Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #13

„1984: egyre aktuálisabb a remekmű"

Egyetérthetünk abban, hogy George Orwell 1984 című regénye egy remekmű, amit legalább egyszer mindenkinek olvasnia kell. Az alábbiakban szemlézett cikk szerzője azonban eleinte óvakodott attól, hogy fiatalok kezébe adja a könyvet, hiszen az egy nehezen emészthető, sötét, embertelen világot mutat be. Az utóbbi években viszont az ifjúság körében – főleg Amerikában – sajnos egyre népszerűbb a szocializmus, ez pedig megváltoztatta Bruce Deitrick Price véleményét. Ma már úgy látja, a fiatalokat nem megvédeni kell a könyvben leírtaktól, hanem be kell mutatni nekik, hogy mihez vezethet a totalitárius kommunista ideológia. Az American Thinker hasábjain Price párhuzamot von a fikció és a valóság között, és újra rámutat, hogy a földi Mennyországot ígérő demagóg politikusok a legveszélyesebbek.

  • Price szerint az amerikai akadémiai világ a baloldal felé húz. (Ebben egyébként nincs nagy különbség a magyarországi viszonyokhoz képest. Nem véletlen, hogy az egyetemi és akadémiai világ egy emberként áll ki oly sokszor az Orbán-kormány ellen.) A tanárok feladata inkább az lenne, hogy elmagyarázzák a diákoknak, miért veszélyesek ezek az eszmék, és miért nem tud sosem sikeres lenni a kommunizmus vagy a szocializmus, mint ideológia. Sztálin 20, Mao 40 millió ember haláláért volt felelős, és a képlet mindig ugyanaz: „Földi Mennyországot akartok? Akkor adjatok korlátlan hatalmat, és mi majd megoldjuk helyettetek a problémáitokat.” Csakhogy a korlátlan hatalom nem a megoldás a problémákra, hanem általában maga a probléma. A totális hatalom teljes elnyomáshoz vezet, ezért van szükség a józan észből fakadó korlátokra. Orwell 1984-e épp abban zseniális, hogy erre rávilágít.
  • Nem véletlen, hogy a baloldali jelöltek világszerte olyan programokkal állnak elő, amelyek a multikulturális tárdadalomról, a határok eltörléséről, a rend felszámolásáról szólnak. A drogliberalizáció, a hadsereg leépítése, a nagyobb szabadság hirdetése az élet minden területén, a börtönszabályok enyhítése valójában mind ebbe az irányba mutatnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden baloldali programpont eredendően rossz lenne. A probléma ott kezdődik, hogy egy kommunista sosem tudja, hol a határ. Hogyan is tudná, ha nem hisz a határokban? Nézzünk rá a baloldali jelöltekre szerte a világon és jusson eszünkbe: „A hatalom nem eszköz; a hatalom cél.”
  • A mai fiatalok zömének a „Big Brother” kifejezésről a valóságshow jut eszébe Orwell helyett. Ez azért van, mert a tömegmédia szórakoztatóipari cikket gyártott a mű egyik központi rémségéből. Egy olyan korban, ahol a médián keresztül befolyásolnak minket, átalakítják gondolatainkat, jusson eszünkbe: „A megtévesztés korában az igazmondás forradalmi tettnek számít.” Ne féljünk beszélni ezekről a kérdésekről, legyünk hát forradalmárok.