Alapjogokért Központ

POLITIKAI NGO-K BEFOLYÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG MUNKÁJÁRA

Az Európai Bizottság feladata, hogy független intézményként, pártatlanul, az uniós tagállamok és az európai állampolgárok érdekeinek megfelelően végezze jogalkotási és politikai tevékenységét. Ebben a szellemben kell eljárniuk az Európai Bizottság tagjainak, a biztosoknak is. Az Alapjogokért Központ európai uniós kutatócsoportjának elemzése azt vizsgálta, hogy mely nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) igyekeznek befolyásolni az Európai Bizottság politikai és jogszabály-előkészítő munkáját. Az elemzés bemutatja, hogy adott szakterületen – migráció, gender-kérdések, emberi jogok – mely NGO-k voltak a legaktívabbak az uniós biztosok és kabinettagjaik befolyásolásában. A vizsgált NGO-k kapcsán áttekintjük, hogy mennyi európai uniós forrást kapnak az uniós intézményektől. Bemutatjuk, hogy korábbi balliberális politikusok hogyan kapnak szerepet a brüsszeli NGO-k vezetésében, hogy aztán kvázi-független szereplőként befolyásolják az uniós döntéshozatalt és közvéleményt. Végül egy konkrét példa kapcsán arra is rámutatunk, hogy hogyan épül be a politikai NGO-k álláspontja az uniós biztosok tevékenységébe, kommunikációjába.

Az elemzés keretében az Európai Bizottság Átláthatósági Nyilvántartásából kinyert adatok segítségével a progresszív politikai agenda pillérjeit képező szakterületeket vizsgáltunk meg: a migráció, a gender-kérdések, valamint az emberi jogok területét. Az elemzés első lépéseként 42 NGO-t választottunk ki az Európai Bizottság Átláthatósági Nyilvántartásából. Ezen szervezetek 2014-2020 között 1161 lobbitalálkozót bonyolítottak le.

A lobbitalálkozók elemzésének egyik fő következtetése, hogy a legbefolyásosabb NGO-k nem az Európai Bizottság hivatalos társadalmi vitájának folyamatában mondják el véleményüket, javaslataikat: álláspontjukat inkább személyes találkozókon közlik, ahol a megbeszélések konkrét tartalma rejtve maradhat.

A teljes dokumentum a Letöltés gombra kattintva olvasható.