Alapjogokért Központ

“A halál kultúrája, személyre szabva”

„Tervezett halál” címmel jelent meg Daniel Callcut filozófus cikke az Aeon oldalon, amelyben az önkéntes, az aktívan segített és az üzletszerűen végzett gyilkosság liberalizációjának témáját járja körül. Írásában kifejti, hogy a halálra a házassághoz hasonló nagy eseményként tekinthetnének az emberek, ráadásul a halál módjának megválasztásával még teljesebbé válhatna a liberális önrendelkezés és szabadság. Azonban mindez nem ennyire egyszerű, hiszen, ha a halálbiznisz liberalizálódna, akkor abból a szerző szerint a kapitalisták húznának hasznot. Sokkal szimpatikusabb lenne Callcut szerint, ha az üzletet „szövetkezeti nonprofit alapon egy csapat barátságos anarchista” bonyolítaná. Cikkét azért szemlézzük, hogy olvasóinknak bemutassuk a nyugati halálkultúra legújabb ötletét.

▪️ Világméretű trend az aktív és passzív eutanázia egyre szélesebb körben való legalizálása. Callcut eme tendenciát alapul véve amellett érvel, hogy az eutanáziát ne csak orvosilag indokolt esetben – egy-egy beteg szenvedését enyhítendő – lehessen alkalmazni, hanem bármikor, amikor az ember úgy gondolja, hogy befejezné az életét. Ehhez kapcsolódóan veti fel a kérdést: „miért nincs jogunk, nemcsak ahhoz, hogy akkor fejezzük be az életünket, amikor akarjuk, hanem ahhoz is, hogy ezt stílusosan tegyük?”

▪️ Cikkében számtalanszor hangoztatja, hogy a modern, egyéni szabadságjogoknak magukban kell hordozniuk azt is, hogy az egyén dönthesse el, mikor és milyen módon akar meghalni. Azonban nem áll meg itt, kijelenti: „a halál körülményeinek megválasztása az egyéni szabadságjogok kifejezésének legfelsőbb formája.”

▪️ A szerzőnek további hozzáfűzni valója is akad, amelyből arra következtethetünk, hogy szívéhez közel áll a marxizmus eszméje. Szerinte a halálpiac liberalizációjával profitorientált kapitalista vállalatok jönnének létre, arra kárhoztatva a szegényebb rétegeket, hogy fájdalmas, természetes, nem választott halált haljanak. Ezért úgy véli, hogy szövetkezeti nonprofit alapon kell vállalkozásokat létrehozni, melyeket „barátságos anarchisták kis csoportjai” vezetnek majd, ezzel megvalósítva a javak – értelmezésében ide tartozik a halál is – igazságosabb elosztását.

https://aeon.co/essays/if-you-could-choose-what-would-make-for-a-good-death?fbclid=IwAR0I6WRFy6NvkCIDjDtyZlQhiN8LWyf5xCEuAjwbyjyxh7bxveyqbLhLwdY