Alapjogokért Központ

Bolond Lyukból 2020/5

Bizonyára hűséges olvasóink is tapasztalták, hogy ha bekapcsoljuk a híreket manapság minden a koronavírusról szól. A világ országai egyként próbálják megállítani az újfajta kórokozót, sok helyen politikusok és tudósok karöltve dolgoznak, hogy megvédjék népüket a halálos betegségtől. Nem így az USA-ban, ahol a Trump adminisztráció tudatosan veszélyeztetve az amerikaiakat, teljesen félrekezeli a helyzetet. Nem elég ugyanis, hogy maga az elnök és a politikai vezetők többsége is fehér, de a CNN publicisztikája szerint a szakértői csapatból is hiányzik a faji diverzitás. Ráadásul az újfajta vírussal nem csak a már ismert tünetegyüttes terjed, de nagyon úgy néz ki, hogy a rasszizmus is. A Guardian bátor tényfeltáró riportja tárja elénk a szörnyű helyzetet, bizonyítékul pedig még egy kínai párt is megszólaltatnak, akik Olaszországba érkeztek vakációra, érkezésükkor pedig külön figyelmeztették őket, hogy egészségük megőrzése érdekében ne menjenek kínai étterembe. Hát milyen világban élünk?!

Sajnos olyanban, ahol a rasszizmus nem ismer határokat, életünk minden egyes szegletébe betülemkedik. A Metro például egy olyan ausztrál influencer botrányáról számol be, aki egyik napról a másikra vált jó ízlésű újságíróból, fajgyűlölő bűnözővé. Történetünk főhőse Claire egy olyan közösségi oldalt üzemeltet, amelyiken különböző lakberendezési tippekkel látja el követőit. A dolog ment is szépen a maga útján míg egy nap Claire egy hófehér ágyneműszettet tárt közönsége elé, ráadásul a kép alá nem átallott odaírni, hogy a „fehér a megfelelő”. A jogos bosszú természetesen nem maradhatott el: az internet progresszív népe olyan kommenthadjáratot indított a rasszista lakberendező ellen, aki kénytelen volt sírva mentegetőzni tettéért. Mi azért tudjuk, hogy erre nincs bocsánat.

Persze olyan haladó helyeken, mint például a Yale Egyetem, képesek túllépni a rasszista hagyományokon. Az egyetem hírportáljaként szolgáló Yale Daily News például arról számol be, hogy hosszú, szégyenteljes évtizedek után végre megszűnik a „Bevezetés a művészettörténetbe: A reneszánsztól napjainkig” című kurzus, mert a tananyagban túl sok a fehér férfi és ez sérti az egyetem nem fehér hallgatóit. De még az USA-ban sem minden egyetem ennyire progresszív: a Michigani Egyetem szivárványos hangulatát például hatalmas botrány rázta meg az elmúlt héten- számol be róla a College Fix nevű egyetemi portál. Történt ugyanis, hogy az egyetem leszbikus kézművesegylete kinyilatkoztatta, hogy kizárólag nőnek született nőket hajlandó felvenni a soraiba, ezzel súlyosan diszkriminálva a transznemű diákokat. Haladó legyen a talpán, aki itt igazságot tesz.

Persze vannak ennél sokkal szebb történetek is. Svájcban például a hétvégén népszavazást tartanak a homofóbia bűncselekménnyé nyilvánításáról a Coca Cola pedig mindent megtesz a jó ügyért. Az óriáscég ugyanis megvásárolta a legnagyobb svájci újságok címlapját, amin a szavazás napján az igen szavazatra buzdító hirdetéseket tesznek majd közzé. Egyesek persze azt mondják, hogy a cég képmutató, hiszen például az arab országokban nem mer kiállni az LMBT közösségért, és ráadásul annyi mérgező és szennyező anyagot állít elő, mint egész Svájc, de mi ne hagyjuk becsapni magunkat, ez csak a maradi propaganda. Részletekért kattintson a Blick írására. És nehogy azt higgyék, hogy a többi cég mind gonosz. Az Independent hasábjairól derül ki, hogy nemrégiben a Starbucks kapta a leginkább genderinklúzív reklámért járó díjat. A szóban forgó kisfilm egy olyan lányról szól, aki fiúként éli az életét de a Starbuckson kívül mindenki a lánynevén szólítja, így sértve meg folyton érzéseit.

Sport rovatunkban beszámolunk arról a középiskolás transzsportolóról, aki sok tinédzsernek adhat erőt bátorságával: Cruz Vernon annak ellenére is a lányok között versenyez, hogy fiúnak született- derül ki a CBS New York-i aloldalából.

Kultúra rovatunkban a Brussels Times jóvoltából ajánljuk olvasóinknak a Hamburgi Panoptikumot, ahol nemrég Greta Thunberg is szobrot kapott és amely a hír hatására máris a haladók Mekkájává változott.

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A mindig jól értesült Guardian tudósítása szerint a kínai koronavírus terjedésével azonos ütemben burjánzik a rasszizmus több európai országban. A brit lap arról számol be, hogy Olaszországból, Franciaországból, Kanadából és az Egyesült Királyságból is több olyan esetet jelentettek az ázsiaiak, mikor rasszizmus áldozatai lettek. A beszámolók szerint a nyugat-európai országokban különös elővigyázatossággal közelítik meg az ott élő vagy turistáskodó ázsiaiakat. A súlyos sérelmet elszenvedők szerint származásukból eredő külső jellegzetességeik miatt rasszista paranoiával kerülik el őket az európaiak. Sőt, egy Milánóba turistákként érkezett kínai pár megerősítette, hogy többen is figyelmeztették őket, egészségük megóvása érdekében, ha tehetik, akkor kerüljék a kínai éttermeket. Róma egyik legrégebbi zeneiskolájában pedig egyértelműen anti-ázsiai okokból arra kérték a térségből származó diákjaikat, hogy látogassanak meg egy orvost mielőtt tanulni mennének az intézménybe. Egy Franciaországban élő kínai pedig arról mesélt, hogy egy hölgy elővigyázatosságból a származásáról érdeklődött, miközben ő zöldségeket vásárolt a helyi piacon. Ez hallatlan, még hogy egyesek fontosabbnak tartják az egészségük megóvását az elfogadásnál és a sokszínűségnél!

Az elmúlt hetekben a média egyik fő témája lett a kínai koronavírus, a CNN-nek pedig sikerült rávilágítani az ügy kapcsán, hogy mi az amerikai kormány legnagyobb gyengepontja: Hiányzik a faji sokszínűség Donald Trump koronavírus elleni speciális különítményéből. Sőt, ami még felháborítóbb, hogy a teljes Trump-adminisztrációnak alig vannak színesbőrű szakértői és vezetői. Az amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy szorosan követni fogják a vírussal kapcsolatos fejleményeket. „Nekünk vannak a legjobb szakértőink a világon és rajta vannak az ügyön 24/7-ben” – Nyugtatta meg az Egyesült Államok lakosságát az elnök. Csupán azzal buktatta le magát, hogy egy fotót is mellékelt a bejegyzéséhez, amelyen egy majdnem csak fehér férfiakból álló asztaltársaságot láthatunk. A CNN szerint ez az állapot őrjítő és egyben vészjósló is, ugyanis szerintük ebből látszik, hogy kik fontosak a Trump-diktatúra számára. Ezt támasztja alá Eric Yellin, a Richmondi Egyetem docense is, aki szerint „rendkívül fontos, hogy az elnököt támogató hálózatban minél többféle rassz legyen jelen”. Tehát egyértelműen láthatjuk, hogy Donald Trump elégtelen feltételek alapján választja ki szakértőit, aminek biztos következménye lesz: Bár az impeachment eljárást megúszta, abban biztosak lehetünk, hogy az ilyen szintű szakmaiatlanság miatt bukni fog.

A Yale Egyetem megszünteti a művészettörténeti kurzusát, mert túl sok volt a kiemelkedő fehér, férfi művész – írja a Yale Daily News. Az Egyesült Államok elit egyetemének egykor legfontosabb tárgyát a „Bevezetés a művészettörténetbe: A reneszánsztól napjainkig” kurzust azért szüntetik meg, mert úgy gondolják „problematikus piedesztálra emeli az európai művészetet”. Ugyanis kényelmetlen érzéseket kelthet a diákjaikban az a túleszményített nyugati kánon, ami túlnyomórészt heteroszexuális, fehér férfiak alkotásaiból áll. „Én nem keverem össze az európai művészet történetét, a világ összes művészeti alkotásainak történetével” – magyarázta döntésüket Tim Barringer, a Yale Művészettörténeti Tanszékének vezetője. A régi kurzus az idei év tavaszi félévében kerül utoljára meghirdetésre. A hozzátartozó tárgyleírásban pedig azt olvashatjuk, hogy egyebek mellett a kifutó régi tárgy se a régi már, ugyanis inkább a fajiságra, társadalmi nemekre, társadalmi osztályokra és a kapitalizmusra fog fókuszálni. A legfontosabb azonban, hogy a művészet és klímaváltozás közötti kapcsolatról is szó lesz rajta. Bevalljuk, titkon minket is éget a tudásvágy, hogy mekkora lehetett Leonardo da Vinci ökológiai lábnyoma. Sőt, gondoltak már arra, hogy Mona Lisa azért mosolyoghatott olyan önfeledten, mert valószínűleg nem tudott az ózonrétegen tátongó lyukakról? Az elnyomó művészettörténeti kurzus helyett ősztől újakat indítanak a csillogószemű egyetemistáknak. Reméljük a „Művészet és politika”, vagy a „Globális képzőművészet” elnevezésű átdolgozások már jobban megfelelnek a progresszív tudományértelmezésnek!

Hétvégén népszavazást tartanak Svájcban, hogy bűncselekménnyé nyilvánítsák-e a homofóbiát, ezért a Coca-Cola megvásárolta a legolvasottabb svájci lapok címlapjait a szivárványszínű reklámjainak. A svájci Blick napilapból arról értesültünk, hogy a multinacionális monstrumvállalat így akar lobbizni a homoszexuálisok ügye mellett a svájci választók körében. Ha sikeres lesz a vasárnapra kiírt népszavazás, illegális lesz az „L™αQT-ellenes gyűlöletbeszéd” az országban. A Svájci Néppárt (JSVP) felszólította választóit, hogy bojkottálják a népszavazást. A párt nyilatkozata szerint magas kockázat, hogy az új jogszabálymódosítás következményeként később még tovább szűkülhetne a svájciak szólásszabadsághoz való joga. A Coca-Cola beavatkozása arra utal, hogy az eredmény tekintetében szoros lesz a hétvégi szavazás, ugyanis a cégek politikába való beavatkozása egyáltalán nem megszokott Svájcban. Az események kapcsán a JSVP elnöke arra kérte svájciakat, hogy ne vegyenek többé Coca-Colát, helyette vásároljanak mostantól a Pepsitől vagy a helyi Vivi Kolától. Benjamin Fischer pártelnök megjegyezte, hogy a Coca-Cola álszent, mert olyan országokban nem tesznek semmit, ahol halálbüntetéssel fenyegetik a homoszexuálisokat.

A Brussels Times tudósításából értesültünk, hogy Gréta Thunberg, a hírhedt klímaaktivista történelmi magasságokba emelkedett, ugyanis felavatták az első róla készült szobrot. Grétát Németországban, a hamburgi Panoptikumban tették halhatatlanná, az ország legnagyobb és legrégebbi viaszmúzeumában. A Gréta-szobrot készítő csapatot Gottfried Kruger vezette, aki azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy „a klímaváltozás nagyon fontos, ezért lenyűgöző, hogy ez a kislány ezt a témát választotta”. Így az élethű remekmű azt a pillanatot örökíti meg, amikor elindult Gréta mozgalma a klímáért folytatott iskolasztrájkjaival. A Brussels Times egyébként megjegyzi, hogy Thunbergék kérelmezték a „Fridays for Future” (Péntekek a jövőért) szlogen, szerzői jog által védett szellemi tulajdonként való bejegyzését. Gréta ezt azzal indokolta, hogy a Fridays for Future egy globális mozgalom, amit ő hozott létre. Majd hozzáfűzte, azért volt szükség a védjegyre, mert így nem tudják más személyek vagy vállalatok kisajátítani a világ fiatalsága elől a mozgalom szlogenjét. Milyen nemes és önzetlen! Mindenesetre érdekes, hogy a szülei e mellett busás bevételt szereznek a klímavédelmi alapítványukkal és az édesanyja Grétáról írt könyvével.

Rasszimussal vádolnak egy lakásdekor- és divattanácsadónőt, mert lefotózta fehér ágyneműjét, majd megosztotta az interneten, mert szerinte jól nézett ki – írja a brit Metro hírportál. Az ausztrál Claire egy olyan közösségi média oldalt üzemeltet, ahol olcsón megvásárolható ruhákról és lakásdekor termékekről oszt meg képeket különböző esztétikus összeállításokban. Ez történt aznap is, mikor hófehér ágyneműjéről – mit sem sejtve – tett közzé egy képet azzal a képaláírással, hogy „a fehér a megfelelő” (white is right). Erre válaszul a rendkívül elfogadó, liberális, értelmiségi Instagram-felhasználók azonnal zaklatni kezdték, mert szerintük a kép mellé írt gondolat rasszista volt. Majd annyi gyűlölködő megjegyzéssel árasztották el, hogy Claire kénytelen volt pár nap múlva láthatóan felzaklatott állapotban, sírva megmagyarázni a történteket. „Nagyon fáj a fejem, aminek valószínűleg a tőletek jövő stressz az oka. Nem vagyok rasszista, csupán egy francos dunyhahuzatról beszéltem (…)” – hallhattuk a helyzetet tisztázó videójában. Majd azzal folytatta, hogy bár többen azt javasolták neki, hogy tűrje némán a zaklatásokat, ő mégis úgy döntött, erős és önálló lesz, és a nyilvánosság elé áll. Úgy érezte szembe kell szállnia azokkal a liberálnácikkal, akik azt gondolják, hogy ez rendben van és ilyet csinálhatnak. „Így remélhetőleg eggyel kevesebb ember lesz önbántalmazás és/vagy öngyilkosság áldozata internetes trollkodás miatt” – emlékeztette Claire az elfogadás bajnokait az internetes zaklatások megrázó következményeire.

 

Egy rendkívül felvilágosult társkereső alkalmazás párválasztási tanácsnak álcázott hirdetésekkel támogatja a baloldali politikát az Egyesült Államokban – értesülhettünk az AM New York hírportáljáról. Az OkCupid egy bújtatott politikai plakátkampányt kezdett New Yorkban, amelyben politikai tartalommal megtűzdelt randizási tippeket adnak a járókelőknek. Állításuk szerint valójában csak olyan kérdésekre válaszolnak hirdetéseikben, amelyek miatt minden fiatal felhasználójuk aggódik a párválasztás során. A New York-i metróban kihelyezett plakátjaik egy részén például azt olvashatjuk, hogy „nem baj, ha Mr. Jobboldalit választod, attól függően, hogy mennyire hajlandó a baloldalhoz közelíteni”. A jobboldali politika támogatását negatívumként beállító szövegeken kívül, olyat is láthatunk miszerint, rendben van, ha az ΩMTL∞+ személyek számára fontosabb személyiségüknél, hogy milyen gendernévmáson szólítják őket. Ezenfelül az OkCupid szerint az is fontos, hogy csak olyannal ismerkedjünk, akivel együtt tudunk tüntetni menni, illetve, hogy csakis abortuszpárti emberek iránt érdeklődjünk. Tehát jól látható, hogy a legfontosabb baloldali ideológiai kérdések kerültek a kampány fókuszába, mint az abortusz, az Q©TM® jogi aktivizmus, valamint az ezek melletti sorozatos tüntetések. Továbbá bújtatottan azt sugalmazzák, hogy a normalitást a baloldali beállítottságú emberek képviselik, míg jobboldali, heteroszexuális férfinak lenni nem normális, csak a megtűrt kategóriába esik.

A Michigani Egyetemen többen is panaszt tettek diszkrimináció miatt egy gender-ideológia elfogadását támogató leszbikus kézműves csoport ellen – írja a College Fix. Az amerikai felsőoktatási hírportál értesülései szerint a „Lez Get Crafty” kézműves csoport célja az volt eredetileg, hogy teret biztosítson a leszbikus hölgyek számára „kreatív énjük” kibontakoztatására. Ennek megfelelően eredeti céljaik szerint csakis nőnek született nőket akartak tagjaik között látni. Amit azért kell kiemelni, mert jelenlegi konfliktusuk abból adódik, hogy önmagukat nőnek valló férfiak is szeretnének az egyetemi szervezet tagjai lenni. A kézműves csoportot pedig kirekesztéssel vádolják, mert a transznők azt mondják: „A közösségükben lévő nők (férfiak, akik nőnek képzelik magukat – a szerk.) támadva érzik magukat az ilyesfajta kirekesztés miatt.” Volt olyan diák is, aki azt írta panaszában, hogy a nőnek született nők szófordulat használata megengedhetetlenül kirekesztő egy olyan szervezettől, mint a Lez Get Crafty. Tehát sokak szerint az önmagukat nőnek valló férfiakra is feltétel nélkül teljesértékű nőként kellene tekintenie mindenkinek. Érdekes adalék, hogy a leszbikus egyetemi szervezet eredeti célja az volt, hogy a nemi elnyomás ellen harcoljanak. Mint írják, a tagságukba tartozó nők „száműzve érezték magukat abból az (LGB)TBBQ közösségből, amely mostanában egyre inkább a férfiakat, az identitásokat és genderfüggő kultúrát részíti előnyben, miközben a nőnek született nőket magukra hagyják”. Az ügy kapcsán egyébként egy másik egyetemi szervezet, a „Kampusz Klíma Csoport”, segítségére sietett a leszbikus szervezetnek, ugyanis a klíma csoport a klímaaktivizmus mellett antidiszkriminációs aktivizmust is vállalnak mellékesbe. Reméljük segítségükkel a Lez Get Crafty is visszatér a haladás útjára és a nemi egyenlőtlenségek leküzdésért, vállalják az áldozatot és megengedik, hogy a férfiak is lehessenek egyenlők a nőkkel.

Súlyos megkülönböztetés áldozata lett az a középiskolás fiú, akinek nem számítják be a versenyeredményeit a regionális női csoportsport kupában – értesülhettünk a CBS2-től. Cruz Vernon egy 17 éves fiatalember, aki 15 éves kora óta vesz részt lánycsapatok tagjaként gimnasztikai versenyeken. Viszont egy borús napon úgy döntött a regionális középiskolai sportokat felügyelő szervezet, hogy a fiú által szerzett pontokat tilos beszámítani a lánycsapatok versenyébe. A felügyelőszerv azzal indokolta kirekesztő döntését, hogy „Vernon fizikai adottságai jóval meghaladják lány versenytársaiét, így igazságtalan előnyre tesz szert”. A Westchester Megyei Középiskola diákjának szerencsére a szülei nem olyan kőkorszaki boomerek, mint a regionális sportfelügyelő szervezet döntőbizottságának tagjai, így azonnal ügyvédhez fordultak az esettel. Paul Berger, az ügyvéd elmondta, bármit meg fog tenni, hogy elégtételt szerezzen Vernon számára és elérje, hogy folytathassa a lányok elleni versenyzést. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a döntőbizottság egyébként nem tiltotta el a középiskolást a lányok elleni versenyzéstől, csupán úgy határoztak, a csoportversenyekbe nem lehet beszámítani az ő eredményeit. Tehát mindennek ellenére ugyanúgy részt vehet a versenyeken és pontozzák is gyakorlatait. Vernon úgy gondolja azonban, hogy ez maga a „genderdiszkrimináció”, ezért szeretné, ha az ügye precedensértékű lenne: ügyvédje sikere esetén a hozzá hasonló fiataloknak már nem kellene eltűrnie azt az igazságtalanságot, amivel ő néz most szembe.

A Starbucks már korábban tanúbizonyságot tett a liberális ideológia melletti elkötelezettségről, mikor a keresztényellenes karácsonyi ünnepi poharaikat forgalomba hozták. Ezúttal viszont arról értesülhettünk az Independenttől, hogy egy &MBTβ-propaganda reklámmal fogják boldogítani az Egyesült Királyságban a Channel 4 nézőit. Ugyanis a Starbucks transzneműeket támogató reklámja megnyerte a „Channel 4’s Diversity in Advertising” (Channel 4 sokszínűsége a reklámokban) című pályázatot. A nyertes műalkotásban pedig azt láthatjuk, ami egyébként ritkán történik meg a Starbucksban, vagyis, hogy a barista helyesen írja fel nevünket a kávéspoharunkra. A reklám lényege amúgy az lenne, hogy a főszereplő lányt, Jemmát mindenhol a születéskori nevén nevezik, ami transzférfi identitása miatt bántja. Például a toxikus, kirekesztő édesapja, Jemmaként mutatja be idegeneknek, illetve az állami hivatalokban is a hivatalos dokumentumain szereplő nevén szólítják. Ezzel szemben, mikor a haladás templomában – a Starbucksban – Jamesként mutatkozik be, akkor a barista szó nélkül azt írja a poharára (ami egyébként lehetett puszta szerencse is tekintve, hogy ötből kétszer sikerül eltalálniuk a megfelelő nevet – a szerk.). A homoszexuális propaganda mellett a reklám szubsztanciális üzenete is említést érdemel, ugyanis e szerint mindenhol rossz – a családunkkal és az állammal is –, de a legjobb, ha a Starbucksban költjük a pénzünket.