Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2020/29

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a férfiak is képesek menstruálni, ugyanígy elkaphatják a méhnyakrákot is, annak ellenére, hogy nincs méhük. Pontosan így gondolta ezt az Egyesült Királyság vezető méhnyakrák segélyszervezete is a Jo’s Cervical Cancer Trust, közleményükben arról írtak, hogy  mindenkit szeretettel várnak méhnyakrák szűrésre, attól függetlenül valakinek van-e méhe vagy nincs.  Végre megvalósult a Brian élete klasszikusa is, a filmben ugyanis a férfi Loretta bár fizikailag nem tudott, jogot követelt arra, hogy szülhessen. Angliában ez ma már a valóság, gratulálunk.

Kalifornia ismét utat mutat a sok begyepesedett középkori konzervatívnak. Berkeley város közgyűlése ugyanis bejelentette, hogy miután az antirasszizmus jegyében sikerült megvonni a helyi rendőrségtől a támogatásokat, civilek kezébe adják a rendfenntartással kapcsolatos feladatokat. A haladó intézkedések révén a közúti ellenőrzéseket a város civil alkalmazottai fogják végrehajtani, hogy minél kevesebbszer, vagy egyáltalán ne legyenek „átvizsgálások és igazoltatások a kisebb fokú közúti kihágások esetében”, így kiküszöbölve a rendőrség rasszizmusát, mely folyamatosan vegzálja a fekete sofőröket. Ezen felül a rendőrség nagyon helyesen a továbbiakban nem intézkedhet a hajléktalanokkal és a mentális krízishelyzetekkel kapcsolatos segélyhívások kezelésében sem. Nyilvánvalóan a rendőrség helyett eljáró civilek teljesen más hozzáállást fognak majd tanúsítani és sikeres lesz a kísérlet, mely egészen biztosan nem fog a közbiztonság drasztikus romlásához vezetni.

Természetesen nem csak a rendőrséget kellene egészében megszüntetni, hanem Ilhan Omar amerikai demokrata politikus szerint a kapitalizmust is meg kellene dönteni. Továbbá újra kellene osztani a feketék között a fehérek által tulajdonolt ingatlanokat is. „Nem állhatunk meg az büntető igazságszolgáltatás reformjánál, vagy a rendőrségi reformnál. Azért harcolunk, hogy lebontsuk az elnyomó rendszereket az ingatlan piacon, az oktatásban, az egészségügyben, a munkaerőpiacon és a levegőben, amit belélegzünk” – fogalmazott a demokrata képviselőnő. Kár lenne azonban itt is megállni, be kéne vezetni rendesen a kommunizmust, nem csak ímmel-ámmal kisajátítgatni. Legyen minden a népé!

Hősünk a héten az a fekete kisfiú, aki pénzért cserébe engedélyt adott a fehér gyerekeknek arra, hogy retorzió nélkül használhassák a „néger”, „niga” és „nigger” szavakat. Nem használod a PC nyelvet? Akkor fizess – gondolhatta a kiskölyök. Rosszul, mert ezeket a tiltott szavakat semmilyen körülmények között sem szabad használni. Valószínűleg ezt a helytelen magatartást fehér nevelőszüleitől tanulhatta el, akik most úgy tesznek, mintha ők is értetlenül állnának az események előtt, holott nyilvánvaló a fehér felsőbbrendűség kiütközése, amelyet belenevelnek szegény fekete kisfiúba.

A feketék ellen elkövetett bűnök miatt napközbeni csendespihenőket követelnek afroamerikaiak, így győznék le „az alvásban jelenlévő rendszerszintű rasszizmust”. Fannie Sosa és Navild Acosta azért kezdeményezték a „fekete csendes pihenők” bevezetését, mert úgy gondolják, a fehérek sose engedték a feketéknek, hogy kipihenjék magukat. Állításuk szerint ugyanis többször „voltak úgy fáradtak, hogy az nem csak egyszerű kimerültség volt”, hanem egy “kifejezetten feketék és színesbőrűek számára ismerős generációkon átívelő kimerültséget tapasztaltak“. Kezdeményezésük lényege, hogy az afroamerikai rabszolgák sok évvel ezelőtti álmatlan éjszakáiért, a mai munkáltatóknak, iskoláknak és más intézményeknek, valamint a társadalomnak biztosítania kellene a feketék számára, hogy napközben bármikor nyugovóra térhessenek, ha fáradtnak érzik magukat. Tehát a több évszázados fekete nem-alvásért csendes pihenők formájában követelnek jóvátételt. Kevés.

Heti gyűjtésünkben továbbá arról is olvashatnak, hogy egy fekete embert miért csak fekete fényképész fotózhat, továbbá arról is, hogy miért fehér kiváltság a villásreggeli és arról is, hogy GIPHY megkezdte gifjei cenzúrázását.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Van még mit tanulnia az egyre haladóbb Vogue-nak, ugyanis a címlapjukon szereplő fekete tornásznőt, fekete fotográfus helyett egy leszbikus fotógráfussal fényképeztettek – írja a Huffington Post. Az említett tornásznő, Simone Biles amerikai olimpiai bajnok és világbajnok, akinek a címlapi szerepléséért joggal örül a progresszív olvasótábor. A fehér felsőbbrendűség azonban most sem tudta megállni, hogy ne rondítson bele egy ekkora haladó örömbe: bár magától értetődőnek kellett volna lennie, hogy egy afroamerikai modellt csak fekete fotós fényképezhet, a Vogue-nak mégis csak egy fehér leszbikusra futotta. Néhány nagyon komoly, hangadó twitteres kritikus hívta fel HuffPost figyelmét a hibára, e komoly kritikusok között feltűnt Morrigan McCarthy is, a New York Times nemzeti képszerkesztője. McCarthytól származik az a felvetés is, miszerint a divatmagazin majdhogynem bűncselekményt követett el azzal, hogy nem afroamerikai fotós fényképezte Bilest. “Imádom Simone Bilest és reszketek az örömtől, hogy a címlapra került… De utálom ezeket a fotókat. Utálom a színhőmérsékletet, utálom, hogy mennyire kiszámíthatóak, (…) és rendkívül utálom, hogy a Vogue nem törődött azzal, hogy egy fekete fotóst bízzanak meg” – írja Twitter-bejegyzésében a New York Times képszerkesztője. Hab a tortán, hogy a Vogue számára a diverzitás talán eredetileg is fontosabb volt, mert Annie Leibovitz – a fotósuk, akinek képességeivel elégedetlenek voltak az olvasók – vállaltan leszbikus.

A Pink News vezető nemzetközi homoszexuális hírportál szerint Albánia Európa leghaladóbb állama, mert betiltották a hermafroditaként született csecsemők diszfunkcionális nemi szervének az eltávolítását. Tehát egész pontosan arról van szó, hogy az interszexuális (köznyelvben hermafrodita – a szerk.) fejlődési rendellenességgel született csecsemők esetében ha csak az egyik nemhez tartozó nemi szervük funkcionál normálisan, az ilyen csökevényesen fejlődött nemi szervek nem szolgálnak semmilyen egészségügyi szükségletet, vagy élettani funkciót, azokat eltávolítják. Ellenben rendkívül károsak a gyermek mentális fejlődésére és egészségére. Ugyanis a nemi identitás kiskorban alakul ki, amely folyamatban a nemi szerveknek is fontos szerepe van. Viszont, ha a rendkívül haladó albán Egészségügyi Minisztérium módszerét követjük, vagyis meghagyjuk a hermafrodita gyermek funkcionális és diszfunkcionális nemi szervét is, az komoly személyiségfejlődési problémákhoz vezethet. Az ilyen gyermekeknek nem csak nem lesz kialakult nemi identitástudata, hanem akár a közösségük és a társadalom perifériájára is sodródhatnak, mert idegennek érzik magukat attól. Az ilyen élethelyzet pedig tovább növeli a különböző mentális megbetegedések kockázatát, mint a depresszió, szorongás és ezek következményeként az öngyilkosságra való hajlamot is. Mindennek ellenére az albán Egészségügyi Minisztérium úgy véli, hogy így teszi a legjobbat az interszexuális csecsemőkkel. Sőt, egy tiranai jogi segítségnyújtó civilszervezet szerint ezek csupán „szükségtelen, visszafordíthatatlan orvosi beavatkozások” és „szükségtelen kezelések”, amelyek sértették az érintetteket a személyes testi integritásukban. A jogvédő szervezet azonban megfeledkezik arról, hogy a minisztériumi döntés a tudományos és az orvosi szabadságot is sérti. Mivel egy tudományos kérdésben egy politikai szerv hozott döntést, ami erősen megkérdőjelezi, hogy minden rendben van-e a jogállamisággal Albániában.

Alan Cumming skót-amerikai homoszexuális színésznek a Guardian juttatta kifejezésre rendkívül elfogadó és előítéletektől mentes véleményét, miszerint a villásreggeli is egy fehér kiváltságjog. Cummingot arról kérdezték egy hosszú interjúban, hogy szokott-e otthon főzni, mikor a férjével, Grant Shaffer rajzművésszel Catskill Mountains-i otthonukban vannak. Az interjúban eredetileg a koronavírus-járvány miatti bezártságról kérdezték a színészt, amit talán ő is úgy érzett, hogy túlzottan normális mederben folyik. Ugyanis először csak férjével való homoszexuális kapcsolatát tudta reklámozni, amely során valószínűleg úgy érezhette ezzel még nem bizonyítja kellőképp a liberálisok iránti elkötelezettségét. Ezért kijelentette, hogy „utálom a villásreggelit, ez egy furcsa, lusta szokás, amiről a fehér kiváltságjogok jutnak eszembe. Viszont vasárnaponként szeretek vegán kolbászt, paradicsomos babbal készíteni”. Ezzel pedig egy interjúban pipálta ki az LMBT-identitását, az úgynevezett liberális antirasszista (valójában fehérellenes – a szerk.) nézeteit, illetve, hogy vegán étrendet követ (tehát feltehetőleg környezetbarát is – a szerk.). Reméljük sikeres volt a PR-interjú és ezzel a pedigree-vel már Cumming is szerephez juthat az inkluzív színtársulatokban annak ellenére, hogy fehér férfi.

Az anarchokommunista BLM mozgalom feléledésével Ilhan Omar amerikai demokrata politikus is egyre bátrabban hirdeti rasszista, kommunista nézeteit: a képviselő szerint meg kellene dönteni a kapitalista rendszert, és a fehérek magántulajdonában lévő ingatlanokat el kellene venni tőlük, majd újra elosztani a színesbőrűek lakosság között – értesülhettünk a Fox Newstól. „Nem állhatunk meg az büntető igazságszolgáltatás reformjánál, vagy a rendőrségi reformnál. Nem csak azért harcolunk, hogy az igazságszolgáltatási rendszerben bontsuk le az elnyomást. Azért harcolunk, hogy lebontsuk az elnyomó rendszereket az ingatlan piacon, az oktatásban, az egészségügyben, a munkaerőpiacon és a levegőben, amit belélegzünk” – fogalmazott a demokrata képviselőnő. Később hozzáfűzte, hogy „amíg a gazdasági és a politikai rendszer a profitot helyezi előtérbe, ahelyett, hogy figyelembe venné, kihez kerül a profit, és kiket zárnak ki abból, addig továbbra is csak fenntartjuk az egyenlőtlenségeket”. Mindezek után az ingatlanpiacon kialakult faji egyenlőtlenségekre megoldásként azt javasolta, hogy „ingyenesen kellene otthonokat biztosítani mindenki számára”. Továbbá megjegyezte, hogy a fehérek körében kétszer annyi embernek van otthona, mint az afroamerikai családoknak.

Az Egyesült Királyság vezető méhnyakrák segélyszervezete szerint bárkinek, nemtől függetlenül, lehet méhnyakrákja, és aki másként gondolja, az kirekesztő és transzfób – írja a Spectator. A szervezet annak kapcsán tette döbbenetes kijelentését, hogy elindult és népszerűvé vált az “#OnlyFemalesGetCervicalCancer” (#CsakNőknekLehetMéhnyakrákja) hashtag a Twitteren. “Tudjuk, hogy egy hashtag népszerűvé vált, amely a genderidentitással és méhnyakkal kapcsolatos egészségügyi problémákat vet fel. A Jonál biztosítani szeretnénk mindenkit, függetlenül attól, hogy van-e méhnyaka, hogy a nemi hovatartozásuktól függetlenül #SzűrőVizsgálatra mehetnek” – írta a Jo’s Cervical Cancer Trust méhnyakrák segélyszervezet. Minderről a világ egyik vezető homoszexuális hírportáljának újságírója is beszélt, aki szerint – természetesen – szintén bárkinek lehet méhnyakrákja. “Ami magába foglalja a transzférfiakat, a transzmaszkulin embereket, az interszexuális- és a nembináris személyeket, illetve néhány transznőt is, akik átestek a nemátalakító műtéten” – írja Vic Parson, a Pink News újságírója. Az abszurd helyzetet Matt Walsh konzervatív szerző foglalta össze legjobban, aki a következőket írta: “A tudománytagadókat gyakran azzal kritizáljuk, hogy a laposföld-hívőkhöz hasonlítjuk őket. De ez exponenciálisan rosszabb, mint laposföld-hívőnek lenni. Ez a legtudományellenesebb jelenség, amit a modern világ valaha látott. Lélegzetelállító mindezt látni.

Míg a közösségi médián meg lehet osztani fehérellenes rasszista gifeket, addig a magzati életet védő rövid képsorozatokat tiltja GIPHY gif archívum – értesülhettünk a Washington Examinertől. A neves hírportál által felfedezett jelenség azért különösen fontos, mert a GIPHY adatbázis szolgáltatja az olyan vezető közösségi média oldalak számára a gifeket, mint a Facebook, Instagram és a Twitter. Tehát nagyban tudják befolyásolni a mindennapi online kommunikációt és egy-egy rövid mozgóképsor (más néven gif) politikai alapú tiltása bizony a véleménynyilvánítás korlátozásának minősül a cég részéről. Ezúttal az történt, hogy a GIPHY engedélyezte, hogy az Instagrammon elérhető legyen egy “Némítsuk el a fehér embereket” (Mute White People) feliratú gif. Már az önmagában is kérdéseket vet fel, hogy egy ilyen rasszista, faji hovatartozás alapján uszító tartalom, hogy kerülhet fel az Instagramra. De később kiderült, hogy egy “Fizess a Fekete Nőknek” (Pay Black Women) feliratot tartalmazó gif is elérhető, szóval az Instagram politikai alapon, egyértelműen állástfoglalt a fehérellenes, rasszista BLM mozgalom mellett. Mindezek mellett pedig egy olyan neves kutatási és képzési központot, mint a Heritage Foundation, letiltottak és törölték az általuk közzétett gifet. Ugyanis a szervezet nem átallot magzatok és csecsemők életének védelmére buzdító és a kapitalizmust dicsérő gifeket közzétenni. Bár GIPHY később belátta, hogy ezzel hibát követtek el és visszaállították a Heritage Foundation fiókját, de az üzenetük egyszerű: csakis a radikális liberális és kommunista ideológiával összeegyeztethető tartalmakat lehet hozzájuk feltölteni.

A kaliforniai Berkeley város közgyűlése bejelentette, hogy miután a BLM mozgalom eredményeként megvonták a helyi rendőrségtől a támogatásokat, a civilek kezébe adják a közbiztonsággal kapcsolatos feladatokat – írja a U.S. News hírügynökség. A rendeletcsomag részeként a közúti ellenőrzéseket a város civil alkalmazottai fogják végrehajtani. Az Egyesült Államokban elsőként bevezetett intézkedés célja, hogy “biztosítson egy faji igazságossági szűrőt, amely a közlekedési rendfenntartásban“, illetve, hogy minél kevesebbszer, vagy egyáltalán ne legyenek “átvizsgálások és igazoltatások a kisebb fokú közúti kihágások esetében“. A liberális közgyűléstagok javaslatait magába foglaló rendeletcsomagot végül a város polgármestere nyújtotta be. Indoklásuk szerint minderre azért van szükség, mert a rendőrök rasszista indíttatásból szigorúbban ellenőrzik a színesbőrű sofőröket, ami meglehetősen sok kellemetlenséget okoz az igazoltatott személyeknek. Ehelyett jobb lenne, ha rendőrség kevésbé aktívan tenne a közbiztonságért és inkább civilek végeznék a rendőrök szakmai feladatait. Magyarán a végrehajtási ág szakemberállománynak a felhígításával és az ellenőrzések és büntetések számának csökkentésére törekednek arra, hogy kevésbé tűnjenek rasszistának, még akkor is, ha ez a közbiztonsági romlásával jár együtt. Továbbá a felelőtlen rendelkezések részeként kivonnák a rendőrséget a hajléktalanokkal és a mentális krízishelyzetekkel kapcsolatos segélyhívások kezeléséből is. Többen vannak azonban, akik nem ujjonganak a Berkeleyben kialakult abszurd helyzet miatt. Mark Cronin például a Los Angeles-i Rendőrvédő Liga (Los Angeles Police Protective League) nevezetű szakszervezet igazgatója a következő kritikát fogalmazta meg: “Amit Berkeleyben csinálnak, az őrültség. Úgy gondolom, hogy ez egy hatalmas társadalmi kísérlet, ami el fog bukni, és sajnos hosszú időbe fog telni mire a közúti balesetek és elhalálozások exponenciálisan megemelkednek (arra a szintre, hogy felismerjék a problémát).

Börtönbüntetésre ítéltek egy 54 éves transznőt (vagyis férfit, aki nőnek képzeli magát – a szerk.), mert kórházi kezelése alatt az intézmény wifijéről nézett gyermekpornót az ágyából – a rendőrség azonban nem tudja eldönteni, hogy férfi vagy női börtönbe küldjék-e – írja a Daily Mail. Sőt, Julie Marshall laptopján találtak további 80,000 kiskorúakat ábrázoló pornófelvételt, illetve háromszor is bűnösnek vallotta magát ilyet képek készítésével kapcsolatban. A transznő 14 éven keresztül folytatta a fentebb felsorolt bűncselekményeket, most pedig azért aggódik a Prestoni Korona Bíróság, hogyha férfi börtönben kellene eltöltenie büntetését, akkor szexuális zaklatások fenyegetnék. Bár Simon Newell, a bíró is úgy ítélte, hogy a bűncselekmények nagyon súlyosak, ezért azonnal letartóztatásba kell helyezni Marshallt, viszont arról nem mert dönteni, hogy egész pontosan hová is zárják az elkövetőt. Így Newell bíró arra jutott, hogy a legjobb, ha a brit Belügyminisztériumhoz és az Országos Büntetés Végrehajtáshoz fordul a fogós LMBTQ-kérdéssel, nehogy a végén még transzfóbnak kiáltsák ki. Angliában és Walesben egyébként már 2016 óta lehetősége van arra a magukat nőnek képzelő férfiaknak, hogy női börtönben legyenek rabok. Ennek ellenére mégis volt már olyan korábbi helyzet, amikor egy elítélt bűnözőt transzidentitása miatt engedtek szabadon, mert nem tudták milyen nemű börtönben kellene elhegyezni.

Egy kétségbe esett fehér nevelőszülő azzal a problémával kereste meg a Slate magazin nevelési tanácsadási rovatát, hogy az örökbefogadott, afroamerikai gyermeke úgy nevezett “niggerezési jogosítványokat” (angolul N-word passes) adott el a fehér ismerőseinek. Magyarán pénzért cserébe engedélyt adott a fehér gyerekeknek arra, hogy retorzió nélkül használhassák a néger, niga és nigger szavakat. A liberális szülő nem érti, hogy történhetett ez, ugyanis a szintén fehér párjával már több alkalommal beszéltek a gyermekükkel a faji igazságtalanságról, a rasszizmusról, a rendszerszintű elnyomásról, és a saját fehér privilégiumaikról. Ezek után nem teljesen értjük a szülő rácsodálkozását, hogy gyermekük miért ne gondolná, hogy a fehér elnyomó emberek pénzzel és egyéb javakkal tartoznak neki. Hiszen nem csak a kis Martin számára magától értetődő lépés, hogy pénzt követeljen a fehérektől eredendő rasszizmusuk miatt, hanem maguk BLM mozgalom vezetőinek is ez volt az első gondolata, mikor komolyabb támogatottságot nyertek. Ezt a liberális média állócsillagaként tündöklő Slate szerkesztője is megerősíti, aki azt írja, “egyáltalán nem meglepő, hogy egy fekete gyerek úgy érezte, fel van jogosítva arra, hogy kedve szerint használhassa a(z N-betűs) szót“. Ezenfelül a nevelési tanácsadási rovat szerkesztője azt javasolja a gyermek megbüntetésén gondolkodó szülőnek, hogy a retorziókat felejtse el. Sőt, szégyellje magát, hogy eszébe jutna ezért megbüntetni a gyereket, inkább maradjon ki ebből és hívjon segítségül egy fekete felnőttet, aki tényleg illetékes. Tehát az eset is csak az bizonyítja, hogy legyen bármilyen liberális és elfogadó egy fehér ember, akkor is jelen van benne a lappangó fehér felsőbbrendűség.


Napközbeni fekete csendes pihenőkkel győznék le az afroamerikaiak “az alvásban jelenlévő rendszerszintű rasszizmust” – írja a Vogue magazin. Fannie Sosa és Navild Acosta azért kezdeményezték a “fekete csendes pihenők” bevezetését, mert úgy gondolják, a fehérek sose engedték a feketéknek, hogy kipihenjék magukat. Ez alatt valószínűleg az afroamerikai rabszolgák sanyarú életkörülményeinek napjainkba történő genetikus továbbörökítésére gondolhatnak. Mindezt azzal támasztják alá, hogy elmondásuk szerint többször “voltak úgy fáradtak, hogy az nem csak egyszerű kimerültség volt“, hanem egy “kifejezetten feketék és színesbőrűek számára ismerős generációkon átívelő kimerültséget tapasztaltak“. Tehát a több évszázados fekete nem-alvásért csendes pihenők formájában követelnek jóvátételt. Kezdeményezésük lényege, hogy az afroamerikai rabszolgák sok évvel ezelőtti álmatlan éjszakáiért, ma a munkáltatóknak, iskoláknak, egyéb intézményeknek és a társadalomnak biztosítania kellene a feketék számára, hogy napközben bármikor nyugovóra térhessenek, ha fáradtnak érzik magukat. “A pihenéssel kapcsolatos párbeszéd kifejezetten helyén való, most, hogy az emberek utcára vonulnak, hogy azt mondhassák a fekete életek számítanak. Ha feketéknek továbbra is az emberségükért kell harcolniuk, hogyan tudnának pihenni, miközben arra gondolnak, hogy veszély fenyegetheti őket” – fejtette ki a fekete csendes pihenők melletti végső érvét a Vogue.