Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/11

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a koronavírus járvány idején is el kell látnunk legfontosabb feladatainkat. Így gondolkodhatott az ISIS is, ugyanis a terrorszervezet hírlevelet küldött dzsihadistáinak, hogy a világjárvány alatt hogyan is kell gondosan a megváltozott körülményekre tekintettel végezniük a munkájukat. Bár már mindenki számára evidencia, hogy a migráció és a terrorizmus között nincs kapcsolat, az Iszlám Állam mégis úgy gondolta, hogy Európában tartózkodó terroristáinak biztos, ami biztos alapon azért küld egy útmutatót. A hírlevélben utasították is az alvó sejteket, hogy amennyiben nem fertőzöttek a koronavírus által, úgy maradjanak távol az európai nagyvárosoktól. Ha azonban mégis megkapták a kórt, akkor lehetőleg igyekezzenek minél hatékonyabban terjeszteni azt, megfertőzve ezzel a „hitetleneket” – írja a Sunday Times. Pánikra természetesen semmi ok, hisz ez is csak a nagyvárosi élet része.

Az Iszlám Államhoz hasonló taktikát választott az amerikai Demokrata Párt egyik lelkes aktivistája is, aki azt találta ki, hogy ha megfertőződik a koronavírussal, akkor elmegy az összes Trump által tartott nagygyűlésre, tovább adva a kórt a fehér, keresztény, heteroszexuális konzervatívoknak. Twitter bejegyzését a Demokrata Párt tanácsosa azzal a bíztató kommenttel látta el: „#szolidaritás Igeeeen!!” – értesülhetünk az esetről a Hilltől. Mit gondolnak ezek a trumpisták, hogy az egészség a fehér felsőbbrendűség kiváltsága? Hát nem. Szolidaritás!

Hősünk a héten egyértelműen Alexandria Ocasio-Cortez, demokrata képviselő, aki felismerte, hogy megjelentek a koronavírus-rasszisták – tudósít a Fox News. A járványtól félő emberek ugyanis elkerülik a kínai és az ázsiai éttermeket, ez pedig nyilvánvaló rasszizmus. „Őszintén, rengeteg olyan étterem van, amelyeknek el kell szenvedniük a rasszizmus által okozott fájdalmat” – mondta New York állam demokrata képviselője Instagram-videójában. Ha a koronavírusra még nem is, de a koronavírus-rasszizmusra szerencsére már megvan a gyógymód: úgy hívják, hogy kommunizmus. Éppen ezért Ocasio-Cortez Bernie Sandersre való voksolásra buzdít, mivel ő hozza majd el a demokratikus szocializmust az új világba. Amennyiben persze Sanders állva marad Bidennel szemben. Már, ha megéli az őszt. Vagy ha lesz egyáltalán elnökválasztás. Minden esetre Ocasio-Cortez ismét megmutatta, hogy nem csak pincérnőnek volt kiváló, hanem a rasszizmus új formáinak detektálásában is egyedülálló.

És ha már úgyis kínai konyha, Sencsen városában a kommunista hatóságok be akarják tiltani a kutyahús fogyasztását a koronavírus miatt. Emiatt háborodott fel a Peixian Fankuai kutyahús termékeket készítő cég: a vállalat szerint a vírus csak ürügyként szolgál a kutyahús betiltására. A vállalat szerint ugyanis a nyugati kutyabarátoknak akarnak kedvezni a döntéssel a hatóságok és ezzel tönkre teszik a tradicionális kínai konyhát. Ráadásul a hatóságok nem csak a kutyahúsból, hanem a kígyóból, békából és teknősből készült ételeket is betiltanák. Teljesen értetlenül állunk az eset előtt: miért akarná bárki megenni a kis kedvencét? Ugyanakkor, ha valaki denevért akar majszolni a Netflix előtt, hát miért ne tegye? Ebből még nem történt tragédia. De legjobban csak azt nem értjük, miért nem lehet egyszerűen mindenki vegán? Épp elég erőszak van a Föld bolygón így is.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy kik azok a klímapózerek – a Vice jóvoltából. Miért elnyomó a koronavírus a nőkkel szemben? Hogyan lett túlságosan fehér egy ázsiai mese, a Mulan? Továbbá arról is, hogy hogyan ne rendezzünk magunk ellen rasszista támadásokat.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A nyugati társadalom gazdasági elitje nagy előszeretettel tetszeleg abban a szerepben, hogy mennyire fontos számukra a klímavédelem és mi mindent megtesznek ezért a fontos ügyért. Ezzel szemben számos példát találhatunk arra, hogy valójában ez csak egy álszent póz, amit a társadalom befolyásolására használnak fel. Az ilyen emberek tehát nem többek, mint klímapózerek. Ez alkalommal Bill Gates-szel, a világ második leggazdagabb emberével bővült a klímapózerek szégyencsarnoka. Erről a Vice egyik cikkéből értesültünk miszerint, Gatest többen a klímaváltozás hőseként tartják számon. Ennek oka pedig nem más, minthogy a filantróp több százmillió dollárt fektetett be egy napenergiával működő zéró emissziós kohó kifejlesztésébe. Ennek kapcsán is már érdemes megjegyezni, hogy Gates nem puszta önzetlenségből fektetett be az új technológia kutatásába, hanem, mert abból közvetlen bevétele lesz a jövőben. Persze, ez rendben is lenne, mert sikeres gazdasági vállalkozásokba befektetett energia, idő és vagyon megtérül. Viszont az már nincs teljesen rendben, hogy emiatt a klímaváltozás hősének titulálják annak ellenére, hogy közben 11 milliárd dollár értékű részesedése van a Berkshire Hathaway konglomerátumban, amely cég szénégetéssel együtt járó szolgáltatásokba fektet be. 2018-ban méghozzá akkora szennyezést okoztak, ami majdnem 80 milliárd liter gázolaj elégetésével megegyező. Ezenfelül érdemes tudni, hogy a filantróp alapítványa, a Gates Foundation Trust 17 millió részvénnyel rendelkezik a Kanada nemzeti vasúttárasságában amely 1,54 milliárd dollár értékkel bírt ez év februárjában.

Egy kínai kutyahús feldolgozó cég azért ítélte el Sencsen városát, mert a városvezetés a koronajárvány miatt egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely tiltaná a kutyahús fogyasztást. A Peixian Fankuai kutyahús termékeket készítő cég közleménye szerint azonban ez „a több ezer éves kínai konyhakultúra megtagadása lenne” – írta a Global Times. A Peixian Fankuai szóvivője azt nyilatkozta az eset kapcsán, hogy „a kutyaevés hagyománya több mint 2000 éves történelemre tekint vissza (…), ezért az általunk elfogyasztott ételek tökéletesen alkalmasak arra is, hogy a kulturális önbizalmunkat hirdessük vele”. A február 25-én benyújtott jogszabályjavaslat a kutyahús mellett tiltaná az olyan „vadállatok” fogyasztását, mint a kígyók, békák és teknősök. A kutyahús feldolgozó vállalat közleményében leírta, hogy a vadállatokból készült ételek fogyasztásának betiltását támogatják, viszont ellenzik Sencsennek azt a törekvését, hogy a „haszonállatokra” (vagyis a kutyákra – a szerk.) is kiterjesszék ezt a korlátozást. „(Hazánkban) A szélsőséges kutya kedvelőket a nyugatról érkező szélsőséges gondolatok befolyásolják, amik vég nélkül mentegetik a hulladék nyugati kultúrát is” – fejtette ki véleményét az új rendelkezésről a Peixian Fankuai kutyahús üzem. Érdemes amúgy megjegyezni, hogy nagy történelmi múltra történő hivatkozásukkal nem minden szakértő ért egyet. Ugyanis Guo Changgang, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Történelmi Kutatóközpontjának vezetője szerint Kínában „a macska- és kutyahús fogyasztás sosem volt széleskörűen elfogadott társadalmi szokás”.

Alexandria Ocasio-Cortez, demokrata képviselő szerint az emberek azért kerülik el a kínai, vagy az ázsiai éttermeket, mert koronavírus elkapásával és elterjedésével kapcsolatos rasszista indíttatású félelmek motiválják őket – értesülhettünk a Fox Newstól. „Őszintén, ez kissé hülyén hangzik, de rengeteg olyan étterem van, amelyeknek el kell elszenvedniük a rasszizmus által okozott fájdalmat” – mondta New York állam demokrata képviselője egy Instagram-videóban. Később hozzátette ezek az éttermek azért szenvednek most, mert „az emberek gyakorlatilag nem támogatják a kínai éttermek, ah, (és) nem támogatják az ázsiai éttermeket (sem) a koronavírus körüli egyértelmű rasszizmus miatt”. Az értelmetlen, mások egészségét veszélyeztető szónoklat után, Ocasio-Cortez azonnal rátért a számára fontos dologra, vagyis, hogy kire szavazzanak az amerikaiak, ha a korona-rasszizmus eltűnését szeretnék. Ugyanis a Trump-adminisztráció által létrehozott sötétkorszakba, csakis a szocialista Bernie Sander szenátor hozhatja el a fényességet. Tehát, amíg nem szavaz minden amerikai egy szocialistára, addig nincs igazi tolerancia és demokrácia az Egyesült Államokban.

Ahogy egyre inkább tovább terjed a koronavírus, úgy néz ki, hogy a velejáró szociális és gazdasági nehézségeket a nőknek kell elviselniük. Ugyanis az ápolók, légi utaskísérők, tanárok és szolgáltatóipari dolgozók túlnyomó többsége nő. Feladataik elvégzése során a legjobban kitettek a vírusnak – írta a Bloomberg. Tízből nyolc ápoló nőnemű, a gazdasági lap szerint mindez azt mutatja, hogy mennyire megszorongatja a nőket a járványhelyzet otthon és a munkájukban is. Sőt, a lap szerint, ha az iskolák bezárnak, illetve lezárják a határokat, az csak még több munkát ró a nőkre, mert akiknek ezen okok miatt felfüggesztik a munkavégzése alól, azoknak az otthoni feladatokról kell gondoskodniuk. Ezért a dolgozó férfiaknak kellene segíteniük a házimunkában, mert őket természetesen nem szorongathatják a feladatok. „A vészhelyzet kihívásai még jobban kihangsúlyozzák a fennálló egyenlőtlenségeket” – olvashatjuk Laura Addati, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) politikai szakértőjének bölcs gondolatait. A Bloomberg független és objektív értelemben véve is kiváló oknyomozó anyagában csupán annyit felejtenek el megemlíteni, hogy például a tűzoltók, rendőrök és katasztrófavédelmi dolgozók többsége férfi. Mi több az is közrejátszhat a férfiak és a koronavírus közötti nőellenes ”összefogást” sejtető adatokban, hogy a járvány halálos áldozatainak többsége szintén férfi. Számszerűsítve: a megfertőzött férfiak 2,8%-a hal meg, míg a nőknek csak 1.7%-a. Továbbá a megfertőzött személyek 51%-a, tehát többsége, férfi.

Évek óta folyik a vita európai bevándorlóbarát és bevándorlásellenes politikai erők között, hogy érkeztek-e Európába arab terroristák a migránsáradat 2015-ös megindulása óta. A kérdést maga az Iszlám Állam válaszolta meg, mikor egy hírlevélben figyelmeztette az európai terroristáit, hogy egészségük megóvása érdekében maradjanak távol az európai városoktól. A beteg dzsihadisták maradjanak a hitetlenek között, hogy „sharia” utasításoknak eleget téve még több hitetlent fertőzzenek meg – értesülhettünk a Sunday Times hetilapból. „Az egészségeseknek nem szabad a járvány által érintett területekre lépni, a megbetegedés által sújtottak pedig ne hagyják el” – olvashatjuk az al-Naba terroristacsoport útmutatójában. Ezenfelül a hírlevél arra is kitér, hogy a „fertőzés egy büntetés, amit Isten küld azokra, akik megérdemlik”. Szóval nem csak migráns terroristák vannak Európában, de az Iszlám Állam, hírlevélben gondoskodik arról is, hogy megfelelően lássa el őket óvintézkedési tanácsokkal és támadási utasításokkal.

Túl fehér a Disney által készített Mulan élőszereplős animációs film feldolgozása – olvashatjuk a komoly kritikát az Egyesült Királyság legolvasottabb hírlapjában, a Metroban. A Disney azzal jelentette be a Mulan feldolgozását, hogy céljuk egy kulturálisan tiszteletteljesebb és érzékenyebb film készítése volt. Ennek hallatán pedig minden jóravaló liberális körbenyalintja a száját arra gondolva, hogy akkor a fehér embereket színesbőrűekre cserélik a filmben. Erre azonban ez esetben nem volt szükség, ugyanis a Mulannak többnyire csak ázsiai karakterei vannak, mivel eredetileg is egy kínai ballada filmesített változata. A haladó kritikusok elől viszont így sem tudott elbújni a lappangó fehér felsőbbrendűség. Ugyanis azt kezdték nehezményezni, hogy bár a meseszereplők bőrszíne eléggé diverz, de sajnos a filmet készítő stábra ez már nem volt igaz. Ez pedig egy annyira súlyos hiba az elfogadás liberális kritikusai szerint, amely kizárja, hogy inkluzív filmet készíthessünk. Ezt igazolják a kritikus szavai is, aki szerint a túl sok fehér stábtag miatt „a vásznon szereplő ázsiai emberek nem többek, mint zsinóron rángatott bábok”. Sőt, Keshav Kant, az újságíró hozzáteszi, hogy az új Mulan feldolgozás ebben a formában nem több, mint egy újabb „lehetőség egy fehér ember számára, hogy kreatív izmaival feszítésen”. Tehát a liberális utópia szerint azt kellene megtanulnia végre a világnak, hogy az embereket nem képességeik és eredményességük alapján jutalmazzuk, hanem, hogy milyen identitásúak.Letartóztatták azt a 25 éves kaliforniai nőt, aki tíz álrasszista fenyegetést rendezett meg maga és korábbi egyeteme ellen – írta az East Bay Times helyi lap. Anayeli DominguezPena 2019 februárjában a kaliforniai LaVerne-i Egyetem tanulója volt, amikor megtette első bejelentését a maga ellen megrendezett első ”támadása” miatt. Ezt követően összesen még kilenc másik őt ért rasszista támadásról és fenyegetésről tett hamist bejelentést. A latin-amerikai DominguezPena egy hallgatói csoport vezetője volt és a maga ellen megszervezett támadásokat úgy próbálta beállítani, mintha egy másik hallgatói szövetség vezetője intézte volna ellene. Egy alkalommal ennek érdekében még az általa hamisan vádolt hallgatói szövetség logóját is felhasználta, hogy hitelesebbnek tűnjön állítása. „Egy bizonyos pont után annyira megsűrűsödtek a (DominguezPena elleni) fenyegetések, hogy a LaVerne-i Egyetemnek el kellett halasztania az összes tanóráját az adott napon, hogy a fenyegetésekkel tudjanak foglalkozni” – részletezte a helyi rendőrség, arra a márciusi esetre utalva, amikor a latin-amerikai lány azt állította, hogy valaki meggyújtott egy hátizsákot az autójában. Ezt követően májusban, mikor kiérkezett a rendőrség a földön fekvő DominguezPenahoz, azt állította nekik, hogy megtámadta egy maszkos férfi. Ezenfelül a fehérek elnyomásától megzavarodott lány nagy előszeretett írt magának fenyegető e-maileket, illetve SMS-eket, hamis e-mail fiókokról és telefonszámokról. A rendőrség akkor fogott gyanút, mikor semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a lány által vádolt hallgatói szövetség érintett lehetne az elkövetett bűncselekményekben. A további nyomozati munka során pedig kiderült, hogy semmilyen elkövető nem köthető a megtörtént bűncselekményekhez, így jöttek rá, hogy a DominguezPena maga rendezte meg az ellene irányuló támadásokat. Végül érdemes megjegyezni, hogy az ilyen esetek száma egyre növekszik az Egyesült Államokban. A Variety például arról tudósított február végén, hogy Jussie Smollett, homoszexuális színészt azért ítélték el, mert hamis feljelentést tett két férfi ellen, akikről azt állította, hogy homofóbia indítékával támadták meg.
Március első hetén megjelent szemlénkben arról tudósítottunk, hogy Bernie Sanders és Elisabeth Warren amerikai demokrata elnökjelöltjelöltek különböző LMBT-ügyekkel kapcsolatos ígéretekkel próbálják belopni magukat a választóik szívébe. A héten pedig arról ad hírt a New York Times, hogy Joe Biden amerikai politikus a női kvótát támogató feministáknak kedvező ígérettel próbálja elrabolni nő választói szívét. Ugyanis az e heti demokrata elnökjelöltjelölti vitán azt hangsúlyozta, hogy a szocialista Sanders tervei között szereplő óriásvállalatok elleni fellépés nem jelent semmit. Szerinte sokkal valósabb probléma a bérek közötti egyenlőtlenségek. Persze, ez csak a bemelegítés volt, mert később egy az USA-t sokkal inkább előrelendítő ígéretet tett, mely szerint megválasztása esetén női alelnököt fog kijelölni maga mellé. Ez lenne a haladók szemszögéből nemi egyenlőség, mikor nemi előítéletek alapján választana felelős döntéshozó pozícióba egy embert a baloldal?

Ciszhetero színészt osztottak egy musical transznemű karakterének szerepére, egy dühös transzszínész szerint a transzneműeknek elsőbbséget kellett volna élvezniük a válogatáson – értesülhetünk a Guardiantől. Az említett incidens Patrick McCabeBreakfast on Pluto” (Reggeli a Plutón) című novellája alapján készült musical színész válogatása során történt. Ugyanis a novella cselekménye szerint a főszereplő, Patrick/Pussy Braden édes anyja transznő, ez pedig közös tulajdonsága a szerepre jelentkező Kate O’Donnellel. A transzszínész pechére azonban nemcsak ő jelentkezett a transzmama szerepére, hanem Fra Fee, cisznemű, heteroszexuális színész is. A szerepet pedig utóbbi kapta meg, mert tehetségesebb volt, mint O’Donnell. Ezt követően totális felháborodás söpört végig közösségi médián található a transzközösségen. O’Donnell mindezt azzal kommentálta, hogy a transzközösségnek Fee sikerére adott reakciója szerinte „igazságos volt és nincs benne semmi új”. Szóval, ahogy a transzszínész reakciója is szemlélteti ez nem egyedi eset és teljesen normális a rendkívül inkluzív liberális logika szerint. A musical producerei azt nyilatkozták, hogy igyekeztek transznemű színészt választani a szerepre, viszont Fee jobb színésznek bizonyult a képességei alapján. Végül a sértődött O’Donnell minderre azt mondta, a producereknek, hogy „nem törekedtek eléggé” arra, hogy egy transzszínész játssza a transzanyuka szerepét.


Egy amerikai Demokrata Párt egyik tanácsosa egyetért azzal, hogy fegyverként kell használni a jobboldaliak ellen a koronavírust, ha egy baloldali megfertőződik – értesülhettünk a Hilltől. A mások egészségét súlyosan veszélyeztető bűncselekményre egy Susan Daniel nevű Twitter-felhasználó tett ígéretet, aki azt írta, hogy esküszik „elmegy az összes MAGA (Trump támogatói) gyűlésre”, amire csak tud, ha elkapná a koronavírusos fertőzést. Candi CdeBaca, a Demokrata Párt tanácsosa azzal a kommentálta ezt a bejegyzést, hogy „#szolidaritás Igeeeen!!” Érdemes egyébként tudni a rendkívül emberbarát tanácsosnőről, hogy hivatása szerint szociális munkás és közösségszervező. Szeretnénk azt mondani, hogy ez csupán két rendkívül rosszindulatú ember között lejátszódó egyedi eset, azonban sajnos több hazai baloldali politikai közszereplőtől is olvashattunk hasonló nyilatkozatok közösségi médián. Mindeközben a koronavírusos megbetegedés körülbelül 60 országban 3000 ember életét követelte eddig.