Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #37

"A konzervatívoknak katedrálisokban kell gondolkodniuk"

Itxu Diaz spanyol újságíró cikkét közölte a The American Conservative, melyben a szerző a konzervatívokhoz intéz egy felhívást: „gondolkodjanak katedrálisokban”. Diaz felidézve olaszországi utazásait arról ír, hogy amerre csak járt, mindenből áradt az örökkévalóság érzése: a reneszánsz festmények, az évszázados templomok és a sok éven át tökéletesre fejlesztett receptek nem egy nap alatt készültek el. Minden az örökkévalóságra született, de legalábbis generációk számára készítették őket. Konzervatívnak lenni nem azt jelenti, hogy megnyerünk egy szócsatát az interneten, sokkal inkább azt, hogy valami maradandót alkotunk és őrzünk.

  • A „katedrálisban gondolkodás” a középkori építőmesterek mentalitására utal, akik minden nap rakták a köveket, akár úgy is, hogy tudták jól: nem fogják megérni a mű befejeztét, nem láthatják majd munkájuk égbenyúló gyümölcsét. Azt azonban érezték, hogy a jövő generáció csodálni fogja kezük munkáját. Ezt a gondolkodásmódot kell megértenünk és elsajátítanunk nekünk is, hogy ne emberi léptékekben gondolkodjunk és lássunk, hanem az örökkévalóságnak alkossunk.
  • Napjaink egyik uralkodó eszméje a progresszivizmus, amely minden korábbi intézményt és hagyományt fel akar rúgni, semmit sem tekint állandónak. A forradalmak korának számító XVIII. században gondolkodás nélkül ástak alá és töröltek el mindent, anélkül, hogy számba vették volna, hogy jó vagy rossz dolgot támadnak-e. Az új „isten” a sürgetés lett, az új paradigma az azonnaliság. A progresszivizmus a kezdetektől a változás istenítésén alapszik.
  • Konzervatívként a hivatásunk a megőrzés. A „jutalmunk” nem mindig jön azonnal, de a mi időérzékünket nem a gyorsan haladó másodpercmutató határozza meg, hanem az évszázados harangok lassan búgó, sokáig rezonáló kongása. A mi harcunk az örökkévalóságért, a hagyományért, az örökségért és a transzcendentálisért zajlik: az őszinteségnek nem jár le a szavatossága és a szabadság sosem fog kimenni a divatból. Tudjuk, hogy az őseink által ránk hagyott szépet és jót őrizzük a jövő generációinak.