogatják a nők jogát ahhoz, hogy elvetessék gyermeküket. Úgy vélik, hogy az új kutatási eredmények figyelmen kívül hagyása erkölcsi nemtörődömség lenne.

▪️ A Journal of Medical Ethics folyóiratban megjelent tanulmány szerzői egy amerikai orvos, John Bockmann és egy brit abortuszpárti fájdalomszakértő, Stuart Derbyshire. Utóbbi egy angol „pro-choice” szervezetnek és a legnagyobb amerikai abortusz „szolgáltatónak”, a Planned Parenthoodnak is dolgozott tanácsadóként.

▪️ Derbyshire 2006-ban egy brit orvosi folyóiratban megjelent írásában még úgy nyilatkozott, hogy az abortuszhoz folyamodó nőknek szükségtelen tájékoztatást adni a magzat által érzett fájdalomról, mert meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy nem éreznek semmit. Ezt a korábbi véleményét vizsgálta felül és úgy találta, hogy nem volt igaza.

▪️ A korábbi tudományos konszenzus szerint a terhesség 24. hetéig a babák nem éreznek fájdalmat, mivel nem elég fejlett az agykérgük; éppen erre a feltételezésre támaszkodva engedik több országban, így Nagy-Britanniában is eddig az időpontig az abortuszt. Egy kutatás azonban rámutatott, hogy a vizsgált felnőtt alany, bár jelentősen sérült az agykérge, képes volt a fájdalom érzékelésére.

▪️ Bockmann és Derbyshire azt állíjták, hogy akár már 13 hetes korától is szenvedhet a magzat az abortusz alatt, ekkor már valami fájdalomszerűt érez, de 18 hetes korára egészen biztosan kialakul az agy és az idegrendszer szenzoráló része. Úgy vélik, ezt tudatni kellene az abortuszra készülő nőkkel és megkérdezni, szeretnének-e fájdalomcsillapítót kérni a magzatnak.

▪️ A kutatás természetesen mindkét oldalról nagy visszhangot kapott. A legnagyobb brit abortuszokat végző szervezet, a British Pregnancy Advisory Service egyik munkatársa szerint nem tartalmaz semmi olyat az írás, amely változtatna az eljárásaikon. Egy életvédő orvos, dr. Anthony McCarthy szerint viszont egy olyan társadalomban, ahol komolyan veszik az állatok fájdalmait, nem söpörhetik félre meg nem született kis emberek ügyét a „választás” nevében. Úgy nyilatkozott, hogy a halál fájdalommentessé tétele nem teszi jogossá a gyilkosságot.

▪️ Az Egyesült Királyságban 2018-as adatok szerint 218.281 abortuszt végeztek, amely az összes terhesség csaknem negyedét teszi ki, 23 százalékot jelent. Ebből körülbelül 6000 terhességmegszakítást 18 hetes, vagy annál előrehaladottabb várandósság esetében végeztek el. Mindez azt jelenti, hogy legalább ennyi gyermek nem hogy nem születhetett meg, de kínok között oltották ki az életét még az anyaméhben – abban a női szervben, amely a védelmezésére hivatott.