Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #16

„Vágyakból jogok"

A „Frontpage Mag” konzervatív véleményoldalon jelent meg Walter Williams gondolatébresztő cikke Vágyakból jogok címmel. A liberálisok világszerte futószalagon gyártanák a jogokat, ha tehetnék. Olyan, úgynevezett harmadik generációs alapjogokat követelnek, mint a lakhatáshoz való jog, vagy a megfelelő munkához való jog. Ezek a törekvések már hazánkban is megjelentek, gondoljunk csak a Párbeszéd alapjövedelemmel kapcsolatos követeléseire, vagy a „lakásmenetnek” nevezett baloldali felvonulásra, melynek résztvevői azt követelik a kormánytól, hogy mindenkinek juttasson lakást és az üresen álló lakásokba, házakba költöztesse be a hajléktalanokat. Más lakásába, állami erővel beköltöztetni olyanokat, akik azért semmit sem tettek? Mintha ezt egyszer már láttuk volna Magyarországon…

  • A jogok azok a normák, magatartási szabályok, amelyek szabályozzák a társadalmat, az emberek együttélésének alapját jelentik. A szerző hazájában – az Egyesült Államokban – ezek közül a legfontosabbak az élethez való jog, a szabadság és a boldogulás. Ezek mind olyan jogok, amelyek a többi embertől csupán azt követelik meg, hogy ne háborgassanak mást e jogainak élvezetében. Ez azt jelenti, hogy a felsorolt jogok nem teremtenek kötelezettségeket a társadalom többi tagjára nézve.
  • Ezzel szemben a neoliberális vágyakat valamiből finanszírozni kell. Az előző lakhatási példánál maradva: miért „keccsölne” bárki keményen és spórolna éveken át, ha a szomszédja úgy kapta a lakását, hogy nem csinált semmit, csak elment tüntetni?!
  • Williams azzal érvel, hogy a jogoknak önkéntes felajánlásból, a szabadságra kell épülniük. Nem alapíthatunk jogot egyetemes kötelezettségeken, hiszen ez azt jelentené, hogy: „ha egy személynek joga van valamihez, amiért nem dolgozott meg, akkor egy másik személynek nincs joga valamihez, amiért megdolgozott”.
  • Ahogy a szerző fogalmaz cikke végén: „amikor Isten átadta Mózesnek a Hetedik Parancsolatot – „Ne lopj” – biztos vagyok benne, hogy nem úgy értette: „Ne lopj, hacsak az Egyesült Államok Kongresszusának többsége nem szavazott mellette.”