Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #17

„Használd ki a nem keresett, mégis megtalált drága időt”

Amerikában egy jobboldali beállítottságú akadémikusra nagyjából tíz baloldali/liberális jut. Azonban a koronavírus tombolásának idején is fontos, hogy megpróbáljuk a jelenség jó oldalát nézni. Andrea Widburg is ezt a hozzáállást fedezte fel Gordon Wysong „A koronavírus meg fogja menteni Amerikát”” című cikkében, amelyből kiemelt egy üde felvetést: a most kialakult helyzet csökkentheti az amerikai akadémiai szférát fojtogató baloldali befolyást. De mégis hogyan?

  • A járvány okozta károk kezelésére, valamint az egészségügyi-kutatási területre átcsoportosított összegekkel csökkenhet az akadémiai szféra szinte korlátlan mennyiségű adófizetői pénzekkel való kitömése. A hallgatók otthoni, online tanulása szintén csökkenti a rájuk nap mint nap ható lopakodó propagandát, amely az egyetemeken éri őket. Ha nem találkoznak minden nap a társadalmi rend felforgatásának gondolatával, például kisebb eséllyel válnak üvöltő férfigyűlölő feministákká az egyetemista korú fiatal lányok.
  • Mivel legtöbb érintett állam (helyesen) a saját gondjai megoldására koncentrál, csökkenhet az NGO-k külföldi finanszírozásának volumene is, ami szintén örvendetes hír azok számára, akik még tartják valamire a szuverenitás gondolatát. Nem titok, hogy gyakoriak a személyi összefonódások az egyetemen tanító liberális oktatók és az NGO-világ között. Különösen érdekes, hogy napjainkban mintha kevesebbeket érdekelne, hogy a képzelt társadalmi nemüknek megfelelően szóljanak hozzájuk. Lehetséges volna, hogy a genderlobbi álprobléma? Nem lesz több menstruációs kanapé a CEU-n? Őrület!
  • Alapvetően megfigyelhető a koronavírus globalizációt csökkentő hatása a világban. Az államok lezárják határaikat, és nagyon helyesen saját polgáraik jólétéért aggódnak elsődlegesen. Bár ellentmondásnak tűnik, de közelebb is hozhat minket egymáshoz a kényszerű bezártság.
  • A koronavírus keletkeztette helyzet napos oldalának meglátásáért azonban nem kell Amerikáig mennünk. „Ezek a hetek, hónapok egy új korszak kezdetét jelentik, hiszen a bezártságból biztosan egy új világba fogunk kilépni. Most van időnk erre felkészülni és kigondolni, hogy milyen is lesz ez az új világ!” – fogalmaz Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. „Használd ki a nem keresett és mégis megtalált drága időt!”