Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/15

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a rasszizmus ott üti fel a fejét, ahol a legkevésbé számítanánk rá. Legutóbb például a Metro fedezte fel, hogy a faji diszkrimináció a Szilícium-völgy latte-szürcsölgető, babzsákfotelben ücsörgő kommunájában is jelen van. Az angol lap újságírója 10 céget vizsgált, ezek közül azonban egyetlen egynek sem volt afroamerikai női programozója. És ami ennél is rosszabb, háromnak egyáltalán nem volt fekete programozója. Ez ugye már önmagában felveti a rasszizmus gyanúját, azonban a következmények ennél lényegesen súlyosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Amennyiben a programozók körében nincs meg ugyanis a megfelelő diverzitás, a nem elég sokszínű társaságtól az általuk kifejlesztett mesterséges intelligencia is eltanulhatja a rasszizmust. Ez a folyamat már meg is kezdődött. Bár nem is feltétlen tudunk róla, életünk telis-tele van rasszista gépekkel. Például vannak olyan szappanadagolók, amelyek nem adnak szappant, ha túl sötét kéz nyúl tisztítószerért. Ez bizony egy rasszista tervezési hiba. Ugyanilyen rasszisták azok a bankautomaták is, amelyek a sötétben nem ismerik fel a feketéket. Ezeket a gépeket persze fehér emberek tervezték és fehérek tesztelték, így a masinák is rasszisták lettek. Persze ez még egyszer a feketék javára is válhat. Ha a Skynet és a fellázadt gépek elkezdik gyilkolni az emberiséget az afroamerikaiak láthatatlan katonaként küzdhetnek John Connor oldalán a mesterséges intelligencia ellen a nem túl távoli jövőben.

Elképesztő fejlődésen ment keresztül a héten a kanadai haderő. Persze nem a tűzerőt, vagy a felszereltséget, hanem a valódi fejlődést: az egyenlőséget tekintve. A kanadai katonák ezután ugyanis csak gendersemleges névmással hivatkozhatnak egymásra a jelentéseikben a legújabb belső szabályzat-módosítás értelmében. Az észak-amerikai ország seregében innentől kezdve írásban nem lehet a he/she férfi és női személyes névmásokkal hivatkozni egymásra, hanem ehelyett csak a they/them használható mindenkire. A kanadai esélyegyenlőségről szóló törvény szerint a gender diverzitás támogatásának elengedhetetlen eleme, hogy az emberekre az általuk választott személyes névmásokkal hivatkozzanak, a kanadai haderő belső szabály-módosítása azonban az első olyan eset, amikor a választott személyes névmás helyett, a gendersemleges névmás élvez elsőbbséget. Ez ám az elrettentő erő! Kim Jong Un meg nagy hatótávolságú atomrakétákat tesztel, micsoda balfék. A világ nem erre halad, te buta diktátor!

Hősünk a héten egyértelműen Alyssa Milano. Ő az a színésznő, aki abban a híres filmben… abban a menő sorozatban… szóval a Bűbájos boszorkákban játszott, ám leginkább arról nevezetes, hogy a #MeToo mozgalom elindítója volt. A mozgalom célja többek között az volt, hogy támogassa a Brett Kavanaugh, jobboldali legfelsőbb bírósági bíróval szembeni hamis szexuális zaklatási vádakat – értesülhettünk a Reason konzervatív hírportál tudósításából. Milano ezért például több alkalommal „higgyünk a nőknek” feliratú táblával jelent meg a legfelsőbb bírósági bíró elleni tárgyalásokon. Most azonban, amikor az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét, Joe Bident gyanúsítják szexuális zaklatással, Milano a zaklatással vádolt politikus védelmére kelt. „Próbálok kétségbeesetten hátrébb lépni és objektíven hozzáállni ehhez az ügyhöz, mivel én tettem közzé a #MeToo tweetet több mint két éve. Sose gondolhattam, hogy ez olyan dologgá válhat, ami tönkretehet egy ártatlan férfit. Senki sem akarhatja, hogy ez történjen” – mondta a feminista színésznő. Biden minden bizonnyal ártatlan és a nők énekelték neki, hogy „hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy labamba”, az alelnök pedig lépre ment.

Sajnos nem minden fehér, heteroszexuális férfi olyan jóságos, mint Joe Biden. A legtöbbjük nélkül jobb hely lenne ez a világ – így gondolta ezt a Sony is, a cég ugyanis egy olyan új videójátékot fejleszt, amelyben a keresztény, fehér férfiak gyülekezete lesz a főellenség. Egy közösségi médiaoldalon az az információ látott napvilágot, hogy a Last of Us 2-ben (TLoU 2) az ellenségeink jó eséllyel homofób keresztények lesznek. A kalandjáték állítólag nem csak keresztényellenes lesz, hanem egy jókora dózis feminizmust és erős homoszexuális érzékenyítést is tartalmazni fog. A játék három főszereplő szerelmi háromszögével indul, amelyben Dina kegyeiért küzd majd egy férfi és egy női főszereplő. Miután azonban a férfi karaktert kiiktatják a történetből, színre lép a homofób, fehér férfiakból álló Seraphites keresztény vallási gyülekezet, akikkel le kell számolnia a leszbikus, feminista hősnőknek. Bár évtizedeket kellett várni rá, úgy tűnik, hogy ez lehet a válaszcsapás a japánok részéről az olyan amerikai filmtörténeti klasszikusért, mint az Amerikai ninja, vagy a Karatekölyök. Szép munka, Sony!

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy Kalifornia hogyan támogatja az illegális bevándorlókat a járvány idején, de arról is, hogy a bajor rendőrség fehér férfiak képével illusztrálja a bevándorlók által elkövetett nemierőszakot. Hírt adunk továbbá arról is, hogy Bernie Sanders hívei fellélegeztek: végre bevallhatják, hogy kommunisták.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos faji probléma, hogy kevés túl sok a fehérbőrű programozó és ezért a mesterséges intelligenciák eltanulják a rasszizmust – írja Nagy-Britannia legolvasottabb nyomtatott lapja, a Metro. Az oknyomozó szerint 2016-ban 10 kiválasztott szilícium-völgyi vállalkozásból, egyetlen egynek sem volt női afroamerikai programozója. Sőt, ami rosszabb, hogy ezek közül három vállalatnak egyáltalán nem voltak afroamerikai programozói. „Ha a szobákban nincs diverzitás, az azt jelenti, hogy a gépek eltanulják ugyanazokat a részrehajlásokat és belső előítéleteket, amelyek az őket fejlesztő többségében fehérbőrű programozókban is megvannak” – írja Natalie Morris, a cikket jegyző újságíró. Morris szerint a rasszizmus egyértelmű megnyilvánulása, hogy bizonyos vizuális érzékelésű automatáknak annál rosszabb az érzékelése minél sötétebb valakinek a bőre. Példaként egy olyan szappan adagolót említ, ami nem adott szappant, ha túl sötét volt használó keze. Ez egyértelműen nem egy rasszizmus probléma, hanem egy tervezési hiba, mert a mosdókba gyakran sötét, piszkos kézzel is megfordulhatnak emberek és a gép őket se szolgálta volna ki. A brit igazságügyi nyilvántartást elemző programok is rasszisták, amelyeket nyomozásoknál is használnak. Ugyanis ezek a programok a bűncselekmény elkövetői statisztikák alapján nagyobb valószínűséget adnak arra, hogy a rosszabb anyagi helyzetű bűnözők visszaesők legyenek. Sajnálatos módon pedig az Egyesült Királyságban több az anyagi problémákkal küzdő sötétbőrű ember, mint a fehér. Tehát egyértelműen látható, hogy ez esetben sincs szó rasszizmusról csupán kriminológiai és szociológiai adatokon alapuló valószínűség számítást végeznek a gépek. Ezek után Morris arra következtetésre jut, ha nem lesz több fekete bőrű programozó, akkor a hibás szappanadagolóktól egyenes út vezet a náci terminátorokig.

Egy közösségi médiaoldalon az az információ látott napvilágot, hogy a Last of Us 2-ben (TLoU 2) az ellenségeink jó eséllyel homofób keresztények lesznek – értesülhettünk VG24/7, neves brit videójáték hírportáltól. A világ top 3 videójáték hírportáljai között szereplő oldal információi szerint egy fejlesztő „közeli rokona” hozta nyilvánosságra az információt a 4Chan-bejegyzésben. A gamer sajtó szerint az információ valódiságát az a tény erősíti meg, hogy a bejegyzést a közzététele után azonnal töröltette a Last of Us 2 kiadója. A közösségi média bejegyzésből az is kiderült, hogy a kalandjáték nem csak keresztényellenes uszítást tartalmazna, hanem egy dózis feminizmust és erős homoszexuális érzékenyítést is. Ugyanis a játék három főszereplő szerelmi háromszögével indul, amelyben Dina kegyeiért küzdenek Jesse férfi- és Ellie női protagonistákként. A játék elején hamar el is tüntetik az összes pozitív férfi karaktert, így Jesset is, aminek köszönhetően egy leszbikus románcban teljesedhet ki Dina és Ellie kapcsolata. Ezt követően már nincsenek jó férfiak a játék világában, csak a fehér férfiakból álló Seraphites keresztény vallási gyülekezet, ami a liberális világlátásnak megfelelően homofób, amiért le kell számolni velük a leszbikus, feminista hősnőknek.

Nemcsak a baloldali politikusok, hanem az ő érdekeiket szolgáló függetlenobjektív civilszervezetek is arra törekednek, hogy a koronavírusra hivatkozva érvényesítsék kicsinyes politikai céljaikat. „Ha Covid-19 nem diszkriminál, akkor miért hallnak meg nagyobb arányban sötétbőrű emberek?” – hangzik el az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ALCU) témába vágó kérdésfelvetése. A baloldali civilszervezet szerint ugyanis a halálozási arányoknak csak és kifejezetten rasszista okai lehetnek. A szervezet szerint túl sok afroamerikai dolgozik olyan alacsony iskolai végzettséget igénylő „létfontosságú” állásokban, amelyekhez be kell járni a munkahelyre, mint a bolti eladó. Ezzel szemben azt preferálnák, ha lehetőség nyílna az afroamerikaiak számára magasabb képesítést igénylő munkaköröket betölteni. A következő probléma, hogy a Trump-adminisztráció szigorította a szociálislakásokra és lakástámogatásokra vonatkozó pályázati feltételeket, mert a korábban elítélt bűnözőket ugyanis kizárták. Bár az ALCU szerint ez esetben egy általánosan mindenkire érvényes szabálymódosításról van szó, mégis úgy vélik ez a rasszizmus egyik megnyilvánulása. Mivel állításuk szerint több a sötét bőrű amerikai bűnöző, mint a fehérbőrű, ezért nem fair a jelenlegi lakhatási szabályozás. A „céljait lobbizás útján érvényesítő pártatlan” szervezet kitér arra is, hogy szerintük rasszizmus, hogy az afroamerikaiakat elítélik és szankcionálják a szabálysértéseikért. Ugyanis szerintük a börtönök tisztasága erősen kifogásolható, a sötétbőrű rabok száma pedig magasabb, mint a fehéreké. E problémára pedig nincs más megoldás, mint hogy a rasszizmusra hivatkozva felmentsék az afroamerikaiakat a szabálysértések végrehajtása alól.
Nem játszhatod azt, hogy az amerikaiak pártja vagy, ha nem támogatod azokat a nőket, akik előlépnek a #MeToo történetükkel” – olvashatjuk Alyssa Milano színésznő két évvel ezelőtti Twitter-bejegyzését, amely elindította a #MeToo mozgalmat. A mozgalom akkori célja az volt, hogy támogassa a Brett Kavanaugh, jobboldali legfelsőbb bírósági bíróval szembeni hamis szexuális zaklatási vádakat – értesülhettünk a Reason konzervatív hírportál tudósításából. A sikertelen anti-republikánus, anti-Kavanaugh akció alatt a liberális színésznő azt is nagy erőkkel hirdette, hogy a szexuális zaklatási ügyekben a női vallomásokat feltétel nélkül el kell hinni. Ezért a Kavanaugh elleni boszorkányüldözés alatt is több alkalommal „higgyünk a nőknek” feliratú táblával jelent meg a legfelsőbb bírósági bíró elleni tárgyalásokon. Két évvel később azonban kiderült, hogy a nagy feminista Milanot valójában nem érdekli a szexuálisan zaklatott nők melletti kiállás, az eddigiek pedig csupán csak aljas politikai színjátékok voltak. Ugyanis most fordulta kocka: az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét, Joe Bident gyanúsítják szexuális zaklatással, Milano pedig a zaklatással vádolt Biden segítségére kelt, és a vád szerint zaklatott nőt támadja. „Próbálok kétségbeesetten hátrébb lépni és objektíven hozzáállni ehhez, mert én tettem közzé a #MeToo tweetet több mint két éve. Sose gondolhattam, hogy ez olyan dologgá válhat, ami tönkre tehet egy ártatlan férfit, nem igaz? Senki sem akarhatja, hogy ez történjen” – mondta a feminista színésznő. Félreértések tisztázása végett ezt nem a Kavanaugh elleni hamis vádak tisztázása után mondta Milano, hanem Obama volt alelnökének jelenleg is tisztázatlan zaklatási ügye kapcsán. Tehát a feminista hősnő azt a Joe Bident védi, akiről a Times magazin szerint is közismert, hogy „korábban több nő szólalt fel az ellen, mert kellemetlenül érezték magukat amiatt, hogy ölelgette, csókolgatta és fogdosta őket”.Letartóztattak egy 31 éves afrikai migránst, mert szexuálisan zaklatott egy 15 éves lányt. A bajorországi tartományi rendőrség úgy akarta eltusolni az elkövető migráns kilétét, hogy egy fehér férfit ábrázoló képet használtak illusztrációként a közleményhez – értesülhettünk a Voice of Europe hírportálról. A kiskorú elleni szexuális zaklatást egy Dachau–München vonatjáraton követte el a kelet-afrikai, eritreai származású migráns. A müncheni rendőrség tájékoztatása szerint a férfi a 15 éves lány mellé ült a vonaton és simogatni kezdte a lábait és megpróbálta megcsókolni a nemi szervénél. A német lány ellenállt ezért a ruhája alányúlva fogdosta az afrikai férfi és elvette a mobiltelefonját. A hatóságok végül elfogták a férfit. A tények ellenére azonban a bajorországi tartományi rendőrség egy másik nőt fogdosó, fehér férfit ábrázoló képet mellékelt az esetről készített közleményük mellé. Az ügy hatalmas tiltakozást váltott ki több közösségi média felhasználóból is, akik ellenezték a rendőrség torzítását. Sőt, volt köztük olyan, aki rámutatott, hogyha az elkövető fehér lett volna és sötétbőrű férfit használtak volna illusztrációként, az biztosan elfogadhatatlan lenne. Ennek ellenére nem érkezett bocsánatkérés, továbbá a felelős kilétére sem derült fény. „Köszönjük a rengeteg hosszászólást! A kommentjeiteket és a bennük szereplő véleményeket munkatársainkkal belsőleg megbeszéljük” – olvashattuk a bajorországi tartományi rendőrség reakcióját.

Újra beperelték azt a keresztény cukrászt, aki nem akart esküvői tortát sütni egy azonos nemű házaspárnak. A National Review információi szerint ezúttal azért indult ellene eljárás, mert megtagadta egy nemváltoztatási emlékünnepségre kért torta elkészítését. Jack Phillipset, a kolorádói cukrászt egy évvel ezelőtt felmentette az amerikai legfelsőbb bíróság a korábbi ügyeiben a vallási szabadságára hivatkozva. Tehát a bírói döntés szerint Phillips elutasíthatja a termékein való olyan üzenetek közvetítését, amelyek nem összeegyeztethetők a vallási nézeteivel. Ennek ellenére Autumn Scardina – a korábbi beperelője – most újra egy LMBT tematikájú finomságot rendelt tőle. Ezúttal egy „nemváltoztatási tortát” szeretett volna kolorádói transznő. Ahogy fentebb írtuk Phillips vallási jogaira hivatkozva megtagadta a torta elkészítését. Ezért Scardina és ügyvédje tovább folytatják az cukrász ellen megkezdett keresztényellenes hadjáratukat. „Scardina legfrissebb támadása egy újabb mindenre elszánt kísérlet arra, hogy Jack Phillipst zaklassa. És az az egyetlen részleten bukik meg, amelyik a legfontosabb: Jack kiszolgál mindenkit; azonban nem fejezhet ki minden üzenetet az egyedi tortáin keresztül” – foglalta össze az ügyet Jim Cambell, Phillips jogi képviselője.

Bernie Sanders szenátorról és támogatóiról már több olyan hangfelvétel és videó napvilágot látott, amelyeken a kommunista ideológiához való hűségükről tesznek tanúbizonyságot. Bár e lelepleződés nem volt elég a szocialista elnökjelölt visszalépéséhez, Sanders most mégis kiszállt az elnökjelöltségért folyó harcból, mert sorozatban több államot is elbukott Joe Bidennel szemben. Sanders politikai szövetségesei között azonban vannak olyan emberek, akik ezt egyfajta fellélegzésként élik meg, mert mostantól már nem kell demokratának álcázniuk magukat, hanem nyíltan kimondhatják, hogy ők szocialisták – értesülhettünk a Pluralisttól. „A jó oldalát nézve, most már elhagyhatom a miért jó a szocializmus tweetjeimből a demokrata jelzőt,” – írta Briahna Joy Gray, Bernie Sanders elnökjelölti kampányszóvivője. Tehát a szóvivőnő beismerte, amit eddig kézzel-lábbal tagadtak, hogy Sanders szenátornak és a támogatóinak többnyire semmi köze a demokrata értékekhez, hiszen ők csupán szocialisták. Voltak azonban olyanok, akik tovább mentek az egyszerű a szocialista coming outnál és egyenesen kijelentették: „Bernie kiesett, itt az anarchia ideje, elegem van a rendszerből.” A nem túlzottan meglepő, de a történelmet tekintve annál inkább abszurd vallomásokat többen is kommentálták. Talán Mark Dice médiaelemző ragadta meg legjobban közülük, aki azt reagálta, hogy „mindig is tudtunk a kommunista agendátokról”.

A kanadai katonák ezután csak gendersemleges névmással hivatkozhatnak egymásra a jelentéseikben a legújabb belsőszabályzat módosítás értelmében – írja a Post Millenial. Tehát a kanadai hadseregben írásban nem lehet a he/she férfi és női személyes névmásokkal hivatkozni egymásra, hanem ehelyett mostantól csak a they/them használható mindenkire. Paradox módon a katonákat biológiai nemüktől megfosztó intézkedés célja, hogy a gender diverzitást támogassa. „A CAF (kanadai haderő) új kulturális és normatív átalakulásának megfelelően a gender diverzitás és az ehhez kapcsolódó inkluzivitás támogatása érdekében (…) a belsőszabályzat- és irányelvalkotás is tükrözni fogja ezt az új valóságot, ahol a biológiai nem és a gender alapján történő diszkrimináció tilos a kanadai esélyegyenlőségi törvény értelmében (…)” – olvashatjuk haladó honvédelmi szabályzatban. Egyelőre nem tisztázott, hogy az új szabályozást megszegő katonákat milyen szankciók fenyegetik. Külön érdekes, hogy a kanadai esélyegyenlőségről szóló törvény szerint a gender diverzitás támogatásának elengedhetetlen eleme, hogy az emberekre az általuk választott személyes névmásokkal hivatkozzanak. Így a kanadai haderő belsőszabály módosítása az első olyan eset, amikor a választott személyes névmás helyett, a gendersemleges névmás élvez elsőbbséget.Kalifornia demokrata kormányzója bejelentette, hogy dolgoznak egy intézkedésen, amellyel anyagilag támogathatnák az illegális bevándorlókat – írja az Associated Press. Erre azért van szükség, mert az amerikai szövetségi kormány egy olyan gazdaságvédelmi csomagot szavazott meg, amely csak az amerikai polgároknak nyújt anyagi támogatást. Ezért Gavin Newsom kormányzó és emberei úgy döntöttek, hogy koronavírus-helyzet kezeléséhez az illegális migránsok támogatásával tudnak legtöbbet hozzáadni. „A kaliforniaiak szívükön viselik a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező lakosokat az államban. A mi államunk nem csak a szövetségi kormányra vár abban, hogy megtegye nekünk ezt” – mondta Gavin Newsom demokrata kormányzó. Bár a haladó kormányzó azt nyilatkozta, hogy minden kaliforniai szívügye az illegális bevándorlók anyagi támogatása, ennek ellenére többen akadtak, akik nemtetszésüket fejezték ki. „Ahogy Kalifornia jelenlegi állapotára nézek és a költségvetésére, egy kártyavárat látok, és ezzel a vírus által felerősített recesszióval, csak azt próbálom kitalálni, hogy honnan lesz erre pénz, (…) én úgy látom, hogy a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők támogatása egy luxuscikk” – nyilatkozta a John Moorlach kaliforniai szenátor.

A koronavírus-járványnak köszönhetően a hotelszobák államosításával végre progresszív módon oldhatnák meg a San francisco-i hajléktalanok lakhatási problémáit – írja a Reuters. San Franciscoban majdnem 10000 ember van, akik az utcán vagy hajléktalanszállókon laknak. Ezen emberek védelme érdekében a városvezetők úgy döntöttek, hogy szállodai szobát biztosítanának az emberek elkülönítésére, mert közösségeikben túl magas a fertőzési veszély. Az intézkedés következtében a San Francisco-i törvényalkotók 14000 szállodaszobát sajátítanának ki a hajléktalanok elszállásolására. Bár az intézkedések érthetők, mert a vírus ellen a szociális távolmaradás a leghatékonyabb védekezési mód, azonban érdemes figyelembe venni azt a felütést, amivel a nyugati liberális média ünnepelte ezt az intézkedést: „A koronavírus-krízis végre elkezdett valamit tenni, amit San Francisco városa éveken keresztül nem tudott elérni – szállást biztosítani az utcán lévő hajléktalanoknak, a jelenleg üresen álló hoteleket is használva”. Reméljük ezzel nem adnak új államosítási ötleteket San Francisco haladó városvezetésének, hogy végül a magántulajdon elbirtoklását tekintsék az univerzális megoldásnak.