Alapjogokért Központ

Bolond Lyukból 2020/12

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a rasszizmus koronavírussal is terjed. Múlthéten megismerkedhettünk a koronavírus-rasszistákkal, akik tudatosan kerülik a kínai éttermeket. Most azonban az is kiviláglott, hogy a koronavírus ellen védő maszk viselése is a rasszizmus egy formája. Gavin Rajah divattervező szerint ugyanis a szájmaszkok újfajta szétszakítottságot okoznak a társadalomban, ami egy teljesen új fajtája a rasszizmusnak. Lenyűgöző felismerése szerint „a maszkok lényege nem az, hogy minket védjenek, hanem elidegenítenek a körülötted lévő emberektől”. Rajah korszakalkotó gondolatmenetén tovább haladva maszkok helyett csillámpóni jelmez viselését javasoljuk honfitársainknak, mivel azok kedves jelenségek s nem elválasztják, hanem összehozzák az embereket. Love!

A rasszizmus az interneten is elburjánzott, ugyanis egyre több fehér nacionalista marad otthon és ragad klaviatúrát – írja a Rolling Stone magazin. Az Egyesült Államokbeli Déli Szegénységi Jogi Központ (Southern Poverty Law Center) „Year in Hate” (Egy év gyűlöletben) jelentéséből az a megdöbbentő tény derült ki, miszerint „jelentősen emelkedett” az interneten a jobboldali hangok száma. Eric Ward, az SPLC anti-extrémizmus szakértője elmondta, hogy felerősödtek az ázsiaiakkal szembeni hangok és egyre többen nevezik a fehér felsőbbrendűség első számú vezetője, Donald Trump után a Kínából a világban elterjedt vírust: „kínai vírusnak”. Ez nem csak hogy elképesztő felelőtlenség, de rasszizmus is, hisz egy vírusnak nincs és nem is lehet nemzetisége!

Ezek után nem csoda, ha Amerikában már félnek az egyetemi oktatók. A tudós elmék számára ugyanis aggasztó, hogy nagyobb közönséget érhetnek el a koronavírus miatt online előadásaik. Sőt, még az is előfordulhat, hogy jobboldali weboldalak is felfedezik, hogy mit is tanítanak a diákoknak. Ez pedig azt jelentheti, hogy az egyetemi tanárok a rasszizmus céltábláivá válhatnak. Egészen biztos nem arról van ugyanis szó, hogy a nagy világ számára is kiderülne, hogy milyen áltudományos ideológiai agymosás folyik az amerikai egyetemeken. A dolgozók tehát joggal félnek, de megtalálták a rejtvény megoldásának kulcsát: korlátozni kell az online órákhoz való hozzáférést.

Hőseink a héten egyértelműen azok a keresztrejtvényírók, akik felvették a harcot a rasszizmussal és a szexizmussal a keresztrejtvényírók között is. Az Atlantic beszámolója szerint komoly kultúrharc alakult ki a rejtvényírók között, a feladványokat ugyanis többségében még mindig öreg, fehér, férfiak írják. Ezzel a begyepesedett kaszttal kívánnak leszámolni az újhullámos és feminista rejtvényesek. Sally Hoelscher például egy olyan sorozatot indított a New York Timesben, melyek megfejtései amerikai first ladyk, kivéve persze Melánia Trumpot. Hisz ő Orange Man felesége, ráadásul nem is amerikai, hanem kelet-európai menekü… bevándorló. Sajnos hiába azonban megannyi remekmű, még az olyan liberális lapok, mint a New York Times sem engedik, hogy olyan megfejtések nyomtatásra kerüljenek, mint a „meleg erotika” (gay erotica), olyan kirekesztő megoldások viszont, mint az „illegális migráns” megjelenhettek. Szégyen. Reméljük, hogy hamarosan a rejtvényfejtők az olyan kirekesztő megnevezéseket is lecserélik, mint a „keresztrejtvény”, hisz ez önmagában is túlságosan utal a kereszténységre.  

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy hogyan él barátnőjével és annak barátjával hármasban egy humorista. Továbbá arról, hogy egy angol iskola hogyan csinált transzfesztitát egy serdülő lányból. Valamint arról, hogy miért rasszizmus bezárni az üzleteket a koronavírus járvány idején.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Az Atlantic beszámolója szerint a nyomtatott sajtóorgánumokban olvasható szórejtvények is rasszisták és szexisták lehetnek, mégpedig azért mert öreg, fehér férfiak készítik őket. Ennek ellenére mégis akadnak rendkívül haladó rejtvények is, amelyekbe sikerül becsempészni a liberálisok egy-két újbeszél nyelvű kifejezését. Ehhez hasonló eset történt Sally Hoelscherrel is, akinek a New York Times-ban jelent meg az első keresztrejtvénye. Ugyanis az ő rejtvényében csak is nőkkel kapcsolatos megfejtések voltak, amelyeknek az Egyesült Államok first lady-jeivel kapcsolatos visszaemlékezés volt a témája. Ezt követően Hoelscher megosztott egy fotót a páratlan sikerről, aminek hallatán azonnal gratulációját fejezte ki egy olyan Facebook-csoport, amely az alul reprezentált keresztrejtvény-készítőket képviseli. A nagy öröm ellenére nem hazudtolták meg magukat a progresszió képviselői, ugyanis azon gúnyolódtak, hogy Melánia Trump, a jelenlegi first lady nem került be a rejtvénybe. Ennek pedig nem lehet más oka, mint hogy Trump elnök egy elnyomó, fehér férfi. Azonban akadtak olyan ideológiailag képzetlen kommentelők is, akik kétségbe vonták e siker nagyságát, egyikőjük a következőt kérdezte: „Miért kívánatos/kötelező, hogy nők nevei kerüljenek túlnyomó többségbe a keresztrejtvényekben? Én nem foglalkozom a férfi/nő arányszámokkal.” Tudatlanságról árulkodó hozzászólása azonban a feministák részéről nem maradt válaszok nélkül. „Azok a megfejtések, amelyek sztereotipikusan férfiasak, közismertebbek, (ezzel szemben) a sztereotipikusan nőies megfejtések különcek és ismeretlenek. (…) Ezért köreinkben a feminizmus azt jelenti, hogy elismerjük azon rendszerszintű erők létezését, amelyek a nőket fenyegetik, és felemeljük a hangunkat, amikor ezen erőket a keresztrejtvényekben látjuk megjelenni” – olvashatjuk Jenni Levy, belgyógyász, író, nőjogi aktivista komoly válaszát. Ha ez nem lett volna elég, akkor az Atlantic arra is felhívja a figyelmet, hogy bizonyos diverz-inkluzív megfejtések számtalanszor lesznek áldozatai a kirekesztő keresztrejtvény-cenzúrának. Ilyen megoldás volt a New York Times esetében a „meleg erotika” (gay erotica), amit a felvilágosult készítők nem értettek, hogy miért nem mehetett nyomtatásba. Míg ezzel ellentétben, nagy felháborodásukra olyan megfejtések, megjelenhettek, mint „valaki, akit elfognak a határőrök: illegális (migráns)”. Továbbá azt a megfejtést sem átallottak egyszer beleírni, hogy „ingerült megjegyzés a feministáktól: férfiak”. Ezekből jól látható, hogy hatalmas emberi jogi válságban van a keresztrejtvényezők közössége. Reméljük sikerül áttörést elérniük, és a jövőben azon törhetjük majd a fejünket, hogy a több mint száz társadalmi nem közül, melyik a megfejtés!

Hamar ittak a medve bőrére azok a nyugati szülők, akik azt hitték, a koronavírus miatt nem fogják egy időre a gyerekeiket pucckirálynők érzékenyíteni a homoszexualitás iránt. A GQ, férfimagazin ugyanis arról tudósít, hogy Nina West, pucckirálynő modell a virtuális térben fogja homoszexuális történetekkel szórakoztatni az otthon unatkozó gyermekeket. West minden héten, szombaton tartja meg a „Meseidő Ninával” (Story Time With Nina) című előadását, élő adásban az Instagram felületen. Első alkalommal „RED: A Crayon Story” (VÖRÖS: Egy zsírkréta története) című érzékenyítő mesével kezdett. A Michael Hall által írt történet középpontjában „egy olyan zsírkréta áll, aki identitásválságban szenved, mikor hibásnak bélyegzik”. Ezenfelül érdemes tudni Nináról, hogy nem csak pucckirálynői talentumokkal rendelkezik, hanem kitűnő írói képességekkel is. Saját könyve is van, „Drag is Magic” (A pucc varázslat) címmel, amely egy homoszexualitás iránt érzékenyítő gyermekkönyv. Így könnyen lehet, hogy előbb-utóbb ez is sorra kerül, majd a szombati meseórákon, mivel az első szereplését a következő bejegyzéssel zárta West: „Remélem, hogy az első mesélésem sokaknak mosolyt csalt az arcára, illetve, az életetek részét képző a csöppségek arcára is! Megismételjük a következő szombaton is!

Az Egyesült Államok balliberális egyetemi oktatói aggódnak, hogy nagyobb közönségeket érhetnek el koronavírus miatt interneten közzétett előadásaik – értesülhettünk a Campus Reformtól, az USA elsőszámú felsőoktatási hírportáljától. Aggodalmainak először Emily M. Farris, a Texasi Keresztény Egyetem politika tudományi docense adott hangot egy Twitter-bejegyzésben. Farris azért aggódik, mert jobboldali weboldalak is megoszthatják a rendkívül tudományos politikai okfejtéseit. Ezért felhívta felvilágosult oktatótársait, hogy készüljenek fel az ilyen támadásokra és próbálják korlátozni az anyagikhoz való hozzá férést. Az előrelátó felfigyelmeztetés ellenére vannak, akik nem értik a helyzet súlyosságát és megkérdőjelezik, hogy helyes-e a nevezetes felvetés. „Tudni szeretném, hogy miért gondolják ezt annyira ellentmondásosnak, amikor jelenleg is rengetegen adunk át online tényszerű tudást: fegyverbiztonság, női egészség, választások, stb. Nekem úgy tűnik, hogy végre megszűnhetnének a korlátok” – fejtette ki ellenvéleményét Christen Rexing, a LaSalle Egyetem közegészségügyi egyetemi docense. Sajnos azonban nem minden egyetemi oktató ilyen lelkes és elhivatott, mint Christen Rexing. Egy „Prof CWO” felhasználónevű afroamerikai professzor például azt írta, hogy „ahj, én fehér nacionalizmusról oktatok, és ez az egyik legnagyobb félelmem volt, mióta elkezdtünk átváltani az online oktatásra”. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Campus Reform felkereste Emily Farrist, hogy részletesen kifejthesse álláspontját és tisztázhassa a kijelentését. Ennek ellenére meglepő módon az volt Farris reakciója, hogy azonnal letiltotta a Campus Reform hozzá való elérhetőségeit. Mindez felettébb érdekes, mert egyetemi oktatóként talán az lenne a normális, hogy fontosnak és megbízhatónak tartjuk azon információkat, amelyeket megosztunk az óráinkon. Ha pedig így van, akkor nincs okunk félni attól, hogy a hallgatóink szűk körén túli közönségekhez is eljut mindez. Olybá tűnik, mintha attól félnének a felvilágosult oktatók, hogy lelepleződnek a kevésbé tényszerű és kevésbé objektív tanításai módszereik.

A koronavírus miatt nemcsak az anti-ázsiai érzések erősödtek fel, hanem a vírus miatti otthon maradással megemelkedett a fehér nacionalista megnyilvánulások száma is – írja a Rolling Stone, pop kulturális magazin. Az Egyesült Államokbeli Déli Szegénységi Jogi Központ (Southern Poverty Law Center) „Year in Hate” (Egy év gyűlöletben) jelentéséből az a megdöbbentő tény derül ki, mi szerint „hatalmasat emelkedett” az interneten a jobboldali hangok száma. „Egy jó része a Youtube-on történik, egy olyan időszakban, amikor országunk java menedékbe vonul, és a társadalmi távolmaradást gyakorolja. Ironikus módon ez nagyobb (elérési) lehetőséget biztosít ezeknek a személyeknek, mint amilyen átlagosan lenne” – fejtette ki Eric Ward, az SPLC anti-extrémizmus szakértője a kutatási eredményeiket. Ezenfelül Ward arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus miatt az ázsiaiakkal szembeni hangok is megerősödtek. Továbbá hozzátette, hogy szerintük felelőtlen és gyűlöletkeltő a COVID-19-es vírust kínai vírusnak nevezni. Ezzel pedig azt a felelőtlen liberális hozzáállást sugalmazza a szakértő, mely szerint nem kell tartanunk az ázsiaiaktól az ázsiai eredetű világjárvány alatt. Sőt, ha óvintézkedéseket teszünk ilyen alapon, akkor akár rasszisták is lehetünk. További érdekesség az a félrevezető logikai csavar, ami valamilyen veszélyként állítja be a jobboldali hangok megerősödését az interneten. Holott lehet, hogy valójában most egyenlítődött ki a jobboldali és a baloldali közösségi média felhasználók közötti aránya, ami a liberális véleményterror kedvelői számára érthetően aggasztó. Végezetül reméljük, hogy a függetlenobjektív kutatóintézet hamarosan megvizsgálja a fehér, heteroszexuális, keresztény férfiak elleni gyűlölet cselekmények gyakorivá válását is.

 

Felmentett az ügyészség egy rablással és rasszista indítékból elkövetett idős bántalmazással vádolt afroamerikai férfit San Franciscoban, „helyreállító igazságszolgáltatásra” hivatkozva – írja a San Francisco Chronicle. A helyi lap beszámolója szerint egy 68 éves, ázsiai férfit támadott meg és rabolt ki két afroamerikai férfi San Francisco utcáin. A vádat Chesa Boudin, kerületi ügyész képviselte az ügyben, akire az amerikai szocialista Jacobin magazin is csak úgy hivatkozik, hogy „szocialista és a forradalmárok gyermeke”. Ezenfelül említést kell tenni, hogy Boudin komolyan kampányolt a büntető törvénykönyv progresszív reformja mellett a kerületi ügyészi választáson. Ezt a progressziót láthatjuk a mostani esetben, amelyben felmentette Dwayne Garysont, akit rablással, idős bántalmazással, gyűlölet-bűncselekménnyel és a próbaidős szabadlábra helyezésének megsértésével vádoltak. Bár e bűncselekményekről videofelvétel is rendelkezésre állt a bizonyítékok között, a liberális ideológia iránt elkötelezett ügyész úgy döntött sokkal emberközpontúbb lenne, ha felmentené. Ezért felkereste a bántalmazott és kirabolt áldozatot, hogy megkérdezze egyetértene-e bántalmazói elleni helyreállító igazságszolgáltatás alkalmazásával. Az ázsiai férfi pedig pozitívan reagált a felvetésre, ezért Boudin kerületi ügyész ejtette a 20 éves, rasszista rabló elleni vádakat. E hősies tett révén pedig Garyson megmenekülhetett a letöltendő börtönbüntetéstől és a liberálisok igazságérzete sem sérült. Ezek után mi csak annyiban reménykedünk, hogy Boudin kerületi ügyész nem bánik ennyire kesztyűs kézzel, azokkal a szülőkkel, akik megtagadják a gyermekeik homoszexuális érzékenyítését.

Az újbeszél lehet az Egyesült Királyság új hivatalos nyelve

Egy közösségi médián megosztott videóval jelentette be az Egyesült Királyság belügyminisztériuma nemrégiben, hogy országukban gyűlölet-bűncselekmény másokat a külsőjük miatt sértegetni – írja a Caldron Pool. „Minden nap bántalmaznak minket kinézetünk miatt. Miért gondolják az emberek, hogy ez rendben van? Addig fogunk harcolni, amíg minden ember, aki másképp néz ki, szabadon mehet le az utcára, bejegyzést írhat az internetre és félelem nélkül élhet” – hallhatjuk a másfél perces videóban. Bár az intézkedés alapgondolata becsülendő miszerint, helytelen másokat a külsejük miatt inzultálni, viszont az ilyen kérdések jogi úton történő szabályozása helytelen. Ugyanis, ha egy alacsony fokú személyes sérelem miatt – amit egymás közt is meg tudnak oldani az emberek – jogi úton avatkozunk be az emberek életébe, akkor súlyosan korlátozzuk a szabadságukat. E konkrét esetben a szabad véleménynyilvánításhoz való jog sérülne súlyosan. Képzeljük el, hogy ha minden külsőre tett sértő észrevétel bűncselekménynek számít, akkor a kórosan túlsúlyos emberek bármikor feljelenthetnék orvosaikat, ha azok súlyukkal kapcsolatos egészségügyi tanácsokkal látják el őket. A belügyminisztérium bejelentő-kampányvideójának szövegezése pedig arra utal, hogy közeljövőben könnyen előfordulhatnak ilyen esetek is. „Senkit sem lenne szabad sértegetni és bántani azért, ahogy kinéz. Ha ezt teszed – az bűncselekmény” – hangzik el komoly szabadságjogi aggályokat felvető szabályozás reklámvideójában.

Nagy szomorúság töltötte el a Philadelphia Inquirer újságíróját, mikor keresztülsétált Philadelphia belvárosán és azt kellett látnia, hogy szinte minden üzlet bezárt a koronavírus-járvány miatt. Bár megérti és helyesnek tartja a helyi polgármester ezt az állapotot elrendelő intézkedéseit, de mégis úgy érzi, akaratlanul megbújik bennük a lappangó rasszizmus. „Nem ellenzem a polgármester intézkedését, szerintem is szükséges volt. Azonban azt hiszem, hogy az önkormányzatnak és a médiának a vírusra adott reakcióit átitatják a fehér kiváltságjogok” – írja Solomon Jones, a helyi lap újságírója. Jones később kifejti, hogy a városuk 25%-a él szegénységben, szegények többsége pedig fekete. Pénzügyi szempontból pedig rosszul érinti ezeket a kisebbségi családokat az üzletek bezárása, vagyis a városvezetés érzéketlen és olyan intézkedéseket hozott, amely szociológiailag predesztináltan faji alapon hátrányt okoz a fekete vállalkozóknak. Ez utóbbi állítását még egy Forbes által készített tényfeltáró cikk cáfolja, mely szerint Philadelphiában 2007 és 2017 között tízszer nagyobb mértékben növekedtek a kisebbségek által vezetett kis- és középvállalkozások, mint a kis- és középvállalkozások összes növekedése. Végül azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy Jones egy betű említést nem tesz a bezárások által érintett olyan vállalkozásokról, amelyeknek fehérek a tulajdonosai. Tehát nem tudja alátámasztani állítását miszerint, a vírusvédelmi intézkedések hátrányosabban érintik a feketéket. Továbbá ugyanez az ellentmondás igaz a szegény rétegen belüli faji eloszlással kapcsolatos állításairól is. Ne csüggedjünk azonban, mert végezetül sikerül tisztáznia ezen ellentmondásokat egy rendkívül meggyőző, függetlenobjektív érveléssel: „Persze ezeket a problémát nem látja az ember, ha csak a fehér előjogok lencséjén keresztül vizsgálja.

A Sunday Times-ban arról olvashatunk, hogy Gavin Rajah divattervező szerint a szájmaszkok újfajta szétszakítottságot képezhetnek társadalomban, ami egy újfajta rasszizmust. A változatosság kedvéért most nem az anti-ázsiai gyűlölet cselekményektől int minket óvva a liberális divattervező, hanem munkája során egy teljesen új formáját fedezte fel a rasszizmusnak: a nem faji alapú rasszizmust. Az Afrikai Divat Nemzetközi Divathetén jött erre rá: „A maszkok használata… szimbolikus volt, mert a maszkok lényege nem az, hogy minket védjenek, hanem elidegenítenek a körülötted lévő emberektől. El fog választani (a többi embertől). Ez egy új formája a rasszizmusnak.” Rajah azt is elmondta, hogy nem szerette volna, ha csak szép ruhákat hagy maga után örökségül: „Méltányolnunk kell a mellettünk és körülöttünk lévő emberek emberségét. És az ehhez fűződő jogoknak a bajnokai akarunk lenni.

A koronavírus-járvány miatt az érintett országok lakosainak legtöbb esetben azt javasolják a kormányok, hogy otthonukban, önkéntesen, maradjanak távol a társadalomtól. Egy ilyen társadalmi távolmaradást gyakorló hármassal készített interjút a Cut, New York-i, női magazin. A kevésbé liberális olvasóink számára meghökkentő lehet az interjú tartalma, ugyanis azt olvashatjuk, hogy Billy Procida, humorista a szerelmével, Megannal, és Megan másik romantikus partnerével Kyle-lal (álnév) tölti együtt az önkéntes karanténját. Procida arról mesélt, hogy szerelmének nem rég volt a születésnapja, amelyet szintén hárman ünnepeltek meg. A haladó hármaspár haladó módon tartotta meg a nagy ünnepet, ugyanis abból állt a napjuk, hogy filmeket néztek, illetve nem utolsó sorban marihuánás cigaretták kíséretében közösen szeretkeztek. A humorista elmondása szerint párja jól érezte magát a szülinapján, mert azt mondta, hogy „két olyan férfival volt körülvéve, akik szeretik”. Az interjú további részében arról számol be Procida, hogy ez a helyzet számára is új, de törekszik az udvariasságra és megpróbál alkalmazkodni. A cikkből az is kiderül, hogy Megan és Kyle körülbelül két és féléve van együtt, Procida pedig nagyjából 9 hónapja jár együtt a Megannal. A Cut kérdésére elárulta Procida, hogy egy kétszobás lakásban látja vendégül őt Megan és Kyle, a két férfi pedig alapvetően külön helyiségekben alszik és Megan szabadon dönthet, hogy melyikükkel tölti az estét. Végül a humorista elmondásából az derül ki, hogy hosszútávra tervez a poligám kapcsolatban és azt szeretné, hogy barátnője másik párja is megkedvelje őt. Ezért mindent megtesz, hogy megfeleljen Megan és Kyle elvárásainak.

Egy brit szülőpáros bepanaszolta 13 éves lányuk iskoláját, mert állításuk szerint a Hoe Valley Általános Iskola „kimosta a lányuk agyát, hogy a lányuk azt higgye transznemű – írta a Daily Mail. Ashleigh és Ged Barnett arról számoltak be, hogy lányukat tudtukon kívül, titokban járatta az általános iskolája transzradikalizáló képzésekre, ahol meggyőzték arról, hogy ő nem lány, hanem fiú. A Barnett szülők elmondták, hogy lányuk egész idáig nem mutatta a nemi diszfória jeleit. Sőt, novemberig úgy nézett ki és úgy viselkedett, mint bármelyik normális lány, azonban novemberre teljesen megváltozott a gyermekük. Rövidre vágatta a haját, nem hordott többé sminket, a testnevelés órákhoz a fiúöltözőben cserélte át a ruháit, és azt mondta úgy érzi rossz testbe született. Az egész hátterére nem is derült volna fény, hogyha egyszer véletlenül nem szólta volna el magát a lányuk tanárja mikor szülei más ügyben tettek látogatást az iskolában. Ekkora azonban elárulta a Hoe Valley Általános Iskola tanára, hogy a lányuk külön transznemű képzésekre jár az iskola LMBT csoportjának vezetőjéhez. Erről az LMBT csoportvezetőről később kiderült, hogy megfelelő képesítés nélkül tartja a félrevezető, transzbefolyásoló kurzusait. Ennek hatására a Barnett szülők azonnal több panasszal is éltek az iskolával szemben, köztük azért, hogy elmulasztották tájékoztatni őket lányuk traszneműségéről, illetve, hogy megfelelő képesítés hiányában képezték lányukat. „A 13-14 éves gyermekek – különösen a lányok – néha nincsenek kibékülve a testükkel pubertás korban. Ilyenkor nagyon sebezhetők” – mondta Ashleigh Barnett. Majd hozzátette, hogy ebben a korszakban elég csupán egy olyan ember, aki kellő határozottsággal propagálja a maga agendáját, hogy „nem a megfelelő testbe született”. Jane Davies, iskola igazgatója tagadta Barnették vádjait és arra hivatkozott, hogy a 13 éves lány már elég nagy ahhoz, hogy ilyen kérdésekben döntsön. A Hoe Valley Általános Iskola pedig minden tanulójának meg fogja védeni az ehhez fűződő jogát…