Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/21

Hűséges olvasóink jól tudják már, hogy a június egy igazán különleges időszaka az évnek. Na, persze nem a nyár beköszönte miatt: hanem mert újra itt a Pride hónap! Bár felmerülhet a kérdés, hogy miért csak az év egy havában ünnepeljük a sokszínű szexuális- és nemi identitásokat, pláne egy olyanban, amely csupán 30 napos. Ez is nyilvánvalóan az LMBT-közösséggel szembeni diszkrimináció egy formája. Szerencsére azonban ilyenkor bőven ellát minket egy egész évre munícióval a progresszív kultúripar. A képregények szerelmeseinek kedvezve a Marvel képregénykiadó egy teljes képregény kötetet szentelt a büszkeség hónapjának. Ebből végre valahára kiderült Fekete Macska szexuális orientációja: kétdimenzióban elcsattant ugyanis egy leszbikus csók. Annyi „szépséghibája” azonban van a történetnek, hogy a karakter korábban Pókember szeretője volt, így „csupán” biszexuális beállítottságú. Igaz, némileg árnyalja a képet, hogy a Marvelnek milyen gazdasági érdekei fűződhetnek a most tett bejelentéshez. Riválisuk, a DC Comics ugyanis már 2015-ben bejelentette, hogy Macskanő, Selina Kyle biszexuális.

Azok sem maradnak homoszexuális karakter nélkül, akik olvasás helyett a videojátékokat részesítik előnyben: a népszerű Resident Evil című sorozatért felelős igazgató ugyanis bejelentette, hogy a játék egyik szereplője, a fekete Tyrone Henry a férfiakat szereti. A gamerek számára megnyugtató lehet a tudat, hogy a széria 25 éves történetében végre egy homoszexuális szereplővel is vadászhatnak zombikra. Reméljük, hogy a Pride hónap folyamán még sor kerül majd hasonló bejelentésekre. Mondjuk elgondolkodtató, hogy mennyiben változtatja meg egy játék menetét a karakterek szexuális orientációjával való „játszadozás”: ha Super Mario is homoszexuális lenne, ki mentené meg Peach hercegnőt?

Természetesen a legkisebbek sem maradhatnak ki az ünneplésből: számukra a Nickelodeon gyermekcsatorna hozta el a náluk szereplő első transznemű gyerekszínészt. Fontos, hogy minél fiatalabb korban elkezdjük a kis lurkók befogadásra való nevelését, nehogy gonosz, homo- és transzfób felnőttekké cseperedjenek. Nagyon várjuk, hogy esetleg a zombik között is megjelenjenek az elfogadóbb és sokszínűbb karakterek.

Sajnos nem mindenkinek volt kellően nyitott és toleráns gyerekszobája. Az amerikai konzervatívok azért gúnyolódnak Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselőnőn, mert a Puerto Ricó-i nagymamája rossz körülmények között él. Hát tehet ő erről? Nyilván nem, hiszen ezért is Trump a hibás! Ezek a szégyentelen jobboldaliak ráadásul arra vetemedtek, hogy közösségi gyűjtéssel több, mint százezer dollárt összedobjanak a szegény nagymamának. Azt mégsem várhatják el, hogy az adófizetők pénzéből jómódúan élő Ocasio-Cortez maga segítsen a nagyin, hiszen neki fenn kell tartania életszínvonalát. Lehet, hogy a család mégsem minden esetben család?

Szegény Ocasio-Cortezt – demokrata társaival együtt – az ág is húzza: Marjorie Taylor Greene a szemükre vetette, hogyan tudják egyszerre támogatni az LMBT-közösséget és a palesztin Hamászt. Utóbbi terrorszervezet ugyanis finoman szólva sem bánik jól a Gázai övezetben élő homoszexuálisokkal. Nem értjük, miért zárná ki egymást a két szegény sorsú kisebbség támogatása?

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy a Google-nél milyen könnyen megbocsátják az antiszemitizmust, továbbá arról is, hogy a palesztinok antiszemitizmusáért is Trump a felelős.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

A Vox cikke szerint Egyesült Államokban jelentősen növekedett az antiszemitizmus. A legutóbbi Izrael-Hamász konfliktus alatt az USA-ban 75 százalékkal emelkedett a zsidók elleni támadások száma, mutatta ki a Megbélyegzés Ellenes Liga legutóbbi statisztikája. Persze mindezt a baloldal szerette volna eltagadni, ezért sorra kérdőjelezték meg a Liga adatainak hitelességét. A Vox magazin pedig álnaivan úgy tett, mintha nem értené az antiszemitizmus terjedésének okát, de azért nagy nehezen felvázoltak három lehetőséget. Egyrészt ezek elszigetelt esetek, és ha voltak is palesztin elkövetők, akkor ők csak nagyobb figyelmet kaptak. Másrészt, Trump a hibás, hiszen az alt-right mozgalom miatta kezdett el növekedni. Harmadrészt, a konzervatívok hibája, legyenek azok fekték, latinok vagy fehérek, hiszen ők amúgy is antiszemiták. Ennyi.Újabb taggal bővült a homoszexuális karakterek tárháza, tudhattuk meg a Yahootól. A népszerű videójáték-sorozatért, a Resdient Evilért felelős igazgató, Al Yang bejelentette, hogy a játékban szereplő – egyébként fekete – karakter, Tyrone Henry hivatalosan is homoszexuális. Yang úgy magyarázta a bejelentést, hogy: „tulajdonképpen lehetetlen róla megmondani, de a karakter beállítása szerint homoszexuális, viszont a cél az volt, hogy ne ez legyen a fő tulajdonsága. (…) Az volt a fontos számomra, hogy ne egy homoszexuális karaktert írjak, hanem egy olyan szereplőt, amely egyben homoszexuális is.” Értjük, tehát semmi nem utal arra, hogy a karakter homoszexuális, de azért higgyük el, hogy az. Így ez azért kissé izzadtságszagú ugyan, de megértjük, hogy a Pride hónapban kötelező minden nagy vállalatnak előállni valami haladó dologgal. Mentségükre szóljon, hogy nem csak Yang nyúlt ehhez az módszerhez: több másik fejlesztő brigád is a Twitteren osztja meg mostanában, hogy éppen melyik játékszereplőjük lett valamilyen szexuális kisebbség tagja.

Nemcsak a videójátékok terén forrósodik a helyzet így nyár elején. A Marvel Black Catje esetében is megerősítették, hogy ő is az LMBTQ-közösség tagja. A képregénykiadó a Pride hónap jegyében egy egész képregénykötetet szentel az LMBTQ szuperhősöknek. Ugyan már korábban bejelentették a képregényt, de még nem volt hivatalos, hogy mi is a karakter szexuális orientációja. Szerencsére nem kell már izgulniuk a rajongóknak, hiszen kiderült, hogy az új történetben Fekete Macska csókolózni fog egy másik női szuperhőssel. Így már egy, a haladó sztenderdeknek is megfelelő biszexuálist csináltak belőle, korábban ugyanis még Pókember szeretője volt. A következő lépés valószínűleg az lesz, hogy transz, vagy esetleg furry karakterré válik. Ne felejtsük el, jövőre is lesz Pride hónap!


Újra toleranciából kaphatunk leckét. Az Egyesült Államokban Tulsa városában tartották nemrég a Fekete Erő Mozgalom konvencióját. Erről az eseményről került nyilvánosságra egy videó, melyben az esemény egyik szónoka arra szólította fel a hallgatóságot, hogy öljenek meg minden fehéret, aki a szemük elé kerül. „Amikor eltemetjük őket, mert el kell temetnünk őket, utána kiássuk őket, és megöljük őket még egyszer” – mondta a felszólaló. Ezt a mondatot aztán a közönség is elkezdte skandálni. A szónok kifejtette, hogy nemcsak a fehéreket kell eltörölni, de a kapitalizmust, az imperializmust és a fasizmust is. Sőt, volt olyan szónok is, aki szerint már hatezer éve nyomják el őket a fehérek. Látszik tehát, hogy a baloldal által fűtött ellentétek egyre hevesebben törnek a felszínre. A kérdés csak az, hogy meddig lehet még visszatartani az indulatokat.


A Times of Israel számolt be róla, hogy a Google kénytelen volt lefokoznia a sokszínűségért felelős igazgatóját korábbi antiszemita kijelentései miatt. Kamau Bobb továbbra is a vállalatlanál fog dolgozni, azonban a kutatásra fog koncentrálni. Bobb még 2007-ben a blogjára azzal a címmel írt bejegyzést, hogy „Ha zsidó lennék”. Ebben arról értekezett, hogy szerinte a zsidóknak kielégíthetetlen étvágya van a háborúk és a bosszúállás iránt. Miután nyilvánosságra került az írás, a szerző letörölte a blogjáról. A vállalat vezetése kiadott egy közleményt, hogy a továbbiakban nem a sokszínűségért felelős területen fog dolgozni. Bobb az elmondásuk szerint elismerte, hogy bántó volt írása, és bocsánatot is kért miatta. A történet ennyivel el is lett intézve. Még a magyarországi baloldali összefogás képviselőjeként is simán elindulhatna.

Úton van egy újabb LMBTQ videójáték, a Palia. Hiánypótló darabnak ígérkezik ugyanis a játék a poliamorikus kapcsolatokra fókuszál. A karakterek ugyanis romantikus kapcsolatba is kerülhetnek egymással. Sőt, elképesztő újdonságként egy-egy játékos akár egyszerre több ilyen kapcsolatban is részt vehet. A játék az elmúlt években népszerűvé vált „otthonos” vonalat fogja követni, vagyis a saját ízlésünkre tudjuk majd formálni világunkat. A játék lényege, hogy a vadvilágban kell felépíteni egy közösséget, miközben gazdálkodni, építkezni, illetve harcolni is kell. Izgalmas, ilyen még nem volt!

Úgy tűnik, sosem késő, hogy megjöjjön valakinek az esze. Legalábbis ezt szűrhettük le a Post Millenial cikkéből, amiben bemutatták, hogyan lett elege az Extinction Rebellion nevű szélsőséges környezetvédő csoportból a korábbi szóvivőjüknek. Néhány hete megtudhattuk a CNN-t leleplező riportból, hogy az új baloldali agenda a járvány után a „klímakatasztrófa” lesz. Ezzel kapcsolatban számolt be egy írásról a Post Milennial, amiben a szervezet korábbi szóvivője fejtette ki lesújtó véleményét a mai zöld mozgalmakról. Szerinte ugyanis a környezetvédelem és a klíma kérdése túlságosan átpolitizált. Kritizálta továbbá Greta Thunberget is, akinek, mint írja: „Legnagyobb eredménye, hogy a nagyközönség ellőtt azt óbégatta, »Hogy merészelitek!«.”


A Nickelodeon beválogatta legújabb műsorába a csatornán szereplő első nyíltan transznemű karaktert. A tizenhárom éves gyerekszínészt egy korábbi Nickelodeon sztár fedezte fel, aki maga is transzneműnek vallja magát. Michael D. Cohen egyébként egy egész projektet indított, hogy minél több transznemű „csillaggal” árassza el a gyerekműsorokat. Természetesen az esélyegyenlőségért folytatott harcnak nevében. Cohen egyébként nemcsak a színészekre akar koncentrálni, már a gyerekműsorok írói között is több transzneműt szeretne látni, így ebből a célból is elindított egy további projektet. Ennek is épp ideje volt már.

Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt radikális szárnyának üdvöskéje újfent szembetalálkozott a normális emberek véleményével. A politikus egy Twitter bejegyzést tett közzé, melyben Trumpot okolja a Puerto Ricó-i nagymamája rossz életkörülményei miatt. Erre válaszul a közösségi oldalt olyan posztok árasztották el, melyekben azután érdeklődtek a kommentelők, hogy miért nem ő segít rokonán, ha már nem kevés adófizetői pénzből él jómódúan. A legfrappánsabb választ Matt Walsh jobboldali blogger adta Ocasio-Cortez képmutatására, aki pénzgyűjtésbe kezdett, hogy megsegítse az idős hölgyet. Rövid idő alatt össze is gyűlt több mint százezer dollár, amit azonban a demokrata képviselő azóta se fogadott el.


Kínos helyzetbe került a Demokrata Párt szélsőséges „osztaga” (Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar és Ayanna Pressley). Marjorie Taylor Greene képviselőnő tette fel nekik a kérdést, hogy mégis hogyan tudják egyszerre támogatni a Hamász terrorszervezetet és a homoszexuális közösséget. A dilemma azután merült fel, hogy a Haaretz izraeli újság terjedelmes cikkben mutatta be, milyen helyzetben vannak a Gázai övezetben a homoszexuális emberek. A Hamász által uralt területen ugyanis mindennaposak az atrocitások a szexuális kisebbség tagjaival szemben, vallási okokból verik, kínozzák, sőt, akár meg is ölhetik őket. Nyilván a két eset között nincs összefüggés, almát a körtével esetével van dolgunk.