Alapjogokért Központ

VILÁGFIGYELŐ #39

"Az eltörlés kultúrája: mi marad,
ha mindent betiltanak?"

„Elihu Yale, a Yale Egyetem alapítója rabszolgakereskedő volt. Megváltoztatja a Yale a nevét George Floyd Egyetemre?” – teszi fel a jogos kérdést Brian C. Joondeph véleménycikkében, amely az American Thinker oldalon jelent meg. Az „eltörlés kultúrája” (cancel culture) azt a jelenséget írja le, amikor közéleti szereplőket és cégeket támadnak, ha valami olyat mondtak vagy tettek, amit egyesek sértőnek találnak. Természetesen itt is érvényes a kettős mérce.

  • Az eltörlés kultúrája csak egy irányban működik, méghozzá egy beépített „politikai szűrő” mentén: ha az „elkövető” liberális, akkor szárazon megússza. Így történt ez a magukat feketére maszkírozó liberális politikusok esetében is: Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt és Virginia állam kormányzóját, Ralph Northamet senki sem akarta elűzni a politikából rasszizmusra hivatkozva. Vajon „száműzik” majd azokat a politikusokat, akik gyászbeszédet mondtak Robert Byrd szenátor, Ku Klux Klán vezető temetésén? Lévén, hogy Barack Obamáról és Joe Bidenről van szó, nem valószínű.
  • És így történt egyébként a napokban Magyarországon is, amikor a Demokratikus Koalíció politikusa, Újbuda polgármestere, László Imre lenyilatkozta, hogy Hitler megérdemelten lett 1938-ban az év embere. A baloldal ezt egy „nemisúgygondoltával” elintézte, hiszen, ha egy balliberális tesz ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, akkor azzal nincsen probléma. Nincs itt semmi látnivaló, ahogy szokás mondani.
  • Az önjelölt cenzorok George Floyd halála után ismét megtalálták a hangjukat és rögvest tisztogatásba kezdtek. Célpontjuk lett többek között az Elfújta a szél című klasszikus, de megindult a rendőrsorozatok cenzúrázása és a szobrok döntögetése is. A demokrata házelnököt, Nancy Pelosit például hirtelen elkezdték zavarni a Capitolium épületében található szobrok, amelyek mellett évtizedeken keresztül nyugodtan elsétált.
  • A legveszélyesebb követelésük azonban a rendőrség támogatásainak megvonása, sőt, a teljes rendőrség felszámolása. Ez a lépés totális anarchiába taszítaná az Egyesült Államokat. Az indok pedig nem több annál, mint hogy az egész rendőrség rasszista és rendszeresen követnek el túlkapásokat. Az anarchista liberálisok azt állítják, hogy minden fegyvertartó veszélyes, csak azért, mert van köztük néhány, akinek aljas szándékai vannak. Mindeközben, ha valaki csak megemlíti az iszlamista terrort, rasszistának és iszlamofóbnak bélyegzik az általánosítás miatt.
  • Ha az amerikai baloldal el akar törölni mindent, ami az amerikai kultúra és mindennapi élet része, a végén nem marad majd semmi. Talán éppen ez a céljuk, hiszen akkor kényük-kedvük szerint alakíthatnák visszamenőlegesen a történelmet. A szerző ezzel szemben úgy véli, éppen azért van szükségünk emlékeztetőkre a múlt sötét eseményeiről, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amiket elődeink.