Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #34

„A tudomány nem dönthet a transzszexuálisok jogairól”

„Ha társadalmi haladást szeretnénk, fontos megvizsgálnunk az olyan érzelmi töltettel bíró absztrakt fogalmakat, mint a tudományos igazság, kézzelfogható valóság és szólászabadság” – állítja Anne Fausto-Sterling, a gender tanulmányok professzora a Brown Egyetemen. Sterling előrebocsátja, hogy teljes mellszélességgel kiáll a transzneműek jogai mellett. Mint írja: „Tudományos” vizsgálódásai során arra jutott, hogy a tudomány nem adhat választ a gender témában felmerült kérdésekre.

  • A közelmúltig annak eldöntése, hogy a nemekkel kapcsolatban mi számít tudományos ténynek, biológusok és orvosok hatáskörébe tartozott. Manapság viszont politikai mozgalmak, aktivisták és a korábban páciensként kezelt emberek is próbálják alakítani, hogy mit tekint a szélesebb közvélemény tudományos célnak. Elmúlt már az az idő, amikor egészségügyi szakértők döntötték el, mit jelentenek az olyan fogalmak, mint a gender. Az aktivizmus felbomlasztotta a korábbi kényelmes szakmai konszenzust.
  • A szerző a posztmodern irányt követve lényegében a tudományt igyekszik dekonstruálni, lebontani úgy, ahogy a gendermozgalom tette az olyan fogalmakkal, mint a biológiai nem. Érvelésének lényege, hogy örökérvényű tudományos tények nincsenek, csak az van, amit az érdekeltek éppen éreznek, és az érdekeltek közül elsősorban magukra a transzszexuálisokra kell hallgatni.
  • Sokan a tudomány és a tudományellenesség konfliktusaként állítják be a gendervitát, mondván: a biológia a tudományos igazság, de egyesek ezt politikai célzattal tagadják. A tudományosság oldalán gyakran az X és Y kromoszómákra, valamint a nemzés és fogantatás biológiai folyamatára hivatkoznak. A szerző által megfogalmazott álláspont, mely szerint a szexuális fejlődés nem ennyire egyszerű, gyakran azt a reakciót váltja ki, hogy amit Fausto-Sterling mond, az nem tudomány, hanem politikai propaganda.
  • Záró soraiban Fausto-Sterling ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a mai világban a politikai aktivizmusnak legalább akkora szerepe van a tudományos tények alakításában, mint a szakértőknek. Azok az emberek, akiket korábbi tudományos konszenzus kezelésre utalt bizonytalan nemi identitásuk miatt, ma jogot formálnak arra, hogy hangjuk legalább olyan súllyal essen latba, mint az orvosoké és tudósoké.