Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #25

„Mi következik: Italexit, vagy széteső Unió?”

Francesco Giubeli olasz újságíró tollából nyerhetünk betekintést abba, milyen folyamatok zajlanak Olaszországban és az olasz néplélekben a koronavírus járvány hatására. A The American Conservative oldalon megjelent cikkében kifejti, hogy ismét felsejlik a kétsebességes Európa képe a mediterrán és az északi országok gazdasági válságkezelési ötletei között. A szerző felteszi a kritikus kérdést: mit tett az Európai Unió a koronavírus járvány idején Olaszország (vagy bármely más tagállam) megsegítéséért? Most, hogy nem csupán egy gazdasági, hanem egy egészségügyi és egy lélektani válsággal is szembe kell néznie az EU-nak, a szerző sorra veszi, hogy milyen lehetőségei vannak az európai együttműködésnek mindezek tükrében.

  • Míg a déli országok egyfajta „koronakötvény” bevezetését javasolják, addig az Angela Merkel által bemutatott gazdaságmentő terv az Európai Stabilitási Mechanizmusra (ESM) építene. A német kancellár által javasolt verzióval az a probléma, hogy egyfajta „pórázt” tenne az azt igénybe vevő országok „nyakába”, ahogy történt ez Görögországgal is a 2008-as gazdasági válság után. Így az Európai Központi Bank, az Európai Unió és az IMF „trojkája” határozná meg az adós országok gazdaságpolitikáját, elorozva a nemzeti szuverenitás egy részét.
  • Giubeli elmondása szerint az olaszok kiábrándultak az Európai Unióból, ami nem is csoda, hiszen az Európai Unió tíz napot jelölt ki arra, hogy megoldást találjanak a helyzetre… Tíz napot, miközben hónapok óta tart a járvány, és európaiak tízezrei estek már áldozatul a fertőzésnek.
  • Mára oda jutott az olasz társadalom, hogy ha most vasárnap szavazhatnának (online), az emberek több, mint 80%-a az Európai Unióból való kilépés mellett voksolna – írja a szerző. Nem csupán a jobboldaliak, hanem a baloldali és liberális szavazók is! Azonban ez nem ilyen egyszerű, egy „Brexit-típusú” népszavazás Olaszországban alkotmányellenes lenne.
  • Cikke végén a szerző aláhúzza: normál körülmények között elképzelhetetlen lenne egy Italexit népszavazás, a vírushelyzet azonban rendkívüli esemény, amely rendkívüli intézkedéseket is megkövetelhet. Továbbá emlékeztet: mindig ott a lehetőség, hogy még az olaszok kilépése előtt szétessen a rengeteg sebből vérző Európai Unió.
  •