Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/05

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a világnak égető szüksége van egy igazi homoszexuális szuperhősre. A Marvel nem is tétlenkedett soká. Mi az ott az égen? Egy madár? Egy repülő? Nem! Ő Phastos, az LMBTQ szuperhős!  Phastos ráadásul nem csak meleg, hanem boldog szivárványcsaládban él, házasságban férjével és gyerekükkel. A Marvel ráadásul mindent megtett azért, hogy a homoszexuális párt a nekik kijáró tisztelettel mutassák be, ugyanis a sorozatokban és filmekben nem tűnnek fel kellően pozitív színben az LMBTQ emberek. Éppen ezért ideje volt, hogy végre valaki megtestesítse: a homoszexuálisok a földöntúli jóságot képviselik gonosz világunkban. Phastos férjét ráadásul az arab származású, muszlim Haaz Sleiman játssza. Csak remélni tudjuk, hogy egyszer eljön az az idő, amikor maga a szuperhős lesz muzulmán-homoszexuális, azonban úgy látszik, a Marvel még nem volt annyira bátor, hogy meglépje ezt.  

Minden egyes mosogatással egy kicsit közelebb kerül a Föld bolygó a totális ökológiai megsemmisüléshez. A mosogatással rengeteg vizet pazarlunk el, vegyszerekkel szennyezzük vizeinket, a mosogatószerek pedig tele vannak olyan összetevőkkel, melyek hozzájárulnak az algák elburjánzásához, nem mellesleg károsak is a halakra. Éppen ezért most az egyszer követni kellene a férfiak példáját, akik egyáltalán nem veszik a fáradtságot a mosogatásra. Különben Gréta nagyon szomorú lesz.  

Végre rendőrkézre került a Capitolium ostromának vezére, a búsójelmezbe öltözött, tetovált, félmeztelen QAnon sámán, Jacob Chansley. Az amerikai népnek tehát nem kell tőle már a jövőben tartania. A sámán azonban kizárólag egészséges ételen él, méghozzá olyannyira, hogy a washingtoni börtönben eltöltött kilenc nap alatt, az ügyvédei szerint nem is evett semmit, emiatt pedig tíz kilót fogyott.  Az amerikai bíróság sajnálatos mód gyorsan közbelépett és véget vetett az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított elleni embertelen bánásmódnak, ugyanis az emberi jogok még egy ilyen utolsó alakot is megilletnek. Szomorú.

Súlyos rasszizmusról tesz tanúbizonyságot az, aki képtelen kiejteni az afrikai emberek nevét. Sarah Oluwatosin Antinuke Bakare szerint ugyanis van, akinek maradandó lelki sérüléseket lehet okozni azzal, ha rosszul ejtjük ki a nevét. Ráadásul a gyerekek képesek gúnyt űzni a nehezen kiejthető kicsik nevéből. Ez pedig nem egyszerű gyerekcsíny, hanem a rasszizmus melegágya, ami ellen minden eszközökkel fel kell lépni.

Az elavult, elnyomó, rasszista börtönrendszer nemhogy visszafogná a bűnözést, hanem annak növekedéséhez vezet – gondolom ezzel nem mondtunk újdonságot. Éppen ezért ideje lenne felszámolni a teljes büntetésvégrehajtási rendszert, és lecserélni azt az áldozatok kárpótlására. Azonban kivételek természetesen mindig akadnak. Ez az eljárás természetesen nem vonatkozna a capitoliumi tüntetőkre, akik olyan bűnöket követtek el, melyekre még nem volt példa Amerika történelmében. Nekik természetesen fenn kellene tartani a büntetőtelepeket, hely pedig bőven jutna számukra. Win-win.  

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy miért képviselik a mozaikszavak a fehér felsőbbrendűséget, továbbá arról, hogy hogyan jártak pórul a torontói humoristák, valamint a „SOPHIE” nevű jelenségről is szót ejtünk.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Már egy ideje tudjuk, hogy Eternals (magyar címe Örökkévalók – a szerk.) címmel érkezik az első olyan Marvel-film, melynek egyik szuperhőse vállaltan homoszexuális. Erről árult most el többet Haaz Sleiman, libanoni származású amerikai színész, aki Phastos (ejtsd: „Fasztosz”) férjét játssza. Sleiman – aki maga is homoszexuális – szerint az LGBTQIXYZ+ nézők rendkívül büszkék lesznek a produkcióra, hiszen – elmondása szerint – a Marvel mindent megtett, hogy a homoszexuális párt a nekik kijáró tisztelettel mutassák be. Ebből a „tiszteletből” nyilván az sem maradhatott ki, hogy a két férfi karakter gyermeket neveljen. Azonban a homoszexuális szülők 2021-ben már témának nem eléggé haladó, ezért természetesen, egy roppant megható jelenetben elcsattan az első szuper-homo csók is, feltehetőleg nagytotálban. Az interjúban Sleiman azt is elmondja, hogy örült volna, ha ő játszhatja Phastos szerepét, mert alig várja, hogy végre egy homoszexuális, arab, muszlim színész játsszon szuperhőst.

A Hollywood in TOTO számolt be arról az érdekes esetről, mely főszereplőinek sikerült saját kardjukba dőlniük. A Sketchersons nevű csoport még 2020 nyarán ült fel a Black Lives Matter-vonatra, amikor egy Facebook-posztban megkövezték magukat, amiért 16 éves fennállásuk során 86 tagjuk közül mindössze tíz volt színesbőrű. Mint írták, csoportjuk a fehér felsőbbrendűségre épült rendszerben vált sikeressé, így bűnösnek érzik magukat. Ezután ennyiben is maradt a dolog, amíg január 25-én egy kiegészítéssel ismét meg nem osztották az eredeti bejegyzést. Ekkor elnézést kértek, amiért a túlnyomóan fehér társulat önkényesen váltott jegyet a már említett BLM-vonatra. Kiderült ugyanis, hogy csak a fehér tagok mániája volt a BLM, a színesbőrű tagok ezt nemhogy nem igényelték, de kifejezetten ellene voltak. Ezután ígéretet tettek, hogy a járványhelyzetet követően sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a „marginalizált csoportok védelmére és megjelenítésére”. Összefoglalva: az elvakult fehér liberálisok rákényszerítették színesbőrű társaikra a baloldali látványcirkuszt, majd amikor ez kiderült, megígérték, hogy még több kisebbség-szerepeltetést fognak véghez vinni – az érintettek egyértelmű tiltakozása ellenére. Megnyugtató azonban, hogy a humoristák legalább elfogadóak, toleránsak, és mindig más érdekét helyezik a maguké elé. Hiába, ilyenek ezek a haladárok.

A „TOI 1338 b” nem különösebben kellemesen csengő név, még akkor sem, ha egy naprendszeren kívüli bolygóról van szó. Első hallásra abban sincs semmi kivetnivaló, hogy egyesek szeretnének új nevet adni neki: SOPHIE. Kicsit talán furcsa a csupa nagybetű, de erre is van magyarázat: „SOPHIE egy kiemelkedően befolyásos énekes, dalszövegíró és producer volt, aki komoly inspirációt jelentett az LMBTQIA+ közösség számára” – olvashatjuk a névváltoztatást kérő petícióban. Egy pillanatra tegyük túl magunkat azon, hogy megint újabb betűkkel bővült a mozaik, és ez kezd teljesen követhetetlenné válni. Tegyük fel inkább azt a kérdést, hogy mégis mi köze lehet egy transgender zenésznek egy naprendszeren kívüli égitesthez? Nos, SOPHIE nemrég vesztette életét, mégpedig úgy, hogy egy éjszaka gondolt egyet, és felmászott egy athéni ház tetejére teliholdat nézni. Ezután sajnálatos módon leesett a létráról, ezért akarják elnevezni róla az ominózus holdat.Cikkeinkben már többször számoltunk be a San Francisco-i tankerület (SFUSD – San Francisco Unified School District) felsötétült, rendkívül haladó intézkedéseiről. Most ismét találtak egy területet, ahol van hova fejlődniük – írta meg a Reason. Mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy ez a terület a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása, a tanulók étkeztetése, vagy sporttevékenységek szervezése, le kell szögezzük, hogy ezeknél sokkal fontosabb dologról van szó. Az elmúlt időszakban Magyarországon is tapasztaltuk, hogy a haladó oldal milyen érzékeny a művészeti képzéseket illetően. Ez természetesen az Egyesült Államokban sincs máshogy. Ezért – hogy garantálják a művészeti oktatás fehér felsőbbrendűségtől való megtisztítását – átnevezik azt. Így a VAPA (Visual and Performing Arts – Vizuális és Előadóművészetek) intézete mostantól SFUSD Arts Department (SFUSD Művészeti Intézet) néven fog futni. Mint azt a tankerület közölte: „előtérbe helyezik az antirasszista művészeti képzést”, mivel szerintük a mozaikszavak a „fehér felsőbbrendűség kultúrájának kreálmányai.” Az sajnos nem derül ki az érvelésből, hogy a betűszavak miért sugározzák a fehér felsőbbrendűséget, de valószínűleg az lehetett a mögöttes gondolat, hogy a nem fehér szülők egészen egyszerűen nem értik, hogyan működik ez a nyelvi eszköz. Magyarul: a liberális oktatási szakemberek szerint a színes bőrű emberek olyan buták, hogy nem értik meg a mozaikszavakat.

San Franciscoban nem csupán a tankerület vezetősége élvezi, hogy ideológiai nézeteit az altalános iskolás gyerekekre erőlteti, hanem a dolgozó pedagógusok is. Eme szórakozásának hódolt Ingrid Seyer-Ochi is, amikor valamely klasszikus irodalmi mű elemzése helyett Bernie Sanders vermonti szenátor öltözékének elemzését várta a diákoktól. A sok kritikát kapott „szett” egy barna Burton síkabátból és kötött gyapjúkesztyűkből állt. Való igaz, hogy egy elnök beiktatásán ilyen viseletben megjelenni nem tanúskodik túl sok ízlésről, vagy jómodorról, de azért Seyer-Ochi következtetése enyhén meredek. A diákoktól elvárt megoldás szerint Sanders azért öltözhetett így, mert tanult, gazdag, fehér, férfi, tehát megengedhet magának ilyesfajta modortalanságot. A tanárnő érvelése szerint viszont az, aki nem gazdag, fehér férfi, az nem engedhet meg magának ilyen divatmerényletet. Kiderült persze, hogy ez nem az első alkalom volt, amikor a vérben forgó szemű, toleráns, elfogadó tanárnő aktuálpolitikával támadta le a rábízott gyerekeket. Korábban a január 6-i capitoliumi tüntetésekről kellett képeket elemezniük a nebulóknak. Az nyilván magától értetődő, hogy ezeken a képeken is a fehér felsőbbrendűséget, privilégiumot, és a fehér férfiak agresszív elnyomását kellett felismerniük a diákoknak. Fontos, hogy a haladó baloldal mindig kiáll az értéksemleges és kompetenciaelvű oktatás mellett. Ismerjük el ezt a törekvést!Önök, kedves háziasszonyok nem is tudják, de minden mosogatással egy kicsit közelebb hozzák a totális ökológiai katasztrófát. Először is ott a vízpazarlás kérdése. Önök rendszeresen nyitva hagyják a csapot mosogatás közben, ne is tagadják! Másodszor, a vegyszerek. Tudták Önök, hogy a mosogatószerek tele vannak olyan összetevőkkel, melyek hozzájárulnak az algák elburjánzásához és károsak a halakra? Na, ugye, hogy nem tudták! Mert Önök nem eléggé környezettudatosok és hajlamosak az alapján dönteni, hogy melyik márka tisztít a legjobban, vagy fér bele leginkább a családi költségvetésbe. Tessék kérem órákat eltölteni az interneten, és rákeresni minden egyes összetevőre, minden egyes mosogatószer esetében, és ez alapján választani.  Természetesen az uraknak mindez jó hír, hiszen kiderült, hogy egy dologban haladóbbak párjaiknál: eleve nem mosogatnak.

Súlyos rasszizmusról tesz tanúbizonyságot az, aki képtelen kiejteni az afrikai emberek nevét, írja Sarah Oluwatosin Antinuke Bakare, aki nevének kiejtéséhez ezúton kívánunk sok sikert minden kedves haladár olvasónknak. Természetesen van logika abban, hogy az emberek nevét illik komolyan venni, és Sarah jó pár okot is felsorol, hogy miért: a keresztneveken a szülők sokat gondolkoztak, és számos kultúrában ezeket, úgy választják meg, hogy olyan tulajdonságokat tükrözzenek, melyeket gyermekeiknek szánnak. Az azonban meglehetősen furcsa, hogy úgy lehetne valakinek maradandó kárt okozni, ha rosszul ejtjük ki a nevét. Sarah leginkább az iskoláskorban elszenvedett traumát hozza ki magyarázatként. Erős a gyanú, hogy ha osztálytársai bántani akarnak egy kisgyereket, akkor megtalálják a módját még akkor is, ha Bill-nek vagy Jill-nek hívják. Arról nem is beszélve, hogy egy Bogoljub Šijaković vagy egy szentgotthárdi Adalbertína nevű embernek sem biztos, hogy könnyű lenne a dolga angol nyelvterületen. De valamiért mindenben a rasszizmust kell keresni.   

Biztos sokan emlékeznek a Capitolium ostromának vezérére, a búsójelmezbe öltözött, tetovált, félmeztelen QAnon sámánra. Nos, Jacob Chansley – mert ez a férfi becsületes neve – idejekorán rendőrkézre került, így az amerikai népnek nem kell attól tartania, hogy a szövetségi kormány újabb épületeit foglalná el, mely tevékenységre kizárólag a portlandi Black Lives Matter és ANTIFA tagjai vannak morálisan feljogosítva. Súlyos gondok adódtak viszont Chansley washingtoni elszállásolásával: a börtön nem tudott neki organikus ételt felszolgálni. A sámán ugyanis kizárólag egészséges ételen él, olyannyira, hogy a washingtoni börtönben eltöltött kilenc nap alatt az ügyvédei szerint nem evett semmit, és majdnem tíz kilót fogyott. Szerencsére az amerikai bíróság gyorsan közbelépett és véget vetett az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított elleni embertelen bánásmódnak (tudniillik annak, hogy nem főznek őméltóságára külön) és elrendelte, hogy ha törik, ha szakad, tiszteletben kell tartani az őrizetes emberi jogait! Ennek megfelelően átszállították egy olyan börtönbe, ahol a személyzet fel van készülve, hogy „vendégeik” étkezési igényeit megfelelően kiszolgálják. 

Ugyan szerinte senki sem érdemli meg azt az embertelen bánásmódot, amit a börtönrendszer az elítéltekre kényszerít, ennek ellenére Kali Holloway szeretné, ha a január 6-i capitoliumi tüntetés minden fehér résztvevőjét hosszú időre bebörtönöznék. Holloway a The Nation-ben kifejti, hogy az elavult, elnyomó, rasszista börtönrendszer nemhogy visszafogná a bűnözést, hanem annak növekedéséhez vezet. A publicista azon – a manapság divatos – nézet híve, mely felszámolná a teljes büntetés-végrehajtási rendszert, és ezt lecserélné az áldozatok kárpótlására. Ez nyilván azt jelenti, hogy az elkövető szabadon megúszhat bármilyen bűncselekményt, és nem kell a börtöntől tartania. Viszont Holloway szemrebbenés nélkül sújtana le a törvény teljes szigorával a capitoliumi tüntetőkre. Saját elmondása szerint elemi düh kavarog benne, amiért több ezer fehér elégedetlen ember megtámadta a legfontosabb kormányzati épületet, „zavartalanul besétáltak, egy egész délutánt heverésztek a gyepen, ácsorogtak a lépcsőkön és zászlókat lengettek”. Tehát az újságírónő alig néhány bekezdés alatt hétszázhúsz fokos fordulatba kormányozta ideológiáját, így megalkotva a modern liberális büntetés-végrehajtást, mely világnézetük alapján döntené el, melyik agresszív bűnözőnek jár börtön, és melyiknek nem.

A liberális oldalon általános lincshangulat alakult ki, miután Tom Brady irányításával a Tampa Bay Buccaneers megnyerte az amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a Super Bowl-t. A haladó oldalt az bőszítette fel – már azon kívül, hogy Brady nem fekete –, hogy a sztár irányító korában támogatásáról biztosította Donald Trump elnököt. Mivel Brady támogatta Trumpot, így nyilvánvalóan rasszista, arról nem is beszélve, hogy a kupadöntő éppen a Black History Month, vagyis a Fekete Történelem Hónapjára esett. A focilegenda nem elég, hogy a tizedik Super Bowl döntőjén vett részt, de megszerezte hetedik győzelmét is. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az ellenfél irányítója, Patrick Mahomes félig fekete, tehát Brady győzelme újabb példa a fehér elnyomásra. Azonban a legfrappánsabban Kamala Harris alelnök unokahúga fogalmazott, aki mindkét csapatot kikérte magának. Ennek oka, hogy Brady Trump támogató, tehát náci, a másik csapat pedig a Kansas City Chiefs, melynek neve rasszista, ugyanis a „chief” szó az indián törzsfőnökre utal. Ez pedig egy fehér felsőbbrendűség által dominált sportban tilos.