Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #27

"Az egzisztenciális fenyegetésekről"

Az American Thinker konzervatív véleményoldalon jelent meg Jeffrey Folks cikke, melyben a világra leselkedő egzisztenciális veszélyekről értekezik. Folks szerint a mindenkori politikai baloldal folyamatosan katasztrófák vízióját és rémképeket tol az emberek elé, így befolyásolva őket, hogy mindig olyan dolgoktól rettegjenek, amelyek létezéséről a tudósok között is vita van. Mindeközben pedig elterelik az emberek figyelmét a valódi fenyegetésekről. A politikai baloldal több mint 50 éves taktikája, hogy rettentő veszélyek képét festi fel, hogy a már rettegő hangulatban, kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárok támogassák saját jogaik megnyirbálását és terheik további növelését.

  • Alexandria Ocasio-Cortez amerikai demokrata párti képviselő azt állítja: ha így folytatjuk, 2030-ra a bolygó teljesen elpusztul, és megszűnik az élet. Szerinte az egyetlen megoldás ennek megakadályozása érdekében a demokraták elnökjelöltjének megszavazása, és a „Green New Deal” csomag támogatása, amely teljesen leépítené az USA autó-, feldolgozó-, és energiaiparát, valamint gigantikus adókat vetne ki a vállalkozásokra és a keresetekre. Érdekes módon a magyarországi baloldali pártok is hasonló tervekkel álltak elő a klímaváltozás elleni fellépés jegyében.
  • A ’70-es évek Amerikájában rendkívül népszerű szerzőpáros, David és Anne Ehrlich könyve szerint a Föld csupán 8 milliárd embert képes eltartani, és amennyiben ezt megközelítjük, eljön a világvége. Egy napjainkban híres futurista, David A. Sinclair szerint Ehrlichék alulbecsülték a szennyezés mértékét, és valójában nem a népességnövekedés, hanem a hulladékkibocsátás okozza majd a világ végét. Sinclair odáig megy, hogy kifejti, az Egyesült Államokban még a szerzetesek is kétszer olyan szennyezően élnek, mint szabadna.
  • A liberális „jövőkutatók” szerint tehát mindenkit szabályozni és korlátozni kell. Azt is, hogy mekkora házunk lehet, milyen autóval járhatunk, milyen ruhát hordhatunk, mivel mehetünk dolgozni, mekkora családunk lehet, és természetesen bárki, aki megkérdőjelezi ezt a narratívát, az elítélendő. Azonban egy valami kimaradt az egyenletből: a liberális véleményvezérek valahogy sosem sorolják magukat az arctalan irányított tömeghez…
  • Ezen „haladó” liberális gondolatokat mélyen áthatja egy ismerős baloldali életérzés, az a lázálom, hogy mindent tudnak, minden felett állnak, és mindenen – még a természet felett is – uralkodni tudnak. Ugyanezzel a meggyőződéssel hitték elődeik is, hogy a kommunizmus még a folyók folyásirányát is képes megfordítani. És mi lett az eredménye?