Alapjogokért Központ

TÍZBŐL HAT MAGYAR SZERINT GYURCSÁNY FERENC HATÁST GYAKOROL KARÁCSONY GERGELYRE

A magyar felnőtt társadalom 62 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol Karácsony Gergely politikájára – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából. 

A 18 évesnél idősebb felnőtt magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás alapján kijelenthető, hogy a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló főpolgármesterre a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint Gyurcsány Ferenc hatást tud gyakorolni. Tízből hatan (62 százalék) helyezkedtek erre az álláspontra, vagyis a 8 millió fős felnőtt magyar lakosságból csaknem 5 millióan osztották ezt a véleményt. Mindösszesen a válaszadók 13 százaléka mondta azt (1 millió választókorú), hogy Karácsony Gergely politikájára nincs hatással a volt kormányfő, akinek pártjával közös listán indul a 2022-es országgyűlési választásokon.

 

Legnagyobb arányban a kormányfőpárti válaszadók nyilatkoztak arról, hogy Gyurcsány Ferenc hatást gyakorol a főpolgármesterre: 76 százalékuk. Árulkodó ugyanakkor, hogy a még a kormányfővel kritikus megkérdezettek relatív többsége szerint is (48 százalék) ez a helyzet, és csupán 27 százalékuk vélekedett ezzel ellentétesen. Ennek több oka lehet: Karácsony Gergely 2002 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet Miniszterelnöki Hivatalának politikai tanácsadója volt, akkori cége, a Social Report Bt. pedig tíz alkalommal, összesen mintegy 22 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. Karácsony emellett – főpolgármesterré választását követően – a korábbi szocialista-liberális kabinetek több emblematikus figuráját vezető pozícióba ültette. A Demokratikus Koalíció továbbá a Fővárosi Közgyűlésben is komoly zsarolási potenciált épített ki saját maga számára, mindez pedig azt jelenti, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc pártjának jóváhagyása nélkül nem tud jelentős politikai döntéseket meghozni.

 

Módszertan: Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatása 2021. május 17-19. között telefonos adatfelvétellel, CATI módszerrel készült. Az 1000 fős minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra. A statisztikai mintavételből adódó elkerülhetetlen ingadozások nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint a KSH adatai alapján kerültek kiegyenlítésre. Azokban az esetekben, ahol minden megkérdezett válaszolt a kérdésre, 95 százalékos megbízhatósággal mondhatjuk, hogy a becslések maximum 3,16 százalékkal térnek el a teljes sokaságra jellemző értéktől.