Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #22

„Itt a deglobalizálós vírus?”

A The Globalist oldalon jelent meg Andrés Ortega spanyol kutató írása a koronavírusnak a globalizációra gyakorolt hatásáról. Megjegyzi, hogy a mindössze két évtizede tartó 21. században ez immár a harmadik sokk, ami a globalizációt éri: az első a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás, a második a 2008-ban kezdődött gazdasági világválság volt. A szerző szerint azonban a közlekedés leállítása, a határok lezárása és a nemzetek „bezárkózása” nem megszűnteti a globalizációt, csupán átalakítja. Milyen tapasztalatokat gyűjthetünk a jelenlegi krízisből, és mi jöhet ezután?

  • A szerző megállapítása szerint a koronavírus járvány 4-in-1 sokkot jelent a világ számára: egyszerre emberi sokk, kínálat oldali sokk (ideértve a termelést is), kereslet oldali sokk (már csak a megnövekedett fogyasztás, felhalmozás miatt is) és minden jel arra mutat, hogy új gazdasági válságot is von maga után.
  • Nem tagadható, hogy a globalizáció jelentős mértékben hozzájárult a járvány terjedéséhez, elsősorban a sok utazás miatt. Mivel azonban a légi közlekedés gyakorlatilag szinte teljesen leállt, számos ágazat is érintett lett a beszerzési láncok befagyása miatt. A járvány tehát rávilágított, mennyire függünk egymástól gazdaságilag és sokakat rádöbbentett, hogy ezen változtatni kellene. A pandémia elmúltával feltehetően számos vállalat viheti majd „haza” a termelését, hogy a jövőben elkerüljenek egy hasonló helyzetet. Különösen igaz lehet ez az egészségügyi védőfelszerelések és eszközök előállítására.
  •