Alapjogokért Központ

BOLOND LYUKBÓL 2021/35

London polgármestere elindította az angol főváros közterei sokszínűségének az ellenőrzését, miután tavaly a Black Lives Matter aktivistái ledöntöttek egy nekik nem tetsző szobrot. Mivel a vizsgálat felfedte, hogy Londonban még az állatszobrok száma is magasabb a nőinél, és a színes bőrűeknek szentelt műemlékek száma egészen minimális, 1 millió angol fontos alapot biztosít a szobrok ledöntésére, a közterek sokszínűségének javítása érdekében.

Priti Patel, az Egyesült Királyság belügyminisztere bejelentette, hogy a szigetország rendőri erői új iránymutatások alapján fogják nyilvántartásba venni a transznemű bűnelkövetőket. A változtatásra azért került sor, mert számos feminista szervezet felháborodásának adott hangot, ugyanis az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnőtt azon bűnelkövetők száma, akik bár férfiak, transznemű nőnek vallották magukat letartóztatásuk során. Így az általuk elkövetett bűncselekmények növelni kezdték a női bűnelkövetések számát.

A Miss Franciaország három korábbi résztvevője pert indított a szépségversenyt szervező cég ellen, mert véleményük szerint jogsértő az a gyakorlat, hogy egy szépségversenyen a legszebb nyer. A feminista NGO-nak minden bizonnyal a „versenyzőinknek a szépség megtestesüléseinek kell lenniük” kitétel fájt a legjobban. A kritériumok által vérig sértett három nő szerint ezen feltételek sértik a francia munkajog diszkriminációellenes passzusait.

A fehér ember rasszizmusa megannyi formát ölthet, ilyen a „feketehalászás” is, vagyis amikor valaki úgy manipulálja a külsejét, hogy fekete származásúnak tűnjön (például dús ajkai vagy raszta hajtincsei vannak), anélkül, hogy együtt kellene élnie a rasszizmus mindennapi valóságával vagy ismerné a fekete kultúrát. Ennél már csak a vegyeshalászás, vagyis a vegyesszármazásúnak tűnés lehet rasszistább!

Heti gyűjtésünkben arról is olvashatnak, hogy miért is vonta ki a forgalomból egy madridi feminista könyvesbolt a Carmen Mola álnév alatt írt díjazott sikerkönyveket, amikor kiderült róluk, hogy három férfi közös műveiről van szó; valamint arról is, hogy az Egyesült Államokban a diákok már kénytelenek faji kisebbséghez való tartozást hazudni a felsőoktatási jelentkezésükkor, hogy bekerüljenek a főiskolára, vagy jobb eséllyel részesüljenek pénzügyi támogatásban.

Ezekről és sok más érdekességről is olvashatnak az Alapjogokért Központ rendhagyó sajtószemléjének aktuális számában.

Rajta hát!

A politikai korrektség sokak számára pusztán egy megmosolyogtató, sokszor önmaga paródiájába hajló jelenségnek tűnhet, ám valójában sokkal többről szól annál, mint hogy „migrációs hátterűnek” hívjuk-e a bevándorlókat, „melegnek” a homoszexuálisokat, a „választás szabadságának” az abortuszt vagy „romának” cigány honfitársainkat. Az efféle nyelvi leleményekben ugyanis valójában egy ideológia ölt testet, mely a „fejlett” társadalmakban mára az élet számos területén monopolhelyzetbe került, elnyomva a józan ész szaván alapuló évezredes igazságokat. A totális egyenlőségelvűsdi, a szélsőséges toleranciakultusz, a mondvacsinált kisebbségek nap nap után új elemmel bővülő végeláthatatlan sora, a teremtett nemek „genderekre” történő lecserélése mind-mind olyan, a politikai korrektséggel azonos tőről fakadó jelenség, amely normalitást kreál az abnormalitásból. Így lesz jóformán erény a bűnből, „jogtiprás” a bűnnel való szembeszállásból, az „élet teljességétől megfosztó korlátozás” a hit megtartásából. Mindez természetesen nem egyik pillanatról a másikra megy végbe: a társadalom érzékenyítése apró lépésekben történik, ezért sokan nem is érzékelik a folyamatot, csak azt veszik észre, hogy ma már nem abban a világban élnek, mint tegnap: hogy az igazság fölé emelkedik a hazugság, a valóság helyébe pedig az ideológia lép. Úgy gondoljuk, hogy a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz lehet a hagyományos értékeink megőrzése érdekében folytatott küzdelemben, ezért az Alapjogokért Központ hétről hétre összegyűjti a politikai korrektség és édestestvérei leglátványosabb ámokfutásait szerte a világból, hogy a Mandiner olvasói első kézből értesülhessenek a hírről: valóban csak az igazság tesz minket szabaddá.

Miután a Halloween Kills című horrorfilmben egy homoszexuális párt meggyilkolja a James Jude Courtney által alakított gonosz, Michael Myers, a rajongók egy része „homofóbnak” nevezte a karaktert. A régóta futó Halloween franchise eddig nagyrészt Myers Stroke családot gyötrő rombolásaira összpontosított, mely hagyomány alól a Halloween Kills sem kivétel. A film a 2018-as rész folytatása, ami úgy ért véget, hogy az álarcos gyilkos csapdába esett a főszereplő, Laurie Strode égő házában. Ebben a részben azonban kiderül, hogy tűzoltók segítségével sikeresen kimenekült a házból – akiket végül meg is ölt –, és újabb gyilkos tombolásba kezdett. A Halloween Kills egy pontján Myers visszatér gyerekkori otthonába, ahol egy gyanútlan homoszexuális párt talál. A férfiak – akiket Big és Little Johnnak hívnak – rájönnek, hogy van valaki az otthonukban, és keresik a betolakodót. De ahelyett, hogy élve kijutnának, Myers meggyilkolja őket. A jelenet nagy vitát kavart a Twitteren, és többen „homofóbnak” nevezték Myers-t a pár meggyilkolása miatt. Ez odáig vezetett, hogy a rajongók végül összehasonlították a Halloween Kills-t és az új Chucky című sorozatot azok LMBT+ emberekkel való bánásmódja alapján. A rajongók rávilágítottak, hogy az utóbbiban a gonosz baba, bár kegyetlenül gyilkol, elfogadja a képlékeny és furcsa nemű (genderfluid és queer) gyerekeket, sőt neki is van egy. Vagyis az emberség nem attól függ, hogy gyilkol-e valaki, hanem attól, hogy transzfób-e (transzszexuálisokat elfogadó-e): „Sok mindent elárul, ha valaki ennyire veszélyes, és mégis van benne annyi emberség, hogy képes tisztelettel bánni a queer emberekkel.” – írja a The Mary Sue. Sőt, hozzáteszi, hogy „igazán nem lehet nehéz megfelelő névmással illetni az embereket, ha egy sorozatgyilkosnak is sikerül”.

 

A madridi Mujeres y Compañía könyvesbolt minden Carmen Mola álnév alatti könyvet kivont a forgalomból, miután a Planet Award díjátadókor azzal szembesült, hogy a női fantázianév három férfi szerzőt rejt. A bolt a döntését azzal indokolta, hogy a könyv nem felel meg a portfóliójának, hiszen az a női narratívára, feminizmusra és nem szexista gyerektörténetekre, képregényekre szakosodott. A bolt ezt követően közzétett egy videót, melyben bemutatta a példányok eltávolításának folyamatát és azt, ahogyan a kiadónak, a Penguin Random House-nak felcímezte a dobozt, amiben visszaküldte a könyveket. A döntést a szerzők, Jorge Díaz, Agustín Martínez és Antonio Mercero értetlenül fogadták: „Senki sem vitatja, hogy a Beatles album kollektív alkotás és egyben remekmű”. A Los Carmen Mola tagjai A szörnyeteg című regényükkel nemrég elnyerték az elismerő 2021-es Planet Prize díjat.


Átfogó ellenőrzésbe kezdett London polgármestere, Sadiq Khan. Az ellenőrzés a fővárosi közterek sokszínűségét vizsgálta, és felfedte, hogy London 1500 emlékművének több mint egyötöde ábrázol férfiakat, míg nőket csak 4 százaléka. Az állatokat ábrázoló szobrok száma pedig (közel 100 darab) kétszerese a női szobroknak. Sőt, a szobroknak mindössze 1 százalékát szentelték színes bőrűeknek, és azok is túlnyomórészt férfiakat ábrázolnak. Az eredmények láttán a polgármester bejelentette, hogy a város 1 millió angol fontot (kb. 433 millió forintot) biztosít arra, hogy London nevezetességei és műemlékei jobban tükrözzék a főváros sokszínűségét, és mindazok eredményeit, akik hozzájárultak a város sikeréhez. Ekképpen a Közterületi Sokszínűség Bizottsága felkérte a közösség által vezetett szervezeteket, hogy nyújtsanak be pályázatot a nyilvános terek felfrissítésére. Ez magában foglalhat új ötleteket, utcanevekkel és más projektekkel kapcsolatban, „annak biztosítására, hogy elmeséljük fővárosunk történetének teljesebb változatát” – közölte a polgármesteri hivatal. A polgármester azután döntött az akcióról, miután 2020 júniusában a Black Lives Matter tüntetői ledöntötték Bristolban Edward Colston, egy XVII. századi rabszolgakereskedő szobrát. Ezzel kapcsolatban a Landmark Bizottság – szintén a közterek sokszínűségének javításával foglalkozó bizottság – legfiatalabb tagja elmondta, hogy a biztosság munkája „nemcsak a szobrok ledöntéséről szól”.

A Little Mix zenekar egykori sztárját, Jesy Nelsont „blackfishing”-gel, magyarul „feketehalászással” vádolják. A feketehalászás azt jelenti, amikor valaki úgy manipulálja a megjelenését, hogy feketének, fekete származásúnak tűnjön. Ezt egyértelműen fehér emberek teszik, amikor kiválasztják a fekete rassz olyan elemeit, melyek hasznukra válhatnak. Céljuk, hogy hasznot húzzanak a feketeség gyakran jövedelmező vagy divatos aspektusaiból anélkül, hogy együtt kellene élniük a rasszizmus mindennapi valóságával, vagy valóban meg kellene érteniük az általuk kisajátított fekete stílusok történetét és kulturális jelentőségét. Nelsont azonban ennél többel is vádolják: vegyeshalászással, vagyis egy olyan faji megjelenítéssel, ami nem egyértelműen fekete. Ezen faji kétértelműség ma nagyon divatosnak, egyenesen szépségtrendnek számít a sztárok és gazdagok között, sokan szeretnének vegyes származásúnak tűnni. Nicole Ocran, a Mixed Up Podcast műsorvezetője, aki filippínói és ghánai gyökerekkel rendelkezik, egyszerre nyugtalanítónak és bántónak érzi, hogy azok a dolgok, melyeket vegyesszármazásúként ő egykor kénytelen volt elrejteni, ma „trenddé” válnak: „Valóságos, fájdalmas valóság ez a vegyes származású emberek és transzfajúak számára, mivel történeteik és hangjuk törlődik a feketehalászatot és kulturális kisajátítást övező szenzációhajhászás miatt” – mondja Nicole.

Az Intelligent felmérést készített az Egyesült Államokban történő felsőoktatásra jelentkezettek körében. A felmérésből kiderült, hogy a főiskolákra jelentkező fehér diákok 34 százaléka valótlanul állította, hogy faji kisebbséghez tartozik. A kisebbségi státuszát meghamisító diákok 81 százaléka azért tette ezt, hogy javítsa a felvételi esélyeit; fele kifejezetten azért, hogy kisebbségeket célzó pénzügyi támogatást kapjon. A hamisan jelentkezők 48 százaléka azt állította, hogy őslakos amerikai, 13 százaléka, hogy latin származású, 10 százaléka, hogy fekete, 9 százaléka, hogy ázsiai vagy csendes-óceáni szigetlakó. A felmérés kiemelte, hogy ezek a fehér diákok többnyire megúszták a hazugságot. A kisebbségi státuszt hamisító fehér jelentkezők 77 százalékát felvették a főiskolákra. Bár más tényezők is szerepet játszhattak a felvételükben, a hamisan jelentkezők úgy gondolják (85 százalék), hogy faji kisebbségi státuszuk segített benne.

Priti Patel, az Egyesült Királyság belügyminisztere bejelentette, hogy a szigetország rendőri erői új iránymutatások alapján fogják nyilvántartásba venni a transznemű bűnelkövetőket – számolt be a Dailymail. A változtatásra azért került sor, mert számos feminista szervezet felháborodásának adott hangot a jelenlegi rendszer működési hibáival kapcsolatban. A problémát az idézte elő, hogy az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnőtt azon bűnelkövetők száma, akik bár férfiak, transznemű nőnek vallották magukat letartóztatásuk során. Így az általuk elkövetett bűncselekmények növelni kezdték a női bűnelkövetések számát a belügyminisztérium statisztikáiban. „A hatályos törvények szerint nemi erőszakot kizárólag férfiak követhetnek el, ezzel szemben 2012 és 2018 között négyszázharminchat nőt ítéltek el ilyen típusú bűncselekmény miatt” – összegezte kutatásai eredményét Alice Sullivan, a University College London professzora. Patel belügyminiszter szerint megengedhetetlen, hogy a „woke”, vagyis a „felvilágosult” rendőrség NGO-k nyomására saját szakállára döntsön a bűnözők neméről. Eme gyakorlat visszaszorítására új kormányzati irányelveket és szabályrendszert dolgoztak ki, mely alapján minden bűnelkövetőt születési, biológiai neme szerint fognak nyilvántartásba venni.

A Miss Franciaország három korábbi résztvevője pert indított a szépségversenyt szervező cég ellen, mert véleményük szerint jogsértő az a gyakorlat, hogy egy szépségversenyen a legszebb induló nyer – számolt be a Telegraph. A három kihullott versenyző – karöltve az Osez-le-Féminisme (Merj feminista lenni) nevű szervezettel – a francia munkaügyi bírósághoz fordult keresetével. Azonban mivel a francia bíróság valószínűleg az iratmegsemmisítőhöz továbbította volna a beadványt, ha azon a címben említett prózai ok szerepel, a versenykiírás részleteit támadták meg. Ezek szerint csak olyan nők indulhatnak, „akik legalább 170 centiméter magasak, egyedülállóak, nincs semmilyen testékszerük fülbevalón kívül és egyetlen tetoválásuk sincs, továbbá a résztvevők a verseny ideje alatt nem hízhatnak és hajviseletüket sem változtathatják meg”. A feminista NGO oldalában a legnagyobb tüske valószínűleg a tipikusan franciásan megfogalmazott „versenyzőinknek a szépség megtestesüléseinek kell lenniük” sor volt. A kritériumok által vérig sértett három nő szerint ezen feltételek sértik a francia munkajog diszkriminációellenes passzusait. Abban valóban lehet valami, hogy a szépségversenyek természetüknél fogva sértik a „munkavállalók között nem tehető különbség megjelenésük alapján” kritériumot. Ugyanakkor ez a megközelítés nem csupán nevetségessé teszi a nyugati feminizmust, hanem egy rendkívül veszélyes trendnek is utat nyit, mely felszámolna minden objektív szépséget a világban.
Az exofília a nem evilági lényekhez, vagyis űrlényekhez, démonokhoz vagy szellemekhez való szexuális vonzalom – írja cikkében a Metro publicistája. Az exofíliát a Netflix Sex Education című sorozatában mutatták be, ezt részletezi Lizzie Thompson írása. „Az exofilok nem emberi lények iránt éreznek szexuális vonzalmat és ábrázolásaik vágyat keltenek bennük” – magyarázza Lucy Beresford pszichoterapeuta és párkapcsolati szakértő. Az exofil emberek vonzódhatnak másvilági lényekhez, energiákhoz, űrlényekhez, istenekhez, démonokhoz, angyalokhoz, robotokhoz vagy bármi máshoz, ami nem emberi. A cikkben kitérnek arra is, hogy ez a fajta vonzalom nem újkeletű, sőt évszázadokkal ezelőtt sokkal gyakoribb volt, mint ma. Ezt az emberi történelem során számos kultúrában megjelenő isteni-emberi kapcsolatokkal magyarázzák. Eme liberális, fából vaskarika narratíva szerint Szűz Mária is exofil, mivel isteni vonzódása volt. Ruby Payne szex- és kapcsolatszakértő szerint az exofil emberek tisztában vannak fétisük beteljesülésének lehetetlen mivoltával, ezért illusztrációk, képek és jelmezek felhasználásával élik meg azt. Amennyiben az olvasó kedvet kapott az exofília kipróbálásához, a cikk végén segítséget is kap hozzá: úrlény témájú szexuális segédeszközök kipróbálása, esetleg űrlény emberrablás szerepjáték eljátszása, vagy csak szimpla hálószobai beöltözés.