Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #30

"Menekülés az összeomló birodalomból"

“Az a meglátásom, mely szerint az USA valami hasonlón megy keresztül, mint 1968 májusában, valószínűleg túl optimista volt” – kezdi sorait a The American Conservative vezető szerkesztője, Rod Dreher. Cikke bevezetőjében egy washingtoni ismerőséről ír, aki a jelenlegi zavargások hatására úgy döntött, elhagyja a várost. Dreher nem kínál kiutat, pusztán rögzíti a tényt: úgy tűnik, senki sem érdekelt a hagyományos amerikai civilizáció fenntartásában. Nekünk, közép-európaiaknak pedig lehet, hogy lassan komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogyan kezelnénk egy tömeges, konzervatív bevándorlást nyugatról.

  • Az ismerősnél az utolsó csepp az volt, amikor a szomszéd lány, akivel addig semmi konfliktusa nem volt, szidalmazni kezdte, amiért „nem támogatja kellőképpen a Black Lives Matter mozgalmat”. Dreher megjegyzi, hogy a gyerekek és fiatalok radikalizálódása országos jelenség – ahogy az Y generáció lassan átveszi a hatalmat a politikában, a médiában és a gazdaságban, már érezhetők a szélsőséges tendenciák. Ezek a tendenciák pedig csak erősödni fognak, ahogy a Z generáció is egyre aktívabban vesz részt a közéletben.
  • Ez is okozhatja azt a jelenséget, hogy egyre több amerikai, konzervatív világnézetű ember komolyan fontolgatja, hogy a visegrádi országok valamelyikébe költözzön, keresve a normalitás utolsó szigeteit. Ezt a jelenséget a brit születésű, Amerikát is megjárt Mark Bollobas példáján mutatja be, akit szülei magyar származása arra sarkalt, hogy hazánkban próbáljon szerencsét. Bollobas elmondása szerint mind Anglia, mind az USA feladta önmagát, és mélységes kulturális űr tátong ezekben az országokban. A társadalmak az összeomlás szélére sodródtak és nem hajlandóak semmit sem tenni önmaguk megmentéséért. Ezzel szemben ő mindennap hálás azért, hogy Magyarországon ébredhet fel.
  • Dreher párhuzamot lát aközött, ahogy a késői Római Birodalom intellektuális elitje feladta a birodalom felépítményének a védelmét, és ahogy az amerikai konzervatívok feladják az amerikai eszmék védelmét – olyannyira, hogy az ország elhagyásán gondolkodnak. „A birodalom omladozik, és ami a helyére jön, egész biztosan rosszabb lesz” – zárja cikkét Dreher.