Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/17

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy sosem lehet egy számítógépes játék elég felvilágosult. A Sims mégis tett minderre egy kísérletet. A játékban végre elérhetőek lesznek a nem-bináris karakterek, továbbá az EA még arra is gondolt, hogy eleve transz életutat is tudunk majd választani, melyben férfiként is szülhetünk gyermeket. Az Eletronic Arts mondjuk a FIFA-ban ezt már rég meglépte, kicsit gyorsabbnak kellene lenni.  

Lehetséges volna környezetbarát életet élni és közben gyermeket vállalni? Aggasztó kérdések ezek. Aki ugyanis gyereket vállal, az eleve megkárosítja a bolygót, hiszen egy újabb emberi élet még több fogyasztással jár együtt. Éppen ezért teljességgel érthetetlen, hogy egyesek egyáltalán miért is vállalnak gyereket?! „Ahelyett, hogy azt a kérdést tesszük fel, hogy miképpen neveljük a csecsemőinket, és tanulunk meg együtt élni a környezeti viszonyokkal, (…) inkább azt a politikai rendszert kellene megdöntenünk, amely a szegényeket bünteti, és a gazdagokat jutalmazza.” Kevesebb gyerek, több kommunizmus – így mentené meg a planétát a Vogue. Hogy is tudnánk ezzel vitatkozni?

Három bátor fiatal beperelte a brit kormányt, mivel a jobboldali kormány elhibázott, környezetpusztító klímapolitikája miatt sérülnek az emberi jogaik. Az aktivisták további célja az is, hogy: „felhívják a figyelmet a kapcsolatra a klímakatasztrófa, és a szélesebb társadalmi igazságtalanságok között, legyenek azok a nemi, faji, vagy vagyoni hátrányok”. Kevesebb klímakatasztrófa, több kommunizmus. A pereskedés jó kezdet, a népbíróság azonban haladóbb elképzelés lenne. Ezek a mai fiatalok…

Kanadában egy bíróság azt a döntést hozta, hogy egy háromtagú poliamorikus „családban” az újszülött gyereknek két anyukát és egy apukát kell bejegyezni. „Ez egy jel, hogy a jogrendszer végre utoléri a valóságot, nagyon fontos döntés, hogy végre ezzel a döntéssel elismerésre kerül a családok sokszínűsége (…).” Az ügyészség szerencsére hiába próbálta felhívni a figyelmet, hogy a döntés tömeges többes anyasági és apasági elismerésekhez vezethet. De miért lenne ez baj? A család az család.

Újabb Black Lives Matter-tüntetés robbant ki Minnesotában, mivel a rendőrség lelőtt egy embert, aki kölcsönvette egy nő autóját. A fekete demonstrálók már élezték is a kaszákat és a pláza felé vették az irányt, ekkor azonban kiderült, hogy az elkövető nem fekete, hanem fehér bőrű volt. Ennél fogva teljesen okafogyottá vált a megmozdulás és szépen szét is oszlott a tömeg, mivel a fejlemények tükrében immár nem történt rendőri erőszak. Történnek balesetek, ugye.

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy mennyire lezüllött a brit egyetemi oktatás, továbbá arról is, hogy újabb liberális fordulatot vett a Simpson család.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A BBC egyik friss cikkéből kiderül, hogy valószínűleg még annál is rosszabb a nyugati oktatási rendszerek színvonala, mint azt eddig gondoltuk. Az Egyesült Királyságban az egyetemisták többsége ugyanis a saját bevallása szerint nincs tisztában a beleegyezés fogalmával. A megkérdezettek majdnem 60 százaléka szeretné, ha egy kurzus keretében magyaráznák el neki, hogy mi a jelentése a szexuális hozzájárulás megadásának. Úgy nyilatkoztak, hogy nem értik teljes mértékben annak jelentését. Ez igencsak fontos téma mostanában az Egyesült Királyságban, ugyanis megszaporodtak a szexuális zaklatási ügyek az egyetemi campusokon.


A Vogue magazin a héten arra keresi a választ, hogy vajon lehetséges-e környezetbarát életet élni és közben gyermeket vállalni? Sok aggasztó kérdés van ebben a témában egy környezettudatos ember számára, Nell Frizzell szerint azonban érdekes módon ezek nem merülnek fel akkor, amikor a transzneműek, vagy a homoszexuálisok „gyerekhez való jogáért” küzdenek. Véleménye szerint, aki gyereket vállal, az a bolygót károsítja, hiszen egy újabb ember még több fogyasztással jár. Amióta neki is van egy kisfia, Frizzell csak arra tud gondolni, hogy ő mennyivel többet fogyaszt, mint egy afrikai kisgyerek. Ennek ellenére belátja, hogy az emberek nem fognak felhagyni a gyerekvállalással – vagyis nem hal ki önszántából az emberiség. Emiatt viszont valamilyen megoldást kell találni a problémára szerinte, ami természetesen nem más, mint a kommunizmus. Ahogy ő fogalmaz: „Ahelyett, hogy azt a kérdést tesszük fel, hogy miképpen neveljük a csecsemőinket, és tanulunk meg együtt élni a környezeti viszonyokkal, (…) inkább azt a politikai rendszert kellene megdöntenünk, amely a szegényeket bünteti, és a gazdagokat jutalmazza.” Még jó, hogy a kommunista ideológia éppen a környezetbarátságáról volt híres.

A Guardian e heti cikke egy új kutatást elemez, amely megállapította, hogy a nők tovább maradnak termékenyek, mint ahogy eddig a tudósok gondolták. A feministák szerint egyébként is csak a nők megfélemlítésére és elnyomására használják a 35 éves lélektani határt, ezzel kényszerítve őket a korábbi gyerekvállalásra. A patriarchális elnyomást az is jól mutatja, hogy ezzel szemben a férfiak nemzőképességével bezzeg senki nem foglalkozik. Mára 37,5 éves korig tolódott ki a nők aktív szülőképes kora. Arwa Mahdawi szerint „így 2,5 évvel több idejük van, amit hasznosan tölthetnek.” Mint a Guardian újságírója is bemutatja, az újhullámos feminizmus hívei szerint a családalapítás és a gyermeknevelés kizárólag elvesztegetett idő. A szerző szerint annak elérése érdekében, hogy a nők hamarabb szüljenek, nem félelemkampányt kell folytatni, hanem a gyermekvállalást megfizethetőbbé kell tenni. Érdekes, mintha Magyarországon pont ez történne. Várjuk a dicsőítő sorokat valamelyik függetlenobjektív lapban.

Szintén a Guardian számolt be arról a három fiatalról, akik azt állítják, hogy emberi jogaik sérülnek a kormány felelőtlen klímapolitikája miatt. Marina Tricks, Adetola Onamade és Jerry Amokwandoh bírósági eljárásban akarják felelősségre vonni Őfelsége Kormányát. A fiatalok nemes ügyét – hogy, hogy nem – rögtön felkarolta a Plan B jogi segítségnyújtással foglalkozó „civil” szervezet. Egyébként ugyanez az NGO próbálta korábban megfúrni a londoni Heathrow reptér bővítését is. Az aktivisták a sajtóval megosztották, hogy mi motiválja őket: „A pusztítás középpontjában vagyunk, egészen olyan, mintha fegyverként használnánk azon privilégiumunkat, hogy fejlett világban élünk” – mondta Tricks. Az aktivisták további célja, hogy „felhívják a figyelmet a kapcsolatra a klímakatasztrófa, és a szélesebb társadalmi igazságtalanságok között, legyenek azok nemi, faji, vagy vagyoni hátrányok”. A klímaügyért felelős minisztérium nem kívánta kommentálni a beadványt. Ezzel szemben a kormány jogi osztálya válaszra méltatta a fiatalokat – rövid közleményükben értelmetlennek nevezték a keresetet. A brit Parlament már kihirdette a klímavészhelyzetet, és törvénybe foglalták, hogy 2050-re elérik a zéró kibocsátást – ezek szerint a fiataloknak ez sem elég, nahát.


Ha nem tudták volna, hogy mi hiányzik a világ legnépszerűbb életszimulációs játékból, a Simsből: a Yahoo News bejelentette, hogy hamarosan a nem bináris névmások is elérhetőek lesznek. A felvilágosult Sims-játékosok petíciót indítottak ezért a nemes ügyért, nevezetesen egy Momo nevű transznemű streamer állt a kezdeményezés élére, amivel a szerinte egyre növekvő számú transznemű videójátékos közösségnek szeretne segíteni. „Ez nagyon sokat jelentene az olyanoknak közülünk, akik nem érzik magukat igazán reprezentálva a játékban, mert a minket megtestesítő Sims-karaktereinket nem megfelelő nemi identitásba kényszerítik bele” – fogalmazott Momo. A játékot fejlesztő EA már eddig is próbált a haladóbbnál is haladóbb lenni, hiszen korábban már kiadtak egy olyan kiegészítőt, amelyben a nem bináris zászlóval kedveskedtek az LMBT-közösségnek. Olyan transz életutat is választhatunk a játékban, amelyben férfi létünkre gyermeket hozhatunk a világra. Végre.Kirúgták a Simpson család egyik heteroszexuális szinkronszínészét, mert a sorozat „rendkívül elfogadó” készítői szerint a homoszexuális karaktert – amelyiket a színész szinkronizálta – csak homoszexuális színész keltheti életre. A Pink News híradása szerint Hank Azaria szinkronszínésszel kapcsolatban aggályként merült fel az is, hogy egy indiai mesefigurának fehérként adott hangot. Ezzel a fehér felsőbbrendűség egyik feltörekvő ikonjává lépett elő, de ennek az elfogadhatatlan helyzetnek a Simpson családot készítő stúdió a kirúgásával hamar véget vetett. Heteroszexuálisként az sem volt megengedhető Azarianak, hogy homoszexuális karakternek kölcsönözzön hangot. Ezért az általa alakított Julio szerepét a homoszexualitása miatt sokkal alkalmasabb Tony Rodríguez kapta meg. Ismét kiderült, nem a tehetség számít, hanem az identitáspolitika.


Sohasem túl korai elkezdeni antirasszizmussal tömni a kisgyerekek fejét – írja a Metro magazin, amely rövid interjút készített a tavaly megjelent Antirasszista kisbaba című gyerekkönyv írójával. Ibram Kendi elmondása szerint azért alkotta meg eme remek olvasmányt, hogy a szülők a legkisebbekkel is tudjanak beszélgetni a rasszizmusról. Egyes kísérletek szerint ugyanis a gyerekek már három hónaposan megkülönböztetnek arcokat. Mi több, már 3 évesen is lehetnek rasszisták, ugyanis ebben a korban kezdik megválogatni, kivel játsszanak, és mely társaik szimpatikusak számukra. Az ilyen hatalmas problémák ellenére a tavalyi adatok szerint a fehér szülők elenyésző százaléka beszélget velük erről a kérdésről. Ezzel szemben az író könyve arra bátorítja az olvasóit, hogy aktívan legyenek antirasszisták. Ibram szerint ez sokkal fontosabb, mint egyszerűen nem rasszistának lenni. Na, ugye.

A Times számol be arról az újabb áttörésről, amit a hagyományos családmodellt támadó liberálisok értek el a normalitás elleni küzdelmükben. Kanadában egy bíróság azt a döntést hozta, hogy egy háromtagú poliamorikus „családban” az újszülött gyereknek két anyukát és egy apukát kell bejegyezni. Habár korábban is volt hasonló döntés, abban az esetben két férfiről és egy nőről volt szó, és „nem tudták” megállapítani, hogy ki a biológiai apa. A hármas kapcsolat egyik női tagját képviselő ügyvéd szerint: „Ez egy jel, hogy a jogrendszer végre utoléri a valóságot, abból a szempontból nagyon fontos döntés, hogy végre elismeri a családok sokszínűségét (…).” Az ügyészség próbálta felhívni a figyelmet, hogy a döntés tömeges többes anyasági és apasági elismerésekhez vezethet. Ez azonban a liberális ügyvéd szerint nem fog megtörténi.A FOX News számolt be arról, hogy milyen hirtelen szakadt félbe az egyik BLM-tüntetés Minnesotában. Na nem azért, mert a rendőrség feloszlatta volna, hanem mert kiderült, nem megfelelő bőrszínű volt az áldozat. A hír hallatán, hogy valakit intézkedés közben lelőtt a rendőrség, gyorsan gyülekezni kezdett a tömeg, és el is indultak tüntetni. Útközben azonban kiderült, hogy az elhunyt egy 20 éves fehér férfi. Ez viszont már nyilván nem tragédia, úgyhogy sarkon is fordultak a „jogvédők” és hazamentek. Pedig biztosan sokan dörzsölték már a tenyerüket, hogy lassan egy éves Nike cipőjüket most „kedvezményesen” cserélhetik újra. Egyébként az intézkedés jogszerű volt: az elkövető felfegyverezve elrabolta egy nő autóját, ezután lőtték le. Ebben az esetben is megmutatta a BLM-mozgalom a valódi arcát: csak addig érdekli őket a rendőri „erőszak”, amíg az áldozat nem fehér.

Ahogy az Egyesült Államokban is fokozatosan enyhül a járvány, ott is kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba. Az oktatás is lassan újraindul, azonban ezzel komoly probléma van – adja hírül a Politico. Az iskolákba visszatérő tanulók között ugyanis többségben vannak a fehér diákok. A kisebbségekhez tartozó szülők valamilyen – eddig nem ismert – okból kevésbé engedik vissza a gyermekeiket az iskolapadokba. A tanügy több magyarázattal is megpróbált szolgálni a rejtély megoldására. Az egyik ezek közül, hogy a feketék, az ázsiaiak, és egyéb kisebbségek nem bíznak meg az iskolarendszerben. Egy biztos: ez rosszkor jött a Biden-adminisztrációnak, hiszen így sok szülő nem tér vissza dolgozni, és nem termeli a GDP-t. Ezért kutatásba kezdenek, hogy megtudják, vajon mi az oka a jelenségnek.  A végén ennek is a fehérek lesznek az okai, efelől ne legyenek kétségeink.